id 161974 fonoteeginumber RMARH-161974 kestus 00:02:24 saatenimi ROHESÄUTS. Hea liha salvestuskoht Vikerraadio eetrikuupaev 05.11.2019 sailikunimi RADIOMANI ARHIIV fonogrammitootja 2019 ERR autor Helm Aveliina esineja Helm Aveliina teema keskkond/ loodus(-varad, -nähtused) teema kommentaarid kategooria informatiivne, muu kategooria_id 24536 saatesari Rohesäuts saatesari_id 67893 oigused ERR sisu Rohesäuts. Hea liha Kõneleb Aveliina Helm. Helilõigu alguses ja lõpus kujundus. Kavas 05.11.2019 Tänane rohesäuts tugineb Mart Meriste artiklile "Lihasöömise ökoloogika", mis ilmus ajalehes Sirp 1. veebruaril 2019. aastal ning arutas selle üle, kuidas suunata oma lihatarbimist keskkonnaalastel kaalutlustel. Mart arutleb, et üsna kindel on see, et kui te tahate keskkonna heaks kindlasti midagi oma kodus teha, siis tasub alustada seda lihasöömise vähendamisest ja rohelise energiapaketi valikust. Ta mõtiskleb, et looduskaitselisest aspektist vaadates võiks üldistatult eristada justkui kahte sorti liha: halb liha ja hea liha. Keskkonna seisukohast on halb liha see, mille tootmiseks hammustatakse looduskooslustest juurde üha enam intensiivselt majandatavat ja kiirelt degradeeruvat põllumajandusmaad, mis võiks väiksema lihatarbimise korral olla mõni bioloogilist mitmekesisust säilitav maa-ala. Nii kuulub ka Eestis pea veerand põllumajandusmaast loomasöödaks kasutatava odra tootmisele. Halb liha on see, mille tootmisel piirdutakse loomade heaolu tagamisel vaid seaduses ettenähtud miinimumnõuetest, kus loomade tapmine on seotud nendele stressitekitava transpordiga ja tapajärjekorras ootamisega. Halb liha on see, mida me sööme lihtsalt kõhutäiteks, tundmata huvi, kelle või millega on tegemist või kuidas see meie lauale jõudis. Halb liha on see, mille me toidu ülejäägina ära viskame. Eriti halb liha on see, mis on muudetud lihaga välisel vaatlusel pea mitteseonduvaks viineriks ja mida meie lapsed söövad teleri eest lösutades vaadates multifilmi põrsas Pepa jõuludest. Samal ajal on meie kliimavööndis olemas ka looduskaitsealaselt hea liha. Hea liha on see, mis panustab meie liigirikkuse ja traditsiooniliste maastike hoidmisesse. Hea liha tuleb liigirikastel rohumaadel ja poollooduslikel niitudel karjatatud veistelt ja lammastelt. Hea liha tuleb loomalt, kes ei ole võibolla elanud kõrge vanuseni, kuid kes on elanud heades tingimustes, süües seda, mida tema liik on evolutsioneerunud sööma. Hea liha on see, mida me väärtustame nii, et me teeme temast midagi maitsvat ja midagi, mille me tegelikult ka ära sööme. Elame maal, kus on võimalik süüa liha ka keskkonnasõbralikult. On mõistlik võtta eesmärgiks süüa vähem, aga kvaliteetsemat liha, eelistades intensiivselt toodetud singile Eesti pärandmaastike hooldamisest saadud liha. Sel nädalal toimetab "Rohesäutsu" Aveliina Helm. Foto: Hea liha on see, mille tootmisega käib kaasas elurikkuse ja pärandmaastike hoidmine. Veised rannakarjamaal Kübassaare poolsaarel Saaremaal. transcr