id 48187 fonoteeginumber RMARH-48187 kestus 01:49:54 saatenimi TAGASI TULEVIKKU. Tulevikutoit aastal 2031. Ruve Šank. Marek Strandberg salvestusaeg 14.10.2011 salvestuskoht Raadio 2 sailikunimi RADIOMANI ARHIIV fonogrammitootja 2011 ERR esineja Normet Mart esineja Moora Erik esineja Šank Ruve esineja Strandberg Marek esineja Sooäär Imre kategooria elusaade, muu kategooria_id 4311 saatesari Tagasi tulevikku saatesari_id 37190 teema intervjuud/ vestlusringid teema isikud teema keskkond/ loodus(-varad, -nähtused) teema sotsiaalvaldkond teema teadus(-harud) sisu Saatejuhid on Mart Normet ja Erik Moora, külas on Ruve Šank, Maailma Toidu- ja Põllumajandusorganisatsioonist ja keskkonna-visionäär Marek Strandberg ning sõna saab ka Eesti parima restorani omanik Imre Sooäär. Šank: Senine odava toidu periood on läbi. Põhjuseks veevarude ja põllumajandusmaa vähenemine, mis toimub samm-sammult. Strandberg: Metsas askeldavad robotid, kes meile toitu kasvatavad ja umbrohtu korjavad ja toidu tootmise iseloom muutub lokaalseks, globaalne toidukaubandus väheneb.. Sooäär: Aastal 2031 müüvad memmed Eesti metsades ja põldudel kasvanud looduslikke taimi, liblesid, pungi ja juurikaid Tallinna keskturul. Neid eksporditakse Eestist kõikjale, kas või Hiinasse ja Jaapanisse. Molekulaarkulinaaria tippsaavutused jõuavad tipprestoranidest selveritesse, sealt meie kõigi iserääkivatesse külmkappidesse, ennustab Sooäär. Šank arvab, et kuigi inimesed otsivad tervislikumat toitu ja puhtamat maitset, sunnib hinnasurve sünteetilisi lisandeid edasi kasutama. Päris laboritoidule me ilmselt siiski üle ei lähe. Stranberg: "Elu on meie planeedil kestnud üle 3 miljardi aasta. Bioreaktorid võivad küll areneda, aga rakust nad mööda ei lähe. Liha tootmiseks on ikkagi elusorganismi rakk parim reaktor ka tulevikus". Aastaks 2031 paranevad oluliselt ka söögi säilitamise nipid. "Ülimadalad temperatuurid ja teatud gaasid võimaldavad toitu aastakümneteks ja isegi sadadeks tallele panna nagu väärismetalle", toob teate tulevikust Sooäär. Tulevikutoit. Mart ja Erik on kindlad, et tulevik, too 20 aastat, tuleb kiiresti. Mida me siis küll sööme, milline on pood, farmid, söömiskombed, kuidas muutub toit? Koostöö Eesti Ekspressiga käivitus, viide eelmisele saatele ka. Päevapoliitlilisi tähelepanekuid maailmast ja Eestist. Viide Marje Josingu artiklile Maalehes toidu tuleviku teemadel. Kuulajaküsimus: kas peres teeb tulevikus veel keegi kodus süüa, kas taldrik süüakse tühjaks, kas toitu raisatakse, kas toit on tehis või päris? Telefoni teel saab vahepeal sõna Imre Sooäär. transcr