Ja sellel nädalal head kuulajad, räägime jõulumaiustest ning meil on stuudios Anni Arro, tere. Tere. Oled kirjutanud palju kokaraamatuid ja sul on ka endal kohvikut toredad, kus süstangi maiustused, need need, mis hitid. Jõulumaiustustest rääkides siis esmalt lähevad pähe kohe piparkoogid. Kui tähtsal kohal on nad sinu jaoks jõulude ajal. Piparkook on pigem olnud selline sümboolne jõulutähendus mulle, et mis tähendab seda, et mulle võib-olla piparkook väga ei maitsebki. Et ma võtan tavaliselt niimoodi kaks, kolm piparkooki ja mul piisab sellest. Võib-olla mõtleksin isu nii täis, väiksem? Ei tea. Aga mis mulle meeldib, piparkoogi puhul on see, et kui neid küpsetada, siis see lõhn. Pane see nii imeline ja see on selline nagu stardipauk siis jõuluajale, et lihtsalt selle juba selle lõhna ja meeleolu pärast ma väga tihti küpsetame piparkooke, et et kahjuks jäävad tihtipeale vaagnale seisma ja keegi radinid süüa. Aga, aga ikkagi on nad kuidagi sümboolsed ja peavad olema jõululaual. Ilma nendeta ei kujutaks, nagu, et tegelikult võiks jõuluvana tulla. Aga kui nüüd ise tahaks neid teha päris algusest peale, siis kas saab kuidagi ka piparkoogitaina retseptiga varieerida, teha seda teistmoodi, lisada midagi muud? Siin leid piparkoogiretsept on tegelikult hästi palju muidugi. Ma soovitaks jääda ikkagist sellise baas tarkuse juurde ja mitte igast lollusi sinna sisse panna. Et jõulud on minu jaoks hästi traditsiooniline aeg. Et muidugi panna, ma ei tea, teha rukkijahuga piparkooke või, või, või noh, võib igasuguseid sukkade või mis mida iganes, võid ju tegeleda sinna taina sisse panna, aga aga mina näen, et ikkagist kõige tähtsamal kohal on valida need õiged vürtsid. Maitseained, mis ikkagist, kardemon, mis teeb ju piparkoogist piparkoogi. Et neid maitseid ei tasuks millegagi varjutada. Võib-olla natukene lisada, mida mina olen teinud, on ingverit rohkem lisada ja taina sisse olen riivinud sidrunikoort. Et kui sa seda karamell või seda siirupit teed seda suhkrusiirupit, et sinna sisse siis kuumutamisel veel natukene sidrunikoort lisada, et sa kuumutad selle koore veel ära, siis sellest sellest debastiamic ainele muidu täitsa tavalise piparkoogitaina, nii ta on, jah, oled sa kunagi poest ostnud, tead, ma pean, ütleme ausalt, et viimasel ajal kipub nii olema, et tostangi poest. Õnneks ma tean, kellel on paremad ja kellel ei ole, et kuna mul on endal kohvik, siis siis me maitseme igast eri tooteid ka, mitte konkurentidelt, aga ikka uurid maad, et kuidas teised teevad. Et see piparkoogitaina tegemine on lihtsalt nii suur mässamine? Mul kahjuks on. Jõulud on minu jaoks jube kiraekut kui kokale, et enda peale jääaega mõeldagi, et muudkui vihun teistele teha. Aga kui juba teha ja on see tainas tehtud, kõik on valmis, hakkab kaunistamine, piparkooki tuleks kaunistada ka ikka siis, millega sina neid kaunistab? Mina armastan kõige rohkem muidugi mandlite ja kõrvitsaseemnetega kaunistada. Aga kui nüüd glasuuridest rääkida glasuuri värvimisest, siis ma ei, ma ei kasuta mitte kunagi toiduvärve, mulle ei meeldinud. Noh, mis siis, et räägitakse, et need ei pruugigi olla kahjulikud sulle, aga ta on juba see põhimõtte küsimus, et et kuidas ma panen, värvin nagu koshi, vastaksin siis. Et peeti, saab kasutada mustikad ja miks mitte näiteks rohelise värvi saamiseks natukene basiilikut purustada, blenderis ja hulka segada. Ja maitse jääb ka väga, väga hea, mis sobib taga piparkoogi maitsega. Aga siis sa kasutad peedimahla, jah, peedimahla ja just mille sa segad selle? Jah, just kõige sisse ja mustikad samamoodi mustikamahlas. Aga millal sa paned mandleid? Mandlit, ma, ma panen lihtsalt piparkoogi peale, muidugi siis peab piparkook olema üsna õhuke. Mantel kipub, on ju natukene ära kärssama, et siis, et ka see piparkook vajaks vähem küpsetusaega, et kui sa teed päris paksud piparkoogid, seal on rohkem küpsetusaega mandril kipub seal peal enne ära kärssama, kui piparkook on valmis. Ja kõrvitsaseemned asi, millega saab alati kest silmi ja ninasid nendele päkalõikudele juurde monteerida. Kena, nii et järeleproovimist üksjagu, aga homme räägiks jõulukookidest, et kas annab neid teha ka näiteks piparkoogitaina põhjal? Ikka ikka annab, selles mõttes, et et kui sa ju teed mahlase sisu või Te peale, et siis siis jääb, jääb väga maitsev ja mahlane, ta jäägi võib-olla nagu piparkoogiga meenub esimesena selline krõmps krõmps amps, aga kui sa näiteks sinna peale paned toorjuustukate teed, siis ta imbub sellest mahlast läbi ja, ja väga hea, mahlane pehme seda omme räimi.