Nagu nimetasin, siis räägime veidi ka magusast maasikamarjast. Meil on stuudios nami-nami retseptikoguperenaine Pille Petersoo, tervist tere hommikust. Alustades maasikast, siis võiks vaadata veidi ka ajalukku, et kust see aedmaasikas meil üldse pärit on, mis meil koduaedades on nii omaseks saanud. See on tegelikult päris huvitav lugu, et maasikad on Euroopas söödud väga kaua, on teada juba nooremal kiviajal, rauaajal, Antiik-Kreekas ja Vana-Roomas oli maasikas väga hinnatud maius, aga see oli kas siis metsmaasikas või kõrge maasikas. Et Eestis ka looduslikult kasvab meil metsmaasika eest ja selle variatsiooni kuumasikat natuke vähem kõrget maasikat, mis on Lõuna-Euroopas hästi levinud ja muulukat. Aga see ja needsamad siis kõrget maasikat ja metsmaasikad neid hakata tee 14-l sajandil Euroopas noh, nagu ikka kultuurtaimedega lossiaedadesse kloostriaedadesse panema, et selline huvitav detail, näiteks et 14 sajandil prantsuse kuninga šarl viienda aias kasvas väidetavalt 1200 maasikataime, mis oli siis metsast toodud metsmaasikad. Aga need suured maasikad meie praegu maasikatele nagu tunneme, et need on tegelikult see on looduslik ristand kahest Ameerikast pärit maasikaliigist. Ja need ei istunud mitte Ameerikas, vaid britannias Prantsusmaal ühes aias. Ja see oli kuskil 270 aastat tagasi, et tegelikult selline ei olegi väga pika ajalooga mari. Ja esimesed jah, et 1759 niux esimese üks inglise allikates esimest korda kirjeldatud seda suurt punast marja, mida mis siis nagu ka maasikas, aga palju suurem kui nagu seni tuntud maasikas. Et selline uuem asi, et ma tean ma Eesti kohta isegi leidnud seda numbrit, aga Soomes oli Soome allikate järgi nendel hakati sedasi nagu maasikaistandusi rajama. Umbes 100 aastat tagasi, 1916 on esimese kiireded enne Kauliselistes mõisaaedades ja nagu jõukamate kodanike aedades olid maasikataimed siis juba olemas. Aga sellist natuke suuremas mahus hakati siis tootma sadamasse tagasi, et selline osta uue ajalooga mari, kuigi meie kõigi jaoks nii omane juba. Millised on nii-öelda suuremad maasikad? Kruvid kõige see nüüd selle populaarse Vikipeedia andmetel 2017 oli, toodeti maailmas 9,2 miljonit tonni maasikat ja sellest 40 protsenti Hiinast, mis on ka huvitav, sest Eesti entsüklopeedia veebiversiooni järgi nagu külmased varem ei olnud hiina üldse seal esi esiviisikuski. Et siis on sellise viimase 10 aastaga on Hiina teinud väga suuri maasikaistandusi siis ilmselt ajanud, et ja meil populaarsed hispaaniat, maasikad, mis on ka meile tulnud, et nemad on nagu maailmas alles kuuendal kohal vist olid. Nojah, eks on ju näha, et milline on tendentse, milline on inimeste maitsed, kui kui maasikas meeldib, siis tasub teda ju kasvatada ja ja, ja panustada selle kasvatamisse, aga nüüd tõesti nendest Kõikvõimalikest headest nippidest ja retseptidest rääkides loomulikult magus mari sobib väga hästi lihtsalt süüa, eriti hea, kui värskelt võtad ja pistad suhu ja, ja samas arteris on täna tore retsept, kus soovitatakse tehases arbuusi ja maasikasalatit fetajuustu ja, ja seal on veel siis, eks ole kreeka pähkel ja ja mingisugused salatilehekesed juures, mida sina välja pakud, mida uut ja huvitavat võiks mõnusast magusast maasikast teha? No mina, mina söön tõesti ainult kodumaiseid maasikaid, et ma olen siin nüüd paar korda ostnud. Meil ka aias maasikapeenar, aga sealt tuleb täpselt nii palju, et lapsed saavad isu täis, sööd sealt mooside jaoks ei jagu ja isegi koogi sisse mitte, aga niisama söömiseks natuke jagub. Aga muidu ikka kõigepealt klassika, et metsmaasika kõigepealt kõrre otseselt niisama aedmaasikatest, siis et minule väga meeldivad, kui on maasikad katkitambitud, segatud näiteks paksu hapukoorega saia peale või siis lihtsalt segatud piimaga ja vähese suhkruga. Selline lapsepõlvemaitsed, kui nendest on tõesti isu täis, et enam ei jaksa niisama süüa. Et siis on tõesti igasuguseid väga populaarseid torte ja kooke ja maiustusi, mida saab teha eestlastele Eestis on ka nüüd üsna populaarseks saanud Brita tort. Mis on siis selline kitsi ja piss beseekihtidega tort rohke vahukoore maasikatega, mis on tulnud meile Soome kaudu, aga algselt Rootsist ja Soomes on see ka üks levinumaid maasikadessert üldse. 1900 kaheksakümnendatel on seda retsepti trükitud, siis on, kes siin on selle briti sarja isa Braun fännid olnud, seal on pidevalt juttu, kuidas proua Bridget McCarthy räägib oma maasikas koolidest. Mis on siis sellised? Skoonid on sellised mured haiglast väiksed kakukesed, mis lõigatakse pooleks, murtakse pooleks ja sinna vahele jääb siis paks koor või vahukoor ja maasikad, et see on selline tõsine suvine amps. Ja esimeses kooli retseptid on ka juba 16-st sajandist, on, on Inglismaal nendest juttu olnud aga siis ilmselt läksid sinna sissekannet metsmaasikad, mitteaedmaasikad, iidol Mess ehk siis besee vahukoore ja maasikamagustoit on väga populaarne. Eestis võib sinna kama sisse panna, mida soovitas toidukirjutaja Ragne värk. Paar aastat tagasi me hästi-hästi selline suvine mõnus kerge magustoit. Pavlova torti võid teha. Et sinna käivad maasikad sobivad imehästi. Ma vaatasin, et, et nominamisjon kõige populaarsem ongi pavlova tort maasikatega siis rullbiskviit, maasika ja kohupiima täidisega, selline hästi eestilik küpsetis. Et seda kindlasti teha. Maasikajookide siis hästi maasika Mohita on meil päris kõrgel kohal. Ja siis igasugused maasika-rabarberikissell näiteks. Et meil meil on seda vähem, et meil kuidagi rabarbrihooaeg lõpeb just siis umbes ära, maasikahooaeg algab. Aga kui sa vaatad näiteks väliskirjandust, et siis väga palju maasika-rabarberikooslusi, see magus maasikas ja hapukas rabarber tegelikult maitse poolest täiendavad 11 väga kenasti. Aga meil, meil see nagu väga levinud kooslus ei ole siin populaarsemaks muutunud, tasub alati proovida, et see sobib niigi, sellisesse rabarbri-maasikamoos on väga maitsev ikka mõnedele võib olla tavaline maasikamoos, tundub natuke liiga lääge. Et siis kas lisa maitseks sidrunit või siis teki pooleks nendeks varr ega seal väga mõnusa sellise hapuka pannkoogimoosi. Ja ongi erinevad tordid, kuigi jah, salatisse võib ka vanad Rootsis näiteks on Rootsis on nad arvestanud nii kui natuke magusamaid toite kui meie, aga jaanipäeva paiku on nendel väga palju, näiteks maasika ja heeringasalati retsept nagu heeringad maasikat lisatud heeringasegu sisse minema ja ei ole ka proovida julgenud, aga Nami-Nami toimetaja ise väidab, et väga-väga maitsev. Tundub kahtlane, ma ei ole ka päris kindel, et, et see minu lemmiktoit võiks olla. Jah, aga, aga paljud on proovinud ja kiidavad. Tavalise vee sisse mitte sidruniviil mitte kurgiviil, vaid näiteks maasikas. Kindlasti maasika jäätisekokteilid, praegu suvisel hooajal lastel või maasika-piimakokteil teha, et on ka maitsev ja värskendav. Variante on, on päris palju maasikamoosi retsept, mismoodi sina teed seda tavaliselt, kui sa moosi keetma jublaka, tööd, marju nii palju on, et et saaks seda teha just nimelt seesama lähe, kui see küsimus on ju, et ta läheb liiga magusaks. No ongi, et ma eile keetsin esimese laari maasikamoosi veel hilja õhtul, et, et mulle maitses vanas me teeme väga palju metsmaasika toormoosi ja hoiame lihtsalt külmkapis. Aga seda maasikaid ma tegin aastaid ainult vähese suhkruga, tampisid läbi segase läbi panin sügavkülmakarpidega. Aga nüüd viimastel aastatel on jälle hakanud maasikamoosi keetma, et selle liigse magusa seevastu ongi, et tegelikult kui sa kasutad seda nii-öelda moosisuhkrut, kus on pektiin juba lisatud et nendega saab vähema vähema suhkruga hakkama. Et ei pea nii magus olema. Ja teine hea nipp on, on mida me ka ise väga palju kasutama, et litsakas näiteks natuke musta pipart või kindlasti sidrunit. Et sidrun väikse sidrunilisandiga maasikakeedis on tegelikult väga maitsev, ei ole üldsegi nii lääge. Kuigi jah, eile õhtul keetsin täiesti tavalist puhast maasikamoosi, et ikka oli väga maitsev, et et ja lastele ka väga meeldib. Ja siis need samad lihtsad magustoidud. No tegelikult on ju lihtsalt vahukoorega maasikaid ka suurepärased. Ja ja sellega on ka tegelikult juba Henry kaheksanda õukonnas oli tema nõunik Toomas vulci, kes hakkas, kes väidetavalt maasikad vahukoorega. Idee peale esimesena tuli. Et mitte täitsa sisesega maasikaid ära vahukoorega, vaid seal on kausike vahukoorega kausike puhastatud maasikaid ja siis kipid neid sinna vahukoore sisse sööd. Ka väga mõnus. Tasub tasub proovida teile, ma tegin näiteks lihtsalt ka tampi siin natuke maasikaid katkenud, Miristasin rõõska koort peale, jälle sõin lusikaga, oli ka imeline. Nende mooside puhul on muidugi tõesti see asi, et kui teda külmutada ja kui sügavkülmas ruumi on, siis see maasika värske maitse nagu säilib paremini, kui, kui teha toormoosi ja see siis sügavkülma panna. Jah, aga siis ka, et kui külmutada terved marjad, väiksemad marjad jäävad nagu mõnusamad ja minagi lisan tsipake suhkrut ka, et kuidagi see külmutadesse maasika hapusust tuleb rohkem välja. Ja siis see vähene suhkrut ja tasakaalustada, et mulle mulle meeldib niimoodi teha. Aga tõesti, et kui sul on sellisel kõledal veebruari hommikul sügavkülmast võetud eelmisel õhtul sulama värske maasika toormoos, et see on hästi mõnus, tõesti, tuleb natuke suve suvemaitsete ja suve meelde. Suvemari ta on ja praegu on kõrghooaeg käes, ma ei tea jällegi, mis see kilohind hetkel on. Kõigub, kõigub. Ja õnnelikud on need, kellel omal koduaias on maasikad, et need on kindlasti kõige puhtamad, on võib-olla mitte kõige suuremad, eks ole, kodumarjad kui kui seda ei ole väetatud, aga sellegipoolest armastusega armastusega kasvatatud ja ja kõige paremad, aitäh siis praegu nende mõne vihje eest, mida teha maasikatest. Milliseid magustoite? Pille Petersoo, Nami-Nami retseptikoguperenaine?