Istume nüüd nii nagu hetk tagasi räägitud maha selleks, et anda aasta lõpus praktilist nõu koroonile selle koha nimi. On see on või silmatalu on talu nimi ja selle maja nimi on siis üks Koroli puhkemaja. Ja ja, ja nii, nagu juba enamus raadiokuulajaid ära tundis, on, on Ivari Padar. Maie on täna konsultant ja me räägime sellest, mismoodi peaks saama keedetult üks õige aastalõpusült. Kui on veel perenaisi, kellel on see töö tegemata? Peaks, peaks tehnilises mõttes vist veel täna jõudma. Ma usun küll, et lihtsalt kuna me hakkame ta algusest pihta ehk siis seatapmisest, siis muidugi võib see õige kiireks protsess minna, kuid kui täna nüüd pärast saadet hakata kohe nagu nuga teritama, et et heal juhul isegi jõuab No kui palju peaks nagu inimesi appi varuma, läheme kohe selle esimese esimese otsa juurde. Meil tuleb välja valida siga, kui palju peaksin perenaisel siin olema? Toetajaid? No üldiselt on niimoodi, et meie kandis on seatapmisega kaks meest tavaliselt toime tulnud kaks-kolm meest aga, aga selles suhtes kombeid on erinevaid, et osad on üks huvitav asi, mida ma julgen soovitada kõikidel kuulates on Võru instituut on välja andnud üks Jaan Pulk ehk Pulga, Jaan Pulga Jaani poolt antud kassett, kus on siis pikk kõpetusse seatapu traditsioonidest vaata Pulga Jaani puhul on niimoodi, et, et tema on pannud paika nagu saadapmise juures nagu viis ametimeest kohe. Aga, aga me oleme siin tavaliselt kahe-kolmekesi on see seadopeta võetud ja oleme nagu nagu hakkama saanud. Ja mis siin nagu seatapmise puhul oluline on, ehk siis kui me räägime süldikeetmisest, kuidas seda toorainet ette valmistada? Et kindlasti tuleb, noh, sa tapmise puhul peab teatud rituaalsust olema rahulikus aega ja kainet meelt. Ehk siis kindlasti on väga palju asju maailmas, mida purjus peaga teha ei saa. Aga, aga kahe asja puhul võib ütelda küll siin nagu kohalikust kogemusest, et, et purjus taaga ei sai siga tappa, puskarit ajada. Et mõlemal puhul läheb tulemus unts. Ehk siis küll seatapu viin käib seatapmise juurde, aga see on, see on see pool, mis käib siis, kui nagu istuks, istutakse juba pärast seal hapulauas. Ehk siis loomulikult, siga tuleb tappa võimalikult. Mõistlikult tasakaalukalt selles mõttes, et siga ei tohi stressi ajada. Stressiliha kaotab kohe kvaliteeti ehk toiduainetehnoloogid võivad täpselt rääkida, mis keemilised protsessid hakkavad hakkavad siis lihas pihta, kui, kui lihane stressis. Absoluutsest stressivabast seda kindlasti teha ei saa, aga, aga igal juhul selline pikk tagaajamine seatapmise puhul ei on kindlasti väga taunitav. Teisalt on selge, et, et kui tapmise protsess on, siis. Maksimaalse mõistlikkusega ära sooritatud vered välja lastud siis ääretult oluline on kindlasti nüüd veetemperatuur, kus hakatakse siis siga ei saa siis kamarat seanahka siis siis harrastest puhastama, ehk siis selge ennete noh, tänapäeval pannaksegi termotermomeeter sinna sisse ja termomati järgi peaksid vist 80 kraadi olema veetemperatuur. Aga see on tõsi, et kui see vee temperatuur on kas liiga külm või liiga kuum ja kui seale jääb karv selga siis see on juba seal ennustus kehvaks süldi keetmiseks. Et selge, et sült, kus on siis nagu seakarvad turritavad välja, ei kutsunud kedagi. See see on, see on, see on muidugi loomulikult, nii seda ei tahaks, aga ma tahan küsida enne seda, kui me nagu päris selle süldi juurde ära läheme. Kui on kolm meest koos, siis keegi peab olema nagu selline töödejuhataja kuidas, nagu seal nagu rollijaotus peaks olema, kui on kui on, kui on kolm meest seda seda tööd tegemas. Üldiselt on ikkagi niimoodi, et, et selline selline peatöövõtja on suskaia võrgõlasemalt uskaia, ehk siis see, kes on nagu torke. Et täna inglise keeles terminaalses killer. Et, et tema on ikkagi nagu see põhiline. Et need kõrvalrollid tulevad nagu kuidagi noh, loomulikku rada pidi, kes midagi teeb. Aga, aga selge, et selline põhikompetents on, on, on tõesti nagu ühe inimese peale, et et selgelt, seal on kogu see sisikonna väljavõtmine puhtalt ja korralikult. Ja jaagu tükeldamine. Et teatud vilumust on seda kindlasti vaja. Ilmselt sele suskaia inglise keeles Killeri peal, mis on, tõlge on, on, on päris hea. Et temal peab ilmselt kogenud mees olema seal vist selline esimese esimest korda, jah, ma proovin. Mees vist hakkama ei saa. No kindlasti on kõikidel kunagi esimene kord aga, aga selge, et jah, et näiteks mina siin ennast ei usalda Nende asjade puhul ja, ja on olemas, külas on väga selgelt välja kujund mäe, kellel on, nagu ma julgesin oma küla pealt neli-viis meest ütelda, kellel on see kogemus olemas, eks, kes kutsutakse appi. Et jah, siin peab olema, et et ega siis noh, siga on küll koduloomi ajale vaata minema, aga, aga minu meelest on see ka lugupidamine sea suhtes, kui sealse viimane vaatus ikkagi võimalikult viisakalt ära tehakse, et et see on lugematult rääkida lugusid, kuidas seadman tapmiselt ära põgenenud, aida alla, jooksnud verd välja jooksma ja pean ma siin ühte asjaolukorda, kus siga uppus ära lõpuks ja ja et kõiki neid lugusid nagu palju, aga, aga igal juhul seal seatapu tuleb võtta kuidagi väga väärikalt. Kas nagu selle seatapule, kui ettevalmistamise juures on ka nagu mingid olulised asjad peale selle, et see vesi peab olema sealsamas kohe enam-vähem võtta selle õige õige temperatuuriga, kas on nagu mingeid muu instrumentaariumi nii-öelda ettevalmistustöö ka mida, mida ei tohi nii-öelda noh, juhuse hooleks jätta. Igal juhul on selge, et, et noh, taadionam teravad vereanumad peavad olema kätte nagu, nagu käeulatuses kohe ja ja siis küna peab olema puhas. Need lauad, kuhu peale siga pärast lükatakse, on puhas, peab olema see, kus sügavamaks pärast jahtuma aidaalune peab olema korras, et selles suhtes, et ettevalmistused lähevad selgeks teha. Ehk siis siis noh, ma ütlengi, et saad happest voolama oma väärikust. No räägime selle selle viimase vaatuse protsessil nagu läbi ka, et mis seal järjekorras tehakse, mis seal sest esimesed tööd on ja kuidas see, kuidas see stress nii-öelda ära hoida, et et liha kvaliteetne, jääks. Noh, siin on see asi, et lihtsalt noh, mõistlik on, mõistlik on ka see sigased sulust ikkagi niimoodi välja saadad seda kisanud võimalikult vähe oleks see ongi see teema, et kui seda sygazal sulus nagu lõputult taga aetakse, siis siga ongi nagu stressis ja, ja noh küll seda etendunud, seda suurt tagaajamist, aga, aga, aga igal juhul seadleb võimalikult minimaalseks ajada selliste sea enne närv ajamist. Aga muidu on niimoodi, et selge, et nagu ma rääkisin enne, et vesi peab olema selles parajas temperatuuris. Ehk siis küll on seda ette tulnud, et kus vesi ei ole parajasti pärast temperatuuris andes ja selle tulemus on see, et natukese karutab see asi laste väga raskesti maha aga raskesti maha ja, ja et ma pean väga oluliseks seda, et seal on hoopis protseduuri, oleks kindlasti, et seda karva ikkagi nõnda võimalikult kvaliteetselt maha võetakse, et et keegi ei taha pärast seakamarat süüa, kus siis karvad turritavad ja ja nagu ma veel kordan, kõike seda protsessi peab tegema kaine, pead purjuspeaga admistusele midagi veel. Nii et et sealt homne aega siis nüüd siga on ära jahtuma, siis on sealt ju tavaliselt juba eemalt võib ära ka siis need osad, millest sülti keedetakse. Ehk siis siin on siis seakoodid, seajalad ja siis Abja. Nii aga selle juurde me tuleme juba tunni aja pärast, räägime siis täpsemalt edasi, mis, mis see valik, materjali valik peaks olema Neile, kes meie saadet ei ole nüüd algusest peale kuulanud, siis alustama, eks kiiresti, sisukokkuvõttega eelmisest tunnist rääkisime Ivari Padari ka sellest, mismoodi siis sülgi Teo esimene etapp käib, rääkisime seatapmisest ja jõudsime sinnamaani välja, kus siga on, on aida all ja ja nüüd tuleb siis välja valida see, millest hakata seda sülti keetma. Kas seal on ilmselt olemas nagu suhteliselt kindlad reeglid, ega siin nagu väga fantaasiat selle seakere juures nii-öelda rakendada ei tule, et mida seekord kasutada. No selge, et, et siin on väga klassikalised osad seast, mida sülditegemiseks kasutatakse siis seakoodid, seajalad ja seapea seajalad on siis siis seee, mis tekitab siis seda kallerdise poolteks. Ja nüüd on nii, et muidugi ma ei saaks ütelda, et mina olen mingi süldi keetmise spetsialistina saan rääkida seda, mis ma olen kõrvalt näinud. Kuidas asi perenaistel käib. Et need, ma ütlen veelkord üle korralikult puhastatud siis tooraine seal süldi jaoks just ütlenud, et väga oluline on see, et nüüd kõikvõimalikud karvad, harjased on eemaldatud, puhastatud toa õnneks pannakse vette ja pannakse keema. Ja pannakse ta keema. Tavaliselt niimoodi, et selline esimene, esimene periood kõige suure tulega. Esimene, mis seal siis õppetund kuni kaks tundi, eks ju? Õige, suure tulega ja siis siis selle järel kindlasti võetakse ära, siis koguneb vaht kogunenud vaht ja siis pannakse koguse lihalaar siis edaspidi sellise väiksema tule peale selle väiksema tulemata, nagu ma olen aru saanud, on see, et siis rahulikuma tule peal. Kui see maht on ka eemaldatud, et see leem tuleksin, on läbipaistev ja olen, tuleb selline, selline isuäratav. Kas millal, millal see igasuguste maitseainete piprad ja ja salaja eri rohtuda lisamine sellele Keedusele toimub? No seal ongi niimoodi, et kui see vasta nõuetele, siis pannakse need maitseained sisse. Ja, ja maitseainete puhul on niimoodi, et et meil on siin vanadel perenaistele on küll kombeks, et näiteks nii porganikkusi, porgandit, sibulat enne seda kergelt pruunistatud seda õiget maitset anda ja mis seal siis maitseained on, et on, on sibul, terapipar, loorber, porgand, sool, ja siis nüüd lastakse siis kogu sellel sellel koosseisul siis vaiksel tulel nii kaua podiseda, kuni tõesti tõesti liha on pehme. Kui tõesti on see liha pehme ja siis selle järgselt, kui liha on pehme, siis võetakse välja liha, liha poodetakse, tootmine on, siis võetakse ta siis kondi küljest lahti tükeldatakse. Ja teiselt poolt jälle puljong. Puljongi on niimoodi, et et puljong gurmatakse ära kõik need maitseained ja kõik need lisad, mis seal olnud, pull on vist välja, siis on ka selline asi, et kui puljong on liiga rasvane siis on kindlasti mõistlik võtta liigne rasvases puljongis ära. Ja siis, kui see liha on tükeldatud, puudutatud tükeldatud sõtku, puljong on puhas, liigne rasv on võetud, siis pannakse ta uuesti keema ja kui ta on uuesti keema aetud, siis pannakse ta kausse kaustadesse ja, ja jäetaksegi hanguma. Kuidas see on mingit nippi või trikki ka, kuidas nagu liigset rasva sealt kätte saab, kuidas, kuidas, mida seal peaks tegema? No eks see rasv on kindlasti seal pinnapealsetes kihtides, Pinovskistites võetakse kas vara ja selge, et ega see ka jälle selline meeldiv ei ole, kus, mis on siis juba valmis sült, mille siis selline paks kasukas peale kasukas peale poolteist sentimeetrit, et noh, et ei ole enam. Mis sa teed, et ei ole enam need ajad, kus sellest rasvast nii väga lugupeetud ütleks, et, et ei ole meil nii palju seda füüsilist tööd, ked, meil seda rasva kuluks, et et jah, et võetakse selline pinnapealse rasvasem ollus ära, mingi osa rasva kindlasti jääb, aga, aga aga parema tulemuse kindlasti annab. Räägime selle rasvas ja öelge, kas see tegelikult sõltub põhiliselt sea toitmisest, kas kuidagi on nagu tänapäeval toidetakse siga nagu teistmoodi ka kui, kui, kui, kui vanasti või kui kunagi. No siin on, on niimoodi, et et jah, et sigade tailiha sisaldus. On muidugi aastatega läinud järjest Taisemaks järjest haigemaks, ehk siis siis noh, inimeste maitse-eelistused on läinud. Ja ja toitumiseelistused on läinud väga tervislikuks, inimesed ei taha enam pekiliha ja, ja selle tõttu on, ütleme, kui me räägime sealiha, sea, sea seakasvatust Eestis üleüldse, siis siis mis siin toimunud on viimase, kusagil 10 15 aasta jooksul, mis toimunud on üks toimunud, on see, et, et Eesti sealiha on läinud oma tailiha osatähtsuse poolest täiesti sellele tasandile, mis ta siis nüüd Euroopas kombeks on? Siin on, siin on nagu mitu mitu nagu nõksu ja retsepti, kuidas seda saavutada, aga põhiliselt on seda ikkagi saavut tatud. Just nagu tõuaretusega, et on, on, on tõuaretusega sinna edasi suur samm tehtud ja et need sead muutvad Taisemaks. Teiselt poolt kindlasti ka söötmine ja selge, et et, et ega siis toiduks tarvitatakse ikkagi absoluutses enamuses Eestis tänasel juhul, sest selliste noh, ma ei tea, viie-kuue kuu vanust sigasenist selliste selliste peekonsiga kellele, kellel ongi niimoodi, et kellele siis noh, ei ole lasknud sellel suurel rasvase selga kasvada, et, et küll kindlasti sõnani mõni vana emis vana kult suure rasvakoorma all, aga ikkagi selline noore sealiha tarbimine on tänasel juhul nagu esiplaanil. Mida jälle tuleb ütelda, et selle tailia tagaajamisega ei ole, on ka natuke võib-olla liiale mindud ehk kui rääkida täna ka Eesti tippkokkadega, siis Eesti tippkokad ütlevad, et et selline selline moesuund on inglisekeelne sõna nagu trend. Ega ma ei tahaks kangesti kasutada, aga siis sea puhul võib-olla see kõlab õigeusu Toomla. Ehk siis kokanduse moesuunad on sellised, et selliste loomulik rasva mingil määral ikkagi hakatakse jällegi hindama, selge see, et see loomulik rasv annab, annab annab toidule maitse. Ja, ja ma olen vaadanud ka siis siin siinmaa inimestega rääkinud, siis, siis eelistatakse juba ka ikkagi neid sigu, mis ka mõnevõrra rohkem kasvu rasva kasvatavad, ehk siis seakasvatajad on erinevaid, on sellised suuremad vot need, kes tõesti mõlemad siis seda, seda hästi taist sealiha suure mahuga ja kus ütled, jääb vähe aega ka siis selliseks tegevuseks nagu seakõrvade tagant köhvitsemiseks, siis on selge, et, et nende teadlikumad sealihatarbijad täna sel juhul ostavad siis kellegi käest kas siin, kui ise ei tapeta kodus ostetakse rünk või poolrümpade, siis ikka tahetakse osta juba sellistelt tõeliselt talumeestelt, kellel on siis selline nii-öelda perenaise hoolega kasvanud siga. Te olete ise ka siga kasvatanud ja teate nagu selles mõttes noh omast käest võtta siga nagu tahab, kaheksanda siukest meelitamis ka või mingid maiustused pakutakse talle. No ütleme niimoodi, et no nii või naa, Ma parema parem tulemus on siis, kui on selline emotsionaalne kontakt olemas kasvataja ja siis siis ükskõik, mis karjaloom sul on, see parem kontakt on kindlasti olemas, et et ma ütleks oma karja puhul, ma olen eelkõige just nagu lehmakasvataja. Et, et ega ise ei taha karjasendiks tülikaid loom hoida tülikaid, klinoriaid loomi ja, ja et noh, kindlasti see tulemus on parem kui selline selline laudas meeldiv õhkkond. Vahest ikka juhtub seda ka, et lähete lauta ja, ja seal mõnele lemmikule nagu kohuke kaaslased, et antase nagu pihu pealt ära lipsata. Päris. Päris nii ei saa ütelda, aga, aga selge, et et et kui nagu selekteerida loomi, et siis siis mina elekteeriksime, millal sordiks neid loomi niimoodi, et sellised seal nagu lehmakasvatuse teema, et tülikaid, tüli, noriaid, loomi, kass, kes ka näiteks lehma kasutades oma vasikate halvasti käituvad, mõna Karepa hoida. Selge jõudsime, jõudsime teise kohta ja aga kohe juba tunni aja pärast oleme tagasi ja vaatame siis vaatame siis seda sülditegu edasi, me jõudsime niimoodi enam-vähem, et see keedus on valmis ja lihasel sees uuesti Keemas kuulmiseni. Aastalõpupäevakorda räägib täna ja annab nõu süldi keetmise teemadel ja Ivari Padar annab siin oma kogetud ja küla pealt kuuldud näpunäiteid edasi. Me räägime natukesest tooraine valikust ka me lugesime üles need lõigud nii-öelda seajuures kasutada. Kas seal on ka nagu mingi valiku, nagu selline veel spetsiifilisem, et vot see osa ja need osad ja, või hoopis millegi muu lisamine äkki annab hoopis veel parema kvaliteedi. Nina. Vaieldamatult eelistan tegelikult sellist sülti, mis on, mis nendest koodi sült, koodi ja jalgadepõhine. Ehk siis siis sellisel juhul kui seda süldimaterjali poest osta, siis ma seda seapead ei peagi niivõrd oluliseks poest võis issanda naabertaluniku käest, eks. Aga, aga üldse, kus üldist rääkida, kas siis nii nagu kogu see köök on läinud väga värviliseks on ka võimalikud süldid. Võimalikult siltide valikud läinud ju ju väga mitmesuguseks. Et noh, kui rääkida lihas ütles, siis mina eelistan kõige rohkem selliste sülti, mis on siis seakoodid, veisekoodid ja siis see aladeks. Ehk siis selline segasült sea-veiselihase segas, üldse on, minu jaoks on siiamaani nagu no kõige maitsvam kogemus. Teisalt tehakse ka kanalihast sülti, kanaliha sealiha segi ja siis olen ma küll ja küll saanud ka viimasel ajal sellist asja nagu kalasült. Aga seal kala süldi puhul on niimoodi, et ma ei oska sellest suurt midagi rääkida, ma arvan, et see oli siis kasutatakse sellist kunstlikke želatiini, neid nüüd neetud tarretamis aineid, aga igal juhul väga maitsev kogemused on selles kalas üldist ka? Jaa jaa, jaa. See on ikka vist natukene nagu selline Tõnissoni keelidega taheks, õige nagu selline subsys pole rosinat sees. Vaid mõned asjad, mis, mida, võite kohe proovida, mis on üks väike kala süldilaadset minge pois, võtke seesama tarreldis see harva silm, eks noh, kus on ka see tarend ümber ümber tekkinud, et selles suhtes, et ta õige maitse asi, aga, aga uus asi, aga, ega ta et jah, et oleks saanud, et pole nii levinud, aga, aga, aga tasub kindlasti proovida siin erinevatest kaladest bluusiga saanud, et et, et eks seda tuleks on. Ma usun, et selle sisevee kalakasvatus Eestis läheb nagu ka rohkem Moodyasena kalatoitude tegemine rohkem moodi läheb küll ta nagu asi vahepeal poolteist kala nagu saada veeti minema. Ah, no nüüd ma tahaks küll loota, et, et vaadates Eestit tegeldakse ju päris agarasti ka siseveekogudega, kalakasvatajad tuleb juurde, ma usun, et et, et nii nagu on täiesti loomupärane klapp ostetud vorsti siis sellises veeriigis nagu Eesti, eks meil üks vägevamaid rikkusi on see, et meil on, meil on nii soolast vett, ümberringi magedat vett, eks ju, selles v riigis Eestis, eks ju, selles valguses on selline korralik kala, peab olema elementaarne, et, et läheb poodi seal korralikku kala ka ja selge küll nad küll ka kala süldi nagu rohkem Bors lähevad. Tuleme veel korra seal veise- ja sea süldi juurde tagasi, et kas seal on ka selle valmistamisel on midagi nagu erinevat või see läheb ikkagi rada on nagu sama lihtsalt on. Kuna toorainet erinevate, no vaata, siin on nagu selline küsimus, et, et siin Eeltusse tuleb jälgida nüüd need valimise aega ehk siis ehk siis veiseliha. Eeldatavasti valmib nagu selliseks pehmeks saamiseks nagu nagu suuremat aeda. Eks seda peab kindlasti vaatad need päris ühes potis keeta ei saa. Et siis kui nad pehmeks saanud, ära puudeta, tükeldatud, siis saab nagu, et ühte potti pandaga, neil valmimisajad on kindlasti närinud. Kuidas teie, Ivari vaatate, nagu te nimetasite, et ja ütlesite ja tõsi see on, et, et maailmaköögid niimoodi tulevad uksest ja aknast ja ja need erinevad, et maitsed ja maitseained Xilt on nagu selline koht, kus võib nagu eksperimenteerida, võiks see jääda selline loorber, mis meil seal valikus oli, maitseained, valikus porgand, pipar, et, et see nagu ei läheks käest ära millekski. Teiseks. Ei anna nagu väga minna, ütleme niimoodi, et siin on niimoodi, et mingit siin segavarianti pontoon GNU onu, kana ja veise ka, mida võib-olla siis siis kusagil seitse 80 aastat tagasi võib-olla nii palju ei kasutatud, et siin ana nagu midagi minna ja seal. Aga kui rääkida maailma toidukultuuridest, siis ma olen nagu alandite, et nii-öelda ikestatud rahvaste puhul on ühes, on on olnud selliseks rahvuskööginumber üheksa on, on just sellised a'la rupski toidudeks ehk siis noh, ütelda šotlaste kohta, et nüüd nad nüüd otsapidi kuivõrd panna ikestatud, on aga selge see, et brittidele šotlased on alati omavahel sellest öelda, ollakse töödelda olnud ja noh, tegelikult ikkagi šotlased. Kuigi neil on seal omad parlamendid asjadeks ja siiski siiski siiski on pidanud nagu, nagu brittidega väga tõsiselt arvestama, aga võtame siis on nagu, nagu siis seal nagu rahvuslik hägiš. Ehk siis selline tõsine rovski, eks ju. Ja, ja siis tuleb meelde kohe selline vana tootenõukogude aegne anekdoot, et mis on siis, see on Eesti kõige pikem loom, kõige pikem room oli siga, tagumik oli Venemaal ja pea, eks ju, oli siis Eestis kvaliteetsed kvaliteetsemad RIHA osad läksid siis minema ja Rumpski kaup jäi rovski EKP kohalik ja, ja selles suhtes on, on nagu, et sellised nii-öelda, mitte esimese kvaliteediklassilt lihast tehtud toitude rahvustoitudeks pidamine, et see on vaesematele ja mingil hetkel allasurutud rahvast oleks olnud vist õli omane, nii et. Ma arvan, huvi pärast peaks kohe nagu seda, seda, seda kokanduse ajalugu ja kokanduse geograafiat natukene uurima, kuidas olnud on, aga, aga, aga jah, et Eestis selliste peetakse ikkagi nagu tõstist, sülti ja seajalgu ja selliseid asju nagu Heroliseeritakse mingi mingilgi mingilgi kombel mitte seda, et mitte sea sisefileed ega seakarbonaadi niivõrd palju, kui just selliseid lihtsamaid toite. Siis oleks kõik mõis ära, seda nagu enda kätte. Aga, aga meil on nüüd valmis, meil on mingeid kausikese, saab seal ju ka veel trikitada, eks ju, kes milliseid vorme soovib ja vanaemadelt on need plekkvormid veel kuskilt alles ja, ja kausid ja mis nüüd siis saab, tuleb sinna kuidagi ära valada, aga mis, mismoodi nüüd nagu see, see, see jaotamise protseduur täpselt võiks käia? No igal juhul ma vaatan, et perenaised ju vaatavad sellise tasakaaluga, seda leent ikka nii palju ei saa, ta ei jooksnud verd aretada. Et igal juhul on selge, et seda, On ta siis mõistlikkuse piires, et selles üldse ei oska arvata, arendada ja, ja siis ta pannakse jahedasse kohta ja muidugi kõige klassikalisem selliseid siiru viiruliselt kausid, eks ju, kui nendes on ikkagi tehtud ja, ja ma olen nagu oma majapidamises kiivalt hoidnud, et need kuhugi välja ei läheks. Sellepärast et ma ei ole näinud, et need nagu klassikalise because nagu kusagil täna vägalex juurde saada andmed on aga kuidagi lödi siukseid, nässakad ei ole nagu päris absoluutselt, et ikkagi selline, et selline, et kus sai ka nagu noa nagu sinna vahele surades, siis deformeerususe kauss kohe ära, et selliseid komsomoli üritan hoida siin ja, ja, ja siis ta andmetega siis et siis on nagu maitse küsimus, kes millalgi helistajad, mina helistan klassikaliselt sinepi ja äädikaveega seda asja süüa ja, ja kuuma kartuliga, nii et et see on juba edasine, on juba selline igaühe enda maitse edasi. Nii, aga laua tahame, hetke pärast jõuame ja nende asjadeni ka, mida seal siis mida seal siis juurde ja kõike nii hetke pärast, ehk siis see hetk kestab nüüd natukene vähem kui tund. Ja teeme siis nii-öelda otsad sellele jutule, mis puudutab süldi, keetmist, kui õpetajaks on Ivari Padar, meie süldikeedutegu on saanud, on saanud valmis, noh, mis ma siin enam enam nagu pikalt keerutama ja istume siin Ivariga maas ja mis nüüd siia kõrvast võttega, ütleme niimoodi, et sült on klassika ja ega siin klassika juures nagu väga midagi moodsat leiutama hakata ja ei ole mõtet. Nojah, et selles suhtes, et kas ei ole tegelikult klassikalised asjad, et on, on see siis sinep, on see siis äädika äädikavesilahus, on see siis mädarõigas, keedetud kartul? Nii et ega ma, vähemalt minu kogemus ei ole hot-dogi ainult süldi kõrvale. Et ikka sellised asjad, mis temaga kokku sobivad. Nii ja noh, ja veel siin klaasidest ka, aga sellest ma ei hakka nagu täpselt see see on teada. Ja noh, seda seda võetakse võib-olla kaubandusliku reklaamina. Just nii, aga jutud need aastalõpu omad ikka keerlevad sellest, mis, mis nagu mööda läks ja, ja milline too milline ta lahkuv ja lahkuma, hakka voli ja, ja, ja noh, uuem peale vaadatakse alati sellise optimistliku pilguga. Ehkki seal on ka palju põnevat toimumas, aga võib-olla sellest natukene vähem siis 2005 võis päris rahule jääda või. Ega midagi väga halba ei saa ütelda selle aasta peale, kui võtta, siis ükskõik, kas isiklikus mastaabis või siis või siis ka sellise Eesti Eesti mastaabis titaan olundamat, kurvad oma kurvad õnnetused, mis sellel aastal on toimunud kasvõi seesamane kopteriõnnetus ja, ja aga teisalt jällegi vaatame Ott et kui 14 15 aastat on seda riiki siin siin ehitatud, et on mingile tasandile jõudnud, et majandus praegu edeneb ja, ja ja mul on nagu selles suhtes kurb meel, et kahju, et selle riigivalitsemise juures ei ole tänasel juhul need inimesed, kes on nagu kõige rohkem vaeva näinud selle asjaga, ehk siis need 90.-te alguse, sellised, sellised eesrindlikud, pioneerid kuningatele. Teerajajad selle Eesti taasiseseisvusele, et neid on nagu vähe, vähe valitsemas, sellest on kahju. Aga asjad asjad edenevad, majandus kasvab. Ja õige oluline on see, et loomulikult majanduskasvust oleks siis ka võimalikult hulgale eestlastele siis tulu tõusmas. Et see majanduskasvust nagu väikene nišš või väikene grupp ainult hüve ei saaks ja, ja teisalt on, ma ütlen ka niimoodi, nii 2005 kui kindlasti 2006 on sellised ta. Uute ideede otsimise aastaselt ma usun, et et noh, riigi tasandil on, on väga palju juttu olnud sellest, et noh, hüva, et me oleme nüüd kusagile saanud, et me oleme NATOs ja Euroopa liidus. Et nüüd on küsimus edasi, mis edasi, et mis me võtame endale nagu, mis me võtame eesmärgiks? Et kuhu, mis on selliseid, järgnesid pürgimused, et, et üks uus tasand tuleb võtta, et kuhu pürgida ja siin on kindlasti sellel uuel aastal 2006. aastal aastal seda mõtlemist õige palju. Et üks palju räägi läbi teema, mida ma siin ka korraks ikkagi siiski läbi räägin, et jah, et vaieldamatult, et Euroopa Liidu liikmesriigina päris palju meie tegemistest meie arengutest sõltub kasest euroop Baliidu rahakotist, ehk siis selge, et 2006 me peame siseriiklikult leidma konsensuse teemal, millised on meie eelistused sellisel pikal perioodil on 2007 kuni 2013 mille peale ma selle raha kulutaksime raha kulutama, et siin siin on nagu see konsensuse konsensuse otsimise seisukoht, et noh, noh, kasvõi seesamane, me räägime siin põllumajandusteemadel, et see põllumajandusteemad on siin ääretult olulised, et et, et kuidas me tahame ikkagi näha, et kuhu nii aastani 2013 areneb Eesti põllumajandusele mida me siin tähtsaks peame, mida taastaksime teistes eluvaldkondades kõikidel, nii et et igal juhul tuleb ka valitsusele sellist kindlat meelt ja, ja sellist läbirääkimist Aet soovida, et et ikkagi, et me vappu parimad otsused teeksime järgmisel aastal, nii et et on selline küllaltki stabiilne ja, ja selline arutelu aasta on see 2005 midagi väga tormakalt ei ole toimunud, majandus on läinud, elujärg on paranenud vähemalt osades valdkondades, kindlasti on ka palgad tugevalt läinud ehk siis siis ükskõik, kas või näiteks ehitussektoris, kus näeb seda väga selgelt, et et täna on see olukord käes, kus, kus terve rea oskustööliste puhul on maailm on laiaks läinud, maailma on suureks läinud, eks, et et ja seal ka tõstnud Eestis kindlasti terves reas valdkondades palkasid mis on, on ühelt poolt väga head, et inimesed hakkavad saama inimväärset palka. Nii et on olnud hea aasta ja, ja ma usun, et ka see järgmine aasta tuleb selline hea ja toimekas aasta ja, ja sellist tasakaalukust ja analüüsivõimet on sellel järgmisel aastal kindlasti kuhjaga vaja. Ivari Padar saaks endale panna sellise soovide nimekirja kokku ise panna kokku, anda siis kellelegi kätte ja et see võiks täidetud saada täitsa isiklikus plaanis, mis võiks olla, mis seal, mis punktid seal kirja saaks? Noh jah, et päris isiklikus plaanis Noh, olen erakonna juht, on erakonna esimees, selge, et. Et isiklikus plaanis, õige oluline on minu jaoks see, et et et erakonnaga see erakond areneks erakond tugevneks ja, ja et minul erakonnaga järgmisel aastal koostöö laabuks kenasti tuleb selles suhtes huvitav, vastad, tuleb presidendivalimiste aasta. Noh, see ei ole küll isiklikus plaanis, aga siiski metel võib repliigina kõrvale võtta, et ääretult oluline on see, et Eesti saaks endale järgnevateks aastateks väärika presidendi. Siis loomulikult, et üks asi on see erakonna asi, teine asi on nagu talumees. Loomulikult on artult tahtis olul, kuidas minu taluasjade edenevad, kuidas minu karjakasvatus edeneb, autiinid, multikaid, õis, teeneid, teened loomi täis ja ja muidugi kõige tähtsam kõige tähtsam on see, et perega oleks kõik korras. Kui isiklikus plaanis võtta, et see on nagu kõikide asjade krool. Et kui, kui enda tervisega on korras ja perekonnaliikmetega on kõik korras. Meil on tervisega kõik korras, et mida see inimene ikkagi veel tahavad, et selles suhtes, et et nagu üleüldine soovitus ongi see kõikidele inimestele endale kaasa arvatud, rohkem, tuleb. Rohkem tuleb lugu pidada lihtsatest asjadest. Rohkem tuleb lugu pidada lihtsatest asjadest, et. Et tal on selline neljakümneaastane inimene juba aina rohkem hakanud ka sellistele teemadele mõtlema, et et kõik pole kuld, mis hiilgab. Väga kena. Me jääme nüüd rahulikult siia oma seda kokku keedetud, valmis keedetud ja nüüd valmis saanud korralikult sülti sööma ja, ja, ja jääb üle raadiokuulajatele ainult soovida head vana aasta lõppu. Head vana aasta lõppu ja ja, ja kena ja mõistlik, uut aastat teile, nii et et kuulsin neid eile Vene televisioonist selliste võrdlust, et et nii, nagu on läinud aasta lõpus Selle aasta alguses, et selline pidi kaasa tulema nüüd. Pidage seda silmas.