Sel nädalal toimub Tallinnasse Food Fair toidumess ja selle messi käigus selgub ka aasta kokk ehk Eesti kokkade meistrivõistluse võitja. Aga üks tippkokk on meil ka täna siin stuudios külas vist ilmselt Eestis ainuke mees, kellel on lumivalge kokarüü, kuhu rinnale on tikitud Eesti vabariigi vapp. Meie külaline on presidendi kokk Taigo Lepik, tere tulemast. No ei saa jätta küsimata, milline toit maitseb meie presidendile. President eelistab vaheldusrikast täisväärtuslikku toitu, on selts peakokale oluline, mida president armastab. Võib-olla on tähtis hoopis see, mida peakokk heaks peab. Kaks asja peaksid liikuma samas suunas. Soovidega tuleb arvestada. Need soovid enamasti ei ole liig välja kutsuvad, et nendega ei saaks nagu kohandada, menüüsid või õnnexi ei ole allergiaid ehk siis selle koha pealt iga toit sobib. On eelistusi ja eelistusi, on igalühel. Kellele meeldib ma tea, liha või kala rohkem või mõni köögivili rohkem või vähem seal, mõtlesin, et need lihtsalt on niuksed, eristused. Tooge siiski Taigo, palun paar näidet, millised on Kersti Kaljulaidi sellised kindlad lemmikud, et kui tal näiteks on paha tuju, sest te teate, et kui te selle õhtusöögi talle lauale viited, siis ta kindlasti on rõõmus. Ma ei ütleks, et tal on ühtegi paha või hea tuju toitu. Pigem on see toitumiseelistus, sõltub paljuski sellest, kuna ta teeb päeva jooksul sporti. Mis üritused on tal päevaplaanist, kas tal on järgmised kohtumised kohe tunni pärast, kui kui intensiivsed on need kohtumised ja sellest tulenevalt on siis kas toit on kergem või raskem? No aga kas hommikul laual puder on ja kui siis kas manna kaera või midagi kolmandat, pigem muna kui puder. Vaat sellele teemale kuidagi joon alla tõmmata, siis ma küsin kohe juba siin praegu ära. Taigo, kuidas teist sai üldse mees, kes niisugust vormi kanda saab ja tohib, ehk mees, kes hoolitseb presidendi menüü eest, kuidas see protseduur üldse välja näeb, kui ma tahaksin pürgida siis millised on väljavaated? Väljavaated on head, sisestama vaeva näha. Igaüks saab hakkama, tahate öelda? Kindlasti? Milline teie enda teekond on olnud, alustame päris varajasest lapsepõlvest. Lapsepõlvest, ma usun, et iga iga lapse vaikselt, olenevalt vanusest, siis liigub köögi suunas, kas selleks, et siis endale süüa teha kas nii-öelda pühapäevaseid, pannkooke või mis iganes. Ka see on väike teekond ja lõppkokkuvõttes on kõik vajalik selleks, et igapäevaselt hakkama saada. Sest kui sa lähed koju ja mõtled, et pannkoogid, et mis need on selged Google'ist otsima, palun vabandust kolm komponenti, mis käivad koos ja seal ei ole nagu otseselt retsepti vaja. Kui vanalt te otsustasite, et te lähete õppima kokaks? Ma pakun, et 15 aastaselt tol hetkel Tartu tööstuskool, kus ma siis õppisin neli aastat koos keskkooliga. Peale seda töötasin paar aastat Tartus, siis liikusin laeva peale, siis on ju aasta Tallinnas aasta Inglismaal aasta Tartus seitse aastat Tallinnas sisse talis esise jõudsingi presidendi kantseleis ja sinna jõudsid ikkagi, kuidas valiti välja kandidaadid, kes kutsuti vestlusele, siis, kes, kes tegid prooviõhtusöögi mille tulemusena siis oleme täna siin, kus ma olen? Kas selline teekond, et noor kokk töötab paljude erinevate kohtade peal ja vahetab töökohta tihti nagu teil oli, kas see on pigem tüüpiline või pigem haruldane? Kõik oleneb töökeskkonnast selles mõttes, et kui töökeskkond on nagu järjest edasi liikuv ja muutuv ja nii-öelda arenev või arengut soosiv siis on ka noori, kes püsivalt viis, 10 aastat ühe koha peal. Kui sa näed, et üks kohta hakkab nagu kitsaks jääma ja sa näed, et kuskil teises kohas on sinu silmaringile parem või see käekiri tundub sulle sobilikum ja sa tahaks sellest osa saada. Ja siis arvatavasti vahetatakse. Sest pahatihti ei ole nagu küsimus sellest, et palju me nagu kuu lõpus kätte saanud vaid tegelikult, mida ma sellest õpin või mida me saan. Jah, number on oluline. Ei, ma numbrit ei saa. Lõpus Kuu lõpus lahkud tühja emotsiooniga ja mõtled täiesti täiesti mõttetu töökoht, ma ei viitsi seal käia. See ei vii ka nii-öelda aastast aastasse edasi. Ja noored võimekad jah, vahetavad just nimelt sellepärast, et kaks, kolm aastat ja võimalik, et siis leitakse noor talent, kellele pakutakse peakoka kohta. No kohe-kohe selgub aasta kokk. Taigo teie nime sellest loetelust ei leia. Taigo on olnud minu andmetel hõbedalvist Vanad sõbedal aasta 2002 kokku olen neli korda püüdnud esimest positsiooni saada. Vahet ei ole, millistel põhjustel see ei õnnestunud? Arvatavasti tuleb esialgu kõigepealt peeglisse vaadata. Ja siis on mõned võistlused veel olnud. Bocustoril proovisin Eesti esindajaks saada, aga kahjuks on seal ainult üks koht selles mõttes, et see, kes saab, saab Dimitri roos ja mul on väga hea meel, et ta sai ja esindasid Eestit väga hästi. Ma lugesin tänavuse aasta koka konkursi tingimustest, et tänavused kandidaadid peavad valmistama kaks pearooga, kumbagi seitse portsjonit ja esimene on kala pearoog, mille kohustuslikud toorained on terve tuur ja nuikapsas. Igale võistlejale antakse kasutada üks tuur kaaluga kaks kuni kolm kilo ja esimese 10 minuti jooksul peab iga võistleja esitlema Tourafileerimis oskust, mida hinnatakse eraldi 10 palli süsteemis. Taigo, kui teie oleksite mitte siis Eesti peakokkade ühenduse president, vaid oleksite võistleja tänavusel aasta kokakonkursil, siis kui lihtne või kerge ülesanne see on? Mina ei oskaks tuura fileerimine. Miks me selle sisse tõime, on see, et üha enam võetakse filee aga küsimus on see, kas tegelikult, kui sa peaksid selle kala kätte saama, kas sa oskad sellega midagi peale hakata, peale seda vaatad voi? Et oledki seal, see on see vägagi teostatav. Just näha või motiveerida noori kasutama tervet kala. Kui toidukorvis on kala, kas nad peavad seda kala fleerima? Küsimus on, kuidas nad teevad, kui nad teevad seda halvasti, siis, siis nende ülejäänud toit kannatab selle all. See on üks osa selleks, et välja tuua nende meisterlikkus. See on väga huvitav tähelepanek. Ma loen siit välja, et aeg on lihtsalt niisugune ja sedavõrd palju edasi läinud. Kokad hakkavad teatud käsitööoskusi kaotama või ei pea neid piisavalt tähtsaks. Te olete Taigo olnud ametis kokana, kui palju, umbes paarkümmend aastat või? Kas see on piisavalt pikk aeg, et teha järeldusi, või on teil endal tähelepanekuid, missugused on veel need oskused, mis võib-olla tänapäeval ei ole noortele tulijatele kokkadest räägime nii iseenesestmõistetavad kui näiteks paarkümmend aastat tagasi, et lihtsalt aega ongi selline. Mingeid liigutusi tehakse harvem kui üldse ja kaugtagaplaanile kasvõi sedasama kala fileerimine. Küsimus on ajas ressursis ja kuna kukkede olukord mitte kuskil riigis ei ole liiga hea, ehk siis neid ei tule piisavalt palju peale selleks, et restoranidele kokkasid anda ja kui sul on valida, kas sa võtad terve kala, sa kulutad mõned tunnid fileerimisele või sa küsid kalafirmas juba fileeritud kala ja sa säästad ühe koka, keda sul, mis tühi koht sul on restoranis, siis see on pigem see, mis, mis sunnib sind nagu see tööprotsess vahele jätma või küsimus on ka restoraniruumis. Köök on 20 ruutmeetrit või 30 ruutmeetrit, mis ei ole liiga suur. Kas sul on eraldi koht selle jaoks, et seda tööprotsessi teha? Kas sarnastel põhjustel on veel mõni oskus taandumas? Võimalik, et täpselt samamoodi on nii-öelda puljongit selles mõttes, et tudengid on võimalik restorani sisse osta. Seega keedavad puljongit 24 või 48 tundi oma köögis ja hoiad ühe pliidi Augusele sellest kinni või köögikohases kinni või sa teed oma retsepti, keegi teeb sinu eest sinu sinu toidu valmis või nii-öelda puljongi, milles sa saad edasi kastet teha. See pigem on üldlevinud. Et selles mõttes, et lepitakse kokku pagaritööstusega, et palun, minu retsept on siin, palun tehke mulle iga iga päev 10 pätsi. Ja siis nad teevad sulle selle just nimelt selle poolest sellepärast et seda tööjõudu optimeerida, optimeerida, et kas on vaja igal pool teha. Ma ei tea oma kukleid, oma puljongi, oma oma kala fileerida. Suurel lihal keha kondistamisest on enamus kohti loobunud, mida kunagi. No see otse on tore küsida ka ühe veel ühe nüansi kohta aasta kokavõistlustel, iga võistleja saab endale abilise, kelleks on Tallinna teeninduskooli viimase kursuse koka eriala õpilane. Loosimine toimub või toimus võistluspäeva hommikul. Kas nendest noortest ähmi täis õpilastest on nendel kokkadel seal rohkem kasu või kahju, kas nemad oskavad näiteks kala fileerida need viimase kursuse koka eriala õpilased kas nad saavad kooli läbi, kui nad ei oska? Ma usun, et ikka oskavad koolis üks osa õppeprogrammist ongi nii-öelda kala ja mereannid ja nad saavad selle osa. Nad kindlasti teevad läbi, kas, kas nad teevad kõik kalad läbi? Võimekaid mitte, kui sa paari erinevaid kala teinud, siis ülejäänud ülesehituselt sarnane aga antud võistlusel, kuna me hindame siiski nagu aasta koka, siis eesmärgiks on Andresele kokale kala kätte, mitte abilisele. Abiline on pigem toetav figuur kõrval, et, et selle aasta kokal oleks hea oma tööd teha, saaks samamoodi kaasata seda abilist ja ma loodan, et see abiline tuleb järgneval aastal ise võistlema. Taigo teid kuulates jääb mulle mulje, et kokaamet Ta on väga perspektiivikas jätkuvalt tööpõld, tundub viljakas, ole ainult mees, õppi amet ära või naine ja anna tuld, nagu öeldakse. On see pilt adekvaatne praegu, mida ma teie jutu põhjal kirjeldasin? Minu jaoks küll kokamaastik on nagunii mitmekesine. Erinevatel aastaaegadel on siiski võrdlemisi palju asju, millest millest midagi teha. Lähed metsa jalutama, sealt sealt inspiratsiooni selleks et panna erinevad ürdid kokku geid turu pealt läbi menüüde kombinatsioonid ja kõik nii-öelda iseendas kinni, lihtsalt nagu pead nagu natukene avama ja astuma, et seal lihtsalt jah, klassikaline ees. Klassikas on lahti kirjutatud see, millises proportsioonis asju tuleb teha selleks, et need toimiksid. See, mis sa sellest edasi teed, see, see kõik on nagu n enda vabad käed. Kas teie jaoks Taigo eksisteerib kokana mõiste andekus? Kindlasti andekus, võimalik, et tuleb seal mängu, kellele on vaba mõtlemine, ta julgeb panna mingid asjad kokku. Ta tuleb mingite lahendustele mingitele normidele mida kokku sobitada, kuidas sobitada ja nii edasi. Loomingulises lähebki andekuse olla, et mõne teekond on pisut pikem, see tuleb pisut konarlikum. Kas jäädakse kinni sellesse, et klassikas on ette kirjutatud mingid komponendid ja siis ta ei taha sellest üle astuda ja mõned, kes võtavad, et tallama, võtan tatra teil sellest ma ei tea. Mis iganes jäätist ka, see on okei, küsimus on nagu maitses, et milline see maitse välja tuleb või mida sa sinna kõrvale paned? Taigo Lepik ja mil määral võib öelda, et aasta 2020 tuleb Eesti kokanduse jaoks eriline, ma vihjan siis stoori Euroopa eelvoorule kui suur sündmus see on kokandusmaailmas. Väga suur sündmus, kokku tuleb siiski 20 riiki võistlema. Võistlus toimub Tallinnas, võistlus toimub Tallinnas Saku suurhallis. Lisaks Endale 20-le kokale tuleb nende samade riikide toetajaskond erinevad. Ise tärniga restorani meediakajastus on päris suur, et selles mõttes, et jah, see on oluline. Ja seejärelkaja jääb eestile olles nagu mitmeks mitmeks aastaks. Vikerhommikustuudios oli mees, kelle valgel koka rööl on kolme lõviga vapp. Meie vestluspartner.