Vikkerraadio. Tere, oled algab huvitav saade ja tänases saates räägime lihtsatest kodustest toitudest. Saates on külas kodukokkade Jane, Ardo Oja ja Kris täis moel, kes andsid välja koos retseptiraamatu, mille võtmesõnadeks on odavus, lihtsus ja vähe võõrapäraseid, maitseaineid. Nende retseptid, mis on raamatus on võimalik siis ellu viia kõigest. Kohe ma ütlen kahe kuni kaheksa euro eest. Nii et sellised toidud ja sinna hulka kuuluvad nii kringlid, nii soolased toidud kui veel üht testi kuuleme nende endi käest, mis on soodsa ja maitsva toidu saladus ja kas see on jõukohane ajapuuduses vaevleva perenaise jaoks. Otseloomulikult on head kuulajad oodatud ka teie retseptid ja nõuanded saate ajal kindlasti avame telefoni, aga juba praegu võib omanipe meil foorumisse kirjutada ja saate teises pooles tuleb juttu täisteratoodetest. Nimelt on plaan sõlmida kokkulepe tootjatel siis omavahel defineerida ära mis asi on täistera ja niimoodi, et kõik seda üheselt paistaksid ja sellest täisterast täisteratoodetest, nende terviklikkusest ning tootearendusest tuleb meile rääkima Sirje Potissepp. Sellised on täna soovitaja teemad, minu nimi, Krista taim, head kuulamist. Kusagil magusamas linna laadist Alley daamidel marmelaad, sõrmustel uhkelt. Härradel põruda ei mõtle. Polegi Pavee rin rea vahvlit, arveid on õhtul süüa siiani lõputu. Saadan sul seal tema kirja sinna, kus hall argipäev, loodan. Pole hilja. Loodan tomaator, näen, mida saadakse seal ma kirja lara WWW tempel, pea. Loodame leida pole hilja. Ja siin iganes. Kohvikus martsipan, laual ootab sind värske kakao. Lasuurisematlites kellaaeg lihtsalt ära ei kao. Küpsistest teadis iial kurbust, ei leia, sa ei. Uudised rosinaraadio, vaarika lahusti. Saadan sul seal maalsemagi rea linna, kus pall arhiivi. Loodan, et veel pole hilja. Loodan sind oma kordi venna saada seadma oma kirjavara meili. Tempeldaja loodan, pole hilja. Sind igatsenud. Kingiks too mulle žesti rei. Too terve koorem, kui sa vastu sul annan, ma Tallinnas hoolikalt hoitud halva saadan suutnud sealt maailma kirja. Päev loola pole hilja, loodan siis nüüd omakorda. Saada sealt maalsema kirja gara meil tempel pea. Loodame, et veel pole hilja tea kinniga saada, sealt ma ma kirja sinna, kus hall argipäev. Loodan, et veel pole hilja. Loodan siin ütlema. Ja veel näen ta tema kirja gara tempelbe ja loodame, et veel pole hilja. Peasilindrid on. Siin. See oli magus laul Marek sadamalt ja tänaseks teemaks huvitaja saates on ka magusad asjad, aga natukene soolaseid asju, sest magus ilma soolased ta pole midagi väärt ja lihtsad kodused toidud on teema ning kaks kodukokastuudios, kes on just need õiged inimesed sel teemal rääkima. Kuna neil kahe peale ilmus välja nüüd alles hiljuti raamat, soodsad kodused toidud, kus on siis 50 retsepti ja soodsaks teeb selle asja see, et need toidud on võimalik valmistada kahe kuni kaheksa euro eest, sinna jääb siis sinna vahesse jääb siis ühe toidu maksumus või kuidas õige on öelda, aga nüüd saame tuttavaks Jane, Ardo Oja ja Kristaismalder. Tere hommikut. Ma alustaks võib-olla natukene kaugemast, et kuidas või kuskohast on teie huvi toidutegemise vastu alguse saanud, nii et te olete käinud mõlemad ka telesaates, mis oli hiljuti ja nüüd siis raamat. Ja just selline kodune lihtsad toidud, et te kumbki ei ole ju kuskil peakokana võtta ja, ja toidu tegemine ei ole nagu teie põhielukutse. Krista. No minu TÖÖ videe sinna kokanduse ikka või selle mina olen niisugune küpsetaja rohkem aga loomulikult on ka soolast toitu, et tegelikult ma olen pinud kokaks, aga ma ei ole päevagi kokana töödanud. Aga küpsetamise oli, ma jõudsin ikkagi varem ikka ütleme niisuguses vara vara, teisme eas ikka kuskil 10 11, kui ma esimest korda proovisin teha küpsetisi ja kuna need õnnestusid, siis oli ju huvi neid edasi arendada ja edasi mõelda. Tol ajal oli see saiad, pirukad, koogid, et see oli minu piibel ja sellel olid kapsad, lehed ja, ja noh, et mina hakkasin sealtpoolt pihta ja näoga teie elu. Mina alustasin ka varajases nooruses, vanaema oli Kehtna koolis kokk minu teadaoleva elu. Et eks ta sealt Vanama kõrvalt vaatasin ja siis ema kõrvalt, et oma koduköögist ikkagi kuidas ema, ühte või teist tegijat. Siinkohal ma väga soovitakski, et võtke alati lapsed enda kõrvale ja näidake, sest meie tänapäeva lapsed ei oska päris mitmeid asju teha. Kui meie läksime juba esimeses teises klassis koju, tegime endale praemuna praeleiba, mis oli põhiline toit, siis tänapäevalaps ei saa sellega hakkama. Aga teie oma lapsed, teie võtate neid kööki kaasa ja kogu minu väike kolmeaastane on kogu aeg minu kõrval juba tegime piparkooke, kõiki asju ikkagi tahavad teha ja ka 14 aastane. Aga mis te arvate, millal või kohas tuleb see piir ette? Et nagu toidu tegemine õhtul Bastike läheks, vaataks kuskilt, saab äkki nagu valmis letist osta kähku kähku midagi kaasa, et ma ei peaks seal köögis tegema. Et millal või kuskohast see võib alguse saada või, või millesse tegelikult ei ole, ju, tuleb natuke võtta aega ennem läbi mõelda, et mida sa teed, et sa ei pea ju alati tegema mingisugust mitmetunnist õhtuse, et et tal on see. Üleeile tegin ma täiesti inspiratsiooni ajal toidu, mis läks mul ajaliselt vast äkki 15 minutit ja see oli soe, korralik toit, mida sõide 15 minutiga tegin. Chilline kanna kuskussi iga kus, kus keeb, kolm minut. Tiit kanafilee praed neli minutit keerad kokku, panni peal laseb veel kaks minutit ja toit on valmis. Tegelikult tuleb oma pead natuke kasutada ja ja niukseid lihtsaid, maitsvaid ja tervislike variante on täiesti olemas, võimalik teha mõtlengi 15 mina ei viitsi ka õhtul kaks tundi seal kokata, aga 15 minutit on niisugune mõnus aeg, mille perele võiksid õhtusöögi küll ära teha. Kuidas teiega niane? No mina olen selline kokk ehk siis, et pigem ongi see, et töölt koju kiiresti vaatamisahju panen panengi sinna ahjuvormi, lihad, juustud, sibulad, kartulid panen kasvõi sinna kokku, et midagi ma nagu jah, vaata need kiirelt ja ahju siis sel samal ajal ma saan oma riided kiirelt ära vahetada, toad kiiresti üle tõmmata, sellel samal ajal. Juust on toit, katan laua ja ongi perele toit valmis, et et ma väga palju kasutan tegelikult ahju. Te olete ikka sedasi väga usinad ja sedasi mõtlete ette, tavaliselt inimene on õhtuks väsinud, ei viitsi enam midagi mõelda, mõtled, et saaks nüüd ruttu, samas saab ju ka teha eelmisel päeval selle toidu valmis teedki suurema koguse ja lähed koju, lased soojaks selle toidu, et ma ei mõtle muidugi, et sa siin nädalaks ajaks, et keedan potitäie hernesuppi ja nädal aega ma sööngi seda hernesupp. Et mõistlikul, aga vot nüüd ma tahakski jõuda selleni, et mis asi on teie meelest lihtne toit, eks igal inimesel on omaettekujutus, minu jaoks on lihtne toit praekartul, alati töötab kuivem kõhti aga lihtsate toitude alla võiks veel panna hakklihakaste tõesti hernesuppi, ühepajatoidu kust läheb teil nagu see piir, et mis asi on lihtne ja mis asi on juba keeruline? No kui mingi toidu valmistamisele kulub juba, ütleme alates ütleme siis kasvõi komponentide valik, kui sul juba läheb seal üle viie-kuue-seitsme, et siis siis siis hakkab juba, et noh, nende ettevalmistamiseks läheb rohkem aega ja ja kui see näiteks asi pikemalt seal haudumistegemist, et siis siis läheb nagu, ütleme siis niukseks keerulisemaks selles mõttes, et õhtul tulevad töölt, et sa ju ei taha oma õhtut veel keerulisemaks teha seal. Et ongi seal kergelt niuksed, lihtsad köögiviljad, komponendid ja nagu Janek ütles, et ahju ahjutoidud on väga niuksed tänuväärsed toidud ja sup podisema. No ma ei tea, et võib-olla tõesti kui mingit mina küll isegi Kiievi kotlet on lihtne toit, et see kuulub sinna alla. Aga kui seda poolfabrikaadid osta, ma ei, ei, ei töötas lõpuni teha, et selle tegemiseks läheb ka väga vähe aega, tegelikult samal ajal ju teine osa mingist asjast keeb ja siis sa teed seda kotleti, et et siin ongi, et inimesed on erinevad, et kellele, mis lihtne on ainet ongi kellele on näiteks hernesupp? Ei ole lihtne toit. Minu arust see teeb purgi kaanele ei. No vot, et sa oled need kondid ja puljongit ja siis paned need herned ja kruubid, et just tegin üks päev üle pika aja ja mõtlesin, et issand, miks ma seda tegema hakkas. Et läkski, seal on ka ju hea võimalus teha endale paar sööki valmis. Ja nädala sees me esmaspäeval saad juba ju valmistoiduga kodus lõunaks kaasa võtta endale toitu. Hapukapsasupp on selles suhtes hea, et see on küll nagu selline, seda võib palju päeva läheb soojendades veel paremaks, et see on täiesti tead lihtsalt toidud. Aga mis ma veel ütleks kindlasti, et võib ju kartulid, keedate kartulid valmis, panete külmkappi, lähete töölt koju panni peale, panete suvikõrvitsat kanafileed või hakkliha sinna juurde. Šampinjone koduseid metsa, seeni, et tilli, peterselli, pipart, soola, väga hea uhke panniroog, kes tahab vaid vaid muna panna peale. Ja samamoodi võib sellega ahjus teha valmis täiesti niisugune vaba voli. Aga kui me nüüd tuleme selle otsuse juurde, et see asi on ka odav, siis Öeldakse, et tooraine on see, mis teeb nagu toidu heaks, et kui te võtate ja tooraine, siis ei saa miski ebaõnnestub. Ma olen aru saanud, et hea toorene või värske on kallim, kui jõuame, siis on külmutatud ja nii edasi. Kust siit see piir läheb, et mida eelistada või kuidas saada hind odavaks, et ma ei peaks väga palju raha raiskama poes? No mina isegi ei ütle, et, et see kõige kallima toorainest saab kõige parem toit, et et ma ei pea ostma seda öko ja, ja rõõmsate kanade mune, et noh okei, ma maitsevahet võibolla mingisugustele asjadele on, aga aga tegelikult saad sa ka täiesti tavaliselt meie lihtsast marketist ostetud toiduainetega ei pea sul olema kõige peenema maitseained, et hangid, pipar, sool, kerge vürts sinna ka, võtame kasvõi koduaiast need maitsetaimed ja ongi mõnus toit valmis, et ei ole vaja mõelda ennast hulluks, et mulle ei ole nüüd seda, seda või seda. Just et ma jään täitsa nagu Krista jutu juurde, et, et ei pea olema, et, et mis on need põhimaitseained, mis võiks kodus olla, minul on kindlasti pipar, sool ja nüüd ma olen avastanud enda jaoks ka ürdisoola, millele ma siis lisan küüslaugupulbrit tšillit, peterselli, tilli, kuivatatud etengi sihukse purgi sisse, maitseainesegu valmis hommikul praemuna peale omleti siis igale poole panen siis seda, et teised ei osta, ma teen ise ja seda on ka müügil olemas, et kes ise ei saa sellega hakkama või arvab, et ta ei saa selle kuivatatud segu tegemisega hakkama. Et siis selle saab poest osta, aga kuidas te muidu tuttandesse valmis segudesse, mis on liha, maitseained, liha, üldmaitseaine, broilerimaitseaine, broilerüldmaitseainet tapavad toidu maitset, minu arvate jah, et on välja kujunenud paar, minul on küll paar maitseainet üldse, mis mul on kapis, et poeg mul õpib, nüüd küll kokaksid, tema nõuab mul rohkemaid aineid, aga ma olen ikkagi jäänud kolme topsikule truuks ja sinna neid pole rohkem juurde siginenud. Kristjan, ma tahaks ühte asja teie käest spetsiaalselt küsida, kuna teie selliseks alaks on just magusad asjad. Kuidas on võimalik teha soodsalt ja lihtsalt kringlit? No aga minu arust Värmid haige, minu arust pärmitaigen on kõige odavam taigen, mis üldse elan, kõige keerulisem, mis küll vajub alla, ei ole, see ongi see, et paar korda katsetamist ja sa saad selle enda käe järgi selle tunnetuse sisse tegelikult, et et noh, mina ei saagi aru, tähendab, eks ma saan aru sellest, aga ma ei mõista seda, kui inimene tleb, et pärmitaina eksam, keeruline tainas. Et tegelikult ei ole, et seal on ju ainult ju viis komponenti ja selle tegemiseks läheb viis minutit, teda kerkib sol ja tehases valmistatud, mis sa sinna sisse tahad panna ja lähebki ahju ja tegemisest pärmitainas täielikult. Et jah, et tõesti, võib-olla esimese korraga sul ei oska seda taigna seda pehmust paika panna, aga paar korda katsetamist ja juba tuleb, aga see kerkimine sõltub ka täiskuust. Noored ei kerkinud küll mitte mingisuguselt sellisest. Et võib-olla, et toasoojusest, et tõesti, et kui talvel on tuba jahedam, meta kerkib kauem, aga tuule tõmmas eisse rätiku paned peale ja seisab salgas pliidi nurga peal, kapi nurga peal või kus iganes. Samas ei maksa teda ka liiga sooja kohta viia, et see ka pole hea, et niisugune mõnus toasoojus kerkib nagu vupsti ja ongi juba üle poti ääre ja on odav, ütlete, ja minu arust see on kõige soodsam tainas, mis üldse on võimalik teha. No mis ta umbes tuleb kilohinnaks oled teda kilohinna pärmitainast? Kas nüüd just kilo, ütleme, et kui ma teen selle tavalise kogusama, tuleb sõltum. Poolteist kilo tainast vist, äkki ma saan euroga kätte küll poolteist kilo tainast ja seal on siis jahu ja kõik jahu natuke võid, pärm, suhkur, sool, piim. Teate, aga ma paluksin teil mõlemal Omalt poolt ühte sellist lihtsat retsepti, enne kui me kuulame järgmise muusikapala, et Jane teelt mingi soolane retsept, lihtne, odav, mida saaks täna teha ja Krista siis teemal mingi selline magusam kringli, midagigi kringli jätaks seekord aga, aga võib-olla midagi sellist. No mina soovitaks täisterapastat värske kapsaga teha ja juustu peale lisada, et see ongi siis, et keedete täisterapasta praete panni peal samamoodi värskekapsasibulaga nagu muidu hapukapsakapsa ja sibulapraed omavahel läbi. Hautajate natuke päris kiiresti, tegelikult saab valmis pasta sinna peale segate läbi, ütleme et teetegi samamoodi nagu muidu teete, võib olla pastad, et kanalihaga hakklihaga, et teete lihtsalt värske, mis aga täisterapasta pipart soola see kate läbi ja riivijuustu peale ja supersöök ja lapsed kiidavad ja lapsed ei teagi, mis seal sees on, et minu suurem poeg ütles kogu aeg, et nii palju sibulat mõtlesin, seal pole üldse sibulat, tegelikult oli sibulate, ma ütlesin, see kapsas ja väga lapse siiamaani kõik kiidavad, et, et niisugune ka raamatus on see retsept olemas ja mis selle hinnaks tuleks? No ütleme, täistera pastapakk on seal Nasa balla, euro, kapsapea võib-olla seal 20 senti, natukene juustu ka peale üks sibul ka. No ütleme, võib-olla euro 50, maksimum aga liha, liha võite sinna kõrvale eraldi teha, kui on soovi, aga ma ütlen, et see toit on väga toitavad pasta ja kapsas juba juust, et sinna ei tahagi liha kõrvale, et igas toidus ei pea olema tegelikult liha, olen teiega nõus. Nii, aga midagi ma hakkan ikka. No ma just mõtlesin ka siin, vaatasin seda sisukorda sellele raamatule, et jaa omal jäi pilk selle kama rulli peale, et et nagu kama meie eestisugune rahva lemmiktoit, et et kamarull, et ongi rullbiskviidi, selle biskviidi, aga see valeks keeruliseks ei ole üldse keeruline. See tähendab minu jaoks minu jaoks tundub, see ei ole keeruline ja kes natukene küpsetab, siis noh, biskviit on munad vahtu siis paned sinna siis suhkrusuhkrul, paned munadega koos vahustada ära. Minul on oma retsept, kuidas biskviidi teenete õhulisem jääb. Et kui munad on vahus, siis lisan sinna 80 milliliitrit keeva vett ja lahustab veel natukene, siis ta lööb selle munapoori nagu õhulisem maksja sisse, biskviit jääb niisugune pehme, mida ei pea üldse niisutama. Ja siis ongi jahu sisse, küpsetuspulbriga küpseb ära. Ja samal ajal siis teed kohupiima-vahukoore segu, mille sisse sa paned samamoodi kama ja vahele banaanitükid ja selle jahtunud biskviidi keerad rulli ja see on täpselt samasugune toit või samasugune küpsetised, kui sul sõbrad helistavad, et ma tulen sulle tunni pärast külla, et selle aja jooksul sa jõuad endale selle kama rulli valmis teha küll ja samal ajal jänesele pastaga sinna kõrvale. Kõlab hästi, me teeme siinide pausi, kuulame muusikat ja seejärel avame telefoninumbriga 611 40 40 ja head kuulajad, ootame teie lihtsaid nõuandeid, retsepte, mismoodi teie kodus lihtsaid toite teete, on mõni saladus, mida olete nõus teistega jagama ja olekski, kui oleks ka mitte ainult soodne, vaid ka sedasi maitsev. Nii et kui meil on selline retsept või nõuanne, siis helistage täna meil saates külas kodukokad, Janhard, Oja ja kris täismaal. Remont. Viimaks jõuga voodipäitsi plikade riiki sna pesen väeti kodus. Ja läheme edasi toidujuttudega, lihtsad kodused toidud on teemaks saates külas Janhard, Oja, Krista Esmael kodu, kokad ja head kodukokad, kes meid kuulate. Kui teil on retsepte mõtteid, siis 611 40 40 on telefon, mis on avatud ja oleme nõus kuulama teie retsepte või siis soovitusi. Aga siit meelähex nii kaua edasi sellise teemaga nagu hooaeg. Hooaeg on praegu rikkalik. Üks lõikusaeg on käes, kõik on valmis, kui palju teie ise näiteks teete hoidiseid sisse, teete supipõhjasid valmis, teete mingeid selliseid, noh, kasvõi kuivatatud puuviljad on, mida võtta tuleb, sedavõrd soodsam, et kasutades ära praegust hooaega siis talletatu kõrvitsaga on easy, tema seisab kapi peal, kui oled teda sügisel valmis ostnud ja ei juhtu midagi hullu. Mina peaksin tunnistama üles, et mina lasen enda ämma peal natuke liugu, tema teeb kõik hoidised ja siis terve talve me sealt saame hoidiseid. Et kuna mul kodus puudub ka selline koht, kus neid hoida. Et siis tõesti, mis mul on sügavkülmas marjad. Suvikõrvitsakuubikud, et niisugused asjad, et kui on kodumaised, et talvel seda kodumaist võib-olla poest ei saa siis on sellised asjad ka sügavkülmas olemas. Ja meil on nüüd helistajad, hakkame siit otsast võtma, Nonii, ma tegin nüüd ühe triki hallo, kuuleme teid küll. Tere. Et selline väike tähelepanek, et kuidas seal oli et, et lapsed ei oska süüa teha nende vanemadki, esiteks ei oska seda teha, rääkimata lastest tuleb ette, see on, see on nagu see on nagu üks, üks punkt ja teine punkt on see, et noh, kuidas laps üldse saab hakata nagu midagi tegema, kui, kui nagu vanemad keelavad piima joomise, vilja söömise kõik on kahjulik, peab ainult õllekanu sööma ja ma ei tea, õrre mune sööma ja mida iganes, et noh, juba väiksest peale pisikesest peale ei tohi mitte midagi suhu panna peale porgandi ja kapsa ja paprika. Ma söön isegi hea valik, ma ütleks, kuidas tegevalt. Sööb ainult sööb ainult juurvilja ja viinerit. Ja ma mõistan teid, aitäh selle arvamuse eest, aga, aga kuulame veel hallo, kuuleme teid. Tere, ma olen Võrumaalt Hilda lee. Eelmisel nädalavahetusel oli selle aroonia jutt, see on teine teema, aga roonia jutt olid nende kirsilehtedega selle veega, aga rooli arst annab väga hästi kirsilehtedega aurutada välja. Mitte mingi vesileotis. Väga hea ja te panete nad kõik aurutajasse ja aurutate läbi. Ja suhteliselt lehed vaheleja. No selle meelde tänase saate teemaga täiesti kokku, sest meil on ka teema soodne ja see on iseenesest soodne viis, kuidas saada kirsimahla ta, sest tal jääb pisut selline kirsimahlaniit ja veel üks selliste allu, kuuleme teid. Tahtsin seda öelda, et söögitegemist peab armastama, iseennast, peab armastama. Jah, ei pea tegema midagi super keerulist ja ma annan siinkohal ühe sellise lihtsa supi retsepti, kus pole vaja puljongit keeta ega mitte midagi. Mina teen teda juba kuskil 70.-test. Kui vaatasin Soome televiisorist, oli Jaakko, kolonel ja kutsungi seda suppi soome supiks. Alustan sellest, et panen hakkliha praadima, maitsesta natuke pipra ja soolaga, sinna hulka sibulat. See aeg. Atleja ilusasti praed. Jõuan koorida mõned porgandid kartulid ja siis panen selle hakkliha potti sinna peale kallan keeva vett kiis, kui nahk on juba kooritud, juurvili lisanud selle jagu juurvili on pehme kallan peale purgi konserveeritud herneid. Ja värsket rohelist peale kasvõi siis sügavkülmast ja supp missugune. Sellepärast et tänapäeva lapsed, mina kutsun nüüd mitte Sipsikuteks, vaid Sirtlikuteks, on nende põhitoit. Võiks natukene emad mõelda ka sellele, et laps peab tervislikult sööma. Ma olen ise hästi-hästi mitmekordne vanaema ja, ja meie pärast seda Chipsi kommet õnneks enam ei ole. Alguses oli küll ja teate, lapsed sirged, saledad, rõõmsad ei ole häda mitte midagi. Ja juurvilja armastavad ka. Loodan, et neid lapsi oldaks. Mitte ainult taimetoitlane ei tohi olla. Oli siin ju vahva saade, kus öeldi, et inimese aju hakkas arenema just tänu sellele, et kui nad hakkasid lihas Aitäh teile selle arvamuse ja toreda retsepti eest. Võtame ühe helistaja veel, et siis otsad kokku tõmmata, aitäh. Nii kuuleme teid. Tunne oli teemaks jälle aroonia, aga minul tuli kogemata ükskord välja, niimoodi ma ei mäleta, tahtsin vist moosi teha. Ja panin aroonia hoopis hakklihamasinasse, tahtsin õuntega keeta vale pohlamoose või midagi taolist. Ja teate, mis juhtus aroonia läbi hakklihamasina, ta nagu pressib seda ja pressib ta katki ja panin kapron, sõelatage ja väga hästi. Kapronsõela pealt nõrgub välja, mahl ei ole vaja, ei veega leotada ka mitte midagi. Aga mul oleks ka küsimus teile. Ja küsimus oleks selline mikspärast, noh, nagu öeldakse, sepik on tervislik toit vanast ajast, see amet. Eestlased kasutasid paganat ja kõik ja puha paremat kitsa. Kallim. Et Mikson, Seppik kallim, kui on, sai. Vaat sellest, ma ei saa kuidagi aru. Ma luban teile, aitäh selle küsimuse eest, et kui Sirje podiseb siia tuleb, ma küsin tema käest, sest tema teab Eesti tootjaid kõiki. Panin selle küsimuse kirja ja kindlasti ta vastab, aga nüüd tulles tänase saate juurde veel tagasi rohkem helistajaid praegu ei võta, siis külalised kallid, kes te siin olete. Kuidas kommenteerite nüüd see, mida inimesed arvasid? Nazz, esimene helistaja, et lapsed ei saagi kööki? Et eks siin sõltubki vanematest, sest et olen isegi kuulnud, et kus vanem on poes lapsega ja ja laps ütleb, et emme, emme, et võtad mulle soojaletis seda kartuliputru ja hakklihakastet ja siis emad, mis ark ja saad. Saad see sari salatit täna õhtusöögiks, et jäetaks, see ongi see, et see toitumine tulebki ikkagi vanematelt, et kui vanemad on ennast natukene üle, on öelnud, et siis on kahju lapsest, et ma ise töötan ka siukses asutuses, kus on palju lapsi, et et tihti ongi nii, et kui laps ütleb, et ei, et ma seda sünnipäevaküpsist ei võta või midagi sihukest, sest et mul ei lubata. No eks põhjuseid on erinevaid, peresid on ka erinevaid ja, ja Jaanus meile annab kahe retsepti mulle muidu meeldis hakklihaga retsept, ma olen noh, ise kuna ma olen nii laisk toit tegemise koha pealt, siis mina joosta puljongit alati keeta, aga siis ongi, et praed, hakkliha, sibula kõigega ja ma olen sinna supi sisse siis pannud ka veel. Kas siis hapukurki ja ka kaalikad ja tuleb selline. No grupp käib kaua, aga see ongi täpselt samasugune 20 minuti supp, võim, aga paljud ka keedavad, riisid ja kruubid valmis, mis jääb üle, pannakse sügavkülma. Järgmine kord on sul hea jälle sügavkülmast võtta, seda teha. See on omamoodi nagu selline mängi, katsetamine kogu aeg. Et ma arvan, et köögist peabki katsetama, et võtangi külmkapist, et mis mul seal on, porgand, suvikõrvits alati, mis on tegelikult kodus olemas, eks ju, kartul, seened, muna. Et ma hakkan improviseerima, et kas ma panen ahju, et mis ma nendest teen, täidan paprikaid, võib-olla hoopis millegiga. Et ise natukene mõelda ja proovida ja võib-olla sellest saabki teie pere lemmik. Ja kindlasti võtke lapsed kööki, niipalju kui te oskate, leidke see aeg Nädalavahetuselgi üks keetke kas või supi koos, et võtke oma lapsed kõrvale, tõsiselt. See vist liiter nägu kurvaks, lapsed, lapsed tulevad külla, nad ütlevad, emme, miks sina seda kodus ei tee ja ja sõbrad-tuttavad räägivad, et, et sinu juurde peab lapsed sööma tooma ja et teeme lastega koos ka, et õpetame oma lapsi samamoodi, nagu meid on õpetatud oleme emade kõrval õppinud. Vot siis meie Jaanuse annab meile ka ühe retsepti üle tee tema kodus lõhe, tomatisuppi, selleks on vaja siis lõhe massi või lõhehakkliha neli liit neljaliitrisele supipotile näiteks pool kilo müüakse nii poole kilo kui ka kilo kaupa lühe massi, siis siis veel lisaks porgand, sibul, tomat, kartul, maitseks soola, pipart, küüslaugu, peterselli, tüümianit pisut õli ja suurele perele üheks söögikorraks, väikesele jagub kaheks. Siuksed lihtsad asjad, supid ongi vist lihtsamat suppida lihtsamad, aga ütlen, et väga paljud lapsed armasta suppi ja lapsed, kes just küsivad iga kord, et annastub nii et, et supp on kindlasti selline hea, mis võibki olla nii, et teetegi nädalavahetusel supi valmis ja siis soojendate ja kerge õhtusöök olemas, et niikaua kui toekam, söök valmis, võib-olla kodus saab. Üks asi veel noor kodukokk kirjutab, et noored, kes ei oska süüa teha, leiavad lihtsaid ja odavaid toite guugeldades ja see toimib väga hästi. Kuidas kommenteerite, toimib kindlasti, guugeldades leiab nii mõndagi ja, ja praegusel tänapäeva Eestis on hästi palju erinevaid toidugruppe toidublogi, vaid Facebookis erinevaid gruppe, kus sa leiadki oma koduse toidu ja hakata proovima, et julgust, julgust jah, et tõesti, et oleme julgemad. Järjega on, ärme osta seda valmistoitu poest, et et ma üldse olen valmistoidupoolt ei ole. Et teeme ise ja koduselt ja soodsalt ja armastame eestimaist. Tore. Ma tänan teid saatesse tulemast. Hardo ja Krista Esmael ning nii ilusal lõpeta sellega, et olgem julgemad ja proovime, katsetame, võtame lapsed ka kaasa, ärme saada neid teise tuppa, selleks ajaks ka ise süüa. Teeme või siis vaevleme seal pliidi ees, et ei tea, mida teha. Kena, me jätkame siit muusikaga ja pärast seda ootame külla Sirje Potisepa, et rääkida täisteratoodetest. Ja nüüd teeme juttu täis toodetes täisterast laiemalt ja sellest, mismoodi tootjad kokku tulevad ja hakkavad nüüd ühiselt õige varsti siis kas kokkulepped sõlme arutama, et kõik mõistaks õigesti, mis asi on täistera ja mida sellest teha annab, kui palju siin on tervislikust ja kõike, kõike muud sellist? Lähemalt sellest olen palunud täna rääkima Toidu Liidust, Sirje Potissepa, tere. Tere. Tere. Kui palju praegu on segast ebaselged või mitme mitut moodi mõistmist täisteratoodete puhul, et kas kõik saavad aru, et mis asi on täistera? Ma usun, et täisteratoodete puhul kahjuks palju ebaselgust ja, ja, ja eks see oligi meie töörühma moodustamise üks mõte, et võib-olla natukene jällegi tarbijatel teha valikuid selgemaks ja kindlasti ka kergemaks. Et praegu ikkagi kõik pagaritööstused, pastatootjad, kõik, kõik, kõik toiduainete tootjad peavad lähtuma pakendi märgistusel, märgistuse, määrusest ja seal ei ole väga täpselt defineeritud, kuidas siis täisteramärgistada. Ja nii võibki leida poes näiteks täna on juba, kuna tarbijate teadlikkus on tõusnud, kuna tervislikkuse pool on, on see, mille poole vaadatakse ja mida ka meie tööstused järjepidevalt aastatega üha rohkem järgivad, siis täisteratoodete puhul tekkis selline situatsioon. Näiteks te leiate poest täna täisteratoote, kus on peal märge, võib-olla ka esi esiküljel, et tegemist on täisteratootega ja vaatate samase taha kenasti märgitud täisterajahu kasutatud aga ainult viis protsenti, näiteks, et et see võib-olla on viinud meid ka mõttele, väga palju kasutatakse ja mis on tüüpiline nagu suhteliselt levinud, tüüpiline tarbija arvamus, täisteratooted on see, et kui, kui tootel on, ongi leival, ongi täistera peal, on see siis päevalilleseeme või mõni muu seeme, et see on ju täiesti eraet, tegelikult ei ole tihtipeale seemneid, mis on ka teatud koguses lausa vajalikud ja kasulikud tervisele kasutatakse pigem nagu selliseks ilustamiseks visualiseerimiseks. Aga see idee tootest veel teiste ära, aga mis teeb temast teistele teistele tootes, teeb see, et tootes on kasutatud siis näiteks täisterajahu, mis ongi täisterajahu, lähtume, ma proovin hästi lihtsalt seletada, et täistera juba nimetus ise ütleb, seal on olemas siis teraviljade, on see siis oder, rukis, rukist, nendest nendest peetakse kõige tervislikumaks kaer nisu on olemas, terateral on ümberkest, tera sees, on, on idud, on tuum, on kõik selline kasulikum pool ja, ja, ja paraku ongi nii, et mida rohkem nagu näiteks jahu töödeldakse või mida valgem ta on, seda rohkem võetakse sealt kui just sellised kasulikud toitained kogunevad, ehkki sinna sinna tuuma ja, ja tera vahele. Ja, ja kui me räägime näiteks me kõrgema sordi nisujahust, mida me oleme aastasadu kasutanud ja kasutame aastasadu veel ja nüüd on tekkinud väga kummaline liikumine nisujahu vastu, et peaaegu, et noh, et kui ta ja nagu ei surma, siis, siis pikas perspektiivis küll, et selle müüdi, ma tahaksin ka siinkohal kummutada ja öelda kõrgema sordi nisujahu ilmselt ei kao meie toidulaualt ka aastasadu veel ja, ja tegemist on täiesti normaalse toidu koostisosaga, aga mis on hästi lihtne, võib-olla see pidada meeles, ongi see, et kui me räägime täisterajahust, siis seal on lihtsalt rohkem kasulikke toitaineid. Kas ta on ka tumedam? Ma olen poes vaadanud, on täisterajahu, ta on tumedam, ta nagu koredam ja ta ei kerki nii hästi kui seesama valge. Just räägite väga õiget juttu, et täisteratoodetega ja neid nendest tooteid omakorda teha näiteks täisterajahust on hoopis teine tera, kui näiteks kasutada mõtlen aastasadu levinud nisujahu. Et seal on omad omapärad ja tõesti võib öelda ka seda, et tera annab. Just see tera, kest annab toodetele värvuse, et mul oli, täna hommikul oli terevisioonis kaasas turum nisujahust tud fossiili, pasta hall välja ei ole üldse ilus, see on selline pruunikas, näeb välja just, et see on hästi tüüpiline näide, et sealt see värvus tulebki kestast. Nii, aga teil on kaasas on ka väike valik eesti täisteratooteid, mis, mis te olete kaasa võtnud, kas need on nüüd puhtalt täistera omad, mille puhul ei teki kahtlust, et on ainult viis protsenti või on ainult terakesed sees ja täistera? Jah, et võib öelda küll, et Eesti turul on juba päris päris pikk nimekiri eesti tootjatelt tooteid, kus on mis lähevad siis meie nii-öelda soovitusliku ja hea tahte märgina alla kirjutatava standardi alla ja standardis on kolm väga tähtsat punkti nii hästi lihtne. Pagaritoodete valikpagaritoodete osas peab olema täistera, teraviljade osakaal, täistera teraviljade osakaal 50 protsenti. Siis me saame ja siis on tootjal õigustäie täie iluga suures kirjas välja kirjutada, et see on täisteratoode pastatoodete puhul on 100 protsenti, kui me räägime täisterapastast, siis peab olema 100 protsenti täistera teraviljadest, teraviljajahudest, millest iganes tehtud. Räägime extrudeeritud toodetest, eks extrudeeritud tooted on sellised tooted nagu hommikukrõbinat helbed. Et seal täpselt samamoodi 100 protsenti. Ja noh, kui me räägime näiteks täistera kaerahelvestest, siis ongi kaera, kaera, nii-öelda terakene siis kogu oma täies lihtsalt ära pressitud. Miks ta tuleb, kallim kui seesama valge peenjahu, mida on peetud tõsi, mitte enam, aga kunagi ammu just sedasi rikaste toiduks, et valge ja noh, kohevad saiad tulid ja kõik oli nii hea ja siis seda allimat või pruunimat jahune, seda sõid vaesed, mis oli sisse täistera, kus oli veel kõike muud ka sees, mis, need on väga hea. See on hea küsimus, et siin on põhjusi võib olla mitmeid. Et kõigepealt ma eile käisin õhtul ka veel ise poes ja vaatasin, et ega nende hinnavahed nii suured ei olegi, et võib-olla ka siin hakkab juba tulema selline arusaam jõudma, et et kui täisteratooted üha rohkem ostetakse, siis ka nende hind hakkab langema, sellepärast et lihtsalt kogused lähevad suuremaks ja tootmise omahind tulebki väiksem. Aga tihtipeale on täisteratooted, kui me räägime nüüd mitme kompanii komponendilisest tootest, kui me võtame näiteks lihtsalt kaerahelbed, siis täistera kaerahelveste toorainet valitakse märksa rohkem, kui, kui seda tava uurida ja ta täpselt nii sellepärast tooraine peab olema juba kvaliteetsem. Ning kui me tahame näiteks täistera mingid täistera vilja, siis teravilja näiteks ma ei tea purustada, teha sealt mingi mingi oma fraktsiooniga oma oma, kuidas ma ütlen soovitud tüki suurusega näiteks jahu tellida, siis see on puhtalt eritellimus juba see, et tooraine läheb kallimaks, ajab natukene hinda nagu ülespooleteiseks. Kui me räägime mitme komponendilisest, näiteks leib, et leib ei ole ju ainult üks teravili ja, ja seal on veel veel rida teisi oponenti, mis leivast leiva teevad, siis paraku käib seal kaasas ka väga tihti pikto arendus, et kõik see, mis tundub meil nagu ülilihtne, siin ei ole lihtne, suuremates tootmistes ei ole lihtne, kui me läheme kahest tükist üle kahe tuhandetükile või kahe miljonitükile, et ma võin teile näiteks tuua väga vahva näite. Leibur on sellel aastal müünud 9600 kilomeetrit, täisteraleib. See teeb Portugalist edasi-tagasi teekonna, et, et kust ma selle aru võtan, töö, te olete väga imestunud näoga, et aru võtan sellest, et kui me arvestame, et leib on viilutatud viilu viilu, laius on kaheksa sentimeetrit, siis 120 miljonit viilu on müüdud ja see teebki 9600 kilomeetrit. No kui me teeks veel pisikesed kuubikud, saaks veel pikem ja, ja see oli lihtsalt selline vahva näide, mis ma eile ise välja arvutasin, lihtsalt mõõtsin arvutasingi välja. Aga jah, et täisteratoodete populaarsusturul on praegu veel suhteliselt kesine ja, ja ka sellepärast, et tõepoolest meil me ei teagi, millised on praegu nagu, nagu kõige paremad täisteratooted, et need on olemas ja tihtipeale võib-olla inimesed lihtsalt vaatavadki tasub alati pakendi tagant kindlasti vaadata. Ta infot, et seal on välja toodud ja suuremad tootjad on juba suurelt esiküljele välja toonud, et kui palju seal on täisterajahu, et eriti ma toon eeskujuks tõesti Leiburi pakendi, et seal lihtsalt teised on ka väga tublid, aga Leiburi pakend on tehtud veel nii lihtsalt loetavaks, et ega meie ei saa pakendit tõesti märgistada nii nagu me ise tahame. Aga on võimalik teha teatud nagu teatud selliseid, ma ei tea juhtida tähelepanu, tuua eraldi välja, et seda on toodud ja kindlasti hakake seda rohkem jälgima, sest ma väga soovin, et selle kokkuleppega ühinevad ka kõik eesti väikesed tooted mikrotootjat. Me hakkame seda teavet levitama. Ja, ja kindlasti ka tänane saade aitab sellele kaasa, et selles osas, millal ma nüüd võin juba poest leida täie kindlusega, et kui on peal suured täisteraleib, siis see ongi täistera leib. Juba täna võite minna poodi vaadata, kolme suure tootja leivad on väga korrektselt märgistatud, kenasti peale kirjutatud ja see ei ole toimunud mitte sellepärast, et me tegime selle kokkuleppe. See oli juba tegelikult ennem kokkulepet, me teeme ju kolmandat aastat täisterateavituskampaaniat ja sellest ajast alates on juba vaikselt mindud seda teed, et uue täisteratooted eraldi välja. Mida ma pean ütlema, on see, et meie tooted on olnud küll väga tublid, aga me ei saa tarbijast olla ees ühe sammu. Me võime tarbijast ees olla pool sammu, sellepärast et tennist ise ütlesite täisteratoodete, ka valmistamisel on pisut probleeme ja tarbijad peavad tulema järgi ja võin teile öelda ka, et kui olemasolevaid tooteid hakatakse ümber tegema, siis täistera muutmisega veel täis teralikumaks, kus on siis palju kiudaineid, muutub siiski toote maitse ja tarbijad panevad seda väga kiiresti tähele. Pigem ootame uusi tooteid. Kas tarbija on küsinud ühe vana toote kohta ja juba saate alguses ta helistas ja tahab teada, miks on see pikk, mida peeti kunagi ennast selliseks lihtsamaks asjaks, kui sai miks on see kallim kui sai? Kindlasti ei ole sepik, lihtsam toode, kui sai kõige odavamaks ja, ja samamoodi ma julgeksin välja käia selle, et ma ei taha kõrvutada ja vastandada saia ja sepikut, aga, aga mina valiksin sepiku. Et eks sealt see kallidus ka tuleb, et pisut 16 teistsugune ja valitud tooraine ja tooraine on seal rohkem siis jälgitud kokku otsitud, et tuleks täistera ja kõik need kliid ja kiud. No kindlasti on selge, aitäh. Tere tulemast, Sirje Potissepp, peame kindlasti tuleme nende teemade juurde tagasi ja näiteks järgmisel nädalal võin teile pette rutates öelda, et tuleb juttu ühest eestitootjast, kes teeb ikka päris palju asju just täistera, olgu need siis rukkikrõbuskid või tulevad mulle meelde siin tatrakrõpsud või ma ei hakka kaerapallidest rääkimagi. Nii et järgmisel kolmapäeval kuuleme lähemalt, kuidas need tooted sünnivad, kus tuleb tooraine ja kõik muu. Tänaseks on saade läbi minu nimi, Krista taim. Tänan kuulamast. Kõike head.