Ja täna tuleb juttu Müllidest ning stuudios on Tallinna teeninduskooli kokaõpetaja Anne Mäe. Püsib peetakse ka selliseks hommikusöögiks, tavaliselt ostetakse poest, nad on suhteliselt kallid piimaga ja ongi olemas. Kas saab seda ka ise teha ja müslit saab täitsa vabalt ise teha ja jällegi minu arvates on see suur võit rahakotile, sest vaatasin täna just ülepoes, kui palju maksab umbes siis erinevate helveste pakk. Viie 500 grammine pakk maksis kuskil umbes 10 krooni sinnakanti umbes sinna piirides, ehk siis kilo kaerahelbeid maksab umbes 20 krooni. Kaerahelbed tavaliselt ongi selleks müsli põhikomponendiks või siis mingid muud helbed, mida parasjagu kasutada tahame. Ja vaatasin võrdluseks ka müslid ja hindu siis müsli kõige odavam hind, ühe kilone pakk maksis 40 krooni millegagi, no 44 vast või midagi siin see oli kõige odavam, see oli kõige odavam ja see sellest siis tegelikult need hinnad on nii, et kuskil poolekilone müslipakk tavaliselt maksab ikka 35 40 krooni ja sealt ülespoole. Aga jällegi, muidugi, meil on hästi mugav, lähme poodi, ilus kirju pakke, vaatame, mis meile ahvatlevam tundub, ostame ära. Ja kindlasti on müslid sööjateks ka paljud lapsed kodus, et kui, kui nad ei söönud seda müslit just hommikusöögiks, siis väga tihti lapsed söövad seda siis kui koolist tulevad, võtavad natuke jogurtit müslit sisse ja saavad sellise tervisliku toidu. Nii et et iseenesest muidugi seda, seda ongi mugav niimoodi kasutada. Aga mis, mis on tihtipeale nende mühvlide hädad, mis poes müügil on, on see, et nad on hästi magusad. Ma ei tea, võib-olla olete ise ka sellega kokku puutunud, et nad on tõesti magusad. Ja, ja võib olla ka see koostis, mis seal sees täpselt on. Noh, see sõltub inimeste maitsest, aga kui seda ise teha müslit, siis müsli komponentide valik jääb jällegi meile endile ja ja kui palju ja kui, kui mitmekesiselt me neid siis sinna lisada tahame, eks see kindlasti tõstab ka nii-öelda seal müsli oma hinda. Et mida rohkem me sinna erinevaid komponente paneme, kõik need ju maksavad. Iseenesest ma näen, mida ma panen iseenesest ma näen, mida ma varen, ma näen, palju ma panen sinna mingit rasvainet, palju ma panen sinna suhkurt ja sellega saab reguleerida kindlasti seda, seda müsli nii maitset kui magusust hästi palju. Aga kas ma peaksin nüüd need kaerahelbed või muud helbed, mida ma otsustan kasutada ennem ära ristima? Komani kuku, hakkan segama ja seal on kaks moodust, mida, mida, mida saab kasutada, ehk siis üks variant on selline, et müslit saab valmistada ahjus. Ja selle müsli komponendid siis segada ära suhkruga ja võib-olla siis veidi ka toiduõli või mida iganes te tahate sinna sellisest rasvainet panna, ta jätab lihtsalt natukene krõbedama parema maitse, kui sinna natukene õliga lisada või muud rasvainet võid näiteks. Ja 120 kraadi juures siis niimoodi ristida, seda helveste segu aega aeg-ajalt segada. Ja kui me sinna tahame lisada veel kuivatatud puuvilju või pähkleid, et need, seda siis päris lõbus siis kui müsli juba hakkab maha jahtuma või mett mesi kätt just, just et see ka päris lõbus ikkagi med pole mõtet meil niimoodi seal pikalt pikalt kuumutada ja teine võimalus on pannil teha. Nii nagu tihtipeale tehakse näiteks magustoitude juurde ristitakse kaerahelbeid, et natukene võid lasta pannil üles sulada, siis segada sinna hulka kaerahelbed ja suhkur ja siis lihtsalt see moodus võib-olla on, sellepärast siis ühest küljest kiirem, aga teisest küljest, et ma pean olema seal kõrval kogu aeg, ma pean segama ja röstida nii kaua, kuni ma näen, et need kaerahelbed hakkavad tõmbama sellist ilusat kuldpruuni värvi ja, ja siis segada sinna hulka, mis me veel tahame segada või väljas ta isegi ka natukene jahtuda, et ja siis hiljem segada pähkleid kuivatatud puuviljad, rosinad, mingeid seemneid, mis iganes me sinna tahame segada. Kaua selline müsli seisab, kui kiiresti ma peaksin, ära söön. Tavaliselt soovitatakse seda, et Me laseme ta korralikult maha jahtuda, mitte mingil juhul siis kuumalt ei pane sellesse purki või, või anumasse, kus me teda hoiame. Et, et see anum peaks olema selline, mis käib korralikult kaanega kinni ja selge on see nüüd, et oleneb sellest, millist rasvainet me seal kasutada. Oletame, et kui me kasutame võid, siis ikkagi see mingi aja jooksul hakkab rääsuma. Et Ma arvan, et mõistlik on teha umbes nii suur kogus, kui me niisuguse paari nädalaga ära sööme ja siis jälle uus teha. Või siis vahet pidada, et see on nagu selline iga inimese enda asi, et aga kindlasti noh, põhiline, mis seal, mis seal rääkima hakkavad, on. On erinevaid rasvad, et need kas siis pähklites või, või siis selles rasvaines, mis me sinna lisanud oleme. Muud häda nagu võib-olla ei tiki seal. Aitäh Anne Mäe ja homme räägime Sukinidest kõrvitsatel step baklažaanid.