Rahvas kodus ja võõrsil, mina olen Maarja Merivoo-Parro ja pakun teile Haiala ringvaadet. Et täna on meie esimene kohtumine selle rubriigi raames, siis kõigepealt lühidalt sellest, mis on hajala. Ajala on uus, uuemat sorti sõna, mis olulistes punktides vastab vanemale ja rahvusvahelise malesõnale diasporaa. Nii hajala kui diasporaa tähistavad inimesi, kes asuvad ajutisemalt püsivamad oma ajaloolisest kodumaast eemal ehk siis ajale ringvaates hakkamegi vaatama laias maailmas ringi ja uurima, mille põnev, aga eesti kogukonnad ja isikud tegelevad ajale Ringvaade saab olema vikerraadio eetris igal pühapäeva hommikul kella kaheksases tunnis ja kordusena õhtusel ajal. Samuti seal seda järele kuulata vikerraadio veebis ja äpis. Täna võin teid Lõuna-Austraaliasse Adelaide linna, kus on kaunid rohevööndid, soe ilm, seal on ju praegu suvi ja erakordselt sõbralikud inimesed. Olen ise näinud, et Adelaide Eesti majas murravad koos leiba nii pagulased ja nende järeltulijad kui ka Eestist saabunud noored seljakotirändurid ja tööviisa omanikud kui ka laiem linnarahvas. Vähemalt nii oli see vahetult enne koroonat, kui minu uurimistöö mind sinna viis. Kuidas on, aga nyyd ärkasin, et 16. jaanuaril on Adelaide Eesti Majas plaanis üks üritus kus õpetatakse ise rukkileiba küpsetama. Helistasin, et uurida lisa ja selgus, et suletud maailmas on vähemalt Austraalia eestlased hakanud senisest enam ise kodus eesti toite valmistama. Kuna paljudele harjumuseks saanud suvised reisid siia jäid mullu ära. Ringvaade inglise, teie kasvasite Adelaide. Aga kaiside Sydneysse, nüüd olete jälle Adelaidis külas ja hakati tegema rukkileivameistriklassi, mis teil täpsemalt plaanis on? Mammid on, mul on plaanis, et õpetada inimestele, kuidas seda rukkileiba teha. See on nagu kahepäevane. Aga hakkame, me hakkame juba teisel päeval peale, et see on nagu nende esimene päev, siis ma teen palju tööd. Enne ette peab nagu seisma üleöö. Nii et järgmine päev siis siis inimesed saavad näha, kuidas nad nad panevad suhkurt ja soola ja kuidas kuidas see tunne on leiva tegemisega ja siis nad lähevad koju ühel leivaga ja ühe juuretisega kaabel. Mis rukkileiva tegemise puhul oluline on? Kestid õpetas rukkileiba tegema. Ühtegi veel päriselt, aga ma hakkasin umbes kuus aastat tagasi, ma sain ühe juuretise ühe sõbranna käest, kes on, oli Eesti päritoluga ja nad andsid mulle informatsiooni. Ma lugesin palju Kuidas Adelaide Eesti Maja rukkileiva tegemiseks sobib? Et ma, et me teeme seda rukkileiba tegemist Aselaidises Sydneys, nad tegi just enne joonud kaks klassi väga palju inimesi, kes tuli nii et arvasin, et miks mitte teha siin, kui ma olen siin natuke pikemat aega. Vaatame, vaatame, kas on huvilisi ja oligi ja mul on Praegult ütleme umbes 15 gruppi inimesi, kes tulevad seda rukkileiba tegemist tegema. Nii et vaatame, kuidas laupäev nädala pärast tuleb välja, aga ma loodan, et loodab üles hästi. Need on kõik inimesed, kes ei ole nagu leiba enne teinud ja eriti kui on see eesti moodi, rukkileib, et see on väga huvitav inimestele. Kas koroonapiirangud teie üritust ei joosta? Praegult seen, seen nelja osariigid siin Lõuna-Austraalias ei ole nii palju seda koroona. Sellepärast selle tõttu ma olen jäänud siia pikemaks ajaks, sellepärast. Sydneys on rohkem seda koroonat ja nüüd Queenslandis pole ka rohkem. Aga me ikka hoiame kroona ühe teise, et me ei ole nii ligi ühe teise leiamegi igale poole. See tegemine, see leivategemine siinud Salial ütleme, eesti leiba tegemine Austraalias on hakanud üle viimase paariaastast, et rohkem ja rohkem inimesed tahavad ise teha oma leileibasid ja et Eesti minna on natuke raske minna, osta seen leiba ja tuua tagasi siia, aga hüppame teenetega. Aga et mida sa teed vahepeal, kui ei ole saadaval selle tõttu, mis on see taga nii huvitav inimestele? Oh, me saame ise teha. Mis leivaga te ise üles kasvasite? Rukkileiba mul panemad elava tabelaidis ja kui nad käisid esimajas iga jõulude, siis sa petsid oma lapselapse, sinu vennalapsed kaasa, elad kõik söövad verivorsti ja hapukapsaid ja pirukaid. Aga minu poeg ei olnud. Pille Liba ja teised eesti moodi toidud, nelgaa Me käisime laulupeol terve kooriga Austraalias ja laulsime seal ja lühist viimane aasta ei saa, ei ole, mida siis juhtunud, et ei saa minna Eestisse ja isegi need noored, kes on, käivad eesti pahetiga suvi, Nad ei ole kasvanud minna, et siin on nagu rohkem eesti moodi toidud ja see kultuur tuleb natuke nende senini välja ka covidi ajal. No kas tõesti? Tehtu tundub natukene nafta, tekivad kodus natuke rohkem eesti moodi toite, et et ja, ja tundub nii. Ringvaade. Imbi Semm. Austraaliast, kes juhendab rukkileivaõpituba Adelegi Eesti Majas laupäeval, 16. jaanuaril. Kolmapäeval, 13. jaanuaril on aga Torontos väliseesti muuseumi VEMU vahendusel toimumas veebiseminar Peking ene tervislik rukkileib. Kui elad Eestist eemal ja soovid ka oma asukohamaal kogukondlikke sündmusi korraldada või oled siin Eestis ja tahaksid leida võimalust hajale kogukondadega koostööd teha, siis terita nyyd kõrvu. Integratsiooni sihtasutus kuulutas sel nädalal välja väliseesti kultuuriseltside toetusprogrammi mille raames saab rahalist tuge nii ürituse korralduskulude katteks kui ka näiteks Eestist esinejate kohaletoomiseks samuti ka õppepäevade seminaride pidamiseks, koori- ja tantsujuhtide täiendõppeks väliseesti kollektiivide osalemiseks suursündmustel ja ka teabematerjalide koostamiseks ja trükkimiseks. Taotlusvoor on avatud kaheksanda veebruarini ja lisainfot saab integratsiooni sihtasutuse kodulehelt www punkt integratsioon punkti. Ja mõned päevad tagasi avanes sealsamas ka Eestisse tagasipöördumise toetuste taotlemise võimalus. Täpsem teave selle kohta on samal lehel www punkt integratsioon punkt e. Ja selline saigi vikerraadio esimene hajala ringvaade. Kui ka teie kogukonnas toimub midagi põnevat, millest kogu maailm kuulda võiks, siis andke julgelt teada info.