Me jätkame huvitaja saadet toidurubriigiga, räägime sellel nädalal juustudest, oleme käinud läbi terve Euroopa. Meie vestluskaaslaseks on aktsiaselts Valio Eesti köögimeister, Indrek ose. Indrek, kuidas iseloomustada hetkel Eestis toodetavaid juustusid ja kui arvestatav juustumaa Eesti üldse on? Eesti arvestatav juustumaa ma ütleks ikkagi, et et juustu küll jah, millise juustu valmistamise traditsioon ei ole küll nüüd, kes teab, mis pikk ja võib-olla siin algusaastatel kui juustu valmistati, siis ei leidnud eestlaste seas nii suurt klaarsest kui võib-olla oleks oodanud, aga aga tasapisi on eestlased harjunud nende maitsetega ja tänapäev päeval aness, maitsemeeled väga hästi arenenud ja üha paremaks läheb, võib öelda, et aina uusi ja uusi maitseid leitakse ja lausa küsitakse, et, et see on küll väga hästi selline positiivne. Ja mis seda ka kinnitab, on see, et Eestis üha enam juustu toodetakse. Küll jah, et me ise oleme nii tillukesed, et väga palju me sellest ära ja siia ei jõuagi, aga väga palju ka eksporditakse, et siin Venemaale Soome. Et meie selliseid edukamaid juuste isegi on viidud näiteks olümpiamängudele, et seesama Forte juust, Võru juustutehases toodetakse itaallaste juhendamisel on valmistatud ja Itaalias küpsetatud, aga ta on maailmas väga sooja vastuvõtu leidnud ja viimastel olümpiamängudel Pekingist aga olümpiasangarite lauale jõudis. Et selline selline huvitav lugu selle juustuga on ja mis kinnitab ka siis võib-olla eesti juustu natukene sellist edulugu. Väga maitsvad juustud kindlasti, mis, mis meil Eestis on, osatakse teha selliseid Tilsit tüüpi juustud, mida tuntakse kui vene juustu nime all. Et atleet annast kõige tuntum nimi, et seda nüüd küll müüakse üle. Võib vist öelda küll, et üle kogu Venemaa ja ja, ja mitte ainult meile ta ei maitse, vaid kuulda on, et ka. Ühelt poolt on seda head, sellist sooja vastukaja tulnud sellele juustule. Igasugused suitsujuustud need küll nüüd valmistatakse Eestis aga, aga nende üldise algupära võib-olla ei ole nii Eestile nagu ka ütleme, porte, juustu tegelikult ta ei ole küll eesti juust, aga selles mõttes ta see juust, mis siin tehakse, meie samast Eesti toorainest leiab maailmas väga sooja vastu võtta. Kui selliseid trende vaadata, mis juustumaailmas levivat, siis millised need praegusel hetkel on, millised lisandid on populaarsed, millises suunas juustumaailm liigub? Et juustumaailm liigub küll väga väikeste sammudega, selles mõttes ma ütleks, et, et see juustutootmise protsessi ajaga nagu väga palju muutunud. Ja see protsess ei ole muutunud ja ega väga palju selliseid uusi maitselisandeid ka ei ole tulnud, kuna see juustu ajalugu on nii pikk, et siis kõik on tegelikult juba jõutud proovida. Lihtsalt see, et, et mis hetkel mingi asi natukene võib-olla populaarsem on hetkel mu enda tähelepanek on see, et et jälle hakkab selline just igasuguste lisanditega juust, on üsnagi populaarne, et siin meie oma poelettidelt jana lasi sama köömnetega juust ja ja nagu ma siin võib-olla ka erinevate teemade juures puudutanud pesto juust, mis mulle endale väga meeldib, aga mida küll nüüd Eestis nii palju või üldse tegelikult vist ei toodeta? Kui nüüd teema kokku võtta ja soovitada algajale juustusõbrale sellist esimest tee suunda, siis kuskohast üldse pihta hakata ja kus seda juustu infot leiab? Soovitaks pihta hakata selliste väikeste sammudega, et esimesed sellised sammud võiks olla üsnagi ettevaatlikud ja eelistada pigem pehmeid maitseid. Et mis ma siin välja oskan tuua, priijuust on küll üks selline, mis, mida võiks algajale juustusõbrale kindlasti soovitada. Samad sellised võileiva juustu, Eda Emmentaal Kuuda juust kindlasti tasuvad proovimist siin, mis on meil hea, ongi see, et võib-olla näiteks kui alustada Kuuda juustuga žesti hea. Ta on selline noor kauda, proovida see ära ja proovida ka natukene vanemat juustu, et proovida, kuidas see maitsevahe on, et mis aegsele juustuga siis teinud on ja sealt edasi minna, et kui täitsa vanasid juuste tahab, siis, siis parmesan on selline, mida müüakse väga nagu väga erineva ealistena. Ja päris vanad parmesani, ta on juba sellised peaaegu nagu kivikõvade teda isegi tegelikult ei lõigata, võitjate lausa murtakse sealt juustutüki küljest. Kust infot leida infot igast erinevaid kanaleid, on kindlasti, et tänapäeval on hästi palju toiduportaale, kus, kus on hästi sellist laia infot, mis on hästi tore ja hea. Aga samas võid vaadata ka, näiteks oli kodulehele, kus on olemas juustukool ja, ja erinevate juustumaa kohta seal info on olemas ja ma usun, et see on ka selline hästi huvitav ja algteadmisteks kindlasti. Põhjapanev. Väga hea, igal juhul suur aitäh terve nädala vältel juustudest rääkimast aktsiaseltsi Valio Eesti köögimeister Indrek ose. Aitäh.