Ja jätkame juttu teemal saates tee koolitaja Katrin Paala talu. Öelge palun, kui nüüd on Mu valik langenud sellisele teele, kus on näiteks siis must tee erinevate lille kroonlehtedega või puuvilja tükkidega või siis roheline tee samamoodi puuvilja tükkidega, siis millest ma peaksin juhinduma, sest puuvili tahab justkui rohkem tõmmata, roheline tee, aga natukene vähem. Tere, minugi poolt, et juhinduma peab ikkagi baasteest lähtuvalt. Et kui tegemist on rohelise teega ja sinna lisandeid juurde pandud, siis teetõmmis tuleb valmistada ikka nii nagu rohelist teed tehakse musta teiega täpselt samamoodi. Nii et sinna tuleb lihtsalt siis see väike nüanss juurde, nii et ma ei tea peavilja teed, ma teen ikkagi rohelist ja just nimelt, et te teete ikkagi rohelist teed ja saate selle väikese puuvilja maitsenüansi sinna aga siis otsesõnu välja öelda öelda kogu kasu sellest puuviljast ei jõua veel vette imenduda, lahustuda, aru saada, kas on olemas ka kofeiinivaba teed või kui palju sisaldab üks tee kofeiini erguteid, mis meid siis see asi läks reipana hoidma? No päris kofeiinivabaks ei saa vist ideedega kohvi absoluutselt kofeiinivabaks, et sinna mingi null koma millegagi protsenti ikka seda kofeiini alles jääb. Aga ka kofeiin on teest täiesti olemas, nimetatakse teda vahel ka teiniks, aga tegemist sama alkaloidiga, millel on samasugune toime. Ta on erguti siis kesknärvisüsteemi, ergutab meie ainevahetuse, paneb hästi tööle, suurendab uriini eritumist ja elavdab rasvarakkude ainevahetust. Ehk siis, kui ma joon rohelist, võin ma võtta kaalus isegi natukene alla, muidugi pean natuke liigutama ka vist? Jah, no ei, ma ei taha nüüd kellelegi sellist hõlp tulusid lubada. Ta ainult rohelise teega üksinda kehakaalu hullult kaotama hakkab, aga, aga ainevahetust ergutab küll jah. Aga must tee siis sammust samamoodi, aga mustast teest me saame nii-öelda tugevama kofeiinilaksu. Sellepärast et tänu sellele protsessile, mis vahepeal toimub, fermentatsioon toimub, siis on ka need teele rakuseinad purustatud. Ja kui nüüd teha seda tõmmist, siis mustast teepurust lihtsalt tassi meie teetassi jõuab rohkem kofeiini, mitte mitte teda sinna juurde tekiks. Aga lihtsalt teda vabaneb sel sel moel siis rohkem ja saa siis ka Holong teega. Holong tee on nüüd kofeiinisisalduselt, mis me nagu sealt kätte saame. Rohelise tee ja musta tee vahepeal need pisut rohkem kui rohelises ja vähem kui mustas tees. Aga see kofeiinisisaldus sõltub ka tõesti hästi palju konkreetsest tee sordist pinnasest, kohast, kus ta on kasvanud. Et see varieerub päris päris olulisel hulgal. Aga valge tee, tema jääb nüüd rohelise kanti ja, ja suhteliselt vähese kofeiinisisaldusega, siis. Aga kas on ka siin mingeid tähelepanekuid, olen kuulnud, et öeldakse, et rohelist teed soovitatakse juua soojal ajal. Et ta siis justkui nagu jahutab ja musta teed talvisel ajal, et tema just küsis, soojendab? Jah, siin lähtu. Noh, siin on see, see aspekt, mida Hiina taimetargad sageli silmas peavad. Aga samas muidugi, mina olen mõelnud vaikselt, et kui Jaapan on riik mis toodab eranditult ainult rohelist teed ja võiks arvata vaata et siis nad tarbivad ka suures osas rohelist teed. No aga ei paista välja, et oleks hullult maha jahtunud. Et päris soojad inimesed. Aga samas küll jah, soovitatakse küll, ja nende seas nüüd nende roheliste ideede seas on on mõned, millele omistatakse just noh, nagu eriti sellist jahutavat efekti ja seesama Lung Ching, millest on juba juttu olnud neile eelpool et sellele teele eriti omistatakse jahutavat iseloomu ja soovitatakse juua suvisel ajal, aga samas siiski soojalt ja talvel siis juua niisuguseid tummise ma ei tea. Talvisel perioodil siis Holongite musta, pigem, aga aga tuleb tunnistada, et mina olen talvel ka joonud rohelist teed, sest ma olen just nimelt suur rohelise tee sõber. Käiksid küsimärgid õhku jätta. Kui suur on see kogus, mida võib päevas teed juua, on siin ka mingid piirid paika pandud et meie säärast, mida hakkab juba nagu mõjuma kuhugile, kas siis see kofeiin või, või mis iganes. No ega ükski liialdusi ei ole hea teiega samamoodi ja just nagu noh, siin õieti ütlesite, et kofeiin on selline päris jõuline alkaloid. Ja kui nüüd ikka liitrite kaupa ja tass tassi järel siis pärast seda tutterdab ja käsi väriseb. Jah, et niisugust asja ei maksa endale teha, teine asi, mis veel, et et mõni selline väga ekstreemne dieet soovitab ka, et joome nüüd hästi palju koha just seda teed ja küll siis kehakaal kukub, aga mille arvelt kukub, siis kukub selle arvelt, et päris hästi hakkame pissil käima. Aga kui niimoodi liialdada meeletult, siis me ajame endal kehast kõik selle vedeliku välja ja, ja koed on kuivad ja kasu asemel. Kahju. Et ei maksa liialdada, mis optimaalne on tass kaks, no kolm, neli isegi, aga mitte rohkem, oleneb siis inimeses, oleneb inimesest ka muidugi hästi palju kofeiini, tolerantsi, kofeiinitaluvus on inimesed väga erinev. Mida võiks sinna magusaks sisse panna suhkrut või on siin erinevate suhkrusordid nii nagu veega, et kui vesi on sealt allikas, siis suhkur võiks olla roo või siis hoopis puuvilja. Ja see küsimus paneb mind alati muigama, sellepärast et hea hindlannas sõbranna sooja Woodavatseb selle peale öelda, et kui mu vanaema teab, et teed suhkruga solgite, siis ta teile oma kõige paremat sorti ei paku. Aga, aga jah, see on maitse küsimus, et rohelist teed, tegelikult soovitan ikka südamest ilma igasuguse magustajate juua. Kui kohe kuidagi ei saa, siis pigem mett juba. Ja suhkruga on niimoodi, et Musta tee siis ehk ta sobib paremini selliste Haromatiseeritud teede puhul, jah, on ta isegi soovituslik, sest siis täiustab nagu seda maitseelamust. Ja kas need valge või pruun suhkur, siin on ka erinevad lähenemisviisid. Ühed ütlevad, et valge suhkur kõige vähem nüüd rikub ära maitset. Tal endal pole erilist maitset valgel suhkrul. Teised ütlevad, et aga pruun, rafineerimata suhkur lisab maitsele sügavust. Et arusaam on erinevaid. Aitäh, Katrin, vana talu ja homme räägime jääteedest.