Ei väga hea Hiiumaal. Enne seda, kui vaatasime eile õhtul Kärdla jõge kuuvalgel oli meil päevakajategijatel kultuurimajas kohtumine Hiiumaa raadiokuulajatega hiinlastega. Üldiselt olime juba paar päeva silmast silma südamest südamesse jutte veeretanud. Sina käisid, täitsime pallise lainega merel ja sina leidsid kadakate vahelt põllu, mille asemele oli jäänud auk. Põld oli ära veetud, tee näiteks juhtub niimoodi, aga teised põllud olid alles ja nende kohta käis enne libistamist ja rullimist asjalik nõupidamine sellest, kuidas sinul merel läks. Sellest räägime esmaspäevaõhtuses päevakajas, nüüd aga tuleme tagasi Kärdla kultuurimajja. Nagu moosi kastma Ja sina saad luuremaailmas igal maal. Olen sest muusikaajas. Ega me Heli Läätse asjata laulda lase. Tema Peeter Saul raadio doktor Mihkel Kask, meie juriidilise nõukogu liige Kaupo Adler meistersportlane Jüri Randviir, Eesti raadio informatsiooni saadete peatoimetaja Kaljo krell ja muidugi meie kahekesi olime päevaga kuulajatega esimesel kohtumisel. Hoopis teine tunne on rääkida kolme ja poolesaja kuulajaga silm siis Eestis kui nende kodus tasapisi Mateo kastist vestelda, pealegi nii aktiivsete kuulajatega, kui seal olid. Aga eks me pidasime hästi vastu. Esimesed võidud ja ruudulise laual sai Jüri Randviir 20 võitu ja üks viik. Aga ega seda kergesti ei tulnud ja lugupidamisest meeste sportlase vastu leppis viigiga partei rajoonikomitee sekretär seltsimees Maltsal. Juristil ei olnud eriti palju tööd, sest hiidlane ajab tõsiselt asjad naljaga õigeks. Näiteks kui suurema mees kiidab või laidab möödunud suve nii nagu seda hästi kasulik on siis kõigi kivisema ja kuivema karjamaaga kolhoosis öeldi. Rohtu kasvas parajasti nii palju, et lehmale Kahk seisis toores. Üldiselt seati Hiiumaal uute saakide sihilik siiski üsna kõrgele kusagile 20 tsentneri piirile. Igasugu muude tõbede vastu küsiti rohtu mihkel kaselt. Kõik läks hästi ja siis. Nii muuseas ringi käia. Ja võta ringe, täihoid, meil pole miskit. Oleneb, kuidas keegi siin ei sallinud, katnike. Lapski. Piss kassilvinud apling. Kuigi must kass raadiomeeste ja hiidlaste vahele kippus mõtete pärast mida möödunud pühapäeval noortesaates üks kultuurilise haridusega kondiiter hiidlaste kohta avaldas. Hoopis Talgattilvinud aprinudki. Mõtted ja arvamused, mida hiidlased ütlesid päevaga kohta, tulevad kindlasti kasuks ka suurema raadiokuulajatele. Ja nüüd tahaksime teada mõne teise rajooni raadiokuulajate soove meile, mis tuleksid omakorda ka hiidlastele kasuks. Kes on järgmine küllakutsuja. Mis oleks nüüd, kui Hiiumaaretke lõpetuseks prooviksime muuhulgas laupäeva õhtul ka üht Hiiumaa toodet? Minu käes on üks konservikarp millest ma praegu mitte midagi ei peale ja noh, kus seda siis mujalt teada saada, kui laboratooriumist. Siin on keemik Tiia Järley tehnoloog, heri roosime. Vanemmeister Ellen karpa kõigepealt siin kaardil on venekeelne r-täht, mis tähendab kalakombinaat seal siis 226, see on Hiiumaa kalakombinaadi number. Ja viis, mis seal aasta tähendab aastaarvu viimane number, siis annan kaks on vahetuse number. Null üheksa kuupäev. Tänane kuu, see on tänane kuupäev ja kee, see on venekeelsetest tähtedest. Kuu A B VG tähendab aprillikuu ja 137 sõna sortimendi number tähendab protõlis ei olegi seda paberiribasid etiketi videole vaja lõikamise lahti kohe. Ja tõepoolest Tansprotellis vanemmeister Ellen karpa, miks need samas prottide võiks olla praegu kõrgemast sordist. Mõnel kalal on näha, et seljal on nahk katki läinud. Sellepärast on ta standartne need kõrgema sordi, täiesti tervemaitselise omadusi, muidugi muudadesse nahatükk on lahti või kinnimaitselise omadusi ta ei muuda küll, kuid välimus selle toote juures on küllalt tähtis. Seda vist ühe kahe päevaga ära ei lahenda, seda Splutina oleks terve. Aga mis siin teha annaks või mida te üldse ette võtate? Pidevalt katsetama ja otsime suitsutossu, režiime meie suitsuahju Werner Brucki jaoks. Nüüd on üks teine karp siin-seal praegu maailma etiketita. No kõik eelmised numbrid ja tähed on samad, ainult viimane on 194. Palume keemik Tiia pärleid 194 näitab, et selles toosis on Tallinna vürtsikilu. Kuidas vürtsikilu siia sisse pannakse? No see on muidugi teada, nii enam-vähem igalühel, aga millised maitseained ja millised muud asjad siia juurde käivad, kõik? Teie käes on üks klaasklaasil katseklaaside näidiseks pandud, siin kaks, neli, kuus, kaheksa, 10 12 14 15, tähendab 15 lisandit, 15 maitseainet käib siis selle ühe kilukarbi juurde. Mina tunnen, ärasid soola, suhkru. See on kindlasti pipar, must pipar, jalgele. Tooside sulgemisel lisatakse veel loorberileht doosi ja veidikene bensunaatriumi lahust. Kui ma nüüd selle doosi lahti lõikan, Jaapan kilu sööma kuuma kartuliga, siis ma kõik need piprad, vürtsid ja loorberilehed ja kraabin maha. Nad on oma ülesande täitnud. Koogilu seisab enne, kui ta üldse läheb poodi kalakombinaati külmlaost väljastatakse reservid kõige paremini 15 päeva pärast peale valmistamist. Sest selle aja jooksul siis kala on täiesti suundunud juba, kui kala ei ole sooldunud, lähed varem välja, siis kala juba transportimisel, vibrikneda läheb tarbijale täiesti riknenud. Nüüd üks üldine küsimus kõikidele, kui ta iga päev olete hommikust õhtuni siin nendes prottide ja kiludega tegelenud. Mida te oma külalistele pakute, kas ka kiluvõileiba või Spluatliga võileiba või heeringat? Me teame iga päev sööma, tähendab, aga vabatahtlikult jah, meil ei ole soovi enam rohkem siia investeerimisest, võtame 100, peame säält maitsma igast Fargist ühe kala kindlasti. Juba sellest juba küllalt, tähendab siiski oma soomlastele head kalaisu.