Ja jätkame huvitaja saadet toidurubriigiga, sellel nädalal räägime toidurubriigis juustust ja meie külaliseks on aktsiaselts Valio Eesti köögimeister Indrek ose. Me püüame nädala vältel anda ka ülevaate mitmesuguste maade juustutraditsioonidest ja täna alustame siis Itaaliaga. Indrek maailma vanimat teadaolevat juustud tulevad Itaaliast, milliseid juustusort seal üldse on ja kuidas neid tarvitatakse või milleks? No esimese asjana kohe mainin ära, et Itaalia juustud kuuluvad ka vaieldamatult mõnda suurte lemmikute hulka ja seal see juustuvalik tõesti on väga lai. Et kui me siin eelmises saates rääkisime sellest, et Itaalias on väga pikad juustu valmistamise traditsioonid siis jah, neil on nagu ajaga nii-öelda olnud aega valmistada oma oskusi lihvida, juuste valmis oskusi lihvida ja need maitsetulemused testi kinnitavad seda ka, et tegu on väga heade jõustusega. Aga kõigi nüüd konkreetsemaks minna, siis ma mainis kindlasti ära parmesani juustu, mis vist võib küll öelda, ka on üks selliseid tuntumaid juuste yldse Itaaliast ja võib-olla ka maailmas üks tuntumaid juust. Et tegu on siis sellise laabi juustuga ja ta nagu väga erinevad sellised küpsetusajad. Ja kui ma ütlen küpsetusajad, siis ma ei mõtle seda, et jahioleks reaalselt kuskil ahjus küpseks, vaid pigem see, et ta on juustukeldris, seisab teda seal Aja jooksul harjatakse, teda tõstetakse küljelt küljele, et küpsemine või valmimine nii-öelda oleks hästi ühtlane ja et ta ei läheks lõhki, sinna pinnale ei tekiks liialt baktereid, siis see on selline hästi hästi loogiline protsess. Ja, ja ma võin öelda ka seda, et näiteks Eestis valmistatud sellel laadsetel juustud et Võru juustutehases näiteks valmistab meil forte juustu, mis on siis samalaadne kuid selle juustuga on ka see, et, et seda Eestis teha, siis ongi seal neid tehnilisi protsessi on nii palju, et see harjamine kõik Itaalias näiteks teavad robotid siis Eestis ollakse käsitöö, et siis need juustud lausa viiakse Itaaliasse küpsema ja tuuakse hiljem tagasi meile müügiks, kus siis ongi see, et need, selle protsessi teevad ära robotid seal. Aga kui sind del juustu poole pealt edasi minna, siis mainin ära, et mozzarella juust kindlasti ja kõik teavad, kui pitsa peal käivat juustu. Aga samas väga selline lihtne tarbida ka salatites näiteks natukene oliiviõli peale musta pipart veskist jahvatada, basiilikulehed väga selline lihtne ja suurepärane toit, tomat kindlasti käib sinna juurde ka, et seda ei maksa unustada. Siis sinihallitusjuustu test võib olla sulajuust võiks jällegi selline kõva nimi siis itaallastel mis on selline hästi intensiivne, intensiivse maitsega ja selle juustu puhul võib-olla ütleks ka seda, et, et kes on nii-öelda esimesi samme juustumaailmas tegemas, siis võib-olla selle juustu proovimist võib-olla alguses kohe ei soovitakski, et pigem nagu samm ainult nii-öelda minna, et, et need võib-olla väga tugevad maitsed ei pruugigi esmapilgul kohe maitsta, et siis selle juustu võiks võib-olla jääda natukene tahapoole. Aga väljustudest edasi rääkides, mida Itaalias kasutatakse, siis kindlasti mascarpone juust. Mis on siis toorjuust ja mida kasutatakse tihti magustoitude valmistamisel, tiramisu kõigile tuttav magustoit? Erinevad koogid, ka juustukooki tehakse, võib teha mascarpone juustust. Üks huvitav juhus, mida itaallased veel kasvatavad, on ricotta, juust, ja seda siis tehakse vadaku lausa, et kui võrrelda millegiga sellesse meie sellise kohupiimamoodi ja seda kasutatakse erinevate näiteks ravioolid, täidistesse. Ja ka samamoodi saab sellest, kus toite teha, ta isegi kannatab küpsetada, et selliseid küpsetised ka sellest rattast on väga-väga populaarsed. Itaalias. Itaallased on see rahvas, kes kipub juustu tarvitama eelkõige toitudes, mitte siis juustu niimoodi paljalt või juustu ennast. See on küll tõsi jah, et et nagu sa ütlesid ka, et prantslased tihti armastavad niimoodi ta endale neli, viis juustu sinna juurde vein ja, ja lihtsalt naudiskleda, siis itaallased pigem kasutavad selle ära toidus kuidagi, et kas siis teevad lihtsalt sellest näiteks mingi kerge salati endale, mida päeval on väga hea süüa, kuna kliimaga soosib sellist kergemat toitu, aga samas ka põhja pool jällegi on, on sellised ütleme natukene teistsugused toidud, et kuna sealse kliimaga mägedes kipub jahedam olema, siis ikkagi otsitakse sellisemaid, rasvasemad juustud välja ja tehakse näiteks rasvased pastakastmed või või hästi levinud on selline pastakaste siis, mida isegi võib natukene nagu fon tüüks kutsuda, kus on koor, sinihallitusjuust võib olla veel midagi sinna juurde pandud, natukene ütleme, seedriseemneid sulatatakse valatakse lihtsalt värskele pastale peale ja ongi toit valmis, et et hästi, selline samasse lihtsus on ka, mis iseloomustab itaalia köök, et, et see on niuke. Noh, nagu ma ütlesin enne, et minu enda suur lemmik Igal juhul aitäh tänaseks ja jätkame juustu jutt juba homme. Nägemist.