Te kuulate Raadio kahe eriti head hommikut raami silmad lahti, vähemalt meil endal on selline tunne, et natuke on ikka hea saade. Me kuuleme seda igal hommikul Eerikuga seest, hakkame nüüd vastama teie igavikulistele küsimustele ning alustame kohe põhjalikult söögiotsast pihta, tere hommikust, Mihkel raud. Ja Mihkel on siis meie kolleeg ja teatavasti Eesti üks suurimaid riisieksperte maa ja muidugi. Ja teabeleviala, sinu minu teada oled sa isegi riisiterade maaletooja. Tänane ärihuvid selgelt mängusid mihklile helistasime ju, tegelikult tegu on puhtalt gurmaanlusega. Ain, kes oli oma autosse, sõitis Tallinna poole, küsis mehe käest sellise küsimuse, et et miks see küll niimoodi on, et riisivad ei tohi ju segada kuseda keedad esiteks, kas see väide on üldse nagu korrektne? Absoluutselt sina ka ei sega riisiga sagedad. Julm segab riisi kuidagi. Aga milles seal uba on? Mina ei ole, on riis, aga, aga, aga ta, miks ta põhja keeb või mis on nende keemiliste või füüsiline füüsikaliste või keemiliste protsesside tagamaad. Selles osas ma jään paraku vastuse võlgu, sellepärast et ma ei ole iialgi süvenenud. Ma olen ühe korra teinud selle fataalse vead. Ma olen seganud riis ja see lõppes. Lõppes nagu peaagu katastrofaalselt. Kuidas siis täpsemalt? Selge oli rikutud nii pote isu kui ka kui ka toitise, eks ole, aga. Püüan Body potiga saab hakkama. Aga sina vist üleüldse, eks ole, aurutad riisi või keedad? Kuidas keela, üldiselt muidugi, tõsi on see, et nagu tegijad aurutamad reisiks, aga ma ei ole seda tehnikat omandanud, ma, mul oli kunagi been aparatuur selleks aurutamiseks mul vend kunagi Jaapanist paneb riisi sisse, paned v peavad nuppu, aurutab selle valmis kunagi mardi käest ka, nagu korduvad. Täitsa aparaat enam ei tööta, teab Mart ütelda. Oleme tagasi nii-öelda keetmise keeruline. Aga kuidas siis riisi keeta niimoodi, et seda tuleks maailma parem riis? Arvo kõige parem riis, ma ei oska öelda, aga täitsa talutava riisi see jutt, mida ma hakkan rääkima aastatepikkuse eksperimenteerimise katse ning eksituse meetodil nii-öelda menetlemise tulemus. Tasub ja igatahes konspekteerida. See ei ole väga keeruline meelde jätta, nii, kõigepealt tuleb osta õige riis. Ja õiget reisi. Ma olen pannud tähele, toodab niisugune osaühingu või aktsiaselts Veski, Mati osalus on seal? Ei, mul ei ole. Nii väga hea ei olnud reklaam, see oli puhas tõde. See tavaliselt valla auhinnaks välja, siis ühe paki seda reisi, siis on seal ka nagu põhjendatud. Aga ma tean, et auhindade väljamängimisel laadivaheldus kehtib seekord, need tuleb kirjutada emotsioonidevabalt. Ühesõnaga, mingisugune Veski Nüganeni riis Ja seda just üks niisugune üks osaühing või aktsiaselts, ühesõnaga mingisugune äriühing Eestis, ma ei tea, kas ta nüüd pöörab Willi vihal juhul ja soovitame osta näiteks jasmiini basmati jasmiiniriis või lihtsalt basmaati riis, emb-kumb see osaühing või aktsiaselts erinevate reisis ootada villimisega vähemalt võib-olla ka hoopis, aga aga mina olen üldiselt jasmiini riisist on kerge, niisugune teatav võib olla vaevu aimatava jasmiini aroom, võõras maitse, aga isegi inimesed, kes talu jasmiini silmaotsaski. Noh, selle nii-öelda Aivamiseks läheb ikka nagu suhted. Niisiis, sa võtad selle riisi välja? Visaduse riisi ja kõigepealt pesen seda, see on nagu emaprotsess selles mõttes, et ilma pesemata ei saa. Ma tean inimesi, kes võtavad otse pakist vihkamise Aga mis see tähendab pesumasinas või kuidas? Pesumasinaid tuleb osta see, kuidas sõja ajal soovitavalt selline, mille aur on piisavalt väikesed riis salt, nagu. Seal on teatav loogika. Näiteks pasta nagu nõrutamise pagana vidin ei kõlba selleks protsessiks tuleb osta sõel. Nüüd tuleb see pakk silla pealevalamisega sõela peale kraanist vesi avara sõel sinna kraani alla torgata ja lasta veel rahulikult selle riisi pea voolata, saba sõelise käes raputades pidama. Saab puhtaks, sellest saab aimu sedamoodi, et see vesi, mis seal, kas sa oled teiselt poolt, nagu öeldakse, kanalisatsioonitorustiku väljub, on alguses niisugune hägune. Aga ta muutub klaariks, aariku, riis on puhas. Vanema hägulusele minu arust vesi muutub nagu elamuse selliseks, nagu ta kraanist tuleb, nii-öelda seda riigifiltrit läbides ta ei mõõda iiliti värvust. Nüüd me teame, et riis on puhas, väga hea. Järgmine etapp tuleb võtta Petri vastu või kuidas need tänapäeval nimetatakse ja panna ta soovitavalt tulele. Taal valudes kõlbab ka elektripliit. Ja valada võta pakk võid, soovitavalt või ega mitte mingisugust või segu, mida tarbitakse väga palju. Võid, tavaline talu võin ju väga erinevaid tooteid. Ja no vot, ma ei ole seda pätti, vidinad astmesse. Vōi tuleb ära sulatada, tuleb võtta riis ja sinna peale visata ja segada minutit kolm, neli. Ikkagi segada ikkagi ikkagi segada. See vada, seda küll, aga me keeva veel meenutame, see on alati nii-öelda ettevalmistav protsess. Hajutame küla sellest sulavõis natukene. Palju te võiti panema poolekilone pakk, mis on see veskimati pagana jasmiiniriis, selle peale võib panna mingil ütleme kaks supilusikatäit mitte väga palju, aga mitte ka liiga vähe, selge. Üks kuni kaks supilusikatäit võid luterlased rahulikult läbi segada. Niimoodi või see peabki niisuguseks võiseks. Et riis on õhina, saab aru siis, kui riis on võime. Belgia ja ega sul tuld ei olnud talvel ega ju? Tuld ei ole, all veel või on? Sa oled ometi riisi ära sulanud? Kontorite juurde tagasi üritan meelde tuletada kõiki detaile, et ma midagi vahele ja nii tegid reisi, nii et mul on suht värskelt meeles okei, nii segatud ilusasti riis on niisugune muiga mõnusasti läbi hautatud, nüüd järgmine etapp on tõepoolest jah, vesi nominaalis, ütleme laudas rikas mees, mitte mina, rikas mees kasutab selleks Eviaanile mingit mööblit. Noh, vähemalt kirjade ja nii-öelda retseptidega puhast vett. Kraanivesi sellest midagi väga nii fataalselt ei, ei sõltu või ei juhtu, kui, kui kasutatav kraanime, tavaline kraanivesi ja nüüd on kõige olulisem maha. Inimesed armastavad panna millegipärast riisi vett suhtes. Et vett peab olema täpselt kaks korda rohkem kui riisi. See ongi nagu põhiline viga, aga tahaksid kehtestada Vahju minu kogemustes. 500 praami peale tuleb panna 650 milliliitrit vett. Läbi. Et seda saab ikka ainult siis väga täpselt selliste mõõteaparaatidega üldse üldse saabki riisi keeta. Kas nüüd aparaatidega plastmassist läbipaistvad tassid, kuhu? Seal on omad mulje jääb igatahes selline, et sa oledki nagu riisilaborant väikestanzi. See on võib-olla jah, täpsem, täpsem nagu määratlus, kui. Väljamõõdetud õde ühe tundmatuga võrrandi läbi korrutatud valem. Okei, nii. 500 grammi ehk poola kilo riisi peale läheb 650 meile leetrid siis võit läheb eraldi, kui palju naaber georysi peale see käib, niimoodi 500 võrdub 60000 võrdub x tuleb risti korrutades. See oli väga põnev, aga mis siis edasi saab, paned keema? Nii üldse riigikogul seal potis 150 milliliitri trepi, kallan selle sinna peale. Nüüd vastavalt maitsele üldiselt ei pea riisi maitsestama, võib nagu öeldakse, soolade peale visata, muid visata, luisuga Arv sööma maitsestatud, maitsestatud riisi, eriti kui ta sööb seda mingisuguseid maitsevaba nagu kotleti kõrvale, näiteks kui riis peab olema nagu eraldi toitaine, mitte nii-öelda kastme alus siis sobib sinna panna ka natuke soola. Panime siia natuke nüüd koera, jah, ühe üheainsa korra tõmbame kulbiga läbi selleks et see sool sinna vette ühtlaseks ühtlaselt läheks. Nüüd me ei pane veel kaant peale, me ootame, asi tõuseb keema, see mul on jälle väga oluline, mõnel inimesel kannatamatult, nad lükkavad koha sinna kaane peale, ma ei oleta ära, millal vesi keema läheb. Üle vaadata, millal läheb vesi keema, ei tohiks aega võtta, sest meenutame, pott on juba kuum võis ja riisunud juba seest soojaks, nii et natuke kannatust, riis tõuseb keema. Nii keema, see võib toimuda nii-öelda täiskuumusel. Keema nüüd teema, me paneme poti peale kaane ja keerame kuumuse suhteliselt väikseks. Näiteks Guyana faasiline keeruti, siis me keerame koole pealt 1,5 peale, näiteks null 350 pealt keerame 100 peale, nii kuidas kellelgi, eks ole, köited on väga erinevad, need keerud. Kas hakkab valmis saama juba või? Nüüd meenutame 15 kuni 20 minutit. Vaikselt öeldakse, haududa, podiseb ja toimetab omaette Laanetatud kastrulis, okei, ootame meil aega on 15 kuni 20 minutit, nüüd võib olla kindel, et riis on peavaenus. Seda südame eemaldamata. Tulad, tõstame korra kaane, rõotala, võtame tavalise kahvli. Ja teeme ja mille kohta inglise keeles on? Me oleme Fluffy ehk selle kaanega, nagu öeldakse, või selle kahvliga. Niimoodi ma ei mõelnud, kuidas, mis, mis, mis tegevust kõige täpsemini kirjeldav eestikeelne sõna võiks olla, ütleme niimoodi, käime selle riisi niimoodi õrnalt läbi. Me kuuleme kohe. Ja niimoodi vaikselt niimoodi lohvitamas. Te mõelge selle sõna peale flashi ja see kuidagi koha seletada isenesest. Nende flof tuleb teha. Nii, Mihkel, me oleme 10 minutit nüüd rääkinud, et. Kas tõesti palju? Paneme kaane tagasi, aga toa peal elame, tõsta kaane all seisab veel, aurub nii-öelda lasta toimub veel seda omaenda auruga nendesse natukene sisse minutit 10 kuni 15, siis muudeti Fluffy. Ja siis me võime. Vau. Mihkel, oled ikka Mihkel, mitte ainult meie ei ole senini, vaid küsija, ain. Tahtis teada, miks riisi segada. On senini? Ei, aga tegelikult minu meelest selles mõttes ta sai vähemalt teada, et see küsimus siiski ei ole suurega igavikuline küsimus vaid suur küsimus on see, kuidas teha üks hea riis. Suur küsimus on mul läinud vaeva ja rohkem ega vähem kui 10 aastat, et jõuda enam-vähem rahuldavalt. Suurepärane, aitäh sulle, Mihkel. Kindlasti kutsu järgmine kord meid siis ka külla, kui läheb riisi tegemiseks, proovime selle ilmaime ise ära. Ja kõike head, head hommikut sulle.