Tere, head kuulajad. Me jätkame huvitaja saadet Toidurubriigiga ja sel nädalal räägime me kalatoitudest ja kala söömisest. Räägime seda koka ja kalamehe Vladislav Koržets džiga. Tere päevast, Vladislav. Tere. Kui me hakkame peale vaatama sellele, mis on üldse kala söömise plussid ja kui tihti oleks tervisele kasulik kala süüa, siis mida sa selle peale kostaks? Kala söömisega on nagu igasuguse söömisega tervise seisukohalt, et et ilma söömised elada on üldse ebatervislik, aga, aga liigsöömisega on sama lugu ja kala tuleb süüa parasjagu. Et mida ta head teed, no üldtuntud on see asi ja see on ka uuringut ega tõestatud, et kala söömine aitab tuntavalt masenduse vastu. Nendel inimestel uuringute põhjal, mida on läbi viidud nii Soomes kui ka Ameerikas on inimestel, kes kala söövad depressiooni märksa harvemini. Arvatakse, et selle vastu mõjuvad enne kolm rühma rasvhapped ehk rahvakeeli tuntud rohkem oomega hapetena. Samuti sisaldab kala D-vitamiini, mis on meile väga vajalik ja mida me saame väga harvadest kohtadest. Me saame teda esmajoones kanamunadest, aga mida me ka kardame süüa eriti toorelt, Juua mingitel põhjustel selgetel teada põhjustel, samuti me saame seda päikesest, aga 60 protsenti Põhjamaade sammutab inimene oma D-vitamiinivarud just nimelt kalast. Paras oleks teda süüa kaks, kolm korda nädalas. Kurb tõsiasi on see, et seitse protsenti eestlastest ei söö kala üldse. Noh, eks nad siis peavad rohkem depressiooni taluma. Kui nüüd mõelda praegu juunikuu peale ja ülejäänud suve peale, mis kala kõige paremini praegu näkkab ja lauale sobib Lauale sobib igasugune kala, aga seda saab vaadata selle järgi, mida poes müügil on, et mida meil kohalikust kalast praegu müüakse, praegu on valik lai, suhteliselt on, latikat, on tuulehaugi, on haugi, on linaski. Et need kalad, kellel praegu on lubatud ja on räim, praegu ka kevadräime veel jookseb ja tuleb ja, ja kõik need kalad on väga head ja kasulikud söömiseks. On sul endal ka mõni selline lemmik kala, kellest saab hästi palju roogi valmistada ja milliseid võimalusi siin on? Ma ei saa ütelda, et mul oleks konkreetselt Xi mingi kindel lemmik kala aga niimoodi oma igapäevases köögis peale üsna kõvasti lugu meie rahvuskalast siis Clupea harengus membrast, nagu kuulajad teavad, ehk lihtsamalt öeldes räimest see on hea kala ja ta saab valmistada väga erineval moel. Kõige lihtsam on praadida, marineerida seejärel või ka ilma praadimata marineerida teda, temast saab valmistada kalavorme. Kuulsed on Janssoni kiusatus, et igasugused vormid kartulite, sibulat, köögiviljade ja asjadega ja suurepärane asi on näiteks räimesupp piimaga veel ja nii edasi, nii edasi, eks ole, Soomes oli tavaks. No üsna sarnane tava võiks ka meil olla siin meie rannikul, suurtel aga oli, oli tavaks ütelda nii, et neiu kalurikülast pärit neiu kui on valmis mehele minema alles siis, kui ta oskab teha räimest 100 erinevat rooga. Ja neid erinevaid roogasid on kirja pandud tõepoolest üsna palju. Noh, kui suured need erinevused eri roogade vahel on, on iseasi, et marineeritud räimi, kust natuke marinaadis on erinevusi pidada, eks ole, kahel kaheks erinevaks roaks, eks ole, kui sinepit on juurde pandud või mitte. Selline rohkem sõnastamise küsimus. Mul hakkas kõrva see termin, et räim ja piimasupp, eks ole, ja kui hästi üldse kalapiimaga kokku läheb või on mingeid selliseid asju ka, mida kala kõrvale ei maksaks süüa. Tähendab kõikidele soome-ugri rahvastel. Nii ma olen vaadanud, mul on silma jäänud huntidel manssidel siin noh, vadialastel ja kõikidel kuulub kala ja ühenduspiimaga piduroogade hulka. Et ja see on natukene ootamatu ja. Aga nad sobivad tegelikult väga hästi, ootamatult hästi. No me ei eita, et kala, hapu või rõõsk koor võivad kokku sobida, sobib ka piimaga. Ja ongi nii, aga mis sa veel küsisid, mul läks meelest ära vahepeal. Just oligi seesama küsimus, et kuidas kala. Piim, aga sa küsisid, et kas on asju, millega sellega veel ja et millega ei sobi keeruline ütelda, tähendab noh, küllap on minu minu jaoks on olnud natukene, et makaronidega meeldiks kellelegi pärast süüa, et, et justkui ei sobi, eks ole. Või, või mannapudruga, küllap on võimalik siin mõni selline retsept, et mida ma pole lihtsalt kohanud, eks ole, aga üsna ootamatu on need kala näiteks sobib väga hästi tatrapudruga vä või, või ka riisiga riisiga teadagi, eks ole, klassikaline nii-öelda manus talle aga näiteks hapukapsaga suurepärased road on, eks ole, need on eriti vene köögis levinud nii kalade täitmine hapukapsaga kui ka näiteks eks öeldakseb, haug sobib hapukapsa sisse nagu rusikas silmaauku ja tõepoolest, haug, kes ise on lahja lihaga ja suhteliselt tuimavõitu maitsega natuke kirbe kõrval maitsev, spetsiifiline maitse, tal on aga hapu PSA Supi teatav teravus ja tugevus. Kontrastina on talle suurepärane. Et nii, et, et ütelda, et ma ei tea nii väga öelda mille kohta tingimata öeldi, et kes siis sellega nüüd kala sööb, et puuviljadega täidetud kalad igasuguste putrudega täidetud kalad saia täis topitud kalad, leiva sees küpsetatud kalad. Üsna universaalne on kala niimoodi lisandite manuste suhtes. Aitäh tänaseks ja me jätkame kala juttu juba homme.