Täna hommikul olen kutsunud stuudiosse hobikokk ja toidublogija Priit Vahar, tervist. Tere hommikust. Täna on jaanipäeva hommik ja võib-olla mõnel veel ka lõke hõõgub sinna lihtne puid peale panna ja me räägime lõkketoitudest. Mida siis saab tõepoolest teha, kui grilli ei ole? Võimuga grilli peal on tehtud näiteks lõket, eriti kui on selline vanamoodne grill. Aga ilmselt siin fantaasiat on, on palju, pealehakkamine on rohkem küsimus ja kui on olemas kuume, maapind, kuumad söed, kuum tuhk, et siis ei pea olema alati tingimata olemas grill või mingisugune rest, kus süüa teha. Et piisab sellest lõkkeasemest, olgu see siis enda aeda tehtud lõkkease, olgu see mõni RMK puhkekoht, et lihtsalt lõkkes toit on selline vana hea, võib-olla pisut ära unustatud asi, mida olekski mõnus meelde tuletada. Ja võib-olla kõigepealt alustaks sellest, et lõkketoidud ja lõkke peal tule tegemine, et kõigepealt ka natukene tuleohutust, et et metsas päris igale poole ei ole mõtet toidu tegemiseks tuld üles teha, et pigem kasutada siis juba valmis olevaid lõkkekohti. Esimene asi, mis lõkke peal toidu tegemisega meelde tuleb, on loomulikult kartulid. Et need on siis need on siis võimalik visata lõkkesse lihtsalt ja, ja vist ka fooliumisse võiks panna. Selline vanakooli lõkkekartul on ilma mingisuguse fooliumita, lihtsalt visatakse kuuma tuha ja süte sisse kartulit, olenevalt siis kartuli suurusest saavad nad valmis umbes 25 kuni 40 minutiga. Jana selline ilma fooliumist kartuli söömine muudab küll inimesed kõrvuni tahmaseks, aga rõõm on sellest vanast heast maitsest seda suurem ja kelle jaoks ei ole see vana hea maitse selle jaoks võib-olla see uus ja huvitav maitse, aga tänapäeval kui on fooliumit, on igas poes saada, et siis võiks ikkagi kartulid ennem fooliumisse keerata, kes on väga kärsitu, võib ka 10 minutit keeta, mina sellel mõtet ei näe, siis ta on pigem selline natukene haudunum, tuleb sealt välja see kartul, mitte nii lõkke maitsega, et siis lihtsalt fooliumisse 25 kuni 40 minutit kuumadestsites ja siis lihtsalt kartul pooleks lõigata, rusikaga seest süüa ja kartuli juurde. Loomulikult kõige maitsvamad asjad on või, ja sool. Et võib-olla Aditeeriksingi ise ka võid tegema kartuli juurde, näiteks ürdivõid, et see on ka selline tore protsess, et lihtsalt võtta vahukoor ja ta nii jõle vahustada, et ta muutub, võiks, mina teen näiteks ürdivõid niimoodi, et panen paki vahukoort, paneme sauseguriga potsikusse, kus on siis sellised terad, mis ringi käivad, et nendega saab täiesti edukalt vahustada vahukoort niikaua, kuni tekib või, ja eraldub vaadak. Ja siis panna sinna sisse meelepäraseid ürte, minule näiteks väga meeldib murulauk ja siis ka natuke soola või soolahelbeid. Aga kes nii pikalt ei viitsi vaeva näha, võib võtta lihtsalt tavalise või natukene pehmemaks lasta. Ja siis segada sisse soola ja endale meelepäraseid ürte ja siis uuesti külmkapis, las ta ära taheneda selline ürdivõi ja lõkkekartul, et see on nagu niivõrd hea kooslus, et ega sinna juurde midagi väga vaja ei olegi. Ja mis veel puutub lõke, siis juurviljadest, et samamoodi fooliumisse võib panna ükskõik mida, see võib olla ka kaalikas, see võib olla peet. Et peet läheb küll natukene kauem, umbes tund aega, aga peet on ka selles mõttes ääretult maitsev, lõkkest ajab selline mõnus, pehme, magus ja peedile võib siis sinna fooliumisse natukene seltsiks panna ka maitseaineid, ürte. Et miks mitte tüümiani, miks mitte vorstirohtu köömneid ja see oleks ka selline väga tore variant Eesti loodusest otsida ka ja tundma õppida meie enda looduslikke maitsetaimi näiteks vorstirohi ehk siis pune ja köömned on väga suurepärane peedi juurde ja ka paljude muude toitude juurde. Ja kes tahab natukene kiiremini saada, ei jõua tund aega peeti oodata, siis võib selle peedi alati sektoriteks lõigata ja siis fooliumiga ahju panna. Ja samamoodi, kes tahabki kiiremini saada, võib teha ka täiesti sellise juurviljasegu pannud porgandit, bataati mugulsibulat, samamoodi kaalikat peeti ma sinna ei paneks mopeedi teeks eraldi sellepärast, et ta värvib ühtlaselt muidu kõik ära aga siis kõik muud lihtsalt sektoriteks või kangideks lõigata kõik muud juurviljad ja panna ühe sellise foolium pakikesega ja siis lihtsalt vaadata, et Need, juurviljad, mis on natukene tugevamad nagu näiteks võib-olla kaalikas ja porgand ja mis on natukene pehmemad mugulsibulaid, siis vastavalt tugevamad juurviljad lõigata väiksemateks tükkideks ja suuremad ja pehmemad juurviljad jätta suuremateks tükkideks, et nad võrdsel ajal valmis saaksid. Ja kui selline väga mõnus selline lõke juurvili on olemas, olgu see siis lõke, kartul või siis sektoritena juurviljad, peedid sealjuures, et siis lihaga teha. Muidugi võiks teha, ma ei tea, kui hea ja lihtne lõkkes liha teha on. See võib kõlada päris üllatavalt, aga liha jaoks ei olegi vaja mitte mingisugust fooliumit ja ei ole vaja ka risti. Et liha võib asetada ka otse sütele. Näiteks võtta üks veisest tiik, selline tõhusam tükk, selline võib-olla ka marmorliha moodi, kus on ikkagi ka rasvatriibud sees. Eriti hea oleks Antrecot või ehk siis kes otsib poest Antrecot ja siis ta on ka, tihti on Riibay nime all, et olenevalt siis kas on prantsuse või inglisekeelne tekst peal. Ja siis selline Antrecot viilutada ära sellised korralikud poolteist kaks sentimeetrit kiilakad ja oleks vaja siis väga korraliku kuuma sütt ja söed puhuda ilusti tuhast puhtaks, et nad oleksid ilusad helepunased söed. Ja siis Ta kahed grilltangid, kui võimalik või ühed tangid ja üks labidas või tangid ja puupulk ja visata lihtsalt otse kuumadele sütele see lihatükk. Ja siis nagu ta on sinna peale visatud kohe hetke pärast uuesti üles kergitada ja siis kas teiste tangide või grilllabidaga liha külge jäävad söetükid maha rapsida ja siis kohe uuesti jälle tagasi panna, iga natukese aja tagant kergitada ja siis natukene neid söetükke maha rapsida, et nad ei põleks sinna külge kinni. Ja selline üldine küpsemisaeg ma ütleksin, et minut kuni poolteist minutit ühelt poolt ja minut kuni poolteist ka teiselt poolt ja siis saabki sellise mõnusa meediumi seest roosa Ilusa mahlase Andrekoodi. Ja siis polegi ta muudkui tule pealt ära võtta ja alles siis maitsestada natukese soola ja pipraga ja võib-olla lasta üks, viis minutit rahuneda, lõika laual. Miks mitte tule paistel või lihtsalt lõika laual lasta rahuneda ja siise ribadeks lõigata. Et väga edukalt saab teha ja talla jääbki selline eriti tõhus. Natukene selline krõbedus pealt seest pehme mahlasus. Selline ja väga intensiivne lõka maitse ikkagi süda, temperatuur on selline kuskil noh, 800 kraadi, selline. Et see on jälle hoopis teistmoodi liha, et ei maksa karta seda, rikun liha ära või juhtub midagi, ei juhtu midagi, et tasub proovida, aga kuidas on sealihaga? Oletame, et kui nüüd on jaaniõhtust jäänud veel sealiha järgi ja seda võiks kuidagi grillil grillil on lihtne, aga just nimelt lõkkes teha, aga sealiha saab teha samamoodi foolium, mis näiteks väga hästi. Et või siis ka näiteks otse sütel samamoodi. Ühelt poolt teiselt poolt, aga siis ka natukene fooliumist lasta järel küpseda just nimelt sellepärast, et kui me räägime veisest tiigist, et siis teda võib jätta seest roosaks, aga seest roosat sealiha ei taha keegi süüa. Et seega siis kas kiiresti valusalt tulel grillida või otse sütel, aga siis fooliumisse keerata ja ikkagi ka panna veel sütesse. Ja siis, kui sütest on liha välja võetud koos fooliumiga, siis lasta ka veel 10 15 minutit ikkagi seal fooliumisest tal järgi mõtelda, et sealiha oleks läbi küpsema. Aga muidu loomulikult. Ja kes nüüd ei taha liha süüa, tahab suvel saledat joont hoida äkki? Et siis lõke, kala on järgmine tore asi, et ka on tohutult palju variante, kuidas teha, et kõige sellisem, levinum ja tavalisem eriti Soomest on see meile jõudnud. Kala plangutamine on siis lihtsalt võetakse lehtpuujupp, kellel endal lauatükke kodus ei ole, igas poes neid müüakse grilltarvete osakonnas on see siis lepalaud või mõni muu laud. Ja siis kas traadiga või väikeste nõelakestega on ka poes olemas, kinnitusvahendeid pannakse lihtsalt näiteks lõhe või siiafilee pannakse lauajupi külge nahkalaspidi ja siis maitsestatakse soolaga valge pipraga tavalise musta pipraga jäetaksegi lihtsalt lõkke kumasse, et seal käib natukene talle kuumust peale natukene suitsu peale. Ja et noh, umbes selline kuumus, et kala saab valmis kuskil 45 minutiga näiteks on täiesti mõistlik. Kus kohta selle siis peaks nagu panema või kui kaugele sellest lõkkest. See on siis niimoodi, et laua saab näiteks ükskõik, kas mõne kivi vastu toetada, et kala jääks niimoodi. Et see plank oleks külili väikse nurga all siis näiteks mõne kivi vastu toetada, kui on pikk plank, võib otsapidi maasse suruda, et kuidas fantaasia võimaldab, et ta saaks ikkagi omajagu kuumust, aga lihtsalt külili ja üks kivi sinna taha toeks, et see plank oleks seal lõkke ääres võrdlemisi suures kuumuses. Võiks ikkagi olla selline kuumus, et kui nüüd selle kalafilee ja lõkke vahele käsi panna, umbes kui viis sekundit seal jaksab kätt hoida. Et siis on see kuumus, parased, kui juba rohkem jaksab kätt hoida, siis läheb juba liiga kaua aega. Ajalehti soovitakse ka veel keerata kala, mis tundub üsnagi üllatav toit. Selle üle on palju vaieldud, et kui nüüd ajalehte põletada, et kas see trükivärv nüüd kuidagi siis kui kaan keeratud ajalehe sisse, et kas see trükivärv teeb kuidagi kahju või mitte, et ma ei ole täiesti kindel, aga kursis tänapäevast trükivärvide koostisega, aga kestnud siis seda kardab, siis tasuks võtta ka küpsetuspaberit ja kalaks näiteks sobiks haug või ahven ja kogu täiega pea küljest saba küljes, aga sisikond välja võtta ja sisikonna asemele panna võid ja soola tilli näiteks. Ja siis keerata kala ümber üks leht märjaks tehtud küpsetuspaberit ja siis keerata sinna üks ajaleht, üks selline kahe poolega külg, mitte siis terve päevaleht või Postimees või Ekspress ümber, et vältida siis seda kriitpaberit, aga niisugune tavalisest paberist ja umbes üks kahe poolega leht kala sinna rulli keerata ja siis kasta märjaks. Ja siis koos märja ajalehega panna Sitesse sisse ajaleht hakkab siis vaikselt hakkab seal kala ümber põle maja suhestuma kiht kihi haaval ja kui ta on seal enam-vähem ära söestunud ja põlenud siis ongi kala valmis ja see viimane kiht, mis on siis küpsetuspaber hoiab siis selle kala ilusa ja puhta ja välja tulles ta ongi selline mõnus pool küpsenud pool hautanud väga hea kala. Et kellele, kes käib ise näiteks kalal ka kuskil matka ajal, et selline väga kiire ja mõnus variant teha kala, haug ja ahven, sa ütled, et sobivad siis väga hästi just selleks ja et tavaliselt ongi kalaretkedele saadaksegi just ise sellist kala kätte, et jõest ja järvest meile forelli ja lõhet enamasti ei tule. Et see on rohkem selline professionaalsete kalameeste teema, aga ka kõik muud kalad, mis näiteks ise kätte saadakse, noh muidugi võib ka toore kalapoest kaasa osta, aga eriti hästi muidugi maitseb oma püütud kala ja siis poole tunniga on valmis jah, muidugi. Ja mida siis veel annaks teha? Noh, kes on juba selline edasijõudnud matkaja või tahab ka suvilaõue peal või maja õue peal proovida lõkkes teha mingit hautist siis minul on selle jaoks ka näiteks üks selline savipott on olemas, vanasti olid ka metallpotid, aga savipott on selline klassikaline hautamispott ja sinna võib siis panna ükskõik mida kuidas fantaasia teha, hernesuppi võib teha, kruubiputru, võib hautada herneid, ube võib teha lihaga, toitu võib teha lihavaba toitu, aga just kõik, mis tahavad sellist pikka hautamist. Et võib proovida savipotis teha ka just selliseid lihatükke, mis tahavad väga pikka ootamist, kas mõni sitkem, veise osa või näiteks veisepõsed või et tasuks proovida ka sitas hautamist liha, autamistust potis või ka jah, taimed, herned, oad. Enne oli juttu sellest, et saab teha fooliumist, näiteks sealiha. Kuidas on muide suurimate lihatükkidega või teiste loomadega, et neid siis lõkke kohal teha? Täiesti võimalik on ka teha mõnda hoopistükkis suuremat lihatüki, ilma teda tükkideks tegemata. Näiteks lambakintsu on võimalik teha. Ja jaanipäevaks ta sobib, eriti hästi niimoodi, et jaanilõket tehes võib ka jaanilõkkeasemele ennem kaevata väikese augu. Ja sellise lambakindlust pisut suurema. Kes viitsib, võib selle kividega vooderdada, aga ei pea, põimeta päris kinni ei langeks ja siis, kui nagunii juba puit pannakse tuld, tehakse, siis auk ka soojeneb, maapind soojeneb. See auk on täis süsi. Ja juhul, kui ta kividega vooderdatud, lähevad kanad kivid kuumaks. Ja siis, kui jaanituli on ära põlenud, siis võib panna juba väga kõvasti mitmekordsesse fooliumisse, et ta katki ei läheks, keeratud lambakintsu, mis on siis ka soola-pipraga ja meelepäraste ürtidega küüslauguga maitsestatud. Ja siis pannakse sinna auku ja kuhjatakse siis söed ja tuhk peale ja sinna võib ta siis rahulikult unustada kuueks või rohkemaks tunniks. Ja selliselt valmistatud lambale siis samamoodi kõikvõimalikud fooliumist tehtud juurviljad on kõrvale ideaalsed. No võib-olla, kui seda auku ei ole sinna maa sisse enne Jaanile tegemist kaevatud, siis kui on lõkke ja kuhi on suur, siis põhimõtteliselt võiks ju see hunnik samamoodi toimida. Saab küll ja saab ka lihtsalt ka labidaga maapinna sisse väikse vao tõmmata, kui ei ole väga suur liha tükk tervet lammast ei taha korraga teha, et saab ka labidaga tõmmata väikse vao sisse ja sinna liha panna ja siis peale kuhjata tuhk ja söed, sest et maapind läheb nagunii üsna sügavalt kuumaks, kui seal pikalt on suur lõkke peal olnud. Ja siis võib-olla, mida ma olen teinud magustoiduna? Väga kiire ja lihtne võtta koos koorega, terve banaan teha sinna noaga pikuti sisselõige, aga niimoodi, et teiselt poolt banaanikoort läbi ei lõika ja siis murda šokolaad ruudukestaks ja need šokolaadiruudud toppida siis sinna banaani sisse ja keerata fooliumisse ja ka mõneks ajaks sütele panna lihtsalt kuuma kätte ja siis saab seda sealt sellist mõnusat, läbi küpsenud banaani sulanud šokolaadiga segamini, saab lusikaga sealt banaanikoorest süüa. Ja kes tahab rohkem katsetada ja mängida, siis alati on võimalik teha ka ise lõkke peal näiteks leiba või mingit karaskit. Kõige lihtsam viis on võtta lihtsalt tavaliselt lehttaignaribad, keerata need ümber pulga ja siis raputada üle näiteks kaneeli ja suhkruga ja kiiresti lõkke paistel teha sellised mõnusad lehttaignakeerud. Aga kes tahab juba sellist ka soolasema toidu kõrvale sellist karaskilaadset asja teha. Et seda saab samamoodi teha ümber pulga, näiteks nagu kebab panna ümber sellise Pikema peenema puupulga. Ja siis saab teha tavalise taigna näiteks kas rukki või nisujahust, kuhu siis panna natukene soola, küpsetuspulbrit vett ja võid, et ma praegult kogused on täpselt nii, et kui palju vaja teha on, et, et seda võiks ise siis natukene internetist vaadata või kes oskab juba tunde järgi tainast teha, aga siis lihtsalt ümber pulga ja lõkke paistel kuumutada, et saab ka täiesti edukalt teha sellist karaskilaadset asja. Aitäh nende soovituste eest hobikokk ja toidublogija. Priit Vahar, sinu blogi leiab siis lehelt profa toitub punkt blokspot, punkt com. Ja on põhjust küll täna hommikul see õhtune jaanituli üles äratada ja seal hakata juba vaikselt süüa tegema.