Kell on pool üheksa ja mul on hea meel siin stuudios tervitada Kätlin Priksi, kes on aasta koka tiitli pälvinud. Tervist, tere. Palju õnne, aitäh sellises Tallinna toidumess, kus olid võistlused, kokkade võistlus ja siis sa oled praegu 21 aastane, eks ole? Ei, kas. Ja juba juba siis aasta koka tiitel. Peaks ütlema, et noorelt oled jõudnud, tib. Eks ma üritasin alati kõigest osa võtta ja mul on, mul oli suurepärane õpetaja ja mul on praegu suurepärane peakokk ja mõlemad bussisid mind ja ja eks tänu sellele ma olen jõudnud sinna, kus ma praegu olen. Milline see sinu haridustee on olnud just sellesse kokanduse valdkonnas? Kiire ma läksin peale põhikooli, läksin Tallinna teeninduskooli, seal ma siis alustasin õpinguid, mis kestis kolm poolastet. Esimesel kursusel juba. Ma läksin esimesele võistlusele, saatsin selle teise koha ja sealt see tee läks. Võitsin järgmistel aastatel kõikides võistlustel osa, kus ma sain. Ma käisin välispraktikatel, käisin heades restoranides praktikatele ja siis kolm pool aastat hiljem ma lõpetasin kooli kuldmedaliga. Kas sa rohkem veetsid aega ikkagi köökides või õpikute taga lugedes õppides? Pigem kõikides minul on ikkagi see, et ma õpin läbi praktika et mul see kuivtrenni ei sobi. Aga kui me räägime sellest samast võid võistlusest, mis Tallinna toidumessil oli, seal oli siis rahvusvaheline žürii kohal, eks ole, sa ei olnud mitte niimoodi, et kaks-kolm inimest maitsesid, vaid seal oli ikkagi need, kes on täiesti oma ala eksperdid. Ja, ja täiesti võõrad, et Eesti on nii väike, et siin peab kõik, kõik teavad kõike. Et seal oli ja seal oli seal ei, Rootsist, Soomest Prantsusmaalt, Lätist olidki kohtunikud ja kohtunikel eestima. Ja mis oli see, mis oli ette antud, millest sa pidid siis selle võidutöö selle roa tegema? Meil oli siis vaja teha kaks pearooga, üks oli kala, kohustuslikkali tuur ja nuikapsas ja liha oli siis kohustuslik, oli kandikul serveerida ja maheveise esiseljaadikalis, kus lektorina No need ei ole päris sellised asjad, mida iga päev kodus ei ole. Et kui sa selgitad natukene, mida sa pidid siis selleks tegema, et võita, mõtlema välja, siis ikkagi täpselt, kuidas seda, seda kala siis pakkuda, mis maitseainet see kõik on sinu enda loomingut? Jah, pidin seal siis välja, mõtleme, omame nii, meil oli sised, pidime siis pea toorainele, oli veel siis kohustasid kolm lisandit pluss kaste. Ja siis pidin võistlustele ongi see, et sa pead näitama oma erinevaid tehnoloogiaid, kuidas sa saad valmistada. Ja muidugi maitsed, see on kõige tähtsam lõpuks. Ja ilmselt seega minul vedas sest et kommentaarid olid maitsta paigas ja et paljudel osadel nägi ilusam välja, kui maitses. See sinu pearoa või esimese roa nimetus on piimast Božeeritud tuurafilee kõrvetatud soola, tuura, suitsu või kastme nuikapsa raviooli madalküpsetatud kurgi ja tikrireleega. Päris raske on seda isegi välja öelda. Mida see kõik tähendab siis viimase poseerimine? Meil on niisugune imeline Vazine, kui suvi. Seltsis põhimõtteliselt toidab vett kindlal temperatuuril ja ma panin kalapiimaga ja maid seentega vaakumkoti ja panin madal küpsema. Mul oli 51 kraadi juures ja kuskil 45 minutit ja ta ongi, ta tuleb sihuke mahe ja pehme. Hea et ei ole võimalik kellelegi seletada seda. Et ta ei lähe kuivaks. Ja siis kõrvetatud soolatuur. Ja sellises natukene siukest tekstuuri ja see liiga soolasin kala ära. Talle läks kõik noh, et selles mõttes võib selle läbi ja pärast kõrvetasin ta pealt, et ta läks ilusa välimusega, annaks natukene tekstuuri, kuna mul see piinastus eriti niisugune oli pehme kala kala, kala, kala, kala ka. Aga see oli väga hea otsus, sellepärast et kommentaaridele, kellele maitses piimas ja kellele maitses kõrvetatud tuur Telegi täpselt, et valiku. Suitsu või kaste aia ja mis seal? See oli niimoodi emantsine võile, lepa, lastega suitsu ja siis tal oli niisugune väga hea meki, siis ma tegin põhimõtteliselt või kas me, aga kuna sellel võil oli suitsumaitse, siis ta oli väga sihuke eriline. Ravioole olen ma söönud küll, aga mitte nuikapsaga. Ja et see on siuke pasta pasta sees nuikapsas vaid selli nuikapsas nuikapsas. Mul kapsakreem oli viilutatud, lõikab seal sees, aga see oli kokku tehtud siukses, nagu ravi oliks. Ja siis madalküpsetatud kurgi ja tikrireleega, kõik see asi. Tikklisele see on siis meie, meie oma marjad. Eesti. Sihuke täitsa naturaalne, sihuke tikri hapukas, maitse oli mul ja tasakaalus, kõike seda tuura täitlas, maitsete ja madal kurg. Samamoodi Liisuvis tehtud. Ja ta oli ka sihuke hapukas, jääd ikka sihuke, meenutasin marineeritud kurku. Kui sa need maitsesid, niimoodi kokku hakkad panema, et siit ja sealt üht-teist siis, millele sa mõtled, et mis nagu võiks inimestele meeldida, et mis on need nii-öelda maitsetrendid praegu, mis ilmselt žürii hinnangut mõjutavad ja mis inimestele siis ka maitsevad? No minul on ikka see, et kõik kõik, kõik maitsed peavad esindajatele soolane, magus, hapu põhiasjad. Et, et ei ole see tõota teha, ampson hea, edasi on kas liiga soolane, liiga magus, liiga lääge või midagi, et siuke punk ja läks juures. Hea oleks vähemalt mudida. Jaa. Kas suitsu maitse näiteks on mingi trend praegu? Ma ei tea aga minule laadi suitsutatud Melinud ja järsku tuli mõte ja avastasin ja proovisin ja meeldis ja ja nagu lähes kohtunikega. No kui me räägime siin nendest aktuaalsetest teemadest, kalast me rääkisime küll tuurast, aga, aga siin Eestis on skandaal seoses listeeriaga, et kas need sellised toiduohutusega seotud küsimused ka kokkadele ärevust tekitavad? Eks ikka tekitav, et kunagi teada, aga ongi, sa pead jälgima hügieeninõudeid ja kui sa küpsetad kala läbis lahti. Või näiteks salmonelloos on jällegi teine asi, mis võib tekkida, eks ole, mis võib-olla et me teame siin ka restorane, mis on ju kinni pandud. Aga jälle, ma ei tea, mul pole hügieeniga probleeme olnud, seega ma väga ei karda, aga eks hirm oled, sa ei tea kunagi kus ta on või kogemata võib juhtuda, satub kuhugile, aga eks eks ei saagi seda ette näha. Palju sõltub toorainest mitte ainult ohutuse pärast, vaid ka sellepärast, et sellest saaks üht-teist teha, et, et kuidas selle tippkokanduse valdkonnas on, et kas, kas head toorainet siin Eestis on võimalik kätte saada? On küll hästi palju on, eks on arenenud hästi palju ja areneb edasi. Hästi palju on kodumaised ja mahe ja, ja tuleb peale ja et kodumaine on ikka parem. Oma farmide. Kui sa oled kokanduses tipptegija aasta koka tiitli pälvinud, siis kui parasjagu kodus tegelikult küpsetad ja ja keedad Mulle öeldi seda nalja teha, et tööd koju ei vii. Aga ei, eks kui vaba aega on, siis ma ikka teen ja näiteks teine noh, endal on hobikooke teha torte niisuguseid kaunistatud ja ilusaid sünnipäevadele teene pereringis. Aga noh, töö kõrval jääb ikkagi vähe aega, ei ole, väga, tahtis terve teinud siia. Kui sa peaksid mõned soovitused arma meie raadiokuulajatele, et noh, mida pühapäeval näiteks lihtsalt hommikul teha ja midagi natuke teistmoodi oleksid sa valmis mõne mõne hea nipi või vihje meile jagama. Ma ei tea, kui palju see teistmoodi on, aga minul on näiteks väga lemmik on munapuder, köögiviljadega seen, ilmselt pühapäeva hommikul väga hea, perele saab lapsed külmadi juurvilju sööma panna ja ja seal ongi sibul, paprika, tomat, munad ja basiilik. Ja samamoodi. Ma mulle meeldib igale poole see inimene. Seega võib seeni sisse panna, võib seeni kõrvale panna ja ongi sibulakuubikuid ära õrnalt lisa paprika, tomati, muna. Segad kuni sihuke munapudru, et liiga palju segada, läheb kuivaks. Niisugune lihtne ja hea ja kogu perele kiiresti. Selgita natukene seda vahet võib-olla ka, et munapuder ja omlett Omleti sihuke vorme hoiab, aga munapuder on niuke, et sa ei pea kartma. Katki läinud omlett. Ja natukene sinu põhitööst ka, et sa töötad restoranis juur. Et see on siis seal Ülemiste Citys. Kuidas on, et kui palju seal on ka su enda sellist vabadust ja võimalust kaasa rääkida menüüde osas või, või tuleb seda teha, mis peakokk ette ütleb? Seal on päris palju vabadust, aga ma läksin suht hiljutine, mul sai alles nelikut teisel. Ehk siis mul ei ole olnud väga võimalusel ennast tõestada või proovida, ma alles õppisin seda kõike tundma ja neid tundma õppisin. Aga ei, seal on päris palju vabadust. Et kuna me ise hästi palju käime korjamas asju metsas ja ise hapendame ja teeme ja me ei lase, üritame võimalikult vähe asju raisku minna lasta. Et siis ongi, et me kasutame vidinaid, ostsime neile. Meil võivad asjad muutuda toitudes. Et see on minu jaoks uus, et tavaliselt oleme olnud kohtades, kus ikkagi kindlad asjad ja tellidki seda ja väga harva, kui asi muutub töödes. Kui toorainet ei ole midagi, aga et seal on niisugune väga palju vabadust. Mis su unistused on, mis võiks olla tulevik, milline oma restoran, restoranikett ja nii edasi? Võib-olla mingi väike koht oleks armas et ma mingi suur peaaegu ei tahaks olla, sest et ma olen näinud, kui palju stressi see toob ja ega see siis väga palju paberimajandust ma ikkagi tahaks pigem köögis olla. Aga mingi arvas oma koht võib-olla kunagi oleks, oleks, oleks lahe. Kuidas edasiste võistlustega Bockis Thor? Ilmselt ma proovin praegu ma ei taha kuulda võistlustest närvidel läbi siiamaani. Aga eks see paari-kolme aasta pärast selgub. Kas näete mind pukustiori luine. Aga praegu jah? Kuuma lepil selle aasta koka tiitliga. Aga see võistlusteks ettevalmistamine, et ma saan aru, et see on ikkagi päris suur töö ja harjutamine kõik sõbrad ja tuttavad peavad sedasama rooga siis tükk aega sööma. Ja siis tuur ja täis. Aga ei, mul tuli sellega viimasel minutil ja kohati ma mõtlen, et oleks võinud varem harjutama küte ja ega me jõudnudki tegelikult neid ise võistlustööde tervenisti läbi teha. Seega. Ma ei osanud arvestada, kas ma jõuan aeg-ajalt ma arvasin, ma jõuan, see viis pool tundi tundus väga pikk aeg, aga võistlustel ma sain aru, et, et ikka ei ole ja jäin hätta, aga ma imestan ikkagi, jõudis taldrikule ja imestan, selle tiitli sain. Aga jah, tuur oli minu jaoks täiesti võõras, Galant polnud näinud, polnud söönud mitte midagi, sain paar korda läbi teha restoranis. Ja läks hästi ja sain isegi kala parimaga kala fileerida, tiitli samuti. Seega midagi midagi vist ikka oli vist õige erialavalik. Tundub küll niimoodi. Aga tõesti, palju õnne veel kord selle aasta koka tiitli pälvimise puhul, Kätlin Priks restoranist juur, soovime sulle palju palju edu inspiratsiooni ja minul hakkas küll suu vett jooksma ja tahaks ühe korraliku hommikusöögi süüa. Aitäh tulemast tseerite.