id 41925 fonoteeginumber RMARH-41925 kestus 00:46:06 saatenimi AJALOOTUND R2-S. Meie igapäevast leiba... Talurahva toidust XIX saj salvestuskoht Restaureerimine ymbervotteaeg 29.03.2011 eetrikuupaev 09.04.2001 restaurlindinr ASDAT-1715 sailikunimi RADIOMANI ARHIIV fonogrammitootja 2001 EESTI RAADIO autor Palamets Hillar esineja Palamets Hillar esineja Roosileht Allan korrektorymbervotja Pulver Virve kategooria üldteadmised kategooria_id 4251 saatesari Ajalootund R2-s saatesari_id 27638 teema ajalugu/ ajastud teema isikud teema keskkond/ loodus(-varad, -nähtused) teema kultuur teema varia oigused ERR sisu 00:00:00 ajalootunni kujundus. 00:00:45 Allan Roosilehe sissejuhatus. 00:00:53 saate autor Hillar Palamets. Saade käsitleb eesti talurahva vanemat toitu ja toitumistavasid ja tugineb etnograaf Aliise Moora vastavatel uuurimustel "Eesti talurahva vanem toit" (ilmunud kahes köites - 1.1980.a; 2.1991.a), Ajalootunnis on juttu argipäevaajaloo tähtsusest ja tutvustatakse eelnimetatud raamatuid. Tuleb juttu leivast kui eestlaste põhitoidust. Kõike muud nimetati ju leivakõrvaseks. Kuni XIX saj keskpaigani domineeris aganaleib, siit peale juba puhtast viljast küpsetatud puhas leib. Leivaküpsetamisest suurtes reheahjudes ja leibade kujust ja kaalust. 00:13:44 lihast, mida oli teadagi vähe ja mida söödi peamisest soolalihana. Vaid mihklipäevaks ja jõuludeks tapeti kindla peale loomi ja värsket liha oli vabamalt võtta. 00:22:13 talurahva nädalasest menüüst. Toidukordadest kevad-suvisel ja talvisel perioodil. 00:27:50 eesti rahvalaul "Heeringas" esitab Contra. 00:30:17 nädalapäevade traditsioonilised toidud. Neljapäev ja laupäev kui pudrupäevad. Mida pandi kaasa teomeeste ja koolilaste leivakotti. Koolilastel tuli läbi ajada külma, sageli koguni külmas koolimaja sahvris jäätunud toiduga. Leerilastele kaasapandust. 00:37:50 saate lõpul on juttu pulmade ja talgute rikkalikumast toidulauast.Pulmade puhul oli komme võtta rohkesti söögipoolist kaasa, eelkõige pooleks raiutud seapäid ja peenleiba. Ka talguliste toitlustamisel ei saadud koonerdada. Siis oli laual liha nii palju, et igaüks sai käega võtta. Eetris: 09.04.2001. ASDAT-1715 transcr