Ja jätkame ka täna juttu teest ning tee valmistamisest tee joomisest. Stuudios on teetseremooniameister pahur kell ja huvitaks täna selline asi, et kuidas valida erinevate teede teesortide vahel. Kui sooviks nüüd hakata teed jooma? Ma pakuks ühe väga põneva valikuvõimaluse, minge tee poodi, küsige, millist emotsiooni ma tahan, seda ma tahtsingi sinna siis endale iseenda käest. Ja minna nende purkide juurde, mis töö poes on mingi sellisesse poodi, kus on purkides lahtine tee. Nuusutage, seal lubatakse teil see purk lahti võtta ja hingake sisse selle tee aroomi ja jälgige iseennast, mis emotsioon esile kerkib. See taim saab olema teie tee riiulis inimeselt teise sildiga, näiteks rõõm, kirjutage sinna paki peale. Rõõm. Järgmine kord, kui te tulete koju ja teil on hoopis teine meeleolu, siis te teate, et teie tee riiulis on tee, mis genereerib teisse rõõmu. Aga me ei peaks siis nagu vaatama teed, et et ma nüüd võtan rohelist teed sellepärast, et see on nii kasulik või eelistan hoopiski musta teed, sellepärast et see on teistele asjadele kasulik või võtan hoopis roibus teed sellepärast et seal ei ole kofeiin mitte siis läheneda sellele nii-öelda meditsiiniliselt või teaduslikult, vaid hoopis emotsionaalselt. Soovitate teie? Meil on alati valida. Me oleme Ena enamuses palju õppinud, palju lugenud. Me oleme targad. Me võime järgida oma mõistust ja seda, mida keegi on kuskil pidanud õigeks ja väga kasulikuks. Aga meie kogu aeg muutume, kõik muutume erinevad. Del elu igadel on kalduvus meid. Ta nii või naasuguseks ja meil on erinevad vajadused juba meieealistest iseärasustest lähtuvalt. Mina soovitaks küll tuletada meelde, mis meil on küll õpetatud, aga vaadata seda läbi oma südamehääle et teha see lõplik valik ikkagi oma sisetunde järgi. Et see oleks kõige parem toetus minu elule elukäigule sellel hetkel, kus mina parajasti asun. Millises vanuses ma olen? Milliseid tegevusi on mul vaja teha? Aeg-ajalt on, on võimalus aega maha võtta, mõtiskleda, aeg-ajalt on mul vaja kiirustada, teha mingisuguseid tegusaid väga intensiivses tempos, teha valikuid nende järgi. Aga see, mis parajasti meid toetab, sel hetkel, see vastus tuleb meie seest. Ja see tuleb, meie emotsioonid kirjeldavad meeli, seda muidugi tähendab seda, et me peaksime olema päris head iseenesetunne. Seda me ei ole, kui me seda ei ole, kuidas me siis valikud võiks teha, et kui mul on kiire periood ja tihtipeale inimestel seega on, siis millist teed tasuks juua ja kas see siis ruttu ära kulistada või kui kauaks ma pean ka, ma peaksin võtma aega et seda juua, valmistada. Üks valik on veel valike elu. Ja taimedes on elu vähemal rohkemal määral. Isegi nii kaugelt toodud taimedest nagu Hiinast, mis on läbinud vahepeatused, jaamad, laad, jõudnud siia. Lennuk lendab väga kiiresti. Ei ole enam see aeg, kui Inglismaale toodi klipperiga kõige kiirem klipper tuli kolme kuuga jõudis. Nüüd on sutt joon ta kohal. Ja siit ka need eelistused, miks meil on harjutud rohkem musta teed jooma? Inglaste eeskujul. Sest vanastigi olnudki võimalik rohelist teed juua, sest ta jõudis nii pikka Aja jooksul meie toidulauale, et rohelisest teest sai must tee. Lihtsalt ta fermenteerus seal tee pakkis ära. Kääritus omandas väga põnevad maitsevarjundid. Paned piima juurde veel põneva ja sealt see ongi alguse saanud. Aga nüüd loeme, et roheline tee on tunduvalt parem kui muste. Aga kuidas ära tunda, see õige elujõuline roheline tee. On mitu meetodit. Üks on selline, et kui me võtame teelehe ja nuusutame, hingame talle peale oma hingeõhusoojust ja niiskust ja hingame sisse, kas seal on eeterlikke õlisid veel säilinud. Kui seal ei ole, siis võtame peo pessa selle teelehe ja hõõrume ta katki ja nuusutame siis, kas seal on eeterlikke õlisid ja kui siis ka ei ole, siis ilmselt selle Te võiks nagu ostmata jätta. Ja kui seal on kohe see aroom, siis loomulikult on eeldused, et see on väga heade Aga kuidas te suhtute pakki teedesse, mida ei saa sedasi kaaluga osta, vaid nad on valmispakendatud tulnud, nende säilivusaeg on hea mitu aastat. Vähemalt peale märgitud meie kaubandus ja tööstustoiduainete tööstus on teinud valiku pika ajalise säilitamise suunas. Paraku see ei toeta elu. Hiinas öeldakse niimoodi. Tee lehes seedib see miski, mida siis võiks eluks nimetada 18 kuud alates korjamise ajast. Ja pärast seda hakkab parandamatu lagunemisprotsess erinevad toimeained seal lagunevad. Tihtipeale öeldakse taimede kohta, et tema mõju toime, mida me raamatutest loeme, kiidetud mõju ja toime avaldub ainult siis, kui on säilinud toimeainete sünergia. See tähendab, et kõik toimeained on seal olemas. Nii kui selles ketis kavad kaduma ära teatud ained, nad lagunevad, sünergiat enam ei ole. Sisuliselt. Keemikute jaoks on muidugi lihtne, mingisugused mineraalid, asjad ikka seal sees on. Kas seda miskit, mis tekitab selle erilise, seal sealt enam kätte tihtipeale ei saa. Ja see juhtub enamasti nende taimedega, mis on eelnevalt juba purustatud. Kui taim purustada lehed purustada, siis ilmselt see eluiga, see miski lahkub seal veerutama. Kas Eestis üldse on selliseid terveid teelehtesid? Ja korralikus spetsialiseeritud teepoodides on ju tegelikult enam enamasti seal enamasti puruteed ei kohtagi, ongi kõik leheteed kuhu küll tihtipeale on juurde pandud väga erinevaid lisandeid mis võivad olla nii-öelda Taimähenda omaduste, kesiste, vabaduste varjamiseks kasutuses. Aga ikkagi, kuid teeleht on terve, ilus suur siis suur tõenäosus, et seal see, mida meie organism vajab, on kõige rohkem esindatud. On teil olemas? Selge siis sellest räägime juba homme.