Head raadiokuulajad selle nädala huvitaja saates toidurubriigis räägime Me ravimtaimedest ja olen palunud stuudiosse bioloogi ravimtaimede kasvataja Juta Mölderi. Tere. Tere. Võib-olla algatuseks sellest, et on kevad ja juba esimesed rohelised otsakesed taimedel hakkavad välja paistma, mida võiks nendest korjata, teeks, teha või supi sisse panna. Tõepoolest just sulas ära suur lumi, lumi oli suur, kõik, mis näitas rohelist, see oli hangede all, aga nüüd seda tõhusamalt on tärganud praegu loomulikult töö, kellel üldse aeda on või jalutab pargis või elab maal, näeb, et meie vägadunud tud ja ravimtaim samas ka toidutaim, mis sobib toidusaatesse, on kõrvenõges. Kõrvenõges on juba ütleme, kolme-nelja sentimeetri kõrgune, ta on pärskedan mahla täis, tema toimeaineid on ravitoimeained, on temast praegu väga palju. Just nüüd tuleb kõrvenõgest korjata, kui tahta teda ravimiks kasutada. Aga samas kevadised kõrvenõgese võrsed on väga head supiks. Kui supp juba valmis, on korraks lasta keema tõusta. Salatiks ei kõrveta, kui valati keeva veega korraks üle, sobib võileiva katteks, sobib tee valmistamiseks. Kõrvenõges annab kevadel jõudu, ta annab, vitaminetab, kosutab veretugevdaja, see on suurepärane ravimtaim. Kas on ka kellelegi vastunäidustatud, kes ei võiks? Kõrvenõges ei sobi inimestele, kellel on veri, nii paks, et on trombioht. Ja kõrvenõges ei ole ka taim, mida võiks aasta ringi kogu aeg ükskõik kes süüa 10 päeva, 10 päeva vahet, aga ta on eriti soovitatud praegu meie koolinoortele, kellel on kevade ees, kes on väsinud, stressis õppida enam ei jõua, kõike ei hakka pähe. No tõesti on raske kõrvena, kes võtab väsimuse ära ja kui seda teha koos piparmündiga eelmisest aastast korjatud piparmünt siis ta maitse siis ei tunnegi, et on tegu ebameeldiva maitsega, ega ta ebameeldiv ei ole, kõik vajab harjumist, aga koos piparmündiga väga hea tee. Koolipoisid võiksid juua. Teine selline Taimanni vennad, mis õige varsti nati veel ei ole näha, mina ei ole näinud oma aias. Aga näha on ravimtaimedest, vere urma rohi, mis ei ole üldse toidutaim, tan väga mürgine taim. Varemerohi, mis ka on. Nii et kui pealseid võtta varakevadel, siis nendest võib teha köhateed. Aga varemerohul enamasti kasutatakse juuri, siis mürgine taim, mis ei ole toidutaim toidutaimedest. Ega ma ei julge öelda, nurmenuku veel ei näe. Aga kui nüüd nurmenukk tuleb välja, et me teaks valmis olla, siis. Peab teadma ühte ühte tõde, mida mina tean lapsest peale. Üksnurmenukuleht päevas katab ööpäevase C-vitamiini vajaduse sobib salatiks söögiks igale poole väga hästi. Ilus kaunistustoidule nurmenuku õietee on nüüd juba tee, aga toiduda taimena jah, nurmenukulehed kindlasti. Aga kui paiseleht pea välja pistab, need kollased õied nii paiselehega, niisugune asi, et paiseleht on nüüd juba tõsisem taim, see on mürgine taim. Teda ei võiks niisama süüa, toidutaim ta üldse mitte ei ole. Ja kui siis kasutatakse paiselehe lehti teeks, sest õied on tugevama toimega ja ohtlikumad mitte niisama süütu, siis peab teadma, konsulteerima arstiga. Aga paiselehelehtedest tehtud tee on hea köha ja astma, tee seda. Vaadatakse nii, et ei ole päris nii, et kõik, mis on roheline, võib seda suhu pista. Kindlasti ei ole, ravimtaimedes peitub ravijõud ja samas ka oht rumalale, kes ei oska neid kasutada. Aga milline võiks olla sedasi rumala kindel, et mida võib julgelt lisaks kõrvenõgese Kõige kõige igapäevasem tee, mida juuakse üle maailma, mis on leidnud leviku igal pool on piparmünt kaunis julgesti. Inglismaal on ta kõikidele toitudele maitsestamiseks, ta on niisugune roheline taim küll kultuurtaim, aga ometigi ta on nii magusate toitude kui soolaste toitude maitsestamiseks. Ja päris kindlasti sobib ülimalt hästi lambapraele, mis võib-olla alati ei ole, ta vajab tugevat maitsestamist ja lambapraele on ta väga hea. Aga poolid, mitmesugused karastusjoogid, kuuma teed, piparmündiga sobivad kõigile. Piparmündil on ainult üks väike osa inimestest, kellel ei sobi. Ta sobib tõesti kõigile, ta on igapäevatee. Rahustab on hea sapitee. Ta soodustab seedimist kui maitsetaim, kõik maitsetaimed sobivad hästi, seedimist soodustavad. Aga need inimesed, kellel on selline nähtus nagu refluks, nad ise teavad, aga kellele teadmiseks, kes ise ei tea, kui täidab pikali peale söömist, kui toitu hakkab üles ajama maost ülesse, rõhitised see on niisugune toidu tagasi tuleme siis piparmünt ei ole hea, nendele see väike väike osa inimestest, aga olemas on ka sellel taimel. Teine selline tore taim on, mis tõesti ka sobib, praktiliselt kõigil on sidrunmeliss. Tegelikult on niimoodi. Taime ladinakeelne nimi on Melissa, Officeinaalisse tähendab ohvisionaalis. Ladina keeles on harilik harilik meliss kuid et tal on sidruni lõhn. Kui teda niimoodi purustada selle taime lehte sõrmede vahel, siis tuleb meeldiv sidruni lõhn jälle toidutaim nagu piparmünt. Ja siis nimetatakse ta ka sidrunmelissi sedasama harilikku melissi. Ja selline taim sobib kõikidele toitudele jälle, eriti kõigile sellistele. Kõigile sellistele roogadele, kuhu sobib sidrun, kala näiteks väga hästi, aga ikkagi jälle poolid ja külma teed maitsestamiseks ja magustoidule kaunistuseks leheke. Aitäh teile, Juta Mölder ja homme jätkame teemat ravimtaimedest.