Jätkame huvitaja saadet toidurubriigiga sellel nädalal on meil jutuks kalatoidud ja neid on lähemalt tutvustamas Vladislav Koržets. Kui meister rääkisime kala suitsutamisest ja ka grillimisest, siis tegelikult täna võetakse ette sellise teema nagu lõkkekala või lõõmakala. Mida see endast kujutab ja kuidas see käib? See on üsna iidne kala valmistamise viis aga Eesti allikaid uurides ei ole ma leidnud selliseid märke selle kohta, et oleks olnud Eestis väga levinud, väga võimalik, et lihtsalt on see ajalukku kaduma läinud. Soomlased tunnevad seda Loimu kalana, Loimu Lohta, Nad teevad, samuti on meil ristin aulat, too siika ehk risti löödud siig ja asi kujutab enesest niisugust valmistamisviisi, mida ehk paljud on juba näinud. See on ka Eesti mal taas levima hakanud kus võetakse kalafilee pooled ja naelutatakse laia laua külge ning seejärel küpsetatakse neid ja paistes kõige lihtsam ise mingit kala valmistada, niimoodi hoopiski võtta üks selline kasetoigas ajada kala toikasse ja siis küpsetada seda kala lõkke puhul lõkke peal kõrval kohal. Mõnede kaladega annab see väga hea tulemuse aga suuremate kalade puhul olgu see siis lõhe või olgu see suurem siig ja need on just kalad, kes selleks kõige paremini sobivad, tegelikult kõige etem tulemus tulebki just siia puhul. Siis oleks meil vaja lüüa ta laua peale, see laud peaks olema noh, mis laul see võiks olla, ütleme, kaselaud lai ja mitte väga vaigune, noh ka see laud ei ole reeglina vaigune, aga mingite koort ka ei tasuks tal küljes olla, tõrva ei ajaks sealt. Ja nüüd lüüa võib selle filee sinna noh ma ei tea, millega klassikaline on sellised teha tugevamast puidust, olgu see siis, kui tamm või saar või sellised puutikud ja nendega ta sinna naelutada. Olen näinud ka ette, näiteks traadiga sinna külge seotakse või, või kruvidega lastaks, ega ma ei ütle, et nii ei võiks klambripüstoliga klambripüstoliga. Aga kruvidega lastest tasuks seibid veel alla panna, sest sest see küpsetesse liha muutub üsna noh, nagu ta muutub, ta ei ole enam nii elastne ja see kala võib sealt ära. Ja kui nüüd see kala on löödud laua külge ja, ja lõkke on kla üles tehtud, siis meil on valida kahe viisi vahel, kas me maitsestame kala enne, kui hakkame teda küpsetama või maitsestame pärast küpsetamist olen proovinud nii ja naa. Mõlemat pidi on päris hea ja, ja, aga mulle maitseb rohkem. Rohkem see küpsetamine täiesti ilma maitsestamata. Miks tulemus on mahlasem taas see asi, et maitseained, sealhulgas sool ja esmajoones just sool kisuvad kalast välja koemahlad ja kala ja tulemus on kuivem. Et kui ma küpsetan kala ilma soolamata, siis sa mahlasema tulemuse. Nüüd siis ütleme, et jätsin maitsestamata, kui kaugeldada, lõkkest hoida. Hea oleks, kui ta läks lõkke suhtes niimoodi pool kaldu või et, et ta nagu ühtlaselt ristristsed kuumakuumuse kiiret või mis need on, ma ei tea täpselt füüsika, eks ole, sinna sinna peale kumaksid. Ja see kaugus peaks olema selline, kus me suudame niimoodi oma, et hoida enne, kui väga valus hakkab niimoodi kuus-seitse sekundit. Protsess ise on üsna pikk, kui me oleme kala sinna vannud, siis tasuks teda seal hoida ligi tund aega. Ta küpseb seal aeglaselt-aeglaselt, aga järjekindlalt võtab juurde lõkke lõhna. Kuidas kindlasti ainult valmis, see on silmaga näha. On näha, kuidas kala pinda hakkab kalgenduma, kuidas ta niimoodi muutub, kuidas temast hakkab natukene välja nirisema koemahlasid ja rasva rasvasemast kalast ja ja mingil hetkel me tajume kõigi oma meeltega müüdata söögiküps, sisutu, naera, maitsestame soola, pipra, millega meile meeldib, kes armastab sidrunit, võib ka sinna peale panna. Till on väga hea, üle ei tasu vürtsidega pingutada. Siis me ei tunne enam kala jänesemaitset vürtsidega olla pigem tagasihoidlikum ja, ja muudkui süüa. Kas see laud peaks olema nüüd selle nurgaga lõkke poole pigem kaldu või lõkkest eemale? Ta peaks olema lõkke poole nii et ta peaks nagu kummardama lõkke kohale sedapidi kaldu, et siis on ta ristisem siis nii alt kui ülevalt. See selle laua peal küpseb ühtlaselt, aga siin on jälle täielik vabadus. Improvisatsiooniks mõtlemiseks, lauda ei tarvitse püstiselt panema, selle võib panna niimoodi horisontaalselt kusagilt kuidas ta sobitada, mina olen kasutanud laua toetamiseks neid Harke, mida ma muidugi kasutan kalal käies õnge etamiseksi ehitanud sellise väikese rakise, kuhu on mugav neid toetada. Ja see on kõik niimoodi loominguline vabadusõigusi ja kohustus igale kala küpsetajale. Mida sellise küpsetatud kala kõrvale oleks mõnus süüa? Selle juurde sobib sobivat, noh, kui me tahame teda põhiroana niimoodi süüa, siis võib selle kõrvale keeta kas või riisi või kartuleid või värske kartul, suurepärane. Või teha mingeid värskeid salateid. Teid Käärn, head leiba ei ole üldse paha. Et see on täielik, jällegi tuleb vaadata, mida parasjagu kodus on teevia spetsiaalselt poodi jooksma, selle järele või juba poes käies arvestama, et Ta süüa näiteks tomateid, värskeid kurke sinna kõrvale, kõik sobib sinna. Väga hea aitäh tänaseks ja me jätkame kala juttu juba homme.