Kaheksa ja 19 minutit on kell, te kuulate Vikerhommikut ja me räägime nüüd sellest, kuidas kriis ja kodune režiim on muutnud eestlaste menüüd ja meiega vestleb Maalehe ajakirjanik. Tere hommikust, Heli Raamets. Tere hommikust. Kuidas lood on, kas võib öelda, et eriolukord on mõjutanud ja muutnud eestlaste söömisharjumusi? Ja mingil määral küll ja tõenäoliselt edaspidi mõjutab ka edasi sest paistab, et sellel kriisil veel lõppu ei paista. Nii et noh, seda on igaüks tähele pannud kindlasti poes käiakse harvem ja korraga ostetakse rohkem kaupa ja sageli on poodi minnes veel nimekiri kaasas, et mida sealt osta ja nii nagu oodnikud ütlevad, siis enamasti satub poekorvi. Noh, see põhiline esmavajalik kraam, et selliseid impulsse osta nagu varem, et midagi võtan midagi head siit, mida kohe süüa või kohe näksida, et seda pannakse korvi harvem põhi kraamika nagu Selveri top 20 toodet näitas piim liha, puuviljad, kartul, köögivili. No sellised asjad, millest kodus ise süüa teha. Kodus söögitegemine, et see on ka nüüd kõvasti kasvanud. No kui te ise seda või kui sa ise seda artiklit tegid ja neid nimekirju läbi käisid, oli seal midagi, mis tuli üllatusena. No ausalt öeldes minule tuli kõige suurema üllatusena see, et kui Selver võrdles nüüd aasta tagust märtsi ostetumate toodete topi ja nüüd selle aasta märtsi oma, et eelmine aasta oli kõige ostetum toode, banaan et Eesti nüüdistõesti banaanivabariik, aga see aasta enam banaan, jah, esikohal ei olnud, et nüüd oli piim esikohal, et et 20-st tootest üheksa olid piimatooted, et eestlased söövad ikka hämmastavalt palju piimatooteid, et ma ei osanud nagu seda arvata ja nendest ütleme siis top 20-st tootest neli toodet on joogipiim, joogipiim on ju erinevatel tootjatel erineva rasvaprotsendiga. Et see oli hämmastav. Räägiksime natukene lähemalt ka nendest top 20 lihatoodetest, kas nende põhjal võib teha järeldusi, et mida siis reaalselt inimesed, kes on oma kodudes, mida nad oma peredele süüa teevad? No vot seal top 20. oli üks lihatoode hakkliha ja see on vist tõesti selline asi, mis on nagu igas peres olemas ja see on selline asi, mida on hea sügavkülma panna, et kui kord nädalas poes käid, siis ostad suurema koguse ja, ja nädala jooksul ja üles sulatada. Aga lihatööstustega rääkides siis selgus ja et ka kanaliha erinevad kanalihatükid on, on väga popid, et eks neist on ka lihtne süüa valmistada aga vähem on hakatud ostma kallimaid lihatükke, nagu näiteks sisesileesid või, või kallimaid tooteid nagu salaami tooted. Ja ja ennustatakse siin ka, et eks edaspidi ka tõenäoliselt nagu ka eelmise kriisi ajal 10 aastat tagasi 12 aastat tagasi, et hakatakse rohkem viinerit astma ja keeduvorsti. Aga no muidugi, ilmad on need ilusaks läinud ja, ja nii kui ilusad ilmad olid, nii kohe grilltoodete ostmine kasvas, see on ka täitsa arusaadav, et saab natukene toast välja grillida. Ja noh, naabritega saab vahet hoida, üle aia, rääkida, et ei pea ka väga üksi tundma ennast. Kuidas sulle tundus, kas tootjad ja kaupmehed on kohanenud või kohanemas selle teatud määral muutunud nõudlusega? On egas neil muud üle jää kui kohaneda ja mis huvitav asi veel, et kui muidu eestlased tahavad uusi tooteid kogu aeg, see on hämmastav, kui palju uusi tooteid tööstused iga aasta välja lasevad siis vot nüüd on küll see aeg, kus neid uudistooteid enam nii palju ei osteta. Ikka satub koe korvise vana hea klassika oma lemmikmaitsed ja, ja tõenäoliselt see tähendab seda, et tööstused tõmbavad koomale ka uudistoodete väljalaskmist. Kusjuures ma tahaks veel seda öelda, et see kodus söögitegemine. Et see on väga tore, et ma usun, et enamusel inimestel on mõni kokaraamat riiulis. Et nüüd on põhjust see riiulist raamat võtta ja vaadata uusi retsepte, katsetada, et mul on ka terve riiulitäis kokaraamatuid ja üks päev sirvisin. No küll oli tore, muidu nagu kiire elutempo jooksul pole nagu seda hetke, et nüüd teeks selle kokaraamatu lahti ja vaataks mõnda uut retsepti, aga nad tõesti tore uusi retsepte proovida. Sellega ma olen heli väga nõus, et kui mõnel inimesel on riiulis mõni kokaraamat, siis mõnel inimesel on mõni riiulitäis kokaraamatuid nimesid nimetamata, aga ole, palun hea, ütle veel selle koduse toidutegemise teema jätkuks, kui on silma jäänud see, et inimesed küpsetavad palju, kuidas leivatööstust, kes endast märku on andnud, et kas me leiba ja saiapoest toome selle arvel, siis vähem või on seal midagi märgata? Kusjuures mina ka mõtlesin, et nüüd on nii popiks küpsetamine saanud ja see potisaia retsept lööb siin laineid aga selgub, et kui muidu eestlased leiba on järjest vähem sööma hakanud no see on juba aasta aastaid-aastaid niimoodi olnud, siis nüüd esimeses kvartalis on pagaritoodete müük hoopis kasvanud. Aga noh, sinna alla lähevad ka igasugusaiad röstsaiad ja, ja sellised asjad, millest saab kodus mõnusasti võileibu teha, et et vot nende müük on küll kasvanud. Suur aitäh, Heli Raamets, täpselt samal teemal on siis olemas helikirjutatud artikkel tänases ajalehes maale.