Bella pühapäevakool. No kindlasti on raadiote juures need inimesed, kes ootavad järge filmikunstitunnile, mis eelmine rekord jäi pooleli, aga vaadake, teeme täpselt samamoodi nagu koolis. Koolis juhtub ikkagi, et õpetaja jääb haigeks või siis peab minema täienduskursustele. Nii et täna filmikunstist me ei räägi. Hoiame veel pinget, räägime vahetunni artistist, nad Elmo Fornatsiaari ehk Zuckerasvat päeval, mil meie saade esmakordselt eetrisse läheb, võib Zuckero laiata, et ta nüüd 61 aastane tan, Itaalia bluusroki ristiisa Zuckero plaate on müüdud umbes 50 miljoni kanti. On kaasja koostööd teinud väga mainekate muusikutega, nagu Eric Clapton, Chief Peck Steve'i rõivoogan, Braiemmei naest eelis, rei Charles piibi king, Sting, Bono pooli Angbiiter Key prellutsiano Diandreba selli ja neid artiste on kindlasti veel. Tema kontol on minu teada 13 stuudioalbumit, esimene üritati 1983. aastal ja viimane teadaolevalt tänavu pealkirjaga black kätt täpselt nii nagu raadio discari häält, kuid teemade manus. Tänane tänane tund on tütarlaste käsitöö tund ja ma praegu sügavalt kahtlesin. Tegin õigesti, et ma ütlesin välja tütarlaste käsitöö tund, sest peatselt võib juhtuda niimoodi, et zoovolinik tuleb saatejuhi juurde ja, ja viibutan näpuga. Ja nüüd läheme konkreetse teema juurde teema, õigemini kui oleks saatel alapealkiri pühapäevakooli vala pealkiri, siis oleks, püüame seda ka hästi kiiresti öelda, romantiline sardiine, õhtusöök rohkete lõigetega mitmetele rootslastele. Kõik käib väga lihtsalt saatejuhil Igor maasikul olnud empiiriline kogemus ja miks mitte tänast teadmistepagasit rakendada täna õhtul, no see teadmiste pagas, mis peatselt jõuab järgneva noh, veidikene vähem kui tunni aja jooksul raadiokuulajateni sest eestlased armastavad kokku saada just nimelt pereringis, pühapäeva õhtuti ja siis üldjuhul teha ka midagi head ja paremat toidupoolist ja mis siin salata, võib-olla isegi ka midagi laua peale panna. Nõnda märksõnana romantiline sardiine, õhtusöök rohkete lõigetega, milles on 10 toidukorda, nii et kallis raadiokuulajad ennekõike, kes saavad sellest väga lakkava idee. Praegu on ju veel pühapäeva hommik, kui on saade kuulatud, ideed on kogutud siis padavai supermarketisse, ostke valmis siis vastav tooraine ja valmistooteid ja õhtul üllatage ennast ja oma pereringi on aru saada, et sellise julge lähenemisega, mida täna saatejuht pakub, eeldab seda, et sellel on olnud siis saatejuhipoolne empiiriline kogemus, see vastab tõele ja kuidas näeb siis välja romantiline Sardiinia õhtusöök. Olgu siinkohal öeldud, et Sardiinias Karel süüakse olulisel määral rohkem liha kui näiteks Mandri-Itaalias, nii et see aspekt tuleb arvestada kohe päris kindlasti, kui te ise hakkate oma tänaõhtust oletatavat toidusedelit, koostame nii, aga tehkem siis ilus koosviibimine sellise Sardiinia või Itaalia hõngulise nurga läbi vaadatuna endale mõnusaks. Alustage siis nimelt sääraselt. Olgu kõigepealt selleks ajaks, kui sugulased ja tuttavad ja sõbrad kogunevad, väike tervitusi ja selle tervituse ulg ka kuulub. Valge vein ja need inimesed, kes tervislikel põhjustel valget veini juua ei saa, võtke kraanivett või, või jooge vett. Ja siis on leib, see, see on noh, ta ei ole nüüd Eestis on seda Sardiinia leiba, mille nimi on pane. Kas au, väga keeruline teha, aga ma soovitan seal väga lihtne ja selleks ei pea isegi Pärbi vaiadel, võin. Taigna valmistamiseks pärmi vaja ei lähe, ütleme otse välja, võtate nüüd natuke nisujahu, võtate natukene soolavett, Tõite siukese taigna valmis. Ja on hea, kui see taigen oleks hästi õhukeseks rullitud ja viskate siis selle taigna kuhugi tulise pliidi või ahju seina peale ja ja leiba valmis siis, kui ta sealt maha kukub. Pane karassov, jätke see meelde, võib-olla leiate kuskilt itaalia toitudele spetsialiseerunud kauplusest ka sellise sellise roa nagu Paane karassavus, siis tead, et see on Sardiinia leib ja oma tekstuurilt Ta on ta väga sarnane kartulikrõpsudega, ta on äärmiselt äärmiselt habras ja äärmiselt õhuke, aga kindlasti ärge asendage Sardiinia leiba siis kartulikrõpsudega, sellepärast et kartulid seal kohas süüakse suhteliselt vähe. Nii. No on valge vein on On leib, paania, karassau ja kindlasti peaks olema siis Pekorinozardo või siis lihtsalt Pekorina, see on tugevamaitseline juust ja valmistatakse seda juustu, lamba lambapiimast. Olgu siin öeldud, et see Pekorina, see ongi tuletis, kui mu mälu ei peta itaalia vabandus sardi keelest. Mis siis tähendab seda, et mõeldakse selle all lammast. Nüüd ette rutates olgu öeldud, et Sardiinias tegelikult räägitakse sardi keelt, ta on üsnagi sarnane itaalia keeles suhteliselt sarnane itaalia keele kuid enamus inimesi saab siis ka Itaalia keelest suurepäraselt aru. Tänast saadet ma ei taha sugugi. Üles ehitada niimoodi, et ta oleks dubleerimas dubleerimaks seda, mida me või mida r kaks suvel välja pakkus, nimelt reisi saad. Meil on konkreetselt toidutegemise saade, naiste käsitööd või tütarlaste käsitud hunt, nii-nii, nüüd on saabunud see hetk, kui kõik inimesed ennekõike just teie head sugulased peretuttavad, on kokku saanud. Tervitus on tehtud, leib on söödud, lambajuustu söödud, vesi, vein ka joodud. Nüüd on aeg lauda istuda ja minu empiiriline kogemus, mida ma mõned nädalad tagasi siis kogesin, et hea oleks, kui selles seltskonnas oleks ka väliskülalised, siis nad saaksid, et meie tahame olla eurooplased. Selles valguses, et me teame ka, et mis asi on itaalia köök, nüüd ma ei joo praegu valget veini, seal vesi, tervis ei luba. Nii. Nüüd algab söömaaeg või ütleme toiduorgia siis eelroogadega ja huvitav tähelepanek on siinjuures nimelt selline, et võiks alustada grillitud muna vilja ehk baklažaaniiga. Ja VEEL roa tasakaalustamiseks võiks midagi soolast ka olla. See on siis Serrano sink, nüüd mõned toidueksperdid ja vaatlejad tõusevad praegu tagajalgadel, sellepärast et Serano siingi. No nii-öelda juured viivad tegelikult meid Pürenee poolsaarele kauge see Sardiinia ja Mandri-Itaalia Geon, kuid tegelikult on sellel singlil ja siis sellised ajaloolised juured. Ta on toodud. Ja teda on peetud õigemini nii-öelda mägilane The Singing, sellepärast et teda valmistatakse viinutamise teel. Ja olgu siinjuures öeldud, et Serrano sink kui mägede sink kui vinnutatud sink on maitsev ainult siis, kui ta äärmiselt õhukeseks viilutatud. Et ma Ma ei taha soovitada inimestele nii nagu eestlased lõikavad käntsaka liha seesamamoodi, kas eranosiigiga ümber käia, sest vastasel juhul peate kogema umbes närimiskummi mälumist. Nüüd huvitav tähelepanek on just nimelt sedasama munavili mida võite ka grillida ja, ja üks huvitav näpunäide siinjuures. Vaat munavili eelik baklažaan plaan on selline köögivili, mis meilgi on poes saadaval, minu teada isegi aastaringselt ja paistate silma siis oma tumelilla imagoloogilise võtme läbi. Häda, ja probleemse köögiviljaga on nimelt see, et kui me seda viilutame, hakkamas köögivili drastiliselt tumeneb ja väga kiiresti. Noh, me ei hakka täna ükskord on meie keemiatund ka, ma võin siin ette rutates öelda, et tegemist on siis põhimõtteliselt oksudeeru konsultatsiooniprotsessidega. Nüüd hea oleks, kui käepärast oleks alati teil sidrun, kui baklažaani mingilgi moel töödelda, sest see väldib baklažaani tumenemis kude, teda viilutate ja siis siis tuleks kasutada nagu natukene kvaliteetset õli ja need baklažaanitükid ilusti kenasti ka ära röstida. Olgu siinkohal öeldud, et baklažaan, kes kunagi veel ei ole teda proovinud, on üsna tavaline köögivili, laialt kasvatatud köögivili nii Balkanil kui ka siis Itaalias ja kaasa arvatud Sardiinias. Ärge unustage ka soola panemast, see läks mul meelest ära. Nüüd tagasi tulles. Meie eel roogade juurde on me oleme praegu alles esimese roa juures. Teine eelroog on küpsetatud suvikõrvits, ehkaabatšov kui üle valatud pestoga ja riivjuustuga. Otsese vaatlen, et suvikõrvits õigupoolest on pakslased Taani kauge sugulane. Kuigi botaanilises mõttes päris päris täpne see ei ole, ent ometigi on jälle taasavastatud üks köögivili, ma julgen nii-öelda alles hiljaaegu selle sinatsema Eesti kulinaaria territooriumil. Jaa, suvikõrvits, ehkaabatšokna sellel sellel köögiviljal on nüüd nii Balkani kui ka slaavi juured ja üllatus-üllatus tähendab seda kasutatakse ka Sardiinia vormistamaks Isama. Õhtusöök võimalikult mitme käiguliseks küpsetatud suvikõrvits küpsetatakse te saate täpselt samasuguse lähenemisega nagu ka baklažaani. Ja, ja see, et me saame sellest eelroast ka hästi-hästi, mahlase ja mässi. Maitsva roa tuleb kindlasti kasutada pestot pestot. Aga nagu me teame, lugupeetud raadiokuulajad ei ole mitte midagi muud, kui siis. Päevalillevõi, või siis oliivõli baasil valmistatud õline kaste, millel on juurde lisatud siis maitsetaimed ja mõnikord ka juustu. Nüüd huvitav huvitav tähelepanek sellest riivjuustu kasutamisest sellel suvikõrvitsa Ruaal on nimelt selline, et loomulikult tuleb kasutada riivitud juustu ja nemad kasutavad riivimiseks siis juustu, mille nimi on Pekorino Romano. Ja selle juustu faktuur on äärmiselt tugev, ta on habras ja seda siis kasutatakse ainult riivitud kujul ja tegemist on taas jälle sellise juustuga, millel millel on siis lambapiimakomponent obligatoorne. Nüüd väikese vahepalana. Ma tahaksin siia juurde rääk rääkida veel ühest juustust, mida romantilisel. Sardiinia õhtusöögil rohkete lõigetega rootslaste juuresolekul ei saanud testida. Selle juustunimi on kaasuv martsuvaga seda Ma arvan vast peale peale vahetundi ja vahetunni, nagu ma juba alguses kokku leppisime, sisustab meil Zuckerost see pala, millega lagedale tuled, on sens una donna, mis tähendab ilma naisteta. No me jätkame saadet romantiline Sardiinia Suaree rohkete lõigetega rootslaste osavõtul. Saate lõpus selguvad, et mispärast on vaja mainida rootslasi, hoiame kätt, aga ma lubasin kaaso marsust rääkida kaasa marsu on ussidega, juust ja see, see on kohalik delikatess, räägime vähemalt, kuidas seda juustu tehakse, nimelt eksisteerivad sellised kärbsed, kes munevad siis sellele konkreetsele juustu toormassile oma munad ja nendest munadest arenevad edasi tõugud. Need tõugud jäävad sinna juustu sisse ning aitavad suurepäraselt ka juustu maitset. No julgen öelda, paremaks muuta. Eksperdid ja vaatlejad, kes sellist kaasumarsu juustu on proovinud, on öelnud, et ta on hästi tugeva siukse nagu nuuskpiirituse või ammoniaagi kõrvalmaitsega ja järelmaitse jääb suhu umbes kuskil nii paariks-kolmeks tunniks. Nüüd kuidas, kuidas siis konkreetselt ta võib-olla mõnedele raadiokuulajatele tekitab kirjeldus kaasuv marsust vigastust ja jäikust, aga ma võin teile öelda, et paljudel juhtudel, kui need ussid on konkreetselt sinna või tõugud, täpsemini sina juustu sisse poetatud siis nad tegelikult aitavad sellele juustu fermentatsiooniprotsessile olulisel määral kaasa. Ega need ussid nii väga hirmuäratavad ei ole, nad on keskmiselt kaheksa millimeetrit pikad, kuid tähelepanu, tähelepanu. Kui neid usse millegagi torkida või suskida näiteks pulgaga siis võib üks uss ennast välja venitada kuni 15 sentimeetri pikkuseks. Tähelepanu, tähelepanu, see fakt on leidnud sellise väljundi, et kaasumarsu juustu peetakse afrotis Jackiks, sest vaadake alguses ussikese pikkus, kaheksa millimeetrit aku teda suskida siis ta nagu peni Välgi 15 sentimeetri pikkuseks. Nüüd. Paneme südamele, panen käe ka põlvele ja peame tõdema, et ka üsnagi tülgastav on tavapärasel inimesel sihukest ussidega juustu süüa ning tekib nüüd küsimus, kuidas suurepärast delikatessi siis tavapärasele inimesele teha? Suupärasemaks. Siin on mitu võimalus, üks võimalus on see, et see samaga kaasumarsu juust võetakse ja pannakse korraks sügavasse külma sügavas külmas. Need tõugud surevad ära ja pärast võetakse juust välja, koputatakse siis nendest ussi korjustest välja. Ussikorjused koputatakse välja juustust. Ja siis süüakse juustu edasi. Nüüd on veel nutikamad lähenemisi, meelt kaasuv marsu. Tükikene asetatakse õhukindlasse kotti, ussid lämbuvad alguses, nendel on selline agoonia, siis nad tõmblevad ja, ja mingile episoodilise õhuhapnik saab neile otsa, mida nad hingamiseks kasutavad ja lasevad Ennossist juus sellest juustust vabaks ja niimoodi saab siis need sikud sammastest nagu eraldatakse sõnaga ussid, visatakse siis minema ja süüakse juustu edasi, kuid siuksed kogu kogenenumad. Juustugurmaanid ei tee mitte mingisugust numbrit sellest, et süüakse ära kaaso marsu koos ussidega. Nüüd on tekkinud küsimus, kas selline juustu tootmine ja kas selline juustu hügieeniline. Kuid Sardiinia on Sassaari ülikond pool, mis seda juustu, selle juustutegemist ka nagu uurib ja olgu öeldud, et, Praeguse seisuga aastal 2017 on tekkinud iseenesest nagu õiguslik vaakum ülekantud tähenduses loomulikult kas seda juustu võib müüa, kas juust on hügieeniline. Kas. Seda juustu võib toota siis ka tavaline lihtne talupoeg, kes võib-olla nonii, natukene sellele hügieenile hügieeni aspektile täpsemini, vaatab läbi läbi näppude. Mul on kohutavalt kurb, et ma ei saanud kaasu marsud proovida, oleks selle eksperimendi siiski Radeinud. No hull ei ole sellest mitte midagi, kui ei, oleks maitse, kui oleks maitsnud, siis ma oleks tõenäoliselt selle välja oksendanud. Aga, ja kui oleks hea olnud, siis seda enam jälle üks suurepärane maitseelamus olemas. Nii, nüüd oleme teemast nii kõrvale pööran pööranud, et ma ei oska enam meie Suaree ehk õhtusöögi jutuvankrit õigetele rööbastele panna, ma natukene siin spikerdanud ja oleme endiselt veel eelroogade juures hallitusjuustuga täidetud ravioolid. No see peaks olema. Kui te tahate kallid ja inimesed oma headele sõpradele ringis täna õhtul teha, siis selle ravioolid, need ravioolid jõuate ka valmis teha, selleks on vaja kindlasti teha pelmeeni nagu pelmeenitaigen. Ja leida ka siis hallitus. Hallitusjuustu. Olgu siinkohal öeldud. Hallitusjuustuga täidetud ravioolid on soovita juurde panna ka törtsukene kastet ja ärge ärge ühte asja veel unustage, kogu teie pika õhtusöögi käigus peab olema teil kannuga vein laua peal ja toidu kõrvale peaasjalikult manustati seal punast veini või kes jälle tervislikel põhjustel süüa või tähendab punast veini juua ei saa, tuleb leppida veega. Nüüd eelroog oli ka pastaroog värskete tomatitega ja juustuga ja siinkohal üks huvitav tähelepanek, mida võiksid ka tavapärased. No ei julgenud nii-öelda toiduentusiastid siin Eestis proovida. Ja see jutt käib kõik tomatite ümber. On ju teada, et tomat on kaetud sihukese kile ja nahaga ja vot see kylejas nahk antud kontekstis ennekõike just siis, kui te tahate teha korraliku pastarooga, millele on värskete tomatite ka millel lisandiks värsked tomatid ja värsked tomatid omas mahlas on põhjust ikkagi tomatit ära koorida, sest tomatinahk sellises julgen öelda ruumis, mis sisaldab natukene ka tomati viljaliha ja siis tomatimehu on äärmiselt häiriv, väga lihtne on seda teha mehhaaniliselt, võtta tomatid kätte ja, ja siis noaga koorida, kuid siinkohal üks väike õpetussõna täna me ikkagi tütarlaste käsi käsitöökaske need tomatid korraks kuuma vette ja nahk tunduvalt kiiremini ja kergemini pealt ära. Sama teema, mida tuleks rõhutada ja mida konkreetselt Sardiinia köögis ja loomulikult ka Itaalia köögis ja laiemas tähenduses maailma köögis, kuidas siis ringi käia? Pastaga ma ei mõtle selle pastaga, mis on hambapasta või, või, või, või mingi mingi muu pasta. See on uus sõna, päris hästi on ta tegelikult eesti keelemaastikul juurdunud. Aga ma mõtlen makaronitooteid makaronitoodetes. Vigur makaronid, julgen siis väita, et kas paketid nende keetmine on tavapärane ja, ja siukene robustne säärased, et võetakse siis vesi ja siis visatakse sinna natuke soola hulka ja siis tooteid sisse. Aga tegelikult käib lugu ju niimoodi, et kui me hakkame ja jõuame tulemuseni, siis sellel tulemusel tihtilugu on üks suur suur häda juures nimelt needsamused, pastatooted tikuvad teineteise külge kleepima ja see on Itaalia, aga samuti ka Sardiinia köögis pasta valmistamise puhul väga ränk viga. Nüüd pasta valmistatakse siis sellises konsistents siis et pigem võib see makaron jusku natukene tunduda vintske, aga ta ei tohi kindlasti olla lödiks keedetud, siis on, siis võib öelda, et pastaroaga, Arylideeritsi värsked tomatid juurde ja samuti ka riivitud juust ja taasturme selle riivjuustu juurde tagasi nad koolis armastatakse ju küsida, et milline juust, riiv jõustuks konkreetselt Sardiinia köögis, hästi sobib, aga see on siis Specorina Romano. Nii see nüüd ei tähenda veel see, et kõik road enne põhirooga on proovitud ja testitud. Nüüd tulevad vaheroad ja roogade puhul oli konkreetse empiirilise kogemuse taustal suurepärane üllatus, et pakuti värskeid porgandeid ja värsket kurki. Ja see on viies käik. Kuulge, ma arvan, et peaks tegema, enne kui me jõuame põhiroa juurde, hoiame pinget ikkagi, endisi peaks tegema ühe muusikalise pausi ja Zuckero pala on kandmas peal kirjandonne naised, naistest teeme ka täna juttu. Ver. Nonii saade, romantiline Sardiinia õhtusöök rohkete lõigetega mitmetele rootslastele on jätkumas ja praegu inimesed närvilised, raadiote vahetus läheduses. Toidust ja lõigetest on räägitud, aga rootslastest ei ole räägitud. No mis siin salata, saatejuht sai siis koger. Ainult võrratut Sardiinia ja laiemas tähenduses isegi julgen öelda itaalia kööki, aga ka olemist rootslaste seltskonnas. Ja uskuge mind Ja mu lauakaaslane, kellega oma tõde vaatasin, oli, mis Matilda? Mis Matilda oli siis giid ja kui ma nüüd püüaksin leida analoogi? Kellega, mis Matilda sarnaneb, siis julgen, julgen öelda, et üks abaliigese blond, aga nooruses mitte praegu mitte praegu. Nii. Ja mis Matilda, tekkis fluent english it, see tähendab soravalt inglise keelt ja mis ja samuti ka ülejäänud Roose lood olid, pensionärid rääkisid inglise keeles. Et mis võlub saata juhti antud kontekstis, antud kontekstis võlub see kõige rohkem, et kui osatakse olla lauakaaslaste suhtes tähelepanelik ja viisakas, siis ma võin olla kas või üksinda rootslaste seltskonnas. Rootslase seltskonnas oli juhuslikult ühelgi sünnipäev ja ma tunnistan praegu raadiokuulajate vahetus läheduses. Olen ühele pensionärile laulnud palju õnne sünnipäevaks nii inglise kui ka rootsi keeles. Kuigi, kuigi ma täpselt ei tea, aga ma kuulasin esimese korra ette ja, ja siis jorises püsti seistes veiniklaas käes. Nii. Jaa, kõikidele Birgit Õigemeeleentusiastidele, ma tahan öelda, et Birgit õigemeelt Rootsis tuntakse. Nad ei oska küll täpselt Birgiti perekonnanime välja hääldada, aga teavad, et ta laulab ilusti. Purjen lauljatar, nii. Igatahes Matilda avas end mulle. Ja mina avasin end Talle. Me oleme teemast kõrvale kaldunud, räägime toidust edasi. Nii, nüüd on aeg juba enam-vähem nii kaugele, tuleb jõuda paatide juurde ja need praad pakuti. Kaks üks oli nagu niisugune tagasihoidlikum kaks eksemplari ja esimene tallepraadi kastmes koos kartulitega ja nüüd Eesti inimeste huvitab kõige rohkem see, kui palju prae kõrval kartulid. Need kartulid on sama palju kui meie armastame mõnikord panna ühte sorti salatit, nii et kartulitükikesi tuleb tegelikult sellelt prae vaagnalt piltlikult öeldes tikutulega taga otsida. Küll aga kõige olulisem moment on see, et konkreetselt lammast ei häbeneta mõrvata ja siis, kui ta noor ja seda ennekõike just seetõttu, et tallepraad on siis pehme, maitsev kõlbab, kõlbavad ja need lihakehaosad, milles tavaliselt tehakse ära kuu telliks, siis ribi ja, ja muud fondid kusjuures väga kenasti ilusti ära autatud ning. Ning nii nagu öeldakse, liha tuleb kondi küljest ilusti lahti. Ja nüüd lugupeetud raadiokuulajad jõudis lauale ka nii-öelda Haylait, ütleme sellel Šoa reel oli kätte jõudnud Apokee ja grillitud põrsas, vaat kui meie armastame grillida, siis me kasutame üsna aru tegelikult mitmesuguseid maitseaineid. Aga põrsas grilliti seal nimelt sääraselt, et põhimõtteliselt kasutatakse ainult soola. Ja põrsad Lätakse vardasse ja neid küpsetatakse tähelepanu, tähelepanu lahtise tule vahetus läheduses ja vertikaalasendis, mitte horisontaalasendis. Nii et kui masina Suaree kohta parajasti jõudsin, siis oli mu ilmatuma suur kamin, seal põletati puid ja poolkaares olid siis kaminasse. Või selle tulevahetusse asetatud ka põrsad. Ja seal nad siis seal nad siis küpsesid. Küsimus on nimelt järgmine. Kas ja kuidas säärane toit tavapärasele eestlasele peaks maitsema ennekõike just grillitud põrsas. Ma tahan rõhutada, et ta on äärmiselt rasvane, kuna ka ei ole mitte ühtegi maitseainet kasutatud, siis mina tabasin end tõeliselt fenomenile. Ta ta ei, maitsetaimaitsed on liiga rasvane ja tal ei ole maitseainetega nagu iseloomu antud. Kuigi tuleb tõdeda, et seda tavapärast rasva. No me teame, mis asi on sea Šbiik. Seda seal põrsa juures ei ole, aga see liha iseenesest on. Määra kolesteroolirikka rasvaga. Pikitet ei maitsenud nüüd arvestama peab seda, et on aeg. Jõuda kaheksanda käigu juurde ja selleks on siis juust puuviljadega ja sesoonselt oli seal kasutada virsikud viinamarjad, pole mitte mingisugust kahtlust, et mõlemad on ka siis magusad. Iseenesest on see ka loogiline. Kui on sesoonne puuvili, ka Eesti õun võib teatud kontekstis olla väga magus ja puuviljade juurde. Loomulikult käib juust, ma olen täna maininud juust alates kaasumarsustadeste ussidega juustust, kuigi kuni tavapärane see juustu, nii, mida siis süüakse eelroana Pekoriinosaardo näiteks Peko Riinu Romano, tõsi küll, on rohkem riivjuustu-na kasutuses. Aga tähelepanek on nimelt selline, et juust on, seal võid vaated samaväärselt esindatud Don nakku leibki laual. Et seda saab vajadusel juurde võtta ja, ja juurde nosida. Ikka tahan rõhutada, et Sardiinia leib on täpselt nii, nagu meil on suur meetri diameetriga üks kartulikrõps sellise faktuuriga anda. Ja ja see on, see on huvitav. Nii juust, puuviljadega on ühele poole saanud küpsetiste aeg, küpsetiste aeg, küpsetised, vot neid nad oskavad teha, ma õigupoolest ei oska ikkagi siin konkreetseid nimesid välja tuua. Keeksi taolist asja proovisin siis selleks ajaks oli saatejuhil juba kõht täis ja ja magusad asjad nagu eriti ei imponeerinud. Küll aga võin öelda, et sellele keeksi tükikesele, mis saatejuhi Igor Maasik hammaste vahele sattus. Üsna ohtralt pandud hulk ka sellist maitseainet nagu kardemoni, mis annab huvitav ja eripärase ja isikupärase nüansi sellele konkreetsele maiustusele. Ja siin peab veel ühe detailiga lagedale tulema, ütleme niimoodi, et kui meie siin tavaliselt teeme ühe Brand saiakese või keeksi või siis kringli valmis, siis antud kontekstis antud Soaree puhul oli esindatud kolm siukest küpsetis. Nii et palun väga, ma veel kord rõhutan, täna läheb saate eetrisse pühapäeva hommikul, kell hakkab varsti 11 saama, nii kui saadan kuulatud, lähete poodi ja ostate kõik sellise materjali, et te saate õhtul kolme sorti keeksi kooki ja kringlit ja ja ma olen sügavalt veendunud, et kõik inimesed, kellele seda pakuti, on väga rõõmsad ja õnnelikud. Nii. Nüüd on ma küpsetised. Serveeritud ja on aeg Suarez joon alla tõmmata. Ja sellele allatõmbamise võtmes tuleb noh, ma ei julge seda eraldi nagu toidukorrana välja tuua, tuuakse lauda Kasmirto võik rappa. Küsimus on selles, mis äsja Mirto Mirto on alko koolne jook mis on tehtud mürty marjadest sisenda tumeliköör. Ja kui on mirt peanco, siis see on tehtud lehtedest mürdi lehtedes, kusjuures mis maitsega ta on. No võib öelda, et ta nagu vürtsid tatud aroonialiköör. Ma julgen väita, lugupeetud raadiokuulajad, et see ei ole minu esimene eelistus. Ja minu esimene eelistus ei ole ka grappa. Nüüd pidu hakkas läbi saama. Tekkisid siis sellised huvitavad seltskonnad ja huvitavad situatsioonid ja ma pean siinkohal tõdema, et kuna ma ei olnud mitte päris ainukene eestlane selles suures rootslaste seltskonnas, kus me juba lauas laulsime, häbitööst ei süül. Seid mulle rootsikeelne ei ole meeles. Ja siis toimus kallistamine ja siis mindi bussi. Asi siis rootslased olid väga lõbusas tujus ja mina infiltreerusin rootslaste hulka. Laulsin või vähemalt imiteerisin abalaulude laulmist. Kurb tõdeda, et seal seltskonnas tegelikult oli veel mõned eestlased ja sain jälle tunnistajaks, kus inimväärikus ja hari näitasid oma pahupoolt täpsemalt, kui madalale või langeda teatud olukorras inimväärikus. Nimelt reisiseltskonnas oli siis ka õigemini Suaree seltskonnas oli ka üks Põhja-Eesti regionaalhaigla uroloogiaosakonna arst, kelle nime ma ei ütle. Kuid et teda millegipärast häiris rootslaste sihuke ülemeelik, tuju ja nende repertuaar, no lauldi rootsi ja lauldi inglise keeles. Ja siis, kui selle arsti hotelli juurde jõuti siis demonstratiivselt, tõusis tohter püsti. Vaatas seda seltskonda, ütles inglise keeles, et mul on ka teile üks laul laulda ja see laul, ma ei tahtnud riigiraadios seda otsast lõpuni laulda. Oli esimehe stroofid sellised, et siit viitja vankrimääre ja ise te teate, mida edasi öelda. Piinlik, piinlik, piinlik saatejuht Igor Maasik Eestis küll tõbras olla, aga kui ma lähen läänesse või lõunasse, siis ma olen kultuuriinimene. Hari vedertsi.