On eile rääkisime toidurubriigis sellisest imelisest taimest nagu aaloe siis täna räägime päris kodumaisest kõrvenõgesest, mida võiks liigitada ka imetaimeks. Ja meil on stuudios bioloog, ravimtaimede kasvataja Juta Mölder. Mis asi on see kõrvenõges ja mis teeb ta nii imeliseks? Tavaliselt inimesed pelgavad, sest kõrvetab teine ja umbrohuna kipub ka vohama. Vurtikat Joika on kõrvenõges ja praegu ta tõepoolest juba jäänurgas näitab ennast ja kõige parem kõrvenõgesekorjamisaeg ongi just niimoodi märts, aprilli aprill, siis on ta väge täis, nagu öeldakse, väga ja verd puhastav taim. Ja kõik need inimesed, kes mõtlevad, et on kevad ees on organismi ja keha puhastamise aeg ja tahaks rannahooajaks saledaks saada. Siis võiks korjata neid kevadisi kõrvenõgesevõrseid või üldse kas või kuivatatud kõrvenõgeseteed teha ja hommikul tühja kõhuga juua. Kui ei meeldi maitse, siis võiks segada piparmündiga. See tee on siis kindlasti maitsev. Et ravitoimeid saada, et ta toimiks nii, nagu te soovite, siis üks tass hommikul tühja kõhuga, aga aeglaselt ükshaaval juua. See on kas saleduskuur, 10 päeva. Te tunnete reipuste tunnete elujõudu ja ta puhastab väga hästi, vertan väga ja ainevahetust, kiirendab taim. Aga kui kauane Tohiks lasta tõmmata ja kui keel peab see vesi olema või tohib olla? Ravimtee valmistamise tingimuseks on see, et teevesi vesi tuleb kuumutada, aga teda ei tohi lasta mulinat keema minna. Et need toimeained ei saaks rikutud ja eriti kõrvenõgese, seal varakevadel on C-vitamiini palju, siis ainult kui hakkavad põhjast väikesed mullid üles tõusma. See vesi ei ole sugugi mitte 100 kraadi veel, ta on 70 80, siis sobib Plawindi ja ka muide teepõõsast teelehtedest tee valmistamiseks. Tee on see keema tõusmas vesi, ta ei ole mulinal keev vesi, see rikub maitset ja see rikkuge tapab vitamiinid. Ja kuna varakevadel teel või kõrvenõgeselehtedele väga palju C-vitamiini väga palju rauda, siis ei tohiks seda absoluutselt keeta. Kui me nüüd tahame nendest võrsetest teed teha, siis saame me hoida keeva veega, neid ainult üks-kaks minutit kaane all. Aga kui meil on kõrvenõgesed kuivatatud eelmise aasta omad, siis hoitakse neid 10 minutit kaane all, lastakse tõmmata, tõmmata. Nüüd ka need eelmise aasta nõgesed võiks olla varakevadel korjatud külgi, kõrvenõgest võib korjata suve läbi. Kui on ära niidetud pealt, kõik on pealt ära korjatud, siis ta tuleb suvel. Aga just need uued noored võrsed tuleks teetaimeks korjata, vanad juba õitsema läinud, siis on juba teine jutt, siis on teistmoodi, nad on nii nagu organism, iga organism hakkab närtsima, ka taim hakkab surema, temal enam sellist väge ei olemmisson. Noorte võrsetega. Aga kõrvenõges, kui tõepoolest toidutaim sobib suppidele. See annab siis natuke nagu spinati maitsemoodi Maidan kindlasti spinati asemel, sest ta annab rauda nagu spinat annab vitamiini roheline. Tandi jaoks tan salati valmistamiseks. Teda saab niimoodi kasutada. Kui teed, siis tõepoolest tugevasti verd, puhastav D-vitamiini, tee C-vitamiini väga palju. Nüüd vähem võetakse, aga kui mina olin noor, minu vanemad kasvatasid loomi kodus ka lindusid, siis puudele võeti väikesed tibud kanatibud, meil kasvatati kanu hanepoegi, siis nende lehaagiti noori nõgeseid ja kui tibu ei võtnud jalgu alla või mõni pesakonnast või ei, ei olnud terve, siis nende nõgestega saab kanapojast suur tibu üks kas kohe kana või uhke kukk. See hoiab terve, hakitakse munakollast, kõrvenõgeseid, sibulapealseid, varakevadisi, need annavad ka lastele meie lastele, mitte ainult kana tibudele, jõu. Kõrvenõges soodustab seedimist, ta aitab reuma korral, ta aitab külmetushaiguste puhul ja oluline on meil teada, et ta on veresuhkru alandaja ja suhkru, kellel on probleeme veresuhkruga, siis kõrvenõges on omal kohal. Välispidiselt on ta nahataim teda, et selle teega või selle kõrvenõgeselehepudruga võib teha mähiseid ekseemide vastu. Psoriaasi korral võib õli valmistada kõrvenõgesest. Hea hästi aitab selline tee halva tuju koonist tuled arvutit palju lugenud, vaadanud aitab selle puhul väsimuse vastu. Aga kas siis teda ei tohi väga palju juua korraga 10 päeva? Jah, tema ei ole igapäevataim, tõesti, aitab nädalast 10-st päevast kevadel, sellest aitab küll normaalsele tavalisele inimesele ega siis me sööme ju palju kurki ja tomatit, suvel aga kõrvenõges seal oma aeg ja koht kevadel seal mõned korrad. Seda spinatisuppi või oblikasuppi ei sööda aastaringselt, ta on ikka natuke. Aga uskuge mind, need mõned korrad kevadel kõrvenõgest supi sisse panna annab jõudu, tõstab organismi vastupanu võimet haigustele, see on kõik see unustatud vana, mida on kasutatud ja mis on inimesi aidanud meie kliimas meil siin Eestis alati. Aitäh jätan meelde.