Kristall 67. Tere õhtust, meil on saate valmis saanud järjekordne kristalli saade. Eelmine kord maipühade ajal me rääkisime kohvist ja täna on meil siin stuudiolaua peal igalühel tass ehtsat rohelist teed ja sellega on ka teema ära öeldud. Vestlusringis on jällegi meie naabermaja, televisiooni kohviku juhataja Mersedes Tamkivi Närvi eriarst, Erich Moisar ja tehnikakandidaat Toomas Tomson. Kumb on õieti siis vanem jook kui varem tuntud jook, kas tee või kohv? Kahtlemata tee teepuud või põõsast. Esimesed allikad kirjeldavad 2700 aastat enne meie aja arvamist. Ja hiljem ta muutus budausuliste püha joogi. Seal on teatava legendiga seotud. Buda usu munk Darrama pollasel maal nägi unes Buddhat. Ja ta sattus pühalikusse vaimustusse, nii et andis endale tõotuse. Ta palub ööd-päevad läbi Buddhat ja lootis Buddhat veel ilmsi näha. Aga väsimus sai võitu ja munk jäi magama. Oli nii nördinud oma silmalaugude peale, mis kinni vajusid. Ta lõikas need silmalaud ja viskas maha. Peletavad une? Sellest siis nii suuti, levik kui püha jook. Ja see levik algas nii kuuendal sajandil meie ajaarvamisel, aga levikule aitas kaasa üks keiser, kellel oli kaks portselanivabrikut ja kes lasi siis portselanitasside peale. Reklaamid. Hieroglüüfid, mis kiitsid tee omadusi ja tee muutus seal seitsmendal sajandil. Ka nii saatsid kingituste hulgas Vene tsaarile ka teepakke. Ja siis hakkas ta sea tulema Hiinast aastase nii-öelda transpordi järgi Novgorodi aasta laadale, kus ta levis kogu Venemaale. Krahv Vorontsov omal ajal püüdis küll teed aretada, aga õige, sest välja midagi ei tulnud. Õige tee kasvatamine läks lahti meil nõukogude. Ja meil praegu on väga häid sorte, näiteks tuntud on gruusia bukett siis Krasnodari bukett, Aserbaidžaani bukett, Need loetaksegi, meil niisugusteks kodumaisteks paremateks sortideks. Kui nüüd võrrelda neid vast india teega ja Seiloni teega mis on üle maailma tuntud teesordid siis muidugi igaüks omab niisuguse iseloomulikku omapärase. India tee on nii hästi mõrkjas kibedavõitu, võib-olla isegi pisut hästi kangena keedetult, isegi kleepuv. Sealjuures näiteks Seiloni tee on pehme aroomiga. Gruusia ja Aserbaidžaani teed meenutavad oma maitselt Hiina teed sealjuures Krasnodari tee meenutab oma maitse ja aroomi poolest Seiloni teed siin, kui inimesed võib-olla hakkavad head teed keetma, siis niisugune tee sõber, tema peaks mõtlema, missuguseid sorte ta kasutab ja millised ta siis segab vastavalt oma maitsele, millise buketi ta näiteks endale koostab. Tavaliselt juba näiteks see Gruusia bukett sisaldab seal gruusia teed 75 protsenti ja India teed 25 protsenti. Krasnodari tee koosneb siis 60 protsenti Krasnodari teed ja 40 protsenti Hingradi Kesk-Aasia vabariikides muidugi väga laialdaselt tuntakse seda rohelist teed ja meie ka tänases saates, jah, kasutame seda rohelist teed. Teepõõsa liike nii väga palju ei ole, aga tee tee suureneb kui korjamisajast ja kui fermentatsiooniprotsess näiteks meil saadakse paar saaki aastas, mõnes kohas neli saaki, aga seal lõunas Sumatra ja seal on kuni 16 saaki, kuni 16 korda korjatakse teelehti ja tee kodumaa ju teatavasti on Assam, see on põhjaprovintsist seal Hiina piiri vastast, seal kasvab teepõõsas metsikul, seal ta võib kuni 20 meetri kõrguseks kasvada ja ta mägedes kuni 2000 meetri kõrgusele. Selle aga muidugi istanduse tee, see on meetri kõrgune, et tal oleks mugav korjata ja see Hiina teepõõsas kasvab, kui teda lasta kasvada siis kuni nelja meetri kõrguseks ja korjatakse peamiselt need ülemised lehepungad ja udemed. See on see kõige väärtuslikum, kõrgemat sorti tee. Hiljem oleneb fermentatsioonist, kui teele must tee lastakse fermenteerida, kui tuleb roheline tee, seal fermentatsiooni ei toimu muidugi tema lõhna ja maitse sellega kannatab, aga säilivad vitamiinid. Ja sellest ei teatud, näiteks linn arvas, et ongi vist kahe tee liigiga. Üks on tea, Viridi, see on roheline tee ja teine on diagoogia. Aga hiljem selgus, et siiski see on ainult ühe sama tee liigi lehed, ainult et valmistamisviis on eriline. Aga sealsamas on ju terve rida teisi jooke mis on ju ka isegi mitte ainult joogi kujul tarvitusel olnud ergutavatena näiteks mina ei tea, mina mäletan ülikoolipäevist, me tarvitasime väga hoolikalt niisugust preparaati, mille nimi oli fenamiin. Ja selle saamise legend on ju ka päris kena, et pärismaalased lihtsalt võisid paar kolm kuni neli päeva pidutseda ja ilma igasuguse alkoholita, tarvitades ühe põõsa lehti, mis sisaldasid fenamiini ega teel ja fenamiinil mingisugust sarnasust ei ole. On küll. On küll. Tegelikult kofeiin ja fenamiin erinevad ainult ühe amiin rühma poolest, kusjuures üks amiin rühm võib mõnikord anda hoopis teistsuguse toime, mõlemad on nad ergutavad ergutava närvisüsteemi. Kusjuures mulle tundub, et fenamiin on mõneti kuidagi tugevam ja kahjulikum selles mõttes, et peale seda toimub peale tema tarvitamis toimub mingisugune raske depressiooni ja järelreaktsioon. Ja ta on ikka piits, eks ole. Kas te ei ole pitsaks kunagi? Tee on ka teataval määral piitsaks ja kui meie selle tee tõttu und vähendame, kui me vähem magame, magamine on ju selleks, et taastada organismi kõik need protsessivaid rakke, mis ärkvelolekul kuluvad, siis on ta muidugi kahjulik, aga muidu ta kahjulik ei ole. Ja meie võib-olla kõige rohkem oma tervist patustame just selle tõttu, et nüüd vähema kaane Mul tuleb nagu meelde niisugune lugu, et Edison magas ööpäevas kolm kuni neli tundi kusjuures püüti väita, et see normaalne Sealne närvisüsteemi tüübist oleneb, on teada inimesi, kes on tõesti näiteks teinud läbi sõja mingisuguse põrutuse ja selle tagajärjel ta magama ainult öösse, paar kolm tundi ja uurimused on näidanud, et tõesti mingisugust kahjustust ei ilmne, aga see ei ole normaalne, siis ta puhkab nähtavasti muul ajal. No ilmselt Edison oli ka taolise närvisüsteemi tüübiga inimene, siis sellepärast on teada isegi, et ta on kuni viis ööd järjest üleval olnud. Mida ütlevad arstid, kas teed võib juua iga inimene? Ma mõtlen siiski kanget tee, sisaldab toimeainetena. Suurendab diureesi. Laiendab kopsuveresooni ja ma tean efülliini teofülliiniga nii väga markantseid lugusid, kus näiteks süstides efüliini verre on halvatus momentselt üle läinud ja südame astma hooge on temaga saanud palju kupeerida ja samuti ka südame angina südame valusi saab kopeerida, nii et ta on meil üks väga võimas ravim. Muidugi praegult aitavad meid juba keemikud, praegu enam ei võta, seda teest ei eralda ega kahjusta, vaid praegu teevad juba keemikud sünteetilisi, aga on tees niisugused ained, mis mõjuvad kahjulikult mõne haiguse puhul või ma just tahtsin küsida seda, et kas tee joomine vastunäidustatud ei ole kunagi töötajad, kes teega töötavad, need tee pakkijad ja nendel on üks haigus, veresooni kitsendab, see pidi tulema tee õlist, aga tee joojatel seda haigust ei tule. Muidugi algul, kui tee levis tohtrid, kes teele loorberipärga punusid, need soovitasid kuni 50 klaasi teed päevas juua, see on kindlasti palju ja tee sisaldab parkaineid. Need parkained parajad inimesi ära pargivad, pargivad nagu vähendavad mao sekretsiooni Ravimina. Me tarvitame maokatarride puhul alahappeliste kartarride puhul. Mis puhul meil teed veel kõhulahtisuse puhul düsenteeria puhul, düskeptilised häire, niisugused seedimise häired, mis on seotud gaasidega ja kõhulahtisusega, nende puhul on kange tee, mida te Veel sisaldab, me räägime praegu seda saadet kaks nädalat peale seda, kui me rääkisime kohvist, kohvist me rääkisime, oli, eks ole. B1, B2, C, PP ja tegelikult tees on, eks ole, PPd on seed, on, aga minu arvates selles kontsentratsioonis nagu teed tarvitatakse, siis C-vitamiini sisaldus ei oma nagu mingit tähtsust. Selle koha pealt on teil õigus, tee fermentatsiooniprotsessis vitamiin, see täielikult kaob selles aga rohelises tees üks gramm sisaldab neli milligrammi vitamiin C-d ja 70 protsenti sellest säilib. Nii et säärased rahvad, hiinlased ja mongolid, kes tarvitavad rohelist teed ja meie Kesk-Aasia, nendel nendel on tema suudeti C-vitamiini allikaks. Mis vahe on õieti rohelisel teel ja mustal teel, millest me täna nii palju rääkinud oleme? Mõlemast? Keemikast räägib fermentatsionist. Minu arvates on küsimus selles, eks ole, et sellel protsessil mis tavaliselt, kui me võtame need võrsed ja korjame need ära kuivatame nad ära. See kuivatamise tehnoloogia on ilmselt erinev niivõrd sellest, mida on tarvis teha rohelise teega. Et selle musta tee valmistamise protsessil lihtsalt need vitamiinid hävivad. Kusjuures, kui võtareid Unesco andmemis praegu on üle maailma, siis paistab ju sellest nii, et just need Aasia maad kannatavad kõige rohkem vitamiinide puuduse all. Mispeale siis on see ju tee veel fosforisoolasi, kaltsiumi, joodi rauda, broneerisin vask, eks ole, ja need mikroelemendid, need on väga vajalikud organismile ja inimene, kes toitub seal riisist ja lihatoidust siis on nendel Kunagi möödunud sajandil olid rida sädemeid, mille kaudu käis praktiliselt põhiline Euroopa kaubavahetus Madalmaade kaudu käisid sellepärast, et need väiksed riigid olid endale ahminud üsna suured koloniaalvaldused kus kasvatati hulgaliselt teed ja siis seda teed toodi puulaevadel purjelaevadel ja tee jõudmine Euroopasse oli üsna kahe kuni kolme kuu niisugune sügavprotseduur, mille juures toimus tee immutamine kõikide nende lõhnadega, mis tavaliselt laeva trümlides tegelikult on, seal on soolaliha ja seal on merevee lõhn ja paras niiskus ja, ja väga külmaks ta teha ja väga soojaks ta ei lähe. Ja ühesõnaga mingisugusel temperatuuril toimub mingisugune fermentatsioon ja läbi imbumine mõningate ainetega, mis on nii keeruline, et nähtavasti keemik ei suudaks neid reaktsioone esialgu isegi kõige peenema gaaskromatograafiga jälgida. Aga ta andis mingisuguse võrratu maitse. Või ta tol korral hinnati väga haruharva esinevate tegustaatorite poolt. Ja vot see on õieti purjetatud, see on valesti purjetatud, tähendab, ühesõnaga, kui mõni laev jäi tormi hätta Ta kauem purjetas, siis nähtavasti maitse oli tal teistsugune. Mõni laev tuli hästi sobivate tuulte puhul kiiremini see tee partii kannatas selle maitse all. Ja seal tulebki see küsimus, mis on hea, mis on halb, nagu ütles Maša. Hoidku, et seda tee ladu ei mindud kontrollima petrooleumilambiga. No muidugi sellepärast, et see kõik võtab ju kohutavalt enda sisse Samuti on teine, säärane järelfermiteerimine on nii kui läbi kõrbete kaamelite seljas ja seal jälle tee väärtust muudab ja eriti just aurulaevadega, siis hakati eelistama just nende kõrbeteed, sest et aurulaevadesse need õlid ja need kõik see põlemise Need rikkusid tee ära, nii et sellepärast Muidugi, jah, mõned, isegi vanad firmad tahavad praegu välja pakkuda seda, et, et ehitame uued purjelaevad ja hakkame nendega uuesti tooma, seda vana teed mööda ümber gafoomi. Kas head teed on keeta raskem koht? Ma mõtlen, et Eestis üldse vast kohvi on keedetud rohkem ja osatakse seda rohkem keeta. Väga paljudes kodudes keedetakse teed valesti ja seetõttu ei hinnata ka seda joogina samuti ka meie ühiskondliku toitlustamise ettevõtetes, kes näiteks kui me lähme kusagile, kus kohvi väga vähe üldse tarbitakse ja valmistatakse ja siis me nurisemegi kindlasti seal, et näete, nemad ei oska kohvi keeta. Aga mõtleme, et kui praegu Kesk-Aasiast tuleb keegi meile külla või mõni väliskülaline, kus juuakse palju teed. See kindlasti vaatab, et et meilt kuskilt teateeriale saada. Millest need saladused siis oleks lühidalt mikspärast ei oska teed näiteks keeta. Muidugi ka nii valik tee keetmisel on, on väga tähtis. Kui neid on palju need annavad meile mingisuguse häguse sest millegipärast sünnimoment mängib ka teatavat osa tee joomise juures. Esteetiline nauding ja tee peab olema klaar, läbipaistev, venitanud kahtlema. Teine lugu on, kui ei ole üldse näiteks kaltsiumi-magneesiumi soolasid. Seda oli väga kerge saavutada lihtsalt kaasajal võtta näiteks ioon vahetajatega ja saada täiesti kareda soolade vaba vee. See ei ole keeruline probleem ja sellest hoolimata see tee oma jällegi seda maitset. Tähendab, neid peab olema mingisugusel parajal määral ja keegi ei suuda seda ütelda, et missugune see paras määr ja selle tõttu näiteks vee valik mõnes kohas tehakse head teed, mõnes kohas halva teed, näiteks Bakuusse, kui te lähete Bakuus, on olemas täiesti kuulsad tšaihanad. Nad on palganud omale veel erilised ekvilibristid, kes kannavad kuni 10 klaasi üksteise peal ühel käel ja teisel käel ligikaudu sama palju pisut vähem selle tõttu lihtsalt et nad peaaegu viskavad vahepeal maha ja panevad nad lauale need teeklaasi. Ja siis hakkavad ülevalt noppima ükshaaval, kusjuures iga klient saatis täpselt oma klaasikese. Kusjuures suhkrut sinna juurde muidugi ei serveerita, aga sealsamas kõrval. On sahhiyanamis pruugib teist vett ja seal on mõni üksik klient ja see on jälle tingitud lihtsalt veest. Aga kuidas hinnata meie Ülemiste järve vett teeveena, missuguse hinde me paneksime? Ülemiste järve vesi on 11 saksa kraadi umbes 11 12 saksa kraadi. Kareduskraadid, kareduskraadid jah, aga nad on, kutsutakse saksa, on olemas kareduskraade tee mitmesugustes süsteemides ja see kareduskraad. Ta peaaegu et kõlbab selle tõttu ta järvevesi ja järvevesi on teatavasti üsna pehme vesi, näiteks igasugustest kärestikulistes ja põhjavetes on alati palju rohkem kaltsiumi-magneesiumisooli ja selle tõttu näiteks Ülemiste järve vesi on vist minu arvates peaaegu päris sobiv. Võib-olla, et õige pisut pehmendatult ainult. Ja meie vesi on üldiselt peale Leningradi vett peaaegu nõukogude liidus, järgmisel kohal oma maitseomaduste poolest. Tal lihtsalt ei ole neid maitset andvaid ühendeid. Kui rääkida ning veel mõni sõna edasi sellest tee keetmisest siis tee peab laskma tõmbuda tingimata portselannõus. Metallid võivad siin anda nii erinevad maitsed, need, see on nii praktikute seisukohast kaheks nõue. Aga kust on siis pärit siis see väljend samovar ja Tuula? Samovaris keedetakse vett, muide mina olen ka väga samovarite poolt, minu meelest, kui samovar on laual ja sealjuures on hästi tundunud portselankannus hästi kange, tuline tee ja igaüks, siis soovi korral võib samovarist lasta vett juurde, kes soovib sinna teele lisandina ET juurde. Doktor Moisar, aga kas me praegu nii istume ka selliselt, kui juuakse seal Hiinas ja Kesk-Aasia maades rohelist teed? Hiinas istutakse laua taga, aga Kesk-Aasia maa seal muidugi ka tuleb kondiväänamist. Seal istutakse patjade peal ja madala laua ääres. Nii et me ikka serveerime valesti alustasse, vast ei oleksid vajaja. Ja alustasse ei ole, aga me joome õieti, mida kasuta suhkrut praegult või nii, kui Hiina järgi me joome õieti, sest nemad peavad barbaarsuseks suhkruga rikkuda seda seda võrratut, tee maitset. Hiinas ei toimunud midagi ilma teed joomata. Käib see jutuajamine peale seda muidugi, kui oled joonud selle vee ära, siis kallatakse uuesti. Seal on suured traditsioonid ja see tee joomine on ise omaette suur kunsttee on neil ju lõhnastatud roosiõite tsitrusõite seal jasmiini ja magnoolia teiega, nii mõnigi on väga kallis ja seal räägitakse, et mõni infon joonud ennast pankrotti teega. Kui Kesk-Aasia maades tuuakse teepakk vett, siis on küllalt sellelt tõmmiseid, võid sa selle tee pealt võtta nii, kui pael, üks tee on ainult tasuline, aga siis hiljem sealt peal, siis veto võib su, sa võid seal 10 tõmmist võtta. Kui tahad raha maksta, siis pead teise portsjoni dieedil. Inglismaal kui tee levis, see levis muidugi India kompaniide öelda propaganda arvel, see tõrjus välja sel ajal juba Inglismaal levinud kohvi. Legi, Aarlington ja Assari tee kampaaniatest on pärit, see kuulus kella viie tee nimetus, aga sel ajal olid ka tugevad tee vastased Öeldi. Et tee on mürgine ja süüdistati madalas moraalisuses teed. Inglismaal isegi nagu arvestatakse aega, teejoomise järgi ka praegu naer. Teinekord öeldakse juba raadios, et näiteks seal spordivõistlustel kas või jalgpall, et see oli teejoomise ajal või dinee ajal, oli seal kaks, üks igaüks teab juba siis, et naine oli kell viis. Ja ma arvan, et täielikult, kuigi puudub see kofeiini toniseeriv mõju, aga need meie koduteed nagu vaarika lehtedest, põldmarjalehtedest, õunakoortest, metsamaasikalehtedest, seal raudrohi, piparmünt, apteegitill, pärnaõie valmistatakse veel kuivatatud Marillides ja kui ütleme seal pohlalehed nendest segada teed, siis ma mõtlen, et see on meie organismile isegi kasulikum, kui see Hiina tee. Sest sellega me saame teate, näiteks reumahaigele võime anda pohlaleheteed, kus on pandud juurde kasepungi pärnaõisi, sääraseid, mis, millega ühtlasi saame ka kroonilisi haigusseisundeid seda nii laialt levitatud jooksvalt ravida. Aga sellega võid maohaigusi sapipõiehaigusi ja nii, et sellega võime nii-öelda kaks kärbest ühe hoobiga tabada ja tema nii-öelda mikroelementide väärtus nendel teedel ei ole mitte sugugi väiksem, vaid isegi suurem, ka vitamiinide sisaldus on suurem. Puudub muidugi see kofeiini toniseeriv eufooria, et und peletav mõju. Kui me vaarikalehti ja põldmarjalehti samuti fermenteeriksime, kui teed, siis ei oleks nende aroom sugugi väiksem, ainult loomulikult selle selle fermenteerimisprotsessiga hävineksid vitamiinid, aga mikroelemendid jäävad ja ravitoime, temal jääb nii, et meie kuivatame neid kui tavalisi vihalehti. Selle tõttu need teed ei oma meil säärast aroomi ega maitset, kui omab muidugi Hiina tee, mis on juba aastaid tulu saanud välja lihvitud valmistamisviisi. Aga võib-olla siin kujuneks välja niisugune rahvuslik uus, võib-olla läheb hoopis uue nime mitte tee vaid kuni töötada välja sellele vastav tehnoloogia tehnoloogide poolt vastav laagerdumise protsess ja saame niisuguse eestipärase. Väärtusliku tee, mida vanasti joodi, säärast teed, ega meie talumees ei joonud siis vanasti omal ajal Hiina teed, see oli tal kallis, seda ise valmistas teed ja teatavasti üldse tee ajaloost ravimteedega ja meie kodumaateedega siis teatavasti hollandlased juba algul nad kauplesid üks kilo salveid. Teatavasti salvei on säärane tee, mis vähendab higistamist ja toniseerib. Me praegultki kasutame, kui inimesed higistavad, liiga palju, anname salvei teed, hiinlased kaua seda siiski ei teinud, nad siis hakkasid kulda nõudma. Ja hiljem hollandlased siis andsid üks traavel ja nael nael teed ja hollandlased nimetasid seda aurum botaabile. Kuldne jook. Ma ei tea, kas sellepärast, et see tee värv on kuldne või sellepärast, et nad kodumaal müüsid 18 korda kallimalt edasi. Kuldne jook, jäägu see väljend meie tänase jutuajamise lõpus kõlama siiski kui tee kasulike omaduste sünonüüm olgugi et poole tunniga jõua kaugeltki kõikide eest ära rääkida. Me loodame siiski, et kristall sellele joogile sõpru juurde võttes. Nüüd aga ongi meile eraldatud aeg lõppemas. Suur aitäh vestlusringi perenaisele tassi tee eest ja kuulmiseni kahe nädala pärast. Kristall 67. Täna vestlesid Mersedes Tamkivi, Erich Moisar ja Toomas Tomson.