Ja teie siis oletegi selle suure suursuguse lehmalauda või farmi tallimees või, või peremees? No siin karjamees või nagu öeldakse, karjak tallimees on meil ka, aga tema tegeleb rohkem habestega ja nii ah soo, ega midagi. Ja teil on siis isegi hobuseid väga huvitav. Huvitav elu on teil siin kolhoosis Öelge. Kui see nüüd saladus ei ole, siis? Ei, meil pole siin kuskil saladust, küsi aga küsi. Kuulge öelge palun, mis torude süsteemid teil siin igal pool seintel lagedel, põrandatel, destilleerimise seadmed. Nähtavasti. Te ajate siin vist ka seda vana haljast. Ei, see on nüüd masin, kes nüüd ilma masinata lüpsta jõuaks. Jaa, ja näete, sealt tulebki see meie zootehnik, Roosi õun, tragi naisterahvas. Ja, ja ma tunnen, ma tunnen Roosi õuna. Eelmine kord, kui ma siin käisin, vestlesin temaga seafarmist. Tervist, seltsimees Õun. No nagu näete, olen mina jälle kohal. Mul hakkas teie kolhoos meeldima. Palun, palun tulge alati, kui aga mahti saate. No teate, piinlik on rääkidagi. No mis tõsi, see, mis tõsi. No mida see linnamees lehmast teab? Nüüd küsige, küsige küll me hakkama saame. Me imetlesime siin koos teie karjakuga, õieti mina imetlesin siin teie suurepärast väljalüpsiagregaati. Meenutab teil nagu keskkütet või meiereid või, või kuidas ütelda natuke nagu viinavabrikut? Võib-olla jah, tegelikult lüpsiagregaadi nisakannud imevad nisadest piima, mis vaakumvoolikute kaudu läheb piimatorudesse, hoidlasse ja jahutusse. 1902. aastal konstrueeriti kahekambriliste nisakannudega kahetaktiline masin. 20. sajandi esimestel aastakümnetel hakati kasutama ka kolmetaktilist, mida te praegu just siin oma silma all näete. Huvitav huvitav ja palun, palun jätkake. Talvetingimustes on meie piimakari farmihoonetes suvel aga karjakoplites ja huvitav ja, ja kui palju te siis ühelt lehmalt nii-öelda piima päevas saate? Ma mõtlen muidugi rekordlehmi. Maailmarekord on 90 liitri ümber. Meil siin on tsirka 55 liitrit päevas ja nii et võib vabalt öelda, et oh sa hull oma udaraga pime oma piimaanniga, jah. Piim on nagu üldiselt teada, meil väga tähtis toiduainepiim sisaldab rasva, mineraalaineid, fermente hormoone, hoone pigmente ja ka vett ja, aga öelge, kui nüüd lehmadele poole rohkem vett anda, ma mõtlen joogiks, kas siis tõusevad piimasaagid poole suuremaks? Mis te nüüd, ega ainult vesi, siis ei aita aia ja ma saan aru, muidugi kui lehmadele rohkem vett anda, langeb ju ka piima rasvaprotsent ja nii see siis ongi. Nüüd meie müügilettidele on ilmunud uudistoode kahe protsendiline rasvata piim. Ei, no mis te nüüd Meil toodetava piima rasvasisaldus on harilikult kolm või neli protsenti. Lahjendamine toimub piima töötlemise käigus osa tarbijate huvides, kes seda meelsasti joovad. Nii huvitav oli hea, aga mina mõtlesin muidugi, et aga öelge, palun osa veiseid on teil nagu musta-valgekirjud, teised jälle nagu punakaspruunid, noh, võiks öelda nagu rammusat värvi, eks seegi vist ole üks olulisemaid piima rasvasisalduse näitajaid. Ei kahjuks lüpsilehmade värvus rasvaprotsenti ei mõjusta. Ah tõsi. Ja ega midagi, seltsimees Õun. Aga kuidas toimus siis teiste piimaliikide tootmine? No ütleme nagu keefir piim, pett, minu ettekujutuse järgi peate lehmi päris tükk aega päikese käes hoidma. No et no ütleme, et kvaliteetset hapupiima saada või, või on teil nende piimaliikide jaoks eri tõugu veised? Keegi pole vaja eri tõugu veiseid ega nende päikese käes hoidmist. Kõik tähtsamad piimatooted nagu või juust, hapupiim, keefir, petipiim, kooritud piim ja jäätis on valmistatud tootjalt vastu võetud täispiimast piimakombinaat. Meie kolhoos piima ümbertöötlemisega ei tegele. Nii väga huvitav ja midagi. No palju tänu teile, seltsimees õun ja vaadake, kui palju nüüd, kuidas ütelda, huvitavat linnamees nüüd lehmast teada sai. Ja ega Ma ütlen niimoodi, et ega ma küsimusi korraga rohkem ei esitagi, sest liigne tarkus võib öelda nii-öelda ununeda. Midagi astuge aga sisse, kui mahti saate. No tänan teid, noh, nägemiseni. Nägemiseni, seltsimees Õun, nägemiseni.