SUVI raadio kahes. See on saade ilusatele ja headele tüdrukutele. Algab magalad. Tere päevast eetris on taas mokalaat saada ilusatele headele tüdrukutele ehk meile, kes tahavad teha elus ilusaid ja hoolivaid valikuid, mis teadagi muudavad inimese endagi pidi kauniks. Järgnevad kahte tundi täidavad raadio kahe muusikatoimetaja Erik Morna super hea muusikavalik. Ning jutt hoolivas toidulauast, mida juhivad Cosmo peatoimetaja Merle Liivak ning ka kuulus moedisainer ja Cosmo moe- ja ilutoimetaja Ester Kannelmäe. Meie tänase saate fookuses on tõesti toit, mille põhjusel me oleme täpselt need, kes me oleme ja mille hoolikal valimisel saame me lisada oma ellu naudinguid ja eelduse kohaselt olla ka hoolivamad keskkonna suhtes. Just nimelt uurime külalistelt maheda ja ökotoidu kohta ning saame kindlasti hulganisti inspiratsiooni. Kindlasti jõuame kõigest rääkida, mis puudutab ökoloogilist toitumist ja võin julgelt lubada, et asjad lähevad järjest segasemaks. Rohkem teada saame raskem targaks saada. Aga siis asjakohaseid uudiseid ja värskeid ideid ootame me oma saate väga põnevatelt külalistelt. Esimesena saabub meile külla naine, kelles on lausa filigraanselt moel ühendatud stiil ja trenditeadlikkus, kokandushuvi ja põllundus, kodumaise toidu rääkija ning mahetoiduprintsess Anni Arro. Temalt uurime, kuidas on kõige kergem muuta mahedaid oma toiduvaliku loomulikuks osaks. No kas või mingilgi määral. Ja Peilime välja nippe lihtsa tervisliku toidu tegema. Samuti võtame uurimise alla teema, kas üldse on võimalik kontoris köögivilju kasvatada ning sellest räägime ühe härraga. Ning põllu põllumajandus põllupidamisest ja siis üldse räägime. Üllatus-üllatus näitlejanna Tiina Tauraite, aga kes on suutnud seda hobi pikka aega saladuses hoida? Ökoeksperimendid tänase saate jaoks on läbi teinud Karolin Kuusik, samuti Steiner nagu estergi meil kes on nädala jooksul ostnud vaid kodumaist toidukaupa, vaatame, kuidas see üsnagi suuri väljakutseid esitav eksperiment siis läks või võib-olla isegi ei olnud nii suur see väljakutse, aga ma ei tea. Kas sina ise oled antud teemal eksperimenteerinud, sa vaatad, mida sa sööd. Teadmannid teadlikult neid valikuid ei ole teinud. Aga noh, selles mõttes, et kas on eestimaine toit või mitte. Ma küll kaldun eestimaise toidu poole. Kuid, kuid siiski mul on omad omad patud, näiteks kui ma lähen puuviljaleti juurde, siis ma ei tea. Ja noh, minu käsi küll sirutub selle ilusa helerohelise õuna järele. Mul on patt tunnistada, aga nii see on. Ma ei tea, kui palju mürke ja pisikuid nendes on, aga, aga see on jah, üks asi küll, mida ma tahaksin tänasest saate jooksul teada, et et kas on olemas sellist eesti õuna, mis ei läheks juba novembrikuus vissi ega muutuks jahuseks. Ma sööks seda hea meelega talvel ka. Et äkki vaatame, kas kas selle saate jooksul on võimalik saada patust priiks. No võtame siis selle selle info hankimise tänase saate missiooniks sotsime Merlale korralikud eestimaised, õunad välja. Kuidas sulle endale kutega? Õuntega, mitte niivõrd, aga ma pean tunnistama, et ka minu, minu ökopoeg, pat ilmselt kaldub sinna puuviljade suunas, et talvel ma kohe väga keeruline on ära öelda kaugelt kaugelt toodud puuviljade suhtes. Kyllamiini saada, ma ei tea ja, ja jah aga ma arvan, et see, see ei olegi meie tänase saate eesmärk, et, et vältida igal võimalikul moel välismaa puuvilju just nagu laiendada seda pilti, et mis valikuid me tegelikult ikkagi teeme? Mina tahan küll täna targemaks saada ja teadlikumaks muutuda, aga noh, vähemalt mina isiklikult ei suuda kindlasti seda nüüd väga fanaatiliselt kohe kohe kõike vastu võtab. Ja võib-olla ma arvan, et ei peagi just nimelt. Aga kuulame siis vahelduseks muusikat ja räägime edasi. Jätame hetkeks kõrvale toitumise, ökoloogilisest puudutavad küsimused, näiteks kui palju kulub näiteks kütuse tootmisel või transpordil või väetisi või midagi taolist ja vaatame, mida Eesti elanik arvab tervisliku toitumise kohta. Jah, me võtsime ette toiduliidu tellitud uurimuse, mis seal tehtud eelmisel aastal ja, ja saime teada näiteks seda, et tervislikuks toitumiseks peetakse Eestis valdavalt puu-juur- ja köögiviljade söömist. Lisaks tunnuseid nagu vähe rasva, regulaarne toitumine, mitmekesine toitumine ning vitamiinide mineraalide sisaldus toidus. Naised muide rõhutavad enam puu-juur- ja köögiviljade tarbimist, vähesest rasvasus, kodumaisus ning tasakaalustatust mehedaga, aga pigem on, see on väga huvitav rõhutanud regulaarsust, toitumise, regulaarsust ja mitmekülgsust ja siis keemiavabadust. Ja, ja, ja siis meeste puhul on nagu olulisemad rohkem need igapäevase eluteemaga seotud bakterid naistele ka sellised kehakaaluga ja üldtervisega seotud faktorid. No seda võib arvata, kusjuures 51 protsenti küsitletud tõest hindas oma igapäevast toitumist tervislikuks, mis minu minu arvates täiesti üllatab positiivselt ja, ja, ja veel, ütleme lisaks 12 arvas, et nad on väga-väga tervislikult toituvad ja ja selle põhjuseks peetakse üldiselt parema enesetunde vormihoidjast hoidmist. Ja kui nüüd tuleb välja, et inimesed ei toitu tervislikult, siis arvatavasti on põhjuse aia puudumises mõned skeptilisemad ja et üldse, et kauplustest ei saagi tervislikku toitu. Ja viimast muidugi noh, toetab ka see, et pakenditel olevat infot näiteks loevad ainult 24 protsenti inimestest. Ja kaheksa peamiseks allikaks info kohta peetakse televisiooni ja trükiajakirjandust ja, ja siis sellele järgneb ka internet. Aga kes seal siis kõige usaldus, järsemad kõneisikud, kes, kes siis nagu kelle, kelle väljaütlemised panevad inimesi mõtlema, tervislik, malt toituma. Need on tavaliselt kas arstid, teadlased või siis ka tuntud kokad. Nii et peatselt meie seltsi saabuv Anni Arro peaks peaks igati inspireeriv tegelane olema. Jah, ma arvan, et Anni on väga, väga õige, hea valik, vähemalt pedagoogiline. Aga kallid raadiokuulajad, lööge meie saates kaasa. Meil on raadio kahe kodukal mokalada foorum. Kirjutage meile, mis teile meie saates meeldib, mis ei meeldi ja andke meile ideid, millest tulevastes saadetes rääkida. Samuti jälgige meie toimetaja, siis Online viite Twitteris meie meie mokalaada Sis konto asub Twitter punkt com kaldkriips makalaat. Tulge meie jälgijataks seal. Ja seal twitteris, jah, me toome siis välja meie saate jooksul välja tulnud kõige mõnusamad, teravamad mõtteterad. Aga kohe varsti on meil külas Anni, kuulame vahepeal muusikat. Kommenteeri Saadet foorumis R2 poee kommenteeri soodet foorumis Kergaks. See on saade ilusatele ja headele tüdrukutele. Magalad. Seekordse mokalaada teemaks on toit. Milline toit on tervislik, milline toit on nii inim- kui keskkonnasõbralik. Ja meie esimene külaline Anni Arro on kohale jõudnud, tervist, tere disaini, täna hommikuks seid. Täna jäi hommikusöök vahele, oi sellepärast, et küll nii palju ma siin kell kaks öösel mingi kolm portsu pastat türgi ubade ja läätsedega ja mul oli kõht hommikul veel täis kani, sa pead olema ettevaatlik, kuulavad paljud inimesed, no läksin siis, sa oled paljudele eeskujuks. Aga aga ma tegin tasa selle, et kella 12 paiku siis võtsin võileivad, võib öelda, et selline hiline hommikusöök oli, mis võileivad siis oli? Noh, ikka selline juustu ja tomatiga, et, et kui on kiire, siis ütleme, katsevad kõige lihtsamat toitu tegelikult sinu puhul tahaks ikkagi täpselt teada, mis juust, kas lihtsalt viilutatud tomat lihtsalt viilutatud soola, pipart peale või on seal mingi trikk veel kindlasti mingi nipiga ei läinud, see oli tavaline Võru juust, täiesti niisugune nagu atleedi juustutüüp, juust, hea talu või päris või ei, mingi margariiniga, Keiu. Ja tomatid on, praegu on eriti tomatit turul kirsstomatid sellised ovaalsed väiksed ja need on nii magusad, kui ma ei eksi, on need pärit Ungarist? Võimalik, ma ei vaadanud, kas Hispaania, Ungari või noh, võib-olla sa tead ka, jah. Ma käisin täna keskturul, vaatasin seal seal natuke piklikud ja, ja hästi huvitava kujuga, et palju ei olnudki vaja, see tomatid olid ise nii head, et tõesti soola, pipart ainult peale ja rohkem ei ole vaja. Turule läheb, kas sul on üldse oluline, kust kaupa on pärit? Ikka ma vaatan, aga ausalt öeldes turgudega on tihtipeale see, et nad kipuvad valetama. Et okei, kui sa näed, et on eesti talu, müüb talu nimi, noh sa, sa tead, et see on talukaup. Aga kui seal on mingi tädike, müüb nii Poola tomatit, Hispaania tomatit, ja siis on mingi, on eesti kurk seal siis tegelikult sa ei tea, kas on eesti purk, et väga tihti olen ka, olen mina näinud eesti viinamarju müügil, mis ilmselgelt ei ole, ehkki marjad, sidrunid ja arbuus umbes nii, et see paneb mind natuke kahtlema, aga, aga üldiselt ikka vaatan, et tahaks osta rohkem. Et kuidas ikkagi kõrvitsa ostad, sügisel siis ostad ikkagist eesti taluniku päästjana. Aga sa oled siin paari viimase aja jooksul kujunenud Eesti toidu eestkõnelejaks, et miks inimesed sinu jutt usuvad? Ma ei tea, et ma olen ise ka mõelnud seda, et võib-olla ma ise usun sellesse võib-olla see paneb teisi uskuma ja mingit pläma lihtsalt sellepärast, et olla moodne ja in. Vaidled mulle tõesti maitseb eesti toit, mulle maitseb Eesti leib, mulle maitseb eesti juust. Sellesse uskumine annab kindlasti suure tõuke. Nii hea näitleja ja vist keegi ei ole suutnud järjestikku veenda, kõiki näitekoolis ei ole käinud küll jah. Aga kas sa teadlikult üritad inimesi mõjutada, et kas su raamatud on positiivne propaganda? Natukene küll, kuigi mahutusega ma niimoodi ei alustanud, et Pühmaganna propageerima vaideid ikkagist alguses sellest, et mulle endale see ala väga meeldib, mulle endale väga meeldib ise kasvatada omi peete omi maitsetaimi. Et näinud küll niimoodi, et no nüüd ma hakkan eesti rahvast mõjutama, et mul on hästi hea meel, et see mõjutab. Ma arvan, et isegi ei mõjuta mitte ainult enam eesti rahvast, aga sinu raamatut võiks väga, väga niisugune mõnus nipp on see, et seal on ka ingliskeelne, läks nii, et noh, minu poolt vähemalt on läinud päris mitmesse muud keelt, kõnelda samasse perekonda, see raamat nagu kingituseks. See on tore, et ma ise olen ka kinkinud igale poole, maailmajagudes ta seda ja ja see on hästi toredad retseptid on tehtavaid igal pool, sest need, see tooraine on tegelikult nii universaalne, tomat on ju noh, igal maal saada olen küll lisaks pannud kaasa kilukarbi ja mingit kamajahu, et siis selles mõttes, et need on niisugused paar paar komponenti, mis ei ole nagu olema rariteetseid näiteks Hollandis või Inglismaal just eestitehnika tehtud. Aga see on tõesti, jääb mulje, et kui ma esimesed teda seppama raamatuid vaatasin, siis mul oli küll selline tunne, et selle kallal on töötanud nagu tiim, nagu hästi-hästi, palju inimesi, nende seas igasugused imago, loogid ja, ja, ja teised nutikad inimesed, et, et. Ja psühholoogid, et leida selliseid retsepte, mis nagu kohe nagu inimesed, nagu kohe tahavad teha nädal lihtsasti tehtavad ja sa saad palju noh, enda nii öelda, kui sa, kui seal on omad peenrad olemas, sa saad võtta oma peenrast need köögiviljad ja võluda nad siis äärmiselt maitsvaks toiduks. Sa oled võtnud seal, eks ole, Itaaliast ka inspiratsiooni, et natuke küll, kuna ma olen seal õppinud, siis, siis ikka jäi külge, see itaalia stiil itaalia stiil on tegelikult kõige kohandatava meedi eesti köögile, arvad jah, jah, ta on tegelikult selline lihtne ja hästi tooraine põhined, itaallased vihkavad toiduga mängimist. Et sa ei leia seal sellist, sa leiad pool gurmeerestorane. Aga üldiselt see, see liitne itaallase toit on, kui sul on suvi, sul on tomat sulanud ilusti laual, võib-olla lõunaks ainult seatomat natuke oliivõli, soola, pipart sai kõrvale veiniga loomulikult. Ja, ja sellest piisab. Tavaline seegi köök võiks olla ka midagi sarnast, pole siin mõtet nagu jalgratast leiutada, nii kui, ning kas see on juhuslik, et sa õppisid just Itaalias? See ei, ma ikka valisin selle koha, et kui mul oleks valida kas Jaapan või Itaalia, siis ma ikkagist valiksin Itaalia just selle toidu, selle, selle lihtsuse tunnetuse poolest ja no muidugi ta nii maitsev ka, kellele ei meeldiks, pastad issand. Minule meeldib. Käed püsti, tunnistavad ei meeldi enamus pastasid küll, aga küll küll, aga panna tõsiselt kõik, kus alati midagi sinu raamatus on palju. Aga millal sa taipasid, su hobist on kogemata saanud. Töö tuli päris kiiresti, ausalt öeldes. Ma arvan, et kui ma olin kuskil 19, kaks Mänd vanusest, siis tegelikult tehti mulle jah, ma olin siis 19, tehti esimene pakkumine teha raamat ja ma ei olnud ise tegelikult seal pole üldse tulnudki ette. Et ma võiksin raha teenida sellega, et ma teen raamatu ja nii noorelt. Ja nagu ikka need asjad on, et üks asi viib teiseni ja nii ta läks, on ju, nüüd sa oledki meie number esinumber. Aga millal sa siis jõudsid selle potipõllunduse juurde üsna kiiresti või noh, tegelikult meil on, maakodu on meil alati olnud, alati on seal salatit, tilli murulauku kasvatatud. Ja, ja kuna ema eriti viitsinud tegeleda, temal oli noh, kas salatvaid illelid, põhiline seal peenral natuke hernest ka võib-olla. Ja ma võtsin üle, sest et ma kuidagi ei mäleta isegi, kuidas see valgustus või see moment tuli, et ma sain aru, et kui palju on võimalik Eestis kasvatada, tegelikult lihtsalt ei kasvatata. Tegelikult baklažaan kasvab ka Eestis, kui sa kasvuhoones kasvatada, täna juba vist kasvatavad päris aktiivselt, ma isegi käisin turul, baklažaan. Jälle need müstiline Meil on raske kasvatada, ta tahab väga-väga sooja, sest et mina ma üritasin roboti, see võib-olla mul läheb untsu, sest baklažaan seal on ja minul on ka nii, et on olnud mul kaks kuud potis see seeme ja ta on, noh, ma teile näitan sõrmedega kuskil, noh, mis on kolm sentimeetrit pikk ja ta on kaks kuud mul potisonide soojas igal pool ja no ma küll ei näe sealt baklažaan sellest taimest kusagil vastuvõtule võib-olla sai mullast jõud otsa, et äkki sa pead pakkuma avarust ja siukseid, sul võib õigus olla vaid täna lähengi maale, nii et ma näen Lähen, istuda ümber vabadusse taimed. Kas sul on tekkinud siin ka mingi oma eelistused, kumb sulle nüüd siis südamelähedasem on mugandus või siis see põllupidamine? Eks nad käivad käsikäes minu puhul. Aga aeg-ajalt on sellest üldiselt kokkamist saab mõnikord siiber küll, et ainult süüa süüa, ise ei jõua üldse süüa vahepeal. Ja siis, ja siis noh, tõesti nagu sa oledki, juustu, leiba võid nädal otsa süüa, sest sa ei taha enam mitte midagi. Aga aga põllundus on selline, ta nagu stressi maandamine, lapsed söövad, kus sa seal rohineni, aga sul on, sul on mõte ainult kuskil kuskil mujal sa kaod nende mingite liblede vahele, mõtlen asjadele libledele ja see on ülim puhkus tegelikult stressi maandamise. Loe meile nüüd see pikk nimekiri ette, et mis, mis libled sul seal peenarde vahel siis on. Nii, mul Q aad erinevat, mul on kolme eri sorti Türgi vaned, laiad, ühed madalamad ja peenemate Kaunadega herned, oad, kolmenelleri salatit, koriandrit, basiilikut, rukola, erinevad peedid, kolmeri, peetin, Kaczeri porgandisorti, fencol, pastinaak, nuikapsas, seller, rabarber, kõrvits, suvikõrvits. Oi palju sul jäi panemata seekord mulda. Tegelikult ma panin enamasti kõik, mis ma tahtsin nuikapsast sellerit, ma näiteks proovin esimest korda see aastat, kuidas neile see maa meeldib, aga mulle tundub, et meeldib. Et võib-olla oleks tahtnud panna rohkem hernest, kuna mu vend on ilge selline fänn ja ta käib mul iga aasta pinnalt Hernest et oleks võinud natuke olla ruumi, aga ma tegin niikuinii ruumi, ma tean seda kartulit ei pannud, et kartulid mu maa eriti taha kasvatada, et et siis ma tegin herneste, lähevad kruumi, kartuli kartulipõllu, osalt kui tihti reaalselt tegelikult seal peenarde vahel kükitab ja kas sa teed seda üksi või sul on abilisi ka? Abilisi on ka ikka üks ei jõua tegeleda, et noh, kui sa sellise elutempoga oled, et sa pead ju linnas ka, mida kõike tegema siis ei jõua, lihtsalt sa võid selle hetke maha magada, kus kevad on hästi tähtis rohimiseks, et see esimene kõige varajasem umbrohi hävitada, sest siis ei tule teda ka enam suve jooksul väga. Siis mul üks proua natukene aitab ka, aga üldiselt ma ikkagi tülitan iga nädalavahetus maal olla ja nüüd võib-olla juuli august täitsa täitsa ära kaduda, aga noh, ega see nüüd väga võimalik muust elust tegelikult ohverdad sellele, et sa tegeled vagude ja peenarde vahel. Kas ma päris palju ohverdanud, ma olen päris palju sõimata saanud oma point klientide käest, et vaod on tähtsamad kui nemad. Unikaalne olu, enamus Eesti noorte meeste jaoks. Aga ütle mulle seda, ma olen kuulnud ka sellist ära ei tea, et see Anni Arro on ikkagi mingisugune PR-projekt, et kuivõrd ikkagi nagu päriselt anni ise ikka ikliteeri. Ma olen täitsa päris mulle neile uute kohe, et ta ka, et, et see on nagu päris kohe kirgias. Vaata selline, sa oled sellest kõigest suutnud teha nii. Noh, nii hea müügiartikli, et inimestel tekib küsimus, et kas see on nüüd nagu müügiartikkel või kui siiras nii-öelda tegevust seal taga on kadeduse uss, jah, kohe ikka. Aga eks ta sellepärast on nii, et ta nii müüdud on. Et täpselt, see, mis ma enne ka ütlesin, et kuna ma ise usun sellesse ja ma ise nii väga naudin seda, sest et ma arvan, neid ühtegi asja ei saa teha müüdavaks, kui sa ise ei naudi seda, et mitte ükski hing ei saa mind sundida mingit raamatut tegema, sest et ma ei oska sushit nii hästi teha ja see ind ei süttiks. Mulle meeldib sushit süüa meeletult. Eriti Jaapanis meeldiks mulle seda teha. Aga sa pead ise sellesse uskuma, tõesti pead seda ise fänname tõesti, ma võin teile ausõna öelda, et see on mu suurim kirg. Et kogu aeg sügelevad Saksamaale Saksamaale kuuluva vahepeal kirglike muusikat ka ja räägime edasi. No selle selle loo saatel küll üsna rütmikat rohida. Aitäh, aga räägime, rääkisime siin mahetoidust ja ökotoidust, et mis sinu jaoks isiklikult oluline on, et kas need terminid on üldse ülitähtsad? Tegelikult mingis mõttes on, mingis mõttes ei ole, väga palju toodetakse mahe mahedalt kaupa, nii et sellel ei ole mahemärgist. Et see märk tihtipeale ei ole see, mis on kõige olulisem seal, selle tooraine küljes, et tähtis on tegelikult see, et tead, kust see, kust see tomat või kurk tuleb. Ausalt öeldes, et tõesti, kui aeg-ajalt hispaania tomat sinna vahele satub, et keegi meist ära ei sure sellesse. Et minul on kõige tähtsam see just selle maheda toidu puhul, et maitse on tegelikult parem, maitse on parem, kui vanaema ei ole sertifikaati endale nõutanud, et öko toidu peal olla, siis pole vist pole hullu, seal teeb kõik need vanaemad ja vanaisad, nad on kõik mahedalt kasvatanud lihtsalt. Ja isad ei ole. Näiteks kartuli kasvatamine võib olla päris problemaatiline, kui ei pane väetist ta seal tegelikult on olemas. Üks näide kästi, kallis, kartul kasvab kuskil ma ei oskagi täpselt teile nime öelda, aga ma tean, et Prantsusmaal mingi hästi väikse Karepal kasvatatakse sellist ovaalsed nagu mandel kartulit ja teda kasvatatakse ainult selle rohuga. Ja see on nagu kõige kallim kartul maailmas üldse. Ja mina kasutan ka oma kartuleid, organisational kartulit ei kasvata, aga muidu ja ainult mereadru peal. Et ma võiks ka miljon äkki olla, et tegelikult saab külma. Jah, see võib-olla isegi on see kuuekümnendatel niisugune kosmoseidülli peale elanud võib-olla inimesed, kes seda väetist rohkem sinna toppima ekondad meie vanustamiselt otsivad isegi kuskilt muid lahendusi, alternatiiv, aga eks ta kindlasti on keerulisem kindlasti. Aga milline näeks välja selline kõige laisema mahetoidu tarbija toidu sädel, et ta tahaks nagu mahetoitu tarbida tahaks, et toidul oleks maitse ja et oleks tervislik. Aga noh, et elutempo on kiire, mida ta saab teha selleks? Noh, kindlasti oleks hästi hea, kui kodus oleksid lähedased, mis on maheläätsed, pärjad seal siis veel võiks alati olnud, mahejahud on väga-väga head, et seda näiteks kui sa leiba küpsetada, okei, noh, kiire elutempoga inimene küpsetab ise leiba, aga aga kui on pühapäev ja otsustad leiba küpsetada, siis noh, kohustuslik on ikkagi seda mahejahust teha, see maitse ja tekstuur on hoopis teist siin, et mida see tähendab, mahe mahejahu, et kas selle pakendi peal on siis kirjas, et see on ehtsa maha on jahe ja on küll ta on kohe maitsvam, tavaline jahu või on sellepärast et tegelikult need jahud, mis meil nüüd on kuskil maksimarketites siis tihtipeale need ei ole üldse Eestist. Et kui te vaatate, noh, vaata, kui sa ostad ergulaid või, või üldse jahu, siis sa kuidagi eeldan, täitsa on eestijahust oleks nagu loogiline. Terav aga ei ole, seal on alati kirjas, tegelikult enamus on Soomest toodud või Saksamaalt sa kasvatad ise juurvilju, köögivilju, aga kui tihti sa satud tavapoodi? Ikka satun, ega ma ei saa üle ega ümber, et kevadel ja ega midagi veel eriti kasva. Ma jääk nälga, rukola juba ju eelne rukola salatid, need juba naadid, kaslased naadina ja noh, nõges on Superiminaadan nõgese pelmeene kevadeti, kui hästi Eesti on. Aga üldiselt ikka no jumal küll, ma võin siin heietada küll, et ma käin turul ja kasvatan ise, aga no olgem ausad, muidugi ma satun supermarketisse, et ma ei saa ikkagist kõiki sealt sealt mahepoest ja isegi hakkasin ma peaksin ikka väga rikas olema, et kõik sealt ostan. Aga millised on Eesti inimese kõige suuremad toiduapsud sinu arvates? Üldiselt on kiirustamine muidugi noh, eks ma ise ka aeg-ajalt kiirustan, mõtlen, ma ei saa. Tahtsin kedagi õpetada, et ise tõid ju ka neid vigu, aga üldiselt tuleks võtta aeg maha, et ma ütlengi, et kui kui mul aega söömiseks ma tõesti võtan siis selle võileiva sain seal kiirelt ära, et ma ei hakka siis mingit Kabanossi võtma või midagi, et, et kui on nagu see söögi praegu, on ju. Et kui sul ikkagi seda sooja toitu võtad, siis võta selleks nagu aeg maha. Et, et mitte niimoodi, et noh, et umbes kavanasson ühe käe otsas, Jamini mobiiltelefon on ju teised, et see on, see on tervisele väga kahjulik ja just need eestlased armastavad seda pubi Buvi toitu lõuna ajal süüa seda, mis on kõik nii ühe õliga ja mingi nädal aega ühe õliga lihtsalt läbi lasta. On see tõsi, kas sa praegu liialdad või võib seda juhtuda? Võib juhtuda ikka, oleneb muidugi, kuhu sa lähed, on ju kindlasti kesklinna poole, on asi, on asi parem, on ju, et May siin kedagi süüdistada, aga, aga üldiselt noh, mina tunnen nagu maitset ära, kui see õli on juba, noh. Tegelikult, kui sa juba seda õli kolm korda kasutad, ühte, siis on mõni, tegelikult on juba siis kahjulikke rõve külmast tulnud Nizzlid ja friikartuleid ja, ja õnnetu õnnetu lusikatäis salatit kõrval. Sa oled tegelenud vistele aeglased toitumise liikumise promamisega. Ma ise ma Itaalias õppisin, siis ma õppisingi slow food koolis, mis on siis vastan faas voodile. Ja, ja seda ma, see tegelikult ei tähenda seda, et aeglaselt ilmtingimata sööd. Tegelikult valmistab toite, on aeglaselt, valmistab toitu ja see tähendabki seda, et kõik algab sellest, et sa lähed siis seda toorainet otsima talunikelt. Üldiselt seal kasutatakse ka selliseid tooraineid, noh, Itaalias on kohe kaitsealused toiduained, nagu meil on looduskaitse, seal on toidukaitse mingid juustud, mis on välja suremas. Kui kaudselt maitsta, siis ma, ma ausalt öeldes natuke aimasin, miks nad on välja suremas. Olge kaitsta, üks juust oli, kus olid vaglad, vaglad olid sees ja sõid augud sisse, et need ei olnud tekkinud bakteritest, need augud vaid vaga seid augud sisse, aga vaglad ise siis nagu rändasid välja, rändasid kuidagi välja, ma ei teagi, juustu juurde juurde. Et jah, selles mõttes on see niisugune kahe otsaga aeglane toitumine, ilmselt on ka tähtis, et ja ikkagi kiirusta. Põhipatt on arvuti ees söömine. Vabandust, eks meil kõigil ole, aga üldiselt vähemalt ma ütlen ausalt, et tööpäeva tööpäev on kiire, meil kõigil. Aga muidu võiks võtta normaalses tempos ja nädalavahetusel väga võtta mõnusalt turule minna ja, ja mai tea pelmeeni teha ja saia küpsetada. Näiteks kolm nippi, kuidas kohe niimoodi, et nüüd ma otsustan teha oma toitumise tervislikumaks, et mida sa soovitaksid paugupealt võib-olla täna õhtul näiteks midagi teha, süüa või ma ise isiklikult üritan seda kogu aeg teha, aga, aga kui nüüd näiteks mõni kuulaja kuulab meie juttu pealt, inspireerub talle kolm nõuannet, kuidas ta saaks lihtsalt mida ta võiks näiteks täna õhtul teha, ma räägin kohe, mida mina ise näiteks olen siin paar aastat teinud, on türgi oad on super praegult turul, varsti tulevad Eestimaal, need on küll vist Leedu ja Ungari ka veel, aga noh, lähedale tuleb juba see piir. Ja lihtsalt keerab ära. Jätab natuke pool krõmpsuks lihtsalt oliiviõli parmesani, riivid sisse, küüslaugu, soola, peterselli, segad ära ja see on maailma parim, vaid see võiks olla selline algus tervislikule elule, lihtsuses peitub võlu ja natuke lähedases kõrval täpselt samamoodi oliivõliga natuke koriandrit sisse hakkida ja kes kellele meeldib pesto jumalast pestot panna. Hästi lihtne. Me uurisime, mida Eesti inimesed, eriti naised peavad tervislikuks toiduks, siis seal käis ikkagi kaasas ka nii-öelda kaalu hoidmise moment ja meil on olnud jaanipäev just ära ja seoses tahakski sinult väikse sellise väikse sellise võib-olla salendava toidu retsepti ka välja peilida, kui sa üldse kui see põhimõtteliselt sulle kuidagi sinu põhimõtetele vastu Ta ei ole külge ka need türgi jood ikka väga Chloé. Ma just tahtsin öelda, et see ongi niisugune päris hea dieettoit, võib-olla siis paned juustu vähem või kuigi ma ütlen, tooraine ei tee mitte kunagi paksuks ja loevad need kooslused, kui sa sinna kõrvale nüüd sööd. Mida sa näiteks ei tohiks süüa väga kõrvale, kui sa paned liha ja saia näiteks kokku või liha ja kartulite näiteks eriti ei soovitata. Et kui sa valid näiteks liha ja salati, see on koos, on väga-väga okei. Et just need kooslused tihtipeale noh, nendega minnakse nagu nihu ja just see just see rasv, millest ma rääkisin, see mitu korda kasutatud difri tüürirasv on suur kurjus, allikas. Aga hea toorainega oliivõliga mitte elu sees ei lähe paksuks. Vabandan mul telefon sisse. Palun. Aga räägi meile, kas sellel suvel on ka mingisugused uued toidutrendid, noh kindlasti kindlasti need asjad käivad palju kiiremini siin, kui me oskame arvata või tähele panna. Mina arvan, et nagu ikka suvine toidu trend, kergus ja lihtsus toidu peale tegelikult sai raiska nagu väga palju aega. Et nii palju huvitavat ja põnevat on ju suvel teha, et kes ikka viitsib tegelikult vaaritada selle kuuma pliidi juures. No mis sa arvad eesti rahva maniakaalses grillimis? Harjumusest ja? Ei noh, eks igalühel omad hobid, hektar, niisugune sotsiaalne tegevus, kae osa kultuurist lausa siin Eestis mulle tundub et kui sa seda kui head lihagrillid ja, ja võib-olla mõnusat baklažaani veel grilli kõrvale. Mina ei tea, miks mitte ajaveetmisviis, aga kõige hullemad on muidugi kohutavad poe marinaadi. Ma üks päev sattusingi maitsva, suures näljas, mingit punase marinaadi, mingit sealiha, liha maitset ei tundnud, ainult mingit tärklist Stabaksenda, et siis ma tunnen mingit paprikapulbrit, siis ma tunnen mingit puljongi maitseainet ja kus on see liha, mida ma nii väga tahaksin, kõik need 600 maitse teravdajat ja säilitajatasid lihtsalt olemas, et kui tahad grillida, osta liha ja marineeri ise kõige parem, kõige lihtsam näiteks sealiha puhul keefirimarinaadi, keefir, küüslauk, soola, pipart, natuke suhkrut, mis iganes maitsetaimi seal lähedal on erguks ja pehmeks ja jätab puhtalt valesti, teeb nüüd jaanipäeva vigade paranduse ja ma loodan. Aga viimane küsimus selle kohta siin estriga enne arutasime, et meie jaoks üheks suurimaks patuks on välismaa puuviljade söömine. Kui tahaks ikkagi talvel eesti õuna süüa, mis ei ole jahuseks muutunud ja vissi läinud, kas sul on meile öelda mõni hea sort? Mul on sulle öelda mõni hea tootja või noh, tegelikult sordist oleneb sordist, aga oleneb hästi säilitusviisist, õuna peab säilitama pluss kahega kraadi juures. Ja see aasta ma üllatusin väga positiivselt ja avastasin enda jaoks Rõngu õuna. Kellel oli, ma ei tea mustmiljon eesti sorti, mis kõik olid krõmpsuvad ja mahlased südatalvel. Aga kus need õunad siis on ja nende rõnga kunagi oli seal, nad uuendasid oma aeda ja võtsid kõik, vaata õunapuu noorendatakse niimoodi, et võetakse põhimõtteliselt kõik ja peaaegu ladvad kõik maha ja siis hakkab noored võrsed tulema, et nad tegid seda noorenduskuuri. Saak oli nii väike. Saidki ainult mingi osa vist, jõulude ajal müüsid kuskil ratastel ära. Aga see aasta pidi juba tulema suurem, aga lootust on. Verlame õunamissioon võib olla õllest, eks ma hakkan kohe neile jah, numbreid meilima. Pane kinni mingi tonn sibulaõuna, aitäh halli, väga-väga põnev oli juttu kuulata ja me soovime sulle edu teile ka edu. SUVI raadio kahest. See on saade ilusatele ja headele tüdrukutele. Magalad. Kuid ei saa tervet meie saadet kuulata või kui teil läksid mõned vestlus Nad kaduma, siis saate kõike põnevamaid kõige põnevamad mõtted üle vaadata Twitteris ja Anni soovitused ja me paneme nad sinna kirja ja meie kontol siis Twitter punkt com kaldkriips mokalaat. Ja meie toimetaja Lähen siis sisestab sinna mõnusaid ideid tänases saates külaline Anni Arro oli küll väga informatsioonirikas külaline, sellepärast et teada saime palju ja, ja minu ikkagi hittuudis on see, et ka Eestis tegelikult leiab õunu, mis säilivad talveks. Kas sul hästi, suured lubadused on antud, et siis vaatama, et kas talvel avatud täidetud ka? Jah, igatahes lootus, lootus on löönud särama. Külaline Anni Arro, kes kes lahkusid stuudiost rääkis meile sellest, et aeglase toitumise juures on tegelikult väga oluline moment aeglane toidu valmis. Kuidas elekter ja toidu otsimine ka ja kuidas selle ester sellega lood on? Mina olen hästi kiire toidu valmistaja, mina arvan, et tervislikud saab ka kiiresti. Igatahes mina olen iseloomust ka natuke ja ma arvan, et ma minu nagu ilmselt parimad retseptid suudavad kiiruses ära teha kiirtoidule. Aga, aga Nende konsistentsi sky paneb pika puuga kiirtoidule ära ja ma üldiselt üritan vältida 20 aastast veiseliha oma keedist kui aeglane toiduotsijas alad. No arvatavasti nädala sees ei õnnestu, aeglased retked kohe üldse mitte, aga aga nagu Annik ütles tegelikult nädalavahetusel hetkeks aeg maha ja mõnusalt turule, sest seal on ju nii hea lõhn ja ja päris päris niisuguseid intrigeerivat tegelased ka, nii et hästi mõnusa karakteritele otsa joosta. Aga Tallinnas näiteks mina ei ole eriti tihti turule sattunud, kuigi ta on nagu mul nii-öelda ideaalis nagu eesmärk küll olnud, aga mul on hästi hea meel, et tänu Karolin Kuusiku ka läbi viidud ökoeksperimendile jõudsime täna hommikul turule ja see oli tõesti väga meeleolukas. Tihti võistleb Viljandi turuga, kus, kus see võimalik kohata selliseid arhailisi talumehi, kes habeme seest midagi võib-olla heal juhul lobisevad sulle jäätise tihedamalt käib, siis tekivad juba lemmikud ja mõned mõned ütleme tegelased, kes sind ära tunnevad ja sulle seetõttu näiteks rohkem hapukapsast mait annavad kui tavaliselt või pakuvad mingisuguseid ekstra retsepti või et et ma arvan, et ministrid ära, seda saamegi kohe tegelikult Carolinil kuulda, et kuidas tal, kuidas tal see nädal möödus Eesti toitu otsides ja, ja mis emotsioonid tal turulkäiguga seonduvad. Aga vahepeal tulevad uudised. Pärast seda ongi meil järgmised külalised ees, enne kui asume Caroline juurde tuleb meile külla näitlejanna Tiina Tauraite, kes, kes võtab, tõmbab ära loori oma salahoobilt. Ootame põnevusega. Sul on üks pood, sul on yks auto, sul on üks naine, aga tahaks kahte. Ei vea sind alt. Sul on raadio kaks läbi terve suve. See on saade ilusatele ja headele tüdrukutele. Mokalaat. Eetris on endiselt mokalaat ja saatejuhtideks Ester Kannelmäe, Merle Liivak. Meie saade on juba tund aega kestnud, enne uudiseid rääkisime Anni Arro ka siis mahetoidust ja toidu, toidu koostisosade ise kasvatamisest ja kuidas tegelikult on võimalik Eestis täiesti mõnusaid krõmps õunu leida ka talvel. Ja need õunad ei pea alati olema Poolast pärit, vaid siitsamast Eestist, et Anni Anni avaldas saladused Rõngu õunal. Selline selline asutus nagu Rõngu õun, neil pidi olema väga häid õunu. Et pange tähele, aga jaa. Aga selles tunnis on meil uued külalised. Nimelt varsti jõuab meie juurde Karolin Kuusik, aga juba praegu praegu istub meie seas näitlejanna Tiina Tauraite, kes on suutnud vastata või juba aastaid äkki üldsuses üldsus teadmatuses hoida oma aiamaa-armastuse osas. Tere, Tiina. Tere. Tere, Tiina. Kuule, räägi meile, kuidas sinust sai põllunaine. Tegelikult ma arvan, et ma olen põllunaine juba lapsest saati, sellepärast et oma isaga olen ma tõesti patakas peale kartulivahe kartulivahedes koos niimoodi tammunud. Et see on lihtsalt tema on õpetanud mind seda tööd armastama. Ja aga oma maalapp, vaat on hästi oluline, eks ju. Et selle ma sain umbes, mis ta siis on. Seitse kaheksas aasta jookseb praegu seitse aastat tagasi, siis kui me siis kui ma sain oma kodu. Ja siis, kui ma sinna õue peale vaatasin, seal oli selline kasvuhoone ka. Mulle tundus kohe, et ma pean seal võtma. Minul ei ole ta kodu selle järgi siis seal on võimalik midagi teha, just et see, see maalapp on päris suur sõda on seal praktiliselt muia ära arvata, mingi 800 ruutu sinna mahub. Ja mitu riba sinna mahub kasu jah, tõesti kasvuhoone ja palju peenraid küll esimese asjana ma muidugi külvasin sinna peenardesse kohe muru. Ja tasapisi olen hakanud nagu seda muru nüüd jälle ära kaevama, see tundub aeg-ajalt, et jääb väheseks maast. Mida sa kasvatad. Tegelikult on niimoodi, et aega on päris vähe, eks ju, ja ja ma üritan hoida elus kõik seda, mis seal peenart enne minu tulekut juba istutatud oli, ehk siis mis seal juba elas. Sattusid neile peale vä? Jah, võtsin siis üle ühe aiamida oli hooldatud juba 30 aastat järjest. Noh, niimoodi tasapisi sinna kogu aeg kõiki taimi ja, ja puid ja põõsaid oli sinna lisatud juurde. Et tegelikult olen ma nagu üritanud seda lihtsalt elus hoida. Sest kui on aega vähe, siis ega sa siis nagu muuks aega ei jää, aga aga kasvuhoone ja üks väikene peenramaa on küll see, mida ma, mille peal ma siis üritan kasvatada seda, mis mulle meeldib. Mulle meeldib kasvatada. Kasvuhoones siis kurgid, tomatid, melon ja arbuus ja mõni paprika ja, ja palju igasuguseid taimekesi pisikut küsi, kes nagu soojemat armastavad ja väljas murus muru vahel. Siis mõned maasikad ja maitsetaimed ja, ja lilli, linn, melon ja arbuus on ju päris niuksed, eksootilised valikuid, et kas see on esmakordne eksperiment või oled sa juba näinud ja söönud oma isiklikku arbuusi ja olen küll söönud. See on nüüd ikka juba juba mitu aastat järjest. Ja, ja siis, kui esimene laps sündis, siis meelitasin teda kuidagi sinna peenarde vahele, just sellega. Tule vaata, varsti on siin orgu. Et see on selline tõesti noh, ega seal suurt saaki ei tule, sinna tuleb võib-olla paar-kolm peakest Rain otsa. Aga see on selline mõnude mõnu siis sügisel luga sellesse oma arbuusi lõi, magus siis ka väga magus, sest meie parasvöötmes ei kasva arbuus ja melon sugugi vesiseks. Nad on tihedad lihasega liha, sellised vist öeldakse lihatomat. Tahad, sa vaata ka sellised tihedad vett ja, ja see on kogu selle päikese kontsentreeritult sinna niimoodi magusus. Jätan veel pikalt valminud. Et, et see on väga hea vili. Kas sa kaevad üksi ja rohi tissi või on seal ka abilisi? Ei, ma ei saa üksi hakkama, aeg-ajalt ikkagi pean ütlema inimesele, kellel on nagu rohkem jõudu, et võta labidas, tõstas siit, vii sinna. Aga aga selline seletamine võtab õudselt palju aega ja, ja, ja üldse nagu arusaamatuks, et miks ma seda ise ei tee. Nii et tihtipeale ma teengi tegelikult ise särama. Tal on jalgupidi kompostikastis ja üritan kogu viimase kui kompostiraasu sealt välja saada ja ja järgmine kevade uuesti ja nii edasi välja, nii kilplase töö moodi. See, kuidas aiapidaja tassib ühest aianurgast teise oma mullahunnikuid ja süsteem tundub kõrvalvaatajale nii segane. Aga kuidas sa ühendad selle arhailise arhailise tegevuse moodsa elustiiliga? Need on ikkagi eile näiteks nägin siin linna peal ja ikka näha sind sotsiaalsetes ringkondades. Moodsate tänapäeva inimeste seas. No ilmselt mu töö on jaksu linnaga seotud ikkagi, et teen, kui ma käin tööd tegemas, siis ma käin linnas ja siis ma olen sotsiaalne, aga, aga see arhailisus on üsna lihtne. Tähendab, ma pean selleks lihtsalt kodus olema. Kui ma vähegi kodus olen, siis ma sellega ka tegelen. Ma ei pea kuskile kaugele minema, ma lihtsalt tulen uksest väljuma. Issver peenar on nüüd rohtu kasvanud, et oota siis, kui titt magama saab, siis ma võib-olla teen selle puhtaks, kui jõuan, eks ju. Et ma olen sealsamas selle peenra kõrval. Mul ei ole ka keeruline, eks ju, õhtul hips hops kohe need tomatid ära kasta, sest ma elan selle tomati kõrval. Noh, keeruliseks läheb asi siis, kui tahaks kodunt ära minna, tahaks kuskile kaugemale reisida, siis ma pean naabritädi paluma, et kuule, kas sa oled nii hea ja teeb ukse lahti kasvuhoone ukse lahti või et toetad mõnda taimen, kui, kui ta on pikali vajunud. Kas vagude vahel kasvavad mõlemad lapsed ka või? Ma ei tea, mu kõige suurem hirm on see, et mu lapsed kunagi heidavad mulle seda ette, et püha müristus, kus me elame, mingi, miks mu kõik sõbrad on, eksju linnas, see on nii lahe elu, sest vaata kõik muu, mis on kodunt eemal, on ju lahe, on. Ise endale tundub, et äkki äkki äkki ta on ikkagi rikkam nende kogemustega härra siis, kui, kui ta teab, kust tuleb porgand ja on võimeline ka inimestele rohkem tähelepanu pöörama, kui teda on õpetatud taim tähelepanu pöörama, et. Samas kui talle meeldib see, siis, siis talle see meeldib ja ja siis ta õpib sellest midagi, eks ju, et aga ma kindlasti ei sunni neile seda peale kohustuslikku rohimist. Ei kohustusliku rohimist ei saa olla, sest noh, ma tean ise oma lapsepõlvest, et mindi käskinud keegi, eks ju, seal lihtsalt mulle hakkas meeldima ja minu vennale ei meeldinud ja ta ei tegele sellega siiamaani, eks ju. Ja mina minule see meeldib ja ma tegelen sellega ja. See on siis minu päkkapp, ütleme siis nii et ma ei taha kuidagi, et minu lapsed peaksid sellega tegelema või et see on, see on puhtalt minu teema, see on see, ma arvan, et siis, kui nad mind üks hetk täiesti hülgavad ja kaovad nelja tuule poole ja ja ei taha oma emast suurtel vanematest nagu midagi üks hetk teadeks vähemalt porgandeid ja siis on, siis on mul tõesti midagi sellist. Mis mis mind kisub, mis mind kevadeti nagu täiesti segaseks ajab, kui ma näiteks nõmme turule satun taimede keskele, on neid kokku nagu sopa foolik, täiesti segane. Ma lähen koju ja mõtlen, püha müristus, et iga see taim ju vajab pool, eks ju, et mida ma ometi teinud olen. Õnneks avastan, et issand, et jah, väga hea, nad osad mugulad, nüüd ma olen ostnud, eks ongi mäda mädanema juba läinud, et et noh, õnneks no näed kaupmehel ka juhtumit. Et, et siis mul on jah, sinul on midagi teha, ühesõnaga kui, kui vanaks jään ja, ja kõik oskused juba sellel teemal olen omandanud. Vedanud, sul on maalapp ja paljud nutikad linnainimesed on avastanud, et köögist saab ka potis midagi kasvatada. Aga tegelikult on neid võimalusi veelgi ja kuulame ära ühe reportaažid. Saame targemaks. Astun mina kontorisse sisse ja mida ma näen, aknalaua on vallutanud džungel. Mis. Mis siin juhtunud on? Džungel on küll ilmselge liialdus, et tegemist on taoliste väikeste köögiviljakastidega. Kust selline idee siis ikkagi tulijat hakata, offices maad harima? Naase köögivilja kasvatamine on praegu selline moeröögatus, seda tehakse praktiliselt igal pool alates nagu büroohoonete katustest, suurlinnade kaldapealsetest ja nii edasi, et eks ma olen, võib-olla mina ei tea, võib-olla siis ka seal naeravad sohvridega. Aga tegelikult mulle see mõte juba ammu köögiviljakontoris kasvatada, kuidas köögiviljade valimine käis ja maitsetaimed, basiilik on siin küll ennast päris mõnusalt, on nad ennast pikaks sirutanud? Ei no tegelikult. Meie kontor asub siin kesklinnast ja lootsime naiivsega seda aeda hakkasime tegema, et me saame kõik taimed seal vist umbes kuu aega tagasi. Et saame keskturult, aga selgus, et kes turul sellel hetkel ei, ei müüdud ühtegi tomatitaimi, nii et, et see, kogu see taimede hankimine oli üks päris paras peavalu. Aga ühest linna lähedal asuvast laienduse keskusest need siis õnnestus hankida. Ma panin, eelistused ka, ei valinud küll tegelikult suhtelisi üsnagi nagu juhuslik, et noh, oli jah, selline idee, et kasvatada tomateid seepärast, et nagu neid noh, neid Selveri ja Rimi tomatid nagu talle söödud küll suhteliselt maitsetud ja meenus kuskilt veel, ma ei tea, kas siis lapsepõlvest ta kuskilt tomatit on jube hea lõhn ja tõesti on väga hea lõhn ja ja kas hommikul astud nagu tuppa sisse ja siis tomati lõhn lööb sulle ninna ja siis noh, ei olegi selline tunne, et tuled nagu tööle võtta, tunned, nagu oleksid nagu suvilasse ja mulle lugenud artikleid niimoodi tegelikult meediast, kus räägitakse, et, et taimed mõjuvad nagu rahustavalt või kuidagi vähendavad stressi ja isegi julgeks seda mõtet nagu täpsustada ja ma arvan niimoodi, et võib-olla mingi tavaline havisaba või Tõll lehik ehki, vähendage stress ja noh, see mõjub kana sööb lihtsalt ruumi, näitan, et eks need ole ka head, aga noh, alati nende taimede puhul on nagu tekib küsimus, et äkki on tegemist kunsttaimedega. Aga kui sul on ikka sihuke vohav tomati moodi siin selles Advile kastis, siis nagu üldiselt nagu ei kipu arvama, et, et noh, kas on nagu plastik mäng, mingi butafooria käest saadud plastik, see taim ja jaam, kuna taim tahab üsnagi sellist nagu rohket hoolitsust, siis ikka praktiliselt üle päeva on täpne mullas ja vot see moment tõesti nagu võib öelda, et mõjub ikka väga rahustavalt majas tõlgenduse kogemused, ega see muru niitmine nii väga ei rahusti, pigem ajab närvi, et näed jälle kõrgeks kasvanud. Aga nii kui sa lähed köögiviljapeenrale hoopis teine tunne ja sama sama tunne ka praegu siin on mitu aastat olnud siin igasuguseid toredaid toataimest ja, ja on mõnus, on andnud nendega nagu tegeleda, aga võiks öelda küll, et see aasta, kui panime need tomatid basiiliku porgandisalati ja peterselli jaga rukola maha, siis on teistmoodi küll see kontry aiatunne. Milline taim teil siin siis kõige julgemalt vahad? Ega meil eriti mingeid selliseid aiapidaja nagu kogemust pole olnud, et noh, eks me oleme ka suhteliselt alles, noh kas nüüd just noored, aga, aga mitte ka veel väga vanad. Ja selles mõttes on praktiliselt noh, minul endal on küll isiklikult esimeste tomat taimedega istutamisel, ma olen siis osalenud võib-olla testiga kunagi sunnit aiamaal nagu tomat taimedega eest hoolitsema, aga noh, teadlikult ega ma aru ei saanud, miks tegema pidi. Aga vaat nüüd on siis selline, et kus pidi aru saama. Kusjuures pean ütlema, et kõige paremini kasvab tomat ja mis on tegelikult täiesti üllatavad, et tomatitaimevalik oli üsnagi juhuslik. Tomati tõu nimi on termoet, see on siis vähemalt Nende spetsialistide järgi, kes seda müüs, pidi elama sellise fikseeritud kasu, aga tõmmata siis Casa nagu kolme meetri kõrguseks ja 15 sentimeetrit siinjuures tähendab 15 sentimeetrit. Oli siis niimoodi, kuuendal mail 2009 oli selle taime pikkus meil 15 sentimeetril, täna on meil 16 juuli. Selle taime pikkus on kuskil, noh, vaadake ka mikrofoniga lähemalt. Et Refoniga eriti ei anna, vahel. Ta tahab teda kuulata ning seda küll jah, okei, ma katsun siis kuidagi sõnadega anda edasi, et mulla minema pärast juba 80 sentimeetrit ja ma arvan, et ega ta eriti pikemaks kasvanud. Aga noh, aga tomateid on ka juba päris mitu vile saab jah, et selles mõttes, et siin no ma vaatan praegu ühe taime kohta, mis siit tuleb, et vaadake ka mikrofoniga lähemalt. Et siin on vist üks, kaks, kolm, neli, viis, kuus tomatit, kes võtab kolm sentimeetrit praegu või kava läheb, kuni nad valmistavad tomatit. See kas on natuke pidurdunud ja ei ole läinud nagu punaseks, et selles mõttes nagu ootamegi päiksepaistelise päeva need punaseks läheks umbes üks-kaks-kolm nädalat tagasi tuli siis nagu robinal tulid need tomatid, et ja ja võiks juba varsti ka valmis saada, võiks arvestada ja teine hästi kasvab üllatavalt hästi on basiilik basiilika tegelikult tõepoolest tõepoolest vohab, milline taim on siin nüüd kõige nydenamalt hakkama saanud ja kõige nigelam panime rumala peaga niimoodi kasti tomati ja, ja siis rukola ja peterselli kokku ja see tundub niimoodi jah, tõesti, see tomat võtab selle rukola ja peterselli jõu kõik ära. Ja ma pean veel mainima seda, et tegelikult meil on ju hästi, selles mõttes väga säästlikult on ka ka kogu see mulla kastindus tehtud, me oleme kasutanud tavalisi selliseid tõhustamine keerist mandariinikaste vist, mis on kuskilt poe tagant kuskilt korjatud ja sellel tavalisi vineerist mandariini kassi sisse pandud must kilekotte siis selle kilekoti sisse siis mullapall ja mullavalli paksus on meil umbes, kas ta on mingi 15 sentimeetrit, nii et, et see on ka nagu enam-vähem tunde järgi. Aga võileib valetamist juba saanud teha selle salati Istan küll ainult rootsud järelrajatised järel, jah, et tegelikult me ei ole kasvõileival teinud, et vaat siin on lihtsalt niimoodi, kes läheb siit nagu sellest salati ja basiilikupeenrast mööduslikel ampsab, et ma ise olen ka siin tegelikult üsnagi Harald niimoodi mäletanud selles mõttes neid asju, aga ma arvan niimoodi jah, et kui meil nüüd tomatid valmis saanud, mis ma usun, et see võiks juhtuda üks lähinädalatel, siis toimub ikka küll üks pidulik salati tegemine. Basiilik tegelikult ootab kannitad tomatisalat oliivõli ja basiilika on siis meil on siis tulemas samas trompetihelide saatel siis aiavilju nautida, aga kui raske või kerge on ikkagi hoopis siis maad harida, arvan, et see on päris kerge seepärast, et meil oli alguses ka muret, et kes nende taimedest hakkab hoolitsema, aga minu arust nagu meie kontrolli on küll niimoodi, et siin käib praktilisest võistlus, et kes saab seda kasta või kes saab neid taimesid sättida või siduda. Et sama hästi oleks võinud tegelikult turbasammalt kasvatada siin seepärast, et need taimed on nagunii isegi kohati üle kastetud, mida ala kastetud kastmisega meil küll probleeme pole ja ja tomatitega natuke olijad siduma pidi neid aga, aga sellega hakkama saadud, et mina julgen soovitada küll, et noh, eks see oleneb ka kindlasti inimestest ja temperemendist, aga, aga meie kontori näitab baasil on küll niimoodi, et pigem oleks võinud aed isegi võib-olla kaks korda suurem olla, mille kliendid on, näen, et kui nad seda vaasikest no kõigepealt peab rääkima meie tegevusalasid, mis on logistika, et selles mõttes, et ega, ega neil on jah, tegelikult võib-olla natukene see on võib-olla üllatus, et aga mis seal ikka tegelikult üldiselt on tegelikult oldud väga postiivne pooldavale seisukohal ja, ja on uuritud, et kuidas ja ja noh, me oleme lihtsalt isegi pisut-pisut nagu aru andnud ja selgitama, mismoodi siis asi nagu, nagu käib üldiselt ei ole meid nagu veidrikeks peetud, võib-olla on ka, aga, aga ei ole siis öeldud näiteks välja seda Tiina, mis sa arvad sellisest alternatiivsest lähenemisest, kas kas lava Sublööri auku sobiks, eks kõrvits kasvama panna ja kindlasti tukka Triinu lastelavastusse. Aga aga muidu ütleme nii, et päriselus, et et noh, seal praegu selline päris elureportaaž ja ja tõesti, ühes kontoris kasvavat tomatit aknalaual, et kus veel sinu arvates võiksid inimesed täiesti vabalt kasvatama hakata? No kellel ei ole maad nagu sinul kõik aknalauad, mis vähegi sõprade juures või, või endal vabad on ja, ja rõdupiirded ja, ja rõdud ja et nende külge ja igale poole annab hüpot sättida, et kui vähegi huvi on natukenegi päikest, sinna paistab, et laske käia ka, mis, mis sinu aias peatselt peatselt valmima hakkab ja mis rõhugadeks nad vaaritud. Tegelesin täna hommikupooliku ürdiäädikavalmistamisega, olen esimese lõikuse teinud siis kõikidelt maitsetaimedelt ja toppinud nad äädika sisse tõmbama. Täna on siis tähtis päev ja, ja siis ma arvan, et varsti saab igasugust lihakõrvast igasuguste Soslakitele. Nii, nii hea. Meie jääme kahjuks testriga sellest ilma. Võib-olla me teeme ise järele minema, aga tulge külla, võib-olla tuleme küllakutsetest tulevad muidugi. Aga aitäh, Tiina tulemast. Ma kiirete asjade tegemiste vahelt ja mida siis ühele aiapidajale soovitakse, kas okaskummi kindlasti või? Jah. Teeme nii, Bremeni. See on saade ilusatele ja headele tüdrukutele. Magalad. Puu. Minge õue, no järgmine nädal või nii suvi raadio kahes. See on saade ilusatele ja headele tüdrukutele. Magalad. Kallid raadiokuulajad kuulata tõepoolest endiselt raadio kahte, mis on mõeldud noortele, kuigi meie teemad on võtnud suuna potipõllunduse ja muu sellise poole. Paraku on mahe ja hea toit ja toidu ise kasvatamine saanud väga populaarseks Eesti noorte seas. Sellest tuleb ka raadio kahes rääkida. Aga uurisime siin estriga natuke tausta ja konjunktuuriinstituut on, on andnud infot selle kohta, millised on Eesti elanikud, toitumisharjumused ja saime siis teada sellist, et 2008. aastal pidas näiteks mahetoitu oluliseks ainult 32 protsenti elanikest. Aga kodu maisust hindas ligi 41 protsenti. Ja mis on muidugi hästi kurvastust tekitav, on see, et 83 protsenti inimestest arvab, et hästi keeruline on eristada eestimaist toodangut siis välismaisest. Ja veelgi kurvem on minu arvates see, et kui näiteks 2004. aastal ostis enamuse kaupadest suurtest kauplustest 59 protsenti siis 2008. aastal oli see kerkinud juba 78 protsendi kõrguseks. Et meie oleme väga alternatiivse valiku teinud, kui me palusime Karolin Kuusikul tulla meiega kaasaturule. Ja tegelikult ongi moekunstnik Karolin Kuusik meile stuudiosse külla jõudnud. Tere, Karolin. Tere. Tere. Tere. Käisime sinuga täna turul ja sa oled täiesti elu ja tervise juures. Kui tihti sa ise turule muidu satud? Üsna tihti tuleb tunnistada. Varem, kui ma elasin turul lähemal, siis ma käisin kohe väga tihti. Võib ütelda, et pooleks pooled. Pooled toidupoes küll väga kõva tulemus, nii et meie, meie nagu eksperimente ei olnud sinu jaoks ootakski eksootiline et seal kohani hoopis lius seda kaasa tegema. Siia, Eesti toitu? Jah, see on mingil määral on seotud turul käimisega kuid, kuid mitte ainult. Seletame lahti, mis eksperiment siis tähendas Karolin Kuusik. Toitus nädala jooksul ainult eesti toidust ja, ja nagu sa ütled, siis, et seda eesti toitu leil leidub nii turul kui kui ka siis mujal, mis kohtlete teised siis on kõik toidupoed. Tähtis on sinu jaoks üldse toik. Kuivõrd valitsus oleks õige vastest elulise tähtsusega kõige, aga, kuivõrd valiv sa oled mida sa suhu pistad? Ma olen viimasena olen valivamaks muutunud. Võib-olla on seoses see kõik on seoses elutempoga ka. Et kui on väga õli tihedad ajad, siis ei ole lihtsalt aega mõelda, kust, mida siia, peaasi, et siia selleks, et ellu jääda. Aga viimasel ajal on, olen ma võtnud endale aega, et ise süüa tegema, õppida ja sealt on siis tulnud ka see moment juudet söögitegemiseks peab ju toitu poes valima. Ülima täpsusega. Just just, ja ilmselt ka see, et mida, mida, kui sa ise juba produktide valiku juures oled, sa saad tagada ka seda, et sa sööd tervislikult? Jah, kindlasti. Aga kuivõrd lihtne on suurtest kauplustest leida Eesti toitu? Üldiselt on suurtes kauplustes on ju kohustuslik, ent on juurde kirjutatud. Kust Need olid pärit, on, selles mõttes on lihtne, peab oskama lihtsalt lugeda. Samas, aga turu puhul ei pruugi olla päritolumaa välja toodud kas või näiteks tomatite puhul. Seda võib küsida müüja käest. Kas ta räägib tõtt või valetab, see on juba tema südametunnistuse küsimus. Et võib-olla isegi vahel, kui räägitakse, et minge turule, siis unustatakse öelda seda, et et omad väiksed riskid on seal olemas, et kui sa oled väga valiv toidu suhtes ja tahad kindlalt eelistada? Jah, nagu Anni rääkis, siis ka eestimaised viinamarjad on jõudnud aeg-ajalt turulettidele, aga tuleb välja, et eestimaised arbuusid ei ole siiski absurd, sellepärast et meie eelmine külaline Tiina Tauraite täiesti kasvatab neid edukalt oma ilmselt siiski ei suuda nagu kogu turuna. Ning hiljuti ma sain teada ühest inimesest, kes muide kasvatab enda koduhoovis viinamarja enda tarbeks ikkagi mitte müümiseks. No ju siis annil ikkagi oli nii teravsilmad, ta sai aru, et seal mingi väike, võib-olla väike vale on mängus, et võib-olla need viinamarjad olid liiga suured ja, ja, ja liiga liiga ilusat värvi. Jajah, aga samas, kui tulla selle teema juurde tagasi, et suudad toidupoed versus turg siis. Ma ütleks, et mõlemast kohast leiab võrdselt Eesti toiduaineid. Et see ei ole päris nii, et turult leiab ainult eestimaist ja toidupoodidest, siis kõike muud? Absoluutselt mitte. Kuigi ühe turu peab erandina välja tooma, milleks on Rotermanni turg mis oli minu jaoks väga-väga positiivne avastus selle eksperimendi jooksul. Seal on maailma kõige paremad leivad ise tehtud eduki leivad. Mis ma veel siin suitsetatud latikaid vestlesid ja suitsuvorsti ja kui tihedalt ei karda asjad? See on päeva esimesel poolel avatud, aga ma ei tea, kui kaua see kestab, ilmselt kui inimeste huvi on suur, siis see kestab terve suve. Aga aga päeva esimene pool on siis teatud mingi kella kaheni, kella kolmeni, vaid jah, ilmselt külma kuskilt meediast kuulsin seda, ehk siis ehk siis huvilised saavad seda ise järele uurida. Aga praegu võiks panna peale meie reportaaži hommikusest turulkäigust. Nii, Karalleel, mis sul siis täna plaanis on osta, kuna ma ela taimetoitlane, siis liha ja Eesti otsime sind elektri juurde, kus on kirjeldatud Viljandi kooli suitsu kodune talulihal, eks kindlasti Eesti toode, siit saab osta siis sisend nagu silme eest läheb kirjuks nagu sadat sorti mingi täissuitsusinki karbonaadi kodust ja ma ei tea, mida igatahes, ja see kõik on eestimaine. Tundub nii, japside järgi. Vaata seda teha kõrva. Sea suu saab osta, kese jääb vist vahele, täna. Valik on raske, igatahes, mida sa tavaliselt siit ostad, kui sa üldse siia satun, Keskturg on tegelikult kõige tihedamini külastatav tootmine poolt. Ja tavaliselt ma ostan seda karbonaadi suitsukarbonaadi. Aga täna ma proovin. Sooviks selle tüki maasuitsusinki ja seakujuline mänguasi on leti peal meeleolu ja tekitab isu. Ma ei tea, kas siis minu arust on see kvartali vallutusmänguasi selline pehme ja head ja ärge Kuhu suundume edasi, pealegi lihaisu rahuldatud, lihtsalt silmadega söömise silmadega. Kas sul maasikaid või tomateid vajab põhimõtteliselt väikset, milleta saab hakkama, aga ma vaatan, et siin kõik maasikad on Poolast toodud. Ma muidugi ei ole üldse kursis, et kust praegu üldse tuuakse maasikaid, aga tundub, et keset maasikad on kõik Poolast pärit. Muidugi piimatooted on sellised sidemeid kinnisilmi valida, ikka satub eestimaise peale. Igal Eesti poolt hästi kaaru, mis vist natuke klassifitseerub välja, jää piima on kodus. Kohvi, kotan jogurtit ja jahvatatakse ene toiks jogurti, optika, oma muu meloodia. Kuidas sulle eesti jogurtit maitsevad? Väga-väga head. Otse loomulikult. Ja aitäh. Kõige rõõmsam ESM-i ja iga kord, kui ma siis ta Komplimente riietuse korral, kui lahe, jäime kogemata piruka. Hommikul kell kaheksa kohe. Tai leib, parankad ilmselt on kahtlustäratavad mingi mini edengi, ringles. Mingi uus tõug, toitu, Räninglid samas, aga jah, see võib vist usaldada ei saa, päris eestimaised nad vist pole ja peale on ka kirjutatud. Paranki, aga ma mõtlen leiba ja saia ma vissi osta, sest et ma avastasin Rotermanni turule on maailma parim must leib ette ka. Digioleks, kahju käsitsi tehtud või? Puuahjus vist sülle ahjus või midagi. Aga, ja nagu siuksed, säilitan ka erinevad, kui need leivad, mida Eesti poodides müüakse. Kas need maasikad, kust need on pärite? Kolova oovate soolad omas. Huvitav, mis nende murelike kirssidega, kust nad pärit on, ta siin on kirjutatud ka Ungari, Ungari, jah. Aga kirsstomatid on, kust? Siukseid ei olegi väidetavate tavalises toidupoes piklikad hakata. Eks ju, aga kuidas siis ikkagi hapukapsaga on otsimine? No vaatame, kas olemaski, aga kuskil mujal vaata isegi kurk on Leedust ja peab ikkagi, kui tahad eestimaist valida, pead väga tähelepanelikult lugema, silte küsima. Ülaturg ei ole ad mingi selline nagu mingi eeldus sellele, et saab kindlasti eestimaistelt, isegi. Mulle tundub, et toidupoest saab rohkem eestimaistelt sisend nagu ootamatutest kohtadest asjad kokku toodud. Aga lähme vaatame edasi, kes aga hapukapsast, ka hapukapsas on praegu vaheliselt kinnid. Buketi tsentriline Emilyga. Siis päris hästi, ta oli tegelikult välja. Braavo hapukapsast ja niimoodi tünni kujul ei ole, tünnid ei ole. Aga kust on pärit kilekotis oleva hapukapsas, peol Harju maakond, silmaselgitaja pakitud? Ma arvan, et ma usaldan seda ilmselt Leedust ei ole ikkagi sooviks hapukapsakotikese diabeeti müüakse niimoodi, et need lehed on kyljes veel eetilistel põhjustel. Naiivsed saab nendest lehtedest ikka, kuidas lehtedest tuleb väga jabur. Ja sellel edul uued lehed lihtsalt murrate natukene panni peal hoiate, panete koos sellega ja väga hea. 12 kuidas teil kaubaga on, kui suur osa teel on Eestist pärit kaupa? Ikka rohkem Eestis? Aga ütleme, mis köögiviljad tulevad alati mujalt, näiteks jogurtid tulevad tomatit, mõned tulevad, mustad tulevad tavaliselt Poolasse rohkem. Kas te teete vahet, kas Poola või eesti oma? Muidugi see on, kui tunda maitsete järgi ja nägemist ka välja nägi, näiteks mis vahangurkidel? Esimese esin neid ja need on poola, kurkide ja väljanägemisega on juba harjunud. Erinevad sordid, erinevad sordid ka ja on kohe näha, et seal on ikka, kui me ostame, seal on neid sildid ka ja need, kes toob siia, ta ütleb mulle kohe, vot see on Poola peol eestikud ja mis see hinnavahe on? Hinnavahe kuskil 10 krooni ikka on nii, et eesti kurk maksab kilo 40 ja see on 30 ja tavaline ostja eelistab kombo korki. Odavamat ilmselt ei, kest armastavad Eesti toodangu ikka võtavad testitud ja kui suur osalen geentuuristel, nii mõtleb. No minu meelest ikka pool ja pool niiviisi ja kellel on raha, see ostab ikka oma, kellel ei ole raha. Aitäh. Võtsite oi issand. Ma olen nii abivalmis, aga mõtlesin, et salaja oma koti pihta. Meil on praegu suurt hapukapsast täis, päris hea? Jaa, on küll, on, aga tegelikult tuleb tunnistada, et et lahtiselt suurtes tünnides müüdav kapsas on veel parem selles mul võrdlusmoment olemas. Kuidas teda, sink maitseb? Oivaline. Kuidas selle singi, nimeli, maa, mehe. Letis too selle sain. Hea küll, aga igatahes on maitsev ja õestunud, ta ei lähe välja selline plastmassist roosavate nagu tava tavaliselt võib-olla talusink, mõned olime, ahah, ahah, nii. Aga kuidas ja kui kas sa leidsid, nagu mingisuguseid lahedaid uusi tooteid saab selle nädala jooksul, mida sa paraned Me pole silmanud lättidel. Ja leidsin ühe nii-ütelda uue, kuid vana toote toote, mida ma ei ole väga ammu tarbinud. Aga mida ma armastan siiamaani meeletult ja see on kama. Ühesõnaga, olen nüüd iga päev Kawasena tuuslemit. Kuidas keefiriga keefiriga ja natuke suhkruke sisse. Kamagaised, kama, kama, sageli tekitab välismaalastesse segadust, et mul on tuttavaid, kes seda kaslane hakanud kartulit lihale tõstma. Aga võid ka toimida, ise proovinud, võivad, nad olid millegi hea jälil tegelikult, aga kas sa millestki loobuma pidid? Jah, pidin näiteks tegelikult neid asju nii palju. No ütleme, on ja. Elutähtsatest asjadest või siis ütleme ilu, toitumisrituaalide niukseid, võtme võtmeasjad, Elutähtsate, mitte võrdlevat soola ma ei leidnud eestimaiste kolme, see oli minu viga. No ma arvan, et kuna nagu Eestis on soola igalt poolt mujalt sisse toodud nagu aastasadu, et siis võib-olla annab sulle andeks selle väikse patu, aga, aga võib-olla oli sul veel mõni patt. Selle nädala jooksul ma olen hästi tundlik mee maitse suhtes. Ja kahjuks see koht, kus ma elan, taani vesi ei ole ka kõlbulik, et et ühte välismaise brändi vette Eks ei anna kuigi jah, nagu pudelivee kohta üldiselt on see, et rootslased on kindlaks teinud, et see ei olegi nii suur ökovat et kui arvestada, et näiteks pudel läheb taaskasutusse siis pidi enam-vähem okei olema. Tunnetuse piinad ei tohiks liiga suured olla. Wendy eksperimendis kukkusid sa vee osas läbi, aga jäid siiski ökoloogiliseks, kui sa neid pudeleid õigesse kohta õigesse prügikasti panid. Just. Aga tegelikult, mis me ikka kurjustab ja ma arvan, et Caroline on väga hästi hakkama saanud ja mina isegi sain väga toreda kogemuse täna turul satun sinna ilmselt tihedamini parteedi lehtede retsept oli küll suurepärane ja seda proovima. Kas sa kasutad eksperimendiga lähedasi? Ta jah, tahes-tahtmata elukaaslane, seesama asja, mida mina selles mõttes, kas ta pani ka seda vahet näha lapikestel toidulaual, oli? Mingil määral ilmselt. Aga ma ütlen, et need muudatused ei ole nii suured, siis näiteks kas või näite tuua, et kui ester helistas. Mulle sisse me olime just valmis keetnud suure potitäie kana köögiviljasuppi mitmeks päevaks. Ja kui ma hakkasin mõtlema, mis seal supi sees on, siis tegelikult enamus oligi eestimaine soolia puljongikuubikud. Ahah, nii et tegelikult ei kujunenud sulle üldsegi mitte mingisuguseks väljakutseks? Ei selles mõttes heita ja tõesti, jah. Ma vastasin. Kama enda jaoks uuesti ning Rotermanni eestimaiste asjade tudu või see ongi tegelikult hiljuti tekkinud ja muide, see me kuulsime neid vahepeal välja, see on avatud neljapäevast laupäevani kell kaheksa kuni 15. Vara ja sealt saavad kohe parimatele paladele peale. Aga väga tore on see, et maha mahekauba saadavus on tegelikult testis paranemas. Loodakse kauplusi ning toidukohti, mis sellele tähelepanu pööravad näiteks nagu Nope, roheline tuba. Ja nii edasi ja järjest rohkem tegelevad mahekauba turustamisega talulikud isa ja erinevaid veebisaite on ka, kust leiab talunikke mahekaupa ja need, ma arvan, et me lükkame nii Twitterisse kõigi foorumisse üles. Me teeme seda. Aga siis hetke pärast võiks kuulata edasi muusikat, aitäh. Karolin tulemast. Aitäh, ja ma loodan, et, et meie väike eksperiment inspireeris sind edaspidigi vaatama toiduainete etikette ning kama sööma liia, vase kama kindlasti. See saade ilusatele ja headele tüdrukutele. Magalad. Igas mokalaadasaates uurime mõnelt toredalt inimeselt, mida loodust ja rahakoti säästud teha nädalavahetusel. Jah, ja seekord oleme pöördunud oma säästuküsimusega kõige õigema inimese pool Eestis üldse. Meie teisel pool telefonitoru on tarkinvestori asutaja ja finantsguru Kristjan Lepik. Tervist. Tere, Christian. Nonii, kuidas kuidas, kuidas ta vastab meie provokatiivsel küsimusele. Mis ta ikka provokatiivne on, igal inimesel see mõte nädalavahetuse või mingi perioodi eest puhkuse ajal mõttes, et ja midagi originaalset modellile pakkuda ei oska. Ma soovitaks lihtsalt minna ja minna metsa, et seal midagi, mis praktiliselt ei maksagi midagi. Ja samas on. Samas on midagi, mis on mõnes mõttes Ühele Hollandi inimesele näiteks üsna kättesaamatu. Ma arvan, et Eesti on tegelikult väga rikas maa. Paljuski me ei oska ise seda näha, võib-olla mõnevõrra eemal olema, et seda märgata. Aga see looduse, mis meil siin on, see on minu arust tohutu rikkus ja mina näiteks suvel välismaale küll ei suuda kuidagi ennast viia. Millised plaanid sul endal on? Need on päris palju, aga selleks suveks on küll kindel plaan minna Hiiumaal mere äärde 900-ks kuskile onni. Ja ma ei ole seda plaani jõudnud. Aga lihtsalt täiesti keset keset ürgloodust vaadata hommikul, kuidas merikotkast saabub see midagi, mis minu arust on kohe midagi väga erilist, nii et et see on ka selline, mis, mis igalühel on kättesaadav, aga ainus, mis ta nõuavad natuke ettevõtmisi. Jajah, tegelikult seda ettevõtteski minu arust ei ole alati vaja, näiteks mina olen käinud, sõitnud Tallinnast ida eesti poole pita raja äärde, ühel suvalisel suveõhtul niimoodi, et et koos sõbraga siis seitsme autoga välja ööbisime, autos oli täiesti, kõik, toimus eksprompt ja, ja ärgata oli väga tore niimoodi, et näiteks orav piilub aknast sisse või siis või siis öösel rebane hiilib mööda, et et see oli nagu hästi elamusterikas. Väga lihtne. Nõudis ainult muidugi natuke bensiini, aga, aga mingite põder põder meilt nagu ööraha ei küsinud. Just noh, siin neid võimalusi on tohutult ja teine asi, mis mulle kohe meelde tuli, oli need Lõuna-Eesti kuplid, mis on minu arust ka midagi täiesti erakordselt toredad, et iga kord kui nad paistma, aga vot siis läheb kohe südames soojaks, nii et, et see on ka midagi, mida tuleb suvel kasutada nii palju kui võimalik. Nii kuidas sa ise õigu säästlikult sa ise muidu mõtled, ma mõtlen isegi raha säästlikult, ilmselt sul on. Sul on lausa Exceli tabel selle kohta. Kuule ei ole, võib-olla peaks olema erialaselt, aga, aga ei ole, et ma pigem ma olen küll viimasel ajal tundnud, eriti kui on see globaalne kriis, mis igal pool käib, et siis tarbimine ja kõik, see tundub eriti suisa vastumeelne, ma ei mäleta isegi, millal viimati poes käisin, midagi endale ostsin et-et, see lihtsalt, ma arvan, et see kriid meile, selle tookiat inimestel läheb ka peas paljud asjad paika ja ja seetõttu selline säästlikum mõtlemine jõuab kohale, et ma ise tegelikult ja ma arvan, et olen suhteliselt nii-öelda säästlik nii rohelises kui ka muidu mõttes, et et et siin on natuke, tuleb alati mõelda, mida, milleks sa teed. Ja see masu on sinu arvates pigem positiivne nähtus. No vaata, see on ju midagi, et kui, kui ta seal tekib palavik, siis on järelikult mingi jama, aga palavik, palavik tegelikult tekib organismis sellepärast, et võidelda nende pahade bakteritega ja kuumusega üritaksin end ära tappa. Et see masu on ka täpselt samamoodi, et ta tekib alati sellepärast, et juudid olid asjad viltu ja masu tegelikult viib asjad nagu õigematele kohtadele, nii et minust täiesti möödapääsmatu. Mitte küll mõnus, aga, aga väga vajalik. Mulle meeldib ka see, et nagu sinugi nõuanne, et minge metsa, minge loodusesse. Mulle meeldib see, et tegelikult on nii palju lihtsaid lahendusi mis siis on nagu lihtsalt liiga lihtsalt võib-olla, et kohe nende peale tulla. Mis tegelikult on väga-väga lahedad. Absoluutselt, et mulle näiteks mingi üks tuttav ütles, et nüüd tahtis nagu minna, aga vist ikka ei mängi välja kuskile suvel kuskile? VTA-le ma ei oskagi nagu näha, et mis jumet sellel on, et tõesti soojem on küll mõnevõrra ilmselt kui õue vaadata, aga, aga noh, see on, minu arust ei olegi vaja ja oleks vaja lihtsalt vaadata need kodumaa kõige paremad kohad üle. Meil on nii palju väikseid saari Absoluutselt, ja kõiki neid asju, mida, mida kas või suure Saksamaa elanikke ei pruugi endale kuskilt leida, nii et tuleb seda kodumaist maavara kasutada nii palju kui võimalik. Selle maavara soovituse eest me peaksime tõesti rohkem märkama ja hindama seda, mis, mis meil siinsamas linna piiri taga on. Ja ilusat nädalavahetust sulle. Meie tänane peamiselt toiduteemaline mokalaat hakkab vaikselt läbi saama. Ja, ja võib-olla võiksime ester teha siin väikseid kokkuvõtted. Milline on sinu arvates nüüd, kui me oleme siin kuulanud, Anni Arro ja Tiina Tauraite, Karolin kuusikut ja teised, milline see on nagu kõige lihtsam ja hooliv viis toitu valida. Arvestada sellega, et võidujalajälg on tegelikult suurem kui näiteks transpordi oma, et kui me mõtleme siin, et me lendame ja see on planeedile paha, siis tegelikult toitu valitseva palju nagu mõjusamalt asjade kulule kaasa aidata ja noh, tegelikult anni soodus ütleme, soovitused eestimaise toidu osas ja Caroline siin turueksperimendid ja eestimaise toidu jahtimine, et ma arvan, et see on hästi teretulnud nähtus. Sest et noh, kas või talupoja loogikaga võttes, kui asi on ikka väga kaugelt toodud, siis ta ei saa olla väga-väga mahevõimega, ütleme mahe saab olla ka ütleme, öko siis väga ei saa olla, sest transpordikilomeetrid on pahad-pahad ja ja kui ta on läbinud tohutut paljut töötlemist, siis ta on ilmselt väga suure energiakuluga ja kõik sihukesed asjad, et ilmselt tuleb lihtsalt veidike mõelda, kui oma otsuseid teha, et mitte lihtsalt hoopi suvaliselt valida. Aga siis iks nagu lihtsamaid viise ongi püüda, aga eestimaist toitu otsida. Sest et nii see vähendab transpordikilomeetreid tegelikult aitad kaasa ju ka meie venda majandusele ja inimeste elujärjele. Ilmselt suudad ka nagu tervislikumalt toituda, sest et noh, eestimaisest toidust on siiski palju vähem leitud ka näiteks putukatõrjemürke ja sellist asja, et seal naid natuke neid juhuseid on, aga ma arvan, et see eesti mainin maasikas, mis peale tuleb, varsti-varsti on ikka suurepärane ja kindlasti kukeseenehooaeg, sellepärast et no mis on veel ökom kui metsas kasvav seen, millel on näiteks jalgrattaga järgi sõidetud. Tore on ka see, et toiduliit on meie valikud teinud selle võrra lihtsamaks, et ta on käima lükanud kampaania ju selle selle kohta, et oleks võimalik leida võimalikult lihtsalt eestimaist kaupa välistanud seda sinimustvalge ka ära, et kõik need 80 protsenti, kes ei leia eesti mees kaupu poest üles saavad nüüd õnnelikud olla. Just. Aga kallis raadiokuulajad, aitäh meid kuulamast, jälgige meid Twitteris, kirjutage meile kirju raadio kahe Macaraada foorumisse. Meie saade on täpselt nädala pärast ja järgmises saates on meil uued põnevad mahedad teemad. Aga seekord siis maitsvat ja mahedat nädalavahetust. Just. Kommenteeri Saadet foorumis R2 poee kommenteeri soodet foorumis R2 p. Raadio kaks. Ööd siis ka.