Nonii tere, kest õhtu jälle käe. No toidu teema ajab kõik inimeste õige ärevaks, et on sellest eesti toidust räägid ja ka Hiiumaal on asi ettevõtet. Nüüd me oleme tulnud siia Orjaku külamajas ja täna on jutuks lammas. Õigemini sellel lambaviiul ja seenetegemise viisid Hiiumaal atre, mis sest asjast õige, Elle tuleb Salyya oskatud kindla peale ütelda, mis asisesi täna toimuma hakkab? No nii palju, kui mina tean, siis paneme siia meie väga vapraid toredaid lambakasvatajaid, kes on tulnud sellisele heale mõttele, et ometi kord hakata nagu seda lambalihast tulnud toodet ka turustama ja nii-öelda ise sööma ja oma külalistele pakkuma. Te mõtlete, et hakkate nüüd siis lambalihasuppi tegema või on seal mõni erilisem asi, missiplaanis on. Et eks me sellepärast siia kokku tulemegi, et ühte kogemust jagada. Minu kogemus on selline, lambast annab õige igat asja teha, aga täna me räägime väga erilises tootest ja sellele on väga eriline nimi ja see on hiiu viiul. No ma tean, et Hiiu kannel on, ilmus tuntud asi, aga siin läheb siis pillimänguks ka v? Ega seda ju ei tea, vaata kui inimesed kokku tulevad, siis võib ju igasuguseid asju juhtuda. Aga ütleme, et see, see muusika on võib-olla selline kõrvaline asi, aga iseenesest see hiiu viiul on küll söömiseks mõeldud. Noh, kui päris tõtt-ütelda, siis ma tean üsna heasti, mis asi, see ju viiul on või see on ehk küll nüüd natukene moodsam nimi, et ennemini see oli lambaviiul või või kuivatatud liha või sitke liha või igast nimed on olnud, aga see hiiu viiul on nüüd siis niisugune ja moodis nimi. Ja ma vaada, see on vist üks viiuliehitamine parajasti käes. Ivo leppe, mis asjas ideed? Viiuldan viiult. See on küll Ermus punase värvikontserdid ikka küpseks saanud. Ta tahab veel kujumist saadud, õige protseduur on ikkagi. Lõikad viilu esponad jälle kuivama tagasi, siis jagub teda mitmeks kuuks. Masinad, Ruued, tuld siia ei näidata kitse, näed, et see on iga täitsa siinne, võiks ütelda, toores asi, täitsa toores, ainult soola ja sooja. Nüüd see näeb küll niisugune kunstipärane, et siin on nagu õied külges ja täitsa täitsa ilus kohe. Mitu korda sa elus oled siukest asja teinud? Teist korda ja megi küll küll, no teistele ka. Ma olen küll üsna mitut inimest näinud, kes on üsna kümneid kordi teinud ja ütlevad, et, et viib keele alla, aga teised ütlevad, et ei sünni mitte kuskil poole. Sa oled seda meelt, et see on ikka asi? No ma arvan küll, eks pärast vaatab, kas keegi räägib veel, son keelel ollu ei ole. No kas siis lähevad need lamba tagumised või esimesed otsad parema meelega käiku Jovi, elanike esikoot, lambal. Aga ma küsisin vanade inimeste käest, ma nii, kes oli vähe jõukam, ütles, et, et võib ikka ta kuuse Kaaveta, et vanasti kuivatati sealiha ja Kiksugus lihaseid, et siis oleneb, kui, kui aasta nende lihadega oli parajasti, on siia esimesed kuud. Kui kaua see sul on siis soolas olnud? Soolas oli viis päeva panetsa soolveega või kuiva soolaga tegime Solvega, aga kuivas Ando olnud ainult nädal aega, et sellepärast on selline poolfabrikaat veel. Aga võib-olla näebki seda seda ilusam välja, et ta ei ole veel nii kuivanud, et muidu läheb siukseks tuhmi ma värviga asjaks ja mismoodi sa sööd, paned leiva peale või võimekid niisama niisama õlle kõrvale. Õlu on sul ka seltsis või? Ei ole. Siis on väga kuiv õhtu Schiblaanis no vaatame, mis siis veel edasi tuleb? See käib tõsine arutelu selle üle, et kas hiidlast saavad hakkama suusaasjaga, et võtavad käiku ühe vana kombe, hakkavad lambakintsu kuivatama, see ei ole mitte kerge asi, sest nüüd on kõikvõimalikud nõudmised, kus kohal seda teha tohib toiduga ikkagi tegu, aga plaan on kõva ja MTÜ hiiu veis ja lammas on plaani võtnud asja selgeks teha. Ja nüüd siis peetakse plaani ja loodame, et aasta lõpus on, mida te näidati ja, ja mekkida ka. Aga see, mis nüüd kodudest tehtaks, see on töö poolest ikka täitsa Hiiumaa gurmee. Nii on nii maitsvad alakesed, mida sealt kuivad, et lambakintsu küljest vette saab, et see võiks olla iga peenema pidulaua ehteks. No suur tänu veel kõikidele kuulamast ja, ja see oli see jume jälgi.