Me jätkame huvitaja saadet toidurubriigiga, sellel nädalal on meil jutuks juustud ja räägime eelkõige siis Euroopas levinud ja toodetavatest juustudest. Vestluskaaslaseks on aktsiaseltsi Valio Eesti köögimeister Indrek ose. Indrek Hollandi juustud on ühed sellised maailmas väga tuntud, et mis nende sellise kuulsuse taga peitub. No nende kuulsust, aga ma tooks välja võib-olla kaks nime, et kauda juust ja Edaminust, mis on kõigile eestlastele hästi tuntud ja ja võib vist öelda ka, et seda tüüpi juuste kõige rohkem siin tarbitakse ka selliseid võileivajuustud nii-öelda meie mõistes nad on kuigi samas, et ma usun, et kui siin mõni hollandlane nüüd oleks, siis tema sellega vast isegi ei nõustuks, et see, selline lihtlabane võileivajuust on nagu meie oleme harjunud seda tarbima. Aga et Hollandi juustu jah, maailmas on väga laialt levinud või tuntud ja see osaliselt tuleneb ka sellest, et hollandlased on üldse ühed kõvad juustutootjad ja nad sellest 75 protsenti ekspordivad igale poole maailma, et sellest ka see nende tuntus, nimi on tulnud. Muidugi see nimi ja tuntus ei tuleks kindlasti ilma selleta, kui seal taga ei oleks ka väga häid juuste, olgem ausad. Natukene nüüd ka nendest Kuudast ja Edamist räägiksin, siis tegu iseenesest, tegelikult on hästi selliste Sarast jõustidega, et see kõige suurem erinevusest tulebki sellest, et on rasvaprotsendis on üks asi. Ja mis siin siis veel välja tuua, erinevuste poole pealt on see, et et Kuuda juustu kindlasti ka eristatakse selle põhjal, et tal on erinevad küpsusastmed ja tuntakse nii noori vanu ütleme keskmise, aga Kuuda juustu kui ka selliseid vanemaid, mis on siis juba oma maitselt täidlasemad ja sellised tugevamad. Kuuda juustu tihtipeale ka näiteks maitsestatakse erinevate, kas vürtsidega või, või, või mingite muude maitsesegudega siin köömneid kasutatakse, kasutatakse pestot. Võib-olla, kui keegi on lettidel näinud, selline roheline juustutükid algselt tunduda päris siukene, kuidas aga aga soovitan proovida, et mulle endale küll väga meeldib jällegi selline huvitav kooslus see ürtide kasutamise oskus ja on tulnud sellest, et Hollandil on läbi aegade olnud head suhted India, Indoneesia kõige selle piirkonna maadega, kus kus need eksootilised maitsed siis ka pärit on ja sealt see sealt soov katsetada ka. Kui põikame nüüd hollandi juurest Šveitsi, siis Šveits juustud on samuti väga tuntud ja see lause auklik nagu šveitsi juust peaks andma ka aimu sellest, et seal midagi head valmistatakse. Nii ta on ja Šveitsi puhul tuleb öelda ka seda, et tegelikult kui Eestis kunagi juustu tegema hakati siis esimesed juustumeistrid, kes Eestis juustu valmistada olidki Šveitsist pärit ja nende eestvedamisel see asi siin üldse meil käima läks. Aga Shveitsi juustidest lähemal rääkides siin on taks võib-olla kõige tuntuma nime välja, mis on Emmental juust, jällegi eestlastele üks selline väga hea ja tuntud, nii tehakse muidugi vägal pool mujal maailmas ka, et mitte ainult ainult nende tehas enam seal ei ole eristatav ja võib-olla teistest juustest selle poolest, et tal on siuksed, suured, ümarad juustuaugud mis, mis paljudele meeldivad ja kuidagi sellise õige juustu just õige juustu pildi silme ette manavadki, et selle Emmentari juustu võiks küll liigitada selle juustu alla, et sihuke kõige ehedam juuste valla kuidas need augud sinna juustu sisse saavad, need juustuaugud on loogide selline mikroobide töö, siis võib küll öelda, et kui nad sinna juustu või piimasele laabises juba on siis tänu mikroobide toimele nad hakkavad seal nii-öelda elama ja nad eraldavad gaasi, mis selle augu sinna juustu siis see tekitabki. Ja ütleme, Aja jooksul need Need ained, millest seda gaasi toodetakse või kuidas auk, ütleme suuremaks kasvab, siis mingi aja jooksul see ammendub kasv pidurdub ja jäävadki sellised ilusad suured ümarad augud ja see täiesti oleneb ka erinevast juustust ja erinevast mikroobide eest, et kui suured need augud siis sinna juustu täpselt tekivad. Aga lähme Šveitsist edasi Inglismaale, seal on väga tuntud Cheddar'i juust, mida olen ise ka korduvalt maitsenud ja tegemist on tõepoolest väga maitsva juustuga. Millised on need Inglismaa sellised peamised märki juustud või symbol, juustud? Nagu sa mainisid siis seda rongi kindlasti üks tuntumaid juuste ja ja ega tegelikult väga palju inglise juuste testi poeletilt ei leiagi, mis ühest küljest on selline võib-olla kurb, aga samas kuidagi eestlased jah, ei ole osanud vist inglise juuste nii palju omaks võtta kui, kui muu maailma juuste. Mille poolest nad inglise juustud erinevad teistest maailma maade juustest, võib-olla on see, et see juustule saab siis, millest juust valmistatakse, mujal maailmas on tihtipeale tehtud. On loomne, aga aga jah, kindlasti puhul on see taimne, et see on niisugune üks huvitav, huvitav erisus. Mis selle seda juustu kohta veel öelda? Tegu on testi maitsva juustuga, aga mitte ainult, et teda saab väga edukalt kasutada ka erinevates toitudes. Kuna ta on niisugune hästi heade sulamisomadustega, siis, siis saab ta väga edukalt ka näiteks fondi ühiskasutada. Või proovida lausa pitsa peale panna, et jällegi sihuke täiesti hea ja omapärane tulemus, kui tundub, et see maitse võib-olla liiga tugev, siis võib alati ka mitut juustu kokku segada, võtta sinna kõrvale mahedamaitselised mozzarellat ja teha niisugune inglise itaalia segu, et miks mitte. Aitäh tänaseks ja me jätkame juustu juttu juba homses huvitavas. Aitäh.