Läti 100. sünnipäeva puhul mõlgutab mõtteid lõunanaabrite elust-olust. Luuletaja Contra. Kui eestlased ei kujuta jõululauda ette ilma verivorstita, siis lätlaste jaoks on kindlasti kõige tähtsam roog hallid herned, sibula pekiga. Hallid herned on sellised erilised herned, mida võrdluseks Eestis üldse ei kasvatata ja küllap ka paljudes teistes riikides. Sest hallid herned on esitletud ka maailmale kui tõeline Timaitse läkiroog. Ma küll ei tea, miks neid nimetatakse sallideksernest, eks, sest mulle küll tundub, et nad näevad välja pigem pruunid. Samamoodi nagu läti sinine lehm tundub pigem olevat halli karva, kuigi mõninga sinaka tooniga. Noh, ütleme, et nagu meri, mis mis üteldakse ka, et on sinine, aga tegelikult on ka tavaliselt pigem hall hallikernetton ehk saanud lätlaste rahvustoiduks, sellepärast et nad on selline lihtsa lätlase toit, et nagu ka Eesti rahvustoit on kama. Ja muidugi rõhutatakse ka väga hallide hernest tervislikust üteldakse, et hallid herned on soolestiku korstnapühkija ehk siis puhastavad organismi liigsetest ainetest.