Ja läheme edasi toidurubriigi ka Tartu stuudios on neil Eesti Kutseliste mesinike ühenduse juhatuse esimees Jaanus Tull. Ja tänaseks teemaks oleks siis see, et kuidas mett säilitada. Kui ma olen nüüd ostnud endale purgid kohe seda ära ei söö, võib-olla isegi kaks purki, siis kust ma peaksin teda hoidma ja millistes tingimustes? Kõige parem, kui on purgi kaupa, et siis kõige parem tarbimise seisukohalt oleks, et oleks alati laua peal ja, ja inimene inimese käeulatuses siis ei unusta ära, et, et need on see periood, mida millal peaks tarbima. Et kui panna teda kapi kuskile, siis ta läheb meelest ära ja ununebki sena kapi. Aga, ja kui, kui on näiteks mitu purki, et siis on küll mõttekas kuivas ruumis ja pimedas kohas hoida, et päikesevalgus nagu võib kahjustada natukene meie omadusi. Aga üldiselt hoidke laua peal. Aga kui kaua ta võiks mulle kapis seista, kui ma olen ta sinna unustanud. Ühe purgi on möödas juba aasta läheb teine, kolmas. No kui on korralik mesi, siis ei ole hullu, et võib ka neljandal aastal teda süüa, et probleeme ei ole. Aga on ka teada, kui vana on olnud kõige vanem mesi, mis on leitud, kas siis hauakambrist kuskil? Just suund on õige, et hauakambrist leitigi, et see vast oligi kuskil paar 1000 aastat vana. Ja kõlbas süüa või vähemalt analüüsid. Analüüsid näitasid vastet, et on korralik ja et on mesi ja aga kas just sööma hakati, see on iseasi, et pigem mitte uskuma. Et nii kaua võib seista, aga kui kaua võib seista suvir? Üldjuhul suira ei tasu pikalt säilitada, et üle aasta nagu ei ole mõtet hoida. Et suira õietolm on küll sellised asjad, et mida aastas tavaliselt tuleks mõelda, et võib-olla oleksid väiksemad kogused ja et kohe mingi kahe kolme nädala jooksul ära tarbida. Et jah, seda säilitada ei ole mõtet, et ta läheb muidu riknema, kui valesti hoida, et. Aga kuidas see ära tunda, et ta on ringlema läinud hakkab käärima. Hakkab käärima? Jah, just? Jaa, jaa. Ta on niisugune siuksed ained, mis nagu imavad õhust niiskust ja kui ei ole korralikult suletud. Siis ta rikneb ära ja hakkab hallitama. Võib-olla, ja seened hakkavad kasvama, et see ei ole kõige parem mõtet, kui kui ostmiseks läheb, et siis ka keskenduda, et paari nädala jooksul ära tarbida. Aga õietolm, puhas õietolm, nagu seda müüakse, sellised värvilised väiksed pallikesed. Täpselt sama jutt nagu suira puhulgi, et et kahe kolme nädala jooksul nagu ära tarbida, et väga suuri koguseid ei ole mõtet kokku vastaja. Aga kuidas ma tean, kui kaua ta seal poes juba on seisnud kummad osta? Üldjuhul neid poes ei müüdagi, pigem kas mesiniku käest otse või, või kuskil loodustoodete kaupluses. Et üldjuhul on seal Talle ka pakendaja nimi ja, ja siis võib-olla parim enne ka, et, et kui juba saab, tekkis kuskil müügil siis silma siukse märgistus, et ta ei, ei või nagu müüa. Aga taruvaiguga seda probleemi vist ei ole. Ei ole jah, et see on selline aine, mis säilib ka väga pikalt. Kena, aga öelge mulle, kuidas ära tunda, kui mesi näiteks hakkab riknema. Noh, see on samamoodi, et mee põhiline riknemine võib tulla niiskusesisaldusest, et kui on liigas liiga suur niiskussisaldus kipub käärima minema. Aga ma arvan jälle, et Eesti mesinikud oskavad õigel ajal ikkagi mett tarust välja võtta, et ei võeta liiga vara ära. Mesilased peavad selle üleliigse niiskuse ise välja aurutama ja kaanetavad korralikult mee raamid kinni ja vot siis on õige aeg ja mesinik, ma arvan, et ei kiirusta selle meie võtmisega. Et ei tohiks sellist probleemi olla, et pole nagu eriti kuulnud. Aga mida kõike saab mee sees säilitada marju. Tuleb seal küüslauku ma küll ei kujuta ette, aga ravimiks külvata küll saab. Ja kuidas siis talitada, kui ise tahaks teha endale sellise? Jõulumees. Põhimõtteliselt võtta üks vedel mesi näiteks ja siin on variante on mitmeid, et näiteks. Pohlad sobivad jõhvikad, sobivad purustada need purustiga ära ja segada mee sisse. Suurepäraselt sobivad ka kiivid näiteks ja ka karusmari purustatud mee sisse segada. Ainukene asi on selle juures see, et ta võib olla väljanägemine ei ole nagu suurepärane, aga kui kui see maitse ja see tegemise rõõm on jälle hea ja huvitav, et siis tasuks küll teha. Ja teine moment, et meel on see omadus, et kõik kergemad asjad tõukab peale pealmist kihti et enne tarvitamist siis lusikaga jälle segamini segada ja, ja võtta siis enda tehtud toodet, et tasuks proovida küll, et jõhvikas ja pohl annab väga huvitava maitse seal sees. Aga kuidas ise kodus mete vedeldada, kui ta mul nüüd ära klesid, kristalliseerunud? Kõige lihtsam on panna teepoti sisse ja siis poti sees on vesi. Aga kusjuures tuleb jälgida, et see meepurke ei oleks poti põhjas, et seal peaks olema mingi klots all, et ja seda vett ei tohiks väga keema teada, et ta peaks pikalt olema ühtlaselt mingi 40 kraadi 50 kraadi siis ta vaikselt läheb pehmemaks ja sulab ära. Soojemaks ei tohi panna siis head asjad lendavad. Jah, need ained, mis seal on sees nagu ensüümid, et need hävinevad ära ja. Kino, ma väga tänan teid nende vestluste eest mee teemal. Aitäh teile, Jaanus tulli, head kuulajad, kui teil on küsimusi, siis jätke need meie automaatvastajale.