Nii nagu eile sai lubatud, räägime tänasest jääteedest ja nende valmistamisest stuudios tee koolitaja Katrin Vanatalu, kuidas saaks teha kodu, siis ei jääteed, kas kõigist nendest neljast erinevast sordist, mustast hoolongist, valgest rohelisest saab teha jäädeid? Põhimõtteliselt saab, et tuleb ainult pihta hakata, ega muud ei ole, aga rusikareegel on, et siis läheb topeltkogus teepuru. Aga niisuguste õrnamaitselist teede puhul valget ja niisugused mahedad rohelised teed. No Ma julgeks öelda, et see on t raiskamine selles mõttes, et et inimene, kes siis selle valmistab, ta ei saa ikkagi sealt seda elamust, mida ta ootab, jäätee iseenesest niisugune külm jook, külma joogi puhul maitset nii hästi taju. Juba see siis nagu dikteerib, et teepuru, millest seda jääteed valmistada, peaks olema niisugune jõulisem, tugeva karakteriga. Kui mustad teed võtta siis näiteks sealt hästi läheb Keenia musti Assamide kõik sellised mustad, tugeva karakteriga teed siis, ühesõnaga rohelise tee puhul võiks soovitada kan Bauderit. Hiina kaupmehed, soovitavat jääteeks just nimelt Canbauderit, ta on kokku rullitud tee lehekesed, mis säilitavad päris kaua enda maitset. D ja lõhna. Ja üleüldse oma iseloomult selline tugevama maitseline tee. Ikka samamoodi jälle topeltkogus teepuru ja võib teda siis maitsestada suhkru, sidruni, millega iganes sky, mis kellelegi siis meeldib. Samas võib üsna üsna kindlalt väita, et needsamad hiina kaupmehed ise vaevalt et jääteed joovad, miks nii? Nemad leiavad, et väga külm jook šokeerib organismi. Et see ei ole nende niisuguste lähenemisviisidega kooskõlas. Aga siis ta ei ole enam jäätee, kui ma lasen ta selliseks lihtsalt soojaks joogiks. Ei, seda küll mitte jah, või toa soojaks leigeks, siis ta lihtsalt jahutatud teed. Klassikaline jäätee eeldab siis seda, et räägime punkthaaval ära DVD tõmmise. Võtame sinna topeltkoguse teepuru. Laseme selle siis ära tõmmata ilusti, maitsestama ära suhkruga sidruniga, apelsinimahlaga, maasikatega, mis iganes, mis keeles on suhteliselt selline fantaasiarikas jook, võib-olla. Ja siis, kui see maitsestatud jook on juba valmis siis me kallame selle maitsestatud tee, jää kuubikutele, võtame ühe kuumakindla klaasi, näiteks paneme sinna umbes kaks kolmandikku jääkuubikuid ja kallamisele maitsestatud tee joogi sinna peale. Ja tugevamaitseline peab ta muidugi olema, sellepärast et need jääkuubikut lahjendavad muidu selle maitse väga vesiseks. Ja ühtlasi siis ka need marjad ja muud tükikesed jäävad kõrvale. Sa võid sinna klaasi panna ka sellesse serveerid serveerimisklaasi siis marju või. Lisandeid mis meeldib, võib ka näiteks jääteele vaniljejäätist peale veel panna kullakese. Aga kuidas suhtuda piimaga teesse? Kui teele kallatakse peale piimani, nagu inglased väidetavalt teevad? Millised sordid selleks kõlbavad, et kui keegi tahaks proovida siis peab ikka olema ka niisugune tugevamaitseline muste tari eeling näiteks on nii palju maheteed, kui sinna piima peale kallata, siis armastan reelingu, maitse läheb kaduma. Aga inglaste enda lemmikut seal Grey brekssest ja sellised jõulised karakteriga mustad teed. Miks ei jaa, aga midagi veel teedele, mida annab juurde panna. Lisaks veel veenem Siräsid, jääkuubikutega saab jäätee piima, aga saab siis hoopis teistsugused ja kas on veel mingeid asju, mida teele lisatakse? Alkoholiga saab siis juba mingi kivi, ma ei tea, kui on keegi külmetunud, et nojah, siis tilgake lõigake rendid sinna teese ikka kui väga külmunud aga pigem ingverit. Ingver sobi, ingver soojendab väga hästi, et kui keegi on vääga ära külmunud talvel siis selle asemel, et siin alkoholireklaami teha. Ma teeks hoopis vürtsi reklaami. Võtke vürtsid appi. Kaneelikoor nelk, kardemon, ingver, must pipar isegi siis mustale teele, mustale teele, mitte rohelisele, kes keelab roheliselegi panna, aga, aga siin on see nipsised tuleb enne sellisel juhul nendest vürtsidest teha tõmmis, sest nemad tahavad siis ikka ikka keeva vett endale peale ja viis minutit vähemalt tõmmata need vürtsid ja siis ta teiega kokku segada. Et need tuleks eraldi teha ikka musta tee puhul, sest mustal teel on tõmbak. Te ütlesite kolm, neli minu võiks olla. Ja siis segatakse nad kokku, saadakse selja, hindud just niimoodi teevad, et kõigepealt teevad vürtsitõmmise valmis, panevad sinna suhkruga ja siis kõige lõpuks tee. Väga põnev. Millised vürtsid need kokku segada. Kardemon, nelk, ingver, musti Bar ühe tee jaoks ja ei, ei pruugi neid kõiki panna. Ja siis keedetakse eraldise segu, eraldi, tehakse roheline, teis valatakse kokku tassi. No hindud küll teevad seda musta teega peaasjalikult ja sobibki tegelikult minu arust ka rohkem ta kokku musta teega, sellepärast et rohelise tee hea maitse läheb tõesti kaduma kõige selle muu lisamisega. Aga millist nendest neljast teest kui väga laiaks neljaks peetakse kõige kallimaks musta-valget hoolangit või rohelist. Et muidugi, need valged tippsordid on hästi kallid, et ka eranditult käsitsi korje ja ja mõned päevad aastas, mis toimub juba juba tingib väga kõrge hinna. Aga samamoodi me võime leida väga kallilt Insid roheliste teede hulgast hoolong teede hulgast. Holong näiteks tahvang paa on niisugune väga-väga kuulu soolong millest on alles isegi mõned tuhandeaastased taimed, vuhh mägedes. Ja kui nüüd nendest ürgvanadelt taimedelt korjatud teelehti tahta osta tee turult siis te maksate tuhandeid USA dollareid. Aga sellelt samalt Ahempaat on ka võetud istikuid või kasv ja tehtud uusi istandusi, et saab ka odavamalt. Kui palju on teiega seoses igasuguseid legende müüte? The Juta. Kui inspireeriv on ta olnud juttude jaoks hästi palju, hästi palju. Võtke see hiina tee raamat lahti, siis leiab hästi palju, teil on iga iga lehekese jaoks legend. Ja selle nädala toidurubriigi lõpetuseks tahaks küsida sellist asja, et kui ma nüüd poes ostan endale rohelise teepakki ostan selletaolisi pakitee, mida loksutada tassi sees, seal on pilt peal. Kannuste kannu peal on siis 100 kraadi näidatud, et lasta keema ja loksutada seda pakikest viis kuni 10 minutit. Ja samas sel nädalal oleme kuulda, et rohelist teed tuleks ikkagi teha nii et vesi tagasi jahutada 80 kraadini ja siis lasta tõmmatuna üks-kaks minutit, et jääks hea maitse. Kuidas suhtuda sellistesse viitadesse selle teepaki peal? Jah, see nüüd küll tõesti eksitav info, kui niisugune asi on juhtunud, et mõne paki peal on, et kui on tegemist nüüd valge või rohelise teega siis keev vesi päris kindlasti ei sobi ja viis kuni 10 minutit ka koomik ja sest et noh, nagu me siin eelpool oleme rääkinud, et keev vesi keedab need Tõrad teelehed lihtsalt ära ja kui teda veel seal viis, 10 minutit hoida, siis jõuab sinna hästi palju parkainet veel sellesse teesse. Ja uskuge mind, see ei ole maitsev. Nii et tasuks ikkagi juhinduda sellest, mis on tuhandete aastate jooksul välja töötada, kuidas seda teed teha, ja see, mis trükitud on, ei pruugi alati olla õige ja ja see isegi nagu Me oleme siin rääkinud, et isegi see üks, kaks minutit on palju, et kui me tahame niisugust naudisklemist teha, et siis 25 30 sekundit ja siis uus tõmmis teha näiteks isegi nii vähesest piisab. Või tõesti üks kaks minutit mitte rohkem ja see kehtib ka nende back ideede kohta või need loksutamise teed. Kabacki teede kohta kehtib 80 kraadi, aga ilmselt nende loksutamis pakki teedega. Nüüd sellist nautimise õhtut ei saa teha. Ja selle jaoks peab olema ikka korralik, korralik tee, lehekene seal kannus. Ma tänan teid, Katrin anadalu Te rääkisite sel nädalal meile Sis rohelisest mustast ja valgest linka. Hoolong teist. Tänan kuulamast kõike ja nautige teed.