Praegu, kui meie raadiokuulaja on harjunud, et laupäeviti sel ajal on rahva teenri saade on mul siiski hea meel tervitada stuudios Mart Tummelas. Sa ei ole siia ära eksinud, ma lihtsalt palusin siin stuudiosse, kuigi täna rahva teenrid ei ole, aga rahvas on harjunud rahvateenustega. Et peakiri lõpp hea, kõik hea, aastal 2005 oli sellest midagi head. Ma arvan, et vähemasti aasta lõpp oli väga hea. Nii Eestis kui koguma maailmas. Ma nimetaksin seda lepimuste aastaks. Tööandjad ja töövõtjad leppisid omavahel, riik ja kultuuritöötajad leppisid omavahel. Ühiskondlik lepe sai juurde uusi liikmeid. Ja kui me vaatame maailma mastaabis, siis jõudsid kokkuleppele nii Euroopa Liidu juhid kui kaubandusorganisatsioon. Isegi Iraagis on suhteline rahu, nii et mina ütleksin, et aastal oli väga rahulik ja hea osa leppeid ilmselt realiseerub järgmine aasta pisut kõrgemast palgast ja selle üle on ilmselt kõigile head meelt võimalus tunda, eriti nendel, kes seda palka saama hakkavad. Jah, seda kindlasti. Soovin neile kõigile palgatõusu. Rahva teenrid on selline saade, mis tegelikult on ikkagi kritiseerinud mõningaid otsuste tegijaid tänasel jõululaupäeval muidugi kritiseerida kedagi või sest õige peatselt kuulutatakse välja jõulurahu ja siis ongi see rahu vähemalt aasta lõpuni aasta alguses võtmas maad. Rahvateenrite ka aastast kokkuvõtte, jah, järgmisel laupäeval ehk siis 31. detsembril, Aarne Rannamäe juhtimisel tehakse aastast kokkuvõtte ja vaadatakse üle, kuidas meie aasta ennustused paika pidasid. Mart Ummelas, sina ise oled jõululaupäeva otsustanud pühitseda, kuidas? No mina pühitseme alati seda omaste ringis, meil on niisugune kena tava. Ja seekord oleme kõik koos minu vennapoja juures Viimsis. Kas see tähendab ka seda, et sa pead võib-olla mängima rolli, kus paned üll hoopis teist värvi mantli? Oi, ma olen seda rolli mänginud palju-palju kordi, aga ma loodan, et ja me ei pea mängima sellepärast et praegu on saabunud selline etapp meie lähisugulaste elus, et mõned lapsed on liiga väikesed esideni liiga suured. Lollitada, ma arvan jah, et noh, võiks ju ka, aga me oleme tsiviliseeritud inimesed, kõik me saame aru, et see on legend. Aga legendi Pebalgatuitma? No seda küll jah, seal ilus legend, ega mul ei ole midagi selle vastu. Jõudsimegi ühe sinu harrastuseni, kui rääkisime legendist, mida peab toitma, tegelikult on niuke jõululaupäeval see aeg, kus kas süüakse. Sina oled inimene, kes teab toidust hästi palju, sa ise armastad aeg-ajalt teha süüa ja sinu kohta öeldakse gurmaan. Mida võiksid sina näha jõululaual teistsugust kui seda on tavapärane verivorst? Verivorstil ei ole ka midagi viga, eriti viimasel ajal on hakatud tegema suhteliselt häid verivorsti, aga üks soovitus on mul küll. Mida kindlasti peaks jõululaual olema, peaks olema, vaheldusrikkust ei tohiks olla ainult palju rasvaseid toite, ainult sealihast. Näiteks väga hea soovitus on pardi rind või kui ka terve part. Teine asi on see, et võiks olla ka kala siiski jõululaual, sellepärast et need inimesed, kes ei soovi rasvast toitu, saaksid valida midagi kergemat ainult lõhet, vaid ka näiteks valgeid kalasid merikeel on viimasel ajal meil müügile tulnud erakordselt ja kalamaailmas tuntud surma, nii on niisugune väga lihtne, aga väga hea ja väga vähese kalorsusega toit, aga väga maitsev. Kindlasti peab olema toidu juurde ka midagi head juua. Ärme nimeta, võib-olla konkreetsed veinimarke, aga millist veini soovitaksid õhtuks õhtuks ma loomulikult ma soovitan head veini ja kõik. Aga üldiselt muidugi jõulud assotsieeruvad mul punase veiniga, sellepärast et jõuludes on palju sellist elurõõmu ja tulisust ja punastest veinidest loomulikult binaar on see Rein, mis kuulub minu meelest pidulaua juurde, sellepärast et teatavasti Pino loary viinamarjadest tehakse šampust. Kas sinu jaoks on glögi täiesti vastamata? Ei no loomulikult. Hei viskama, kui mulle seda pakutakse. Aga muidugi läbi tuleks ka võimaluse korral teha heast veinist ja kindlasti mitte magusaks. Sest nende lõõride puhul ju mõnikord on see, et sa vaatad, et, et nagu huuled jäävad seal prügiklaasi külge kinni, sest magusaks Radembitud, see on see põhiline häda jah, et kui ikkagi teha korralikust veinist, siis tõesti maitseainetega, aga mitte panna sinna suhkrut. Sarnasel juhul nii nagu teevad meie põhjanaabrid soomlased, et et see glögi tehakse eraldi valmis ja siis sa võid võtta klaasi, kus sees on sul mandleid, rosinaid võid panna ka mets sinna hulka aga mitte selle glögi, Enda tegemise ajal ei panda sinna midagi magusat sisse. Samal ajal on ju teada, et mõned lisavad köögile veel ka kanget alkoholi, et nagu aga hakkaks ikka hästi kohe nagu öeldakse, ülemise otsa ja selle peale ma võiksin öelda, et parem siis juba mitte glögi rikkuda, juua see kange prae juurde. See, et sa oled praegu siin stuudios, see on lihtsalt sinu vastutulek, aga mõnikord on juhtunud ka see asi, et sa oled ajanud saate ajas segamini tunud lihtsalt valel ajal raadiomajja harjumusest. Ja on nüüd hea küsimus, muidugi pärast seda, kui see on küsimus mälu kohta, siis on hea küsida seda inimeselt, kes ei pea enda mälu kõige paremaks. Ma loodan, et ma ei ole tulnud. Aga kindlasti on seda võinud ka ette tulla, et ma olen tulnud valel ajal pead ei tea anda konkreetseid juhust, ma ei mäleta, mida mäletada, mina muidugi ei mäleta, aga see ei olnud mitte minuga tri minu kolleegiga, kellega me tegime saateid kordamööda ja mina olen selline inimene, et ma tulen väga vara kohale enne saadet, aga tema oli niimoodi, et noh, kaks, kolm minutit enne saadet lendab sisse ja kõik asi hakkab nagu sujuma. Mina olen juba saate, nagu öeldakse, peaaegu, et pannud käima ja siis tuleb hea kolleeg Tõnise patuta, kummas tavaliselt siis täna üldse on. Aga kuna tegemist oli laupäevaste keskel ammidega, mis algasid kell 23, null viis, siis oli tal ikka päris ebameeldiv koju tagasi minna. Aga selliseid asju ikkagi juhtub. Mul on hea meel, et täna sai ajanud mitte midagi segamini. Rahva teenrid täna ei ole, aga stuudios oli vähemalt seda väikest jõulu tunnet. Lõpp hea, kõik hea andmas meile rahva teener Mart Tummelas, aitäh sulle. Ilusaid jõule sullegi kõigile häid jõule.