Ja me jätkame huvita, saate toidurubriiki, sellel nädalal on meil jutuks juustud ja püüame ülevaate anda Euroopa köögist ka ja eelkõige nendest kiustudest, mida siis Euroopas valmistatakse. Meie saate vestlus, tänaseks on aktsiaseltsi Valio Eesti köögimeister Indrek osa. Kui eile rääkisime Itaalia juustude, siis lähme mööda seda Vahemere rannikut edasi ja jõuame üsna pea ja Prantsusmaale. Millised on need Prantsusmaa juustud? Meil on kõige tuntumad selliseid kreemjat PRIA Kamembeed. Mil moel käib üldse nende tootmine? No need kaks juustu nüüd konkreetselt on sellised kuidas ma siis ütlen, et kindlasti on ka prantslaste endi suured lemmikjuustud, aga neid eristab võib-olla sellistest tavalistest juustidest meie mõttes võileiva juustu siis see, et neljandik, see oli selline valgehallituskiht mis siis just annabki sellele juustule omapära. Ja seda valget hallituskihti seal juustu peale ei maksa kindlasti ka karta, et tegu on tegelikult eesti söödab asjaga ja ja midagi kurjade inimestele ei tee. Et võib-olla küll jah, et jällegi algajatel tundub ta selline natukene võõras või kuidagi, et siis võib ta testiga ära lõigata, aga aga nagu ma ütlesin, kurja temast oodata ei ole. Mis priijuustude ja Kambeeri juustu puhul veel hästi huvitav on või mida paljud inimesed tegelikult ei tea. Näiteks on see, et tegu on juustidega, mis lähevad ajaga vähemaks, natukene ennast ära ja siis nagu ka veiniga. Et kui seal juustu peal ka on parim enne kuupäev, siis täiesti julgelt võib selle juustu viima sel kuupäeval võtta ja ma usun, et see maitseelamus on palju parem vähem kui kui väga värske prii juustu puhul, näiteks. Et seal juustu puhul ongi see, et ta küpseb nii-öelda väljast sissepoole ja selle juustu erinevat vanus saab määratleda niimoodi, et kui see juust nüüd ütleme keskelt lahti lõigata siis on näha seal ääres kui on juba selline keskmise vanusega juust, on näha sellist kreemjat, kreemjat, juustu, konsistentsi ja keskel on selline valge tahke süda. Et see tähendabki seda, et juust on juba hakanud küpsema äärest sissepoole, sinna sisse on meil jäänud süda, mis täielikult läbi küpsenud. Aga nendel päris ütleme võib-olla parim enne päeval või võib-olla ka paar päeva pärast siis sellel juba süda ka kenasti kreemiaks muutunud ja see maitse on juba hoopis midagi muud kui, kui päris värskel juustul. Aga mis nendasama kahe juustu peamine erinevus on PRIA kamandaja. Et ega seal tegelikult väga suurt erinevust ei olegi, pigem kõige suurem. Vahe on selles, et kasutatakse erinevat, seda hallitus, hallitusseent siis, mida seal peal kasvatatakse küll variatsioone erinevatest piimadest, et olen kuulnud, et tehakse ka kitsepiimaga Kambeeriaga aga pigem on ikkagi see hallituse erinevast kõige suuremast. Aga kuidas tehakse nüüd sinihallitusjuustu? Sinihallitusjuust, nagu nimigi ütleb, on ka tegelikult hallitusjuust lihtsalt seal on see vahe, et et see hallitus siis tihtipeale kas külvatakse pinnale, kus ta siis ka segatakse läbi ja niimoodi ta hakkab seest väljapoole kasvama või siis lausa süstitakse seda hallitust juuste sisse niimoodi, et kui mõne jõustub olla, on näha ka, et kui ta lahti lõigati, seal on sellised nagu torujad torujad, kanalid, et sealtkaudu hallitus sinna sisse süstitakse, kus ta siis hakkab edasi arenema. Nii et selles mõttes on tegu sellise elusa juustuga Jah, kindlasti, et juust on selline elav, elav toode ja juustude puhul tõesti ma nüüd küll ei julge seda tegelikult võib-olla ka välja öelda, aga vähemalt ma ise ei karda. Parim enne kuupäevaga juustu puhul, et tihtipeale on vanemad juustud palju paremad kui, kui noored. Kui nüüd itaallased armastavad juustu tarvitada roogade, siis, siis mil moel prantslased neid erinevaid juuste tarvitavad, mis sinna juurde käib ja millised valikud tavaliselt tehakse? Prantslaste puhul ja ma arvan, et ka itaallaste ja väga paljude muude juustusõprade puhul vein Vein juustu juurde küll siin varasematel aegadel on eelistatud punast veinijuustuga, aga viimasel ajal ma ise küll soovitaks kindlasti valget, et ma ise olen selline valge veinisõber ja julgen ka soovitada valget veini juuste juurde. Muidugi, siin tuleb jälgida ka seda, et mis juustidega üldse tegu on, mida hakatakse sööma, et selliseid tuge mõlemad tugevamaitselised juustud tahavad enda juurde natukene tugevamat veini, et siis võib-olla tõesti on punane parem, aga sellised lihtsamad valged lihtsamad juustud nagu ütleme, priijuust, mis on hästi maheda iseloomuga, et tema juurde teisest vabalt võtta valget veini, miks mitte ka prossekot või või lausa shampust. Aga veel sinna kõrvale võtta, kui juba on olemas veinipokaal ja juust, siis eelistatakse moose. Viigimarjamoos kuulub ka mu enda suurte lemmikute hulka sobib üllatavalt paljude juustidega. Sama hästi sobivad ka kõikvõimalikud puuviljad, pähklid, need on sellised tavalisemad asjad. Eestlastel võib-olla soovitaks proovida näiteks karusmarju, mis on selline huvitav kooslus, et täiesti huvitava tulemuse annab. Et ei maksa karta katsetada, et kindlasti tasub proovida uusi asju. See on küll minu nõuanne inimestele sest tihtipeale sellised uued ja huvitavad kombinatsioonid sünnivadki just sellest, et keegi on esimest korda proovinud segada kokku, siis noh, ütleme võtnud tüki juustu ja sinna juurde sama karusmari, näiteks, mille ma just ära mainisin, et et see on niisugune väga-väga hea tulemus. Aga kas on olemas ka mõni selline kombinatsioon, mis nüüd kindlasti ei sobi, mis on aja jooksul võib-olla äraproovitud, põlu alla sattunud ja jah, seltskonnas võib tegelikult isegi häbisse jääda sellise kombinatsiooni loomisel. No üks reegel. Küll, et millega võib-olla juust ei sobi ja see on kala ja mereannid, et seda nagu väga ja tihti kokku ei segata või nendes roogades ei kasutata väga tihti juustu. Kuna juustu ise siukese üsnagi tegelikult intensiivse maitsega ja kala kipub olema õrnakoeline, siis siis lihtsalt see juust jääb seal väga domineerima, kuigi on samas ka toite näiteks itaallased teevad risotot, kus siis on parmesan täiesti olemas ja mereanni vilksatas ka, et selles mõttes on mingid reeglid, aga samas on ka erandid, et aga võiks öelda küll, et kala võib-olla seda on see, et mille puhul väga nagu ei soovita juustu kasutada. Aitäh tänaseks aktsiaseltsi Valio Eesti köögimeister Indrek ose ja me jätkame juustu jutu juba homme, aitäh.