Tere eetris on portaal tehnoloogia kommentaari esitab Kristjan Port. Kõik söövad, sööma peab sõltumata maailmas toimuvast. Garanteeritud tarbimine meelitab toitlustussektorisse palju tegijaid arenenud riikidesse, sööjaid aga eriti lisandub. Lootus elanike suuremale isule hakkab samuti tänu terviseteadlikkusele kustuma. Valdkonda iseloomustab suur ringlus, et mitte öelda ainevahetus parem toidu pakkumise. Ringlusesse jõudes seedib majandus märgatava osa ja firmad lõpetavad tegevuse. Seejärel sisenevad samasse keskkonda järgmised õnne proovima. Eelmisel Covid pan. Epideemia eelsel 2019. aastal sulges ühendkuningriigis üks pubi uksed keskmiselt iga 12 tunni tagant. Koha peal alkoholi tarbimise ümber rajatud asutused pakuvad tihti klientide hoidmiseks ka süüa. Pubide rolliks sealses kultuuris ongi olnud kogukondliku sidususe hoidmine ning abi üksilduse ja sotsiaalse isolatsioonivastases võitluses. Neli viiest külastajast pärinevad pubist umbes kuue seitsme kilomeetri raadiusest. Üheksakümnendatel aastatel 10 aastase vaatlustel perioodi jooksul USA-s. Teised Cornelli ülikooli, Michigani osariigi ülikooli teadlased. Et esimesel tegevusaastal katkestab alustatu 27 protsenti restorane kolme aasta pärast on ebaõnnestus, et umbes pooled ja 10.-ks aastaks on uksed sulgenud umbes 70 protsenti toitlustamise rippidanutest. Värskemat paari aasta tagused andmed on veelgi mornimaks, märkides, et esimese aasta lõppu ei näe koguni 60 protsenti ja viienda aastani ei pea välja 80 protsenti restoranidest. Võib-olla on toitlustusärimudel olnud liiga kava muutumatu. Muutunud on küll restoranipidajate massid, aga ilma piisavalt õpetlikku sõnumit. Uued tulevad peale ja usuvad, et sama tehes natukene huvitavamas interjööris võimaldab seekord õnnestuda. Covid on halb ja võiks olla olemata. Aga igast halvast peab pigistama seda päästehead. Kasvõi õpetlikku. Polegi välistatud, et pannepideemia tõukab toitlustamise teenuse pakkumist varasemaga võrreldes radikaalsema uuenduse teele. Olgu paar värsket näidet sektoris kasvavast rahutusest. Travis kalenice nimi seondub paljudele Uberi asutamisega teistel sellest lahkumisest skandaaliga. Uber oli revolutsiooniline Travis kannab sama rahutust järgmisesse ettevõtmisesse mida nimetatakse tondivaimu restorani teks inglise keeles Coust, restoran. Idee arendamisel õnnestus tal kaasata korralikus koguses investorite raha. Enda juhitavast fondist 150 miljonit ja Saudi Araabiast 400 miljonit dollarit. Need suured summad väärivad mõttepausi, kuna on restorane, sellise rahaga ju üle ei külvata. Aga ometi mehe riideks linna serva jäävate tööstusmaastike tontlikus varjus asuvates laohoones süüa valmistada. Uudne ja läbiproovimata trikk seisneb selles, et ta pakub toidu valmistamiseks keskkonda, teenust restoranide kõrvale ja asemele ilmuvate söögiautode pidajate ning toidukulleriteenusega. Arendajate risk on suur. Oma köögi rajamise alla raha paigutamine kordaks sama mees restorani rasketel aegadel teie alla tirida. Oluliselt julgemann, uuel moel toitlustamise ideid testida kui saab hea sisustusega kööki rentida ja just nii palju, kui on vaja. Need on köögid nagu muinasjutulised tondid ise süüa ei tee, aga toit sünnib nähtamatu võimuväel. Kliente harjutati kevadel koduses režiimis kelneri pakutud voldikute asemel kasutama ekraanidele kuvatud menüüsid restorani kasutuses natukene võidunud ja pehmeks, aga seest võib-olla käegakatsutavalt aktiivne menüü või siis isu äratamisele kaasa aidata. Ekraanid kasutavad aga oma eeliseid ja kuvavad oodatavad toiduelamust multimeedia kogu rikkuses. Ning lõpuks, kui toit kohale jõuab, on kõht nii tühi etuid tundub nagu oleks tehtud parima koka poolt. Kusjuures kalenic renditud laohoonesse kogunenud kokad võivadki olla väga head, sest nad tulevad ju suletud restoranidest. Teine näide pärineb Soomest. Arvestades lennufirmasid tabanud halbu aegu, leidis 91 protsenti lendudest kaotanud Finnair. Et miks mitte pakkuda Maal liikuvatele tavakodanikele business klassi toiduelamust. Lennufirmade toit valmibki enamasti linna ümbritseva tööstusrajooni tontlikes lennumüraga harjunud hoonetes. Käesoleva nädala neljapäevast saab kaubamärgi all Taisto Finnair 10 euro eest osta põhjapõdralihapalle lehter jakki kastmes. Loomalihaeineid koos itimarketi kaubamajaketi kauplustest. Kõike söövad ka need, kes ei saa lennukiga sõita. Kuula varasemaid portaale. L2 L2.