Täna tuleb meil juttu odrast, mis on Eestis üks vanimaid teravilju, mida juba meie esiemad-isad on kasvatanud ja sellest sööke valmistanud. Kuidas, aga nüüd see natukene võib-olla ära unustatud vili uuesti ausse tuua, sellest räägimegi ja stuudios on Tallinna teeninduskooli kokaõpetaja Anneme Uder, mida sellest saab teha? Odrajahu on olemas, odrakruubid on olemas. Valikuvõimalused, rada. Kui täna läheb ka jää, et vanasti ta oli meil jah, kuni kuni 18. sajandini Eestis kõige rohkem kasutatud teravili, et siis tehti tast küll vist peaaegu, et kõik võimaliku, mida tol ajal söödi, tehti leiba, et tol ajal oli ka odraleib meil ja meie Eestis aladel siis kasutusel ja, ja tehti erinevaid jooke õlut ja, ja, ja, ja muid tol ajal siis joodavaid joolke. Nii et ta on olnud meil hästi palju vanadel aegadel kasutusel, aga tänapäeval oleme me tõesti ta niivõrd ära unustanud ja kuidagi natukene niisugune. Võib-olla sihuke põlgliks õhku ära eripudru odrakruubipudru, kusjuures noh, eriti hea see odrakruubiputru siis, kui vanaemad seda teevad, eks ju, ja ja veel vanades nendes kui teda ahjus küpsetatakse, niimoodi pikalt vaikselt ta saab küpseda. Aga kahjuks jah, et niisuguses igapäevaelus me väga vähe teda kasutame. Et, et viimasel ajal on võib-olla teda hakatud niimoodi rohkem rohkem jälle meelde tuletama. Ja üks selline toit, mida, mida on on hakatud tegema siis et kui me eelnevalt eelnevast saates rääkisime risoto, st siis, et on olemas toitma koorsotto, mida tehakse analoogselt risotoga ainult odra odragruppidest, siis nii, et kõik muu käib täpselt samamoodi, ainult kriisi asemel me võtame kruubid ja ja valime sinna siis sobiva lisandi, mis me tahame selle, mis me tahame sinna lisada ja ja väike törts valget veini sobib sinna ka väga hästi. Ja oluline on meeles pidada, et veini peaks lisama kohe esimesena nendest vedelikest, mis me sinna lisame, et, et see alkohol saaks sealt välja välja auruda, et mitte mitte nii toob, siis mul tuli meelde, et ma tahtsin veiniga panna, et kõigil lõbus pane sinna veiniga, et et niimoodi lisatakse tavaliselt ainult selliseid ütleme, kangestatud eined võib olla sport leini, kui kuskile kastme seda tahetakse, mingit maitset anda, aga aga, aga toitudesse jah, ikkagi peaks alati meeles pidama, et esimese vedelikuna, mida me sinna tahame, siis panna läheb veini ja siis laseme tal natuke alkoholi välja, keeda. Mis räägib kruupide kahjuks minu arvates inimeste silmis on see, et tal on väga pikk valmimisaeg, et teda ei saa ruttu teha. Aga seda saab natukene natukene siis sellega lühendada, et me paneme kruubid ennem likku, et kui me ennem neid leotame, siis siis see valmimisaeg siiski oluliselt sellest näiteks riisi ja valmimise ajast ei erine. Ta on ikka segane, 30 minutit võib olla või sinna kanti, et noh, ei ole nüüd ei tea, mis nii pikk, et ja, ja veel mis on võib-olla huvitavad võimalused, kuidas kruupe saaks kasutada. Ja mida tehakse juba teha sellised salatit, noh nii nagu me oleme harjunud näiteks kartulisalatit või riisisalatit tegema või, või siis makaronisalatit. Tükeldame vorsti, kurki, muna, mis iganes me sinna tahame lisada. Jaa, jaa, keedame kruubid ära ja, ja segame siis sellise hapukoore, majoneesi, salatikastmega kui aga kuidas keeta kruupe nii, et nad ei jääks kokku klimbiks või selliseks paksuks massiks, tuleb lihtsalt lõpus üle külma veega salati jaoks, teeme siis külma veega lõpus üle üle uhada ja nõrguda siis abielus ja ja samamoodi sellist salatit võib siis teha ka mitte siis majoneesi-hapukoore kastmega vant andeks, õlikastmega, mis on võib-olla natuke tervislikum. Et eelmine nädal käisin, käisin Soomes ja seal pakuti just hästi huvitav salati, oli selline kruubid, maisi, natukene sibulat, et. Ja ma isegi mäletan rohkem, kas seal oli midagi suhteliselt vist ei olnudki rohkem midagi ja, ja õlikastmega kokku segatud ja pakuti siis lõunalauas külmaks, salatiks juurde, niimoodi et ka jälle hästi huvitav. Huvitav võimalus, et esiteks kasutada grupi, mis on meil ju suhteliselt odav tooraine, ta ju paisub ikka hästi ja, ja, ja nii et. Mul on tunne, et odra peale on linnusõitki püsti ehitatud, nii et annab jõudu ja jaksu. Jajah, seda küll, et ilmselt adra linnas on veel üks, üks asi, ma ei tea, kes enamalt jaolt õpilased ei tea, mis asjad on odralinnased ega mulle ka praegu vähe ja, ja vaata, et linnaseid kasutatakse õlle valmistamiseks ja, ja vanasti siis ka sellise koduse kalja valmistamiseks ja linnased saadakse niimoodi, et lastakse odraterad idanema minna. Ja vanasti tehti kodudes seda ise niimoodi, et sinna odoterale tulevad külge väiksed idud ja, ja siis see tera koos nende idud, aga kuivatatakse ära, jahvatatakse jahuks ja saadakse siis linnu linnasejahu, millest saab siis teha õlut, meil asjalikku õlut, kalja ja mida lisatakse, kui te vaatate leiva koostise nendesse nimekirjadesse, siis seal on ka linnasejahu, et annab sellise magusat maitset, sest selles idus on, on, on siis suhkrut, mis mis tulevikus annavad meile magusaid maitseid ja aitavad kassis kääritada. Aga mida saaks teha odrajahuga? Ja odrajahu on siis? Noh, kõige kõige? Võib-olla lihtsam jaa, jaa. Igapäevasem oleks teadest putru, aga jällegi selline odrajahupudru maitse on osade jaoks võib-olla osade inimeste jaoks mitte väga niisugune, noh, ma ei tea. Aga Ma tean, et lasteaias meil pakuti vanasti odrajahuputru suhkruga, niimoodi suhkrul krõbiseb siis hambal nagu hea süüa. Aga seda on siis nagu lihtne teha, ainukene, mis, mis temaga see mure on, et hästi kergelt läheb põhja. Nii et peab olema valvas ja, ja siis hästi hoolega segama seda. Aga odrajahu saab igasugustes erinevates küpsetistes siis kasutada ka, et just koos nisujahuga. Kuna kui teda üksinda kasutada, siis ta natukene selline jahumis jääb liiga rabe ja kui sa küpse kook läheb ja nagu, nagu nagu liiga rabe. Seda öeldakse ka just seda vana eestil leiva kohta, mis oli odrajahust, et, et nad olid hästi rabedad, need leivad. Aga, aga tänapäeval me, jah, ta tavaliselt kasutame koos nisujahuga ja, ja ja kõige, kõige võib-olla enamlevinumad küpsetised on karaskit, mida siis odrajahust saab teha. Karask on ka siis selline, mida võiks teha nii magusat kui soolast, et mis siis parasjagu. Tahtmine on, et see, see tähendab, et ma võin sinna sellesse Põhitaignasse lisada näiteks kas suitsupekki või, või et sellist soolast maitset saada või siis, kui tahame magusat saada, siis võib lisada näiteks erinevaid marju või kuivatatud mingeid puuvilju. Aga, aga iseenesest karaskuti karaski tegu on hästi lihtne, et seda, seda tainast siis kergitab söögisooda ja meil on vaja lihtsalt vedelikku sinna hulka näiteks kas siis piima või hapupiima või keefiri. Et, et ollakse vedelik, mis seda kergitama hakkab ja, ja muud ei midagi segada, segada sinna hulka muna, muna, kohupiima, piima ja maitsestada siis nii nagu nagu sa ise soovid, kas siis piisavalt, kas siis magusamapoolne või? No igal juhul, kui ta jääb selline neutraalse maitsega, siis võib teda süüa mõlemit pidi soolase ja, ja eriti hea anda, kuid ahjust tuleb just soojana nagu siukene. Väga hea, mis sedasi, otse köögist tuleb mulgipuder ja paluks teilt ühte sellist klassikalist mulgi pudru retsepti. Mina isegi mulk ei ole, sellepärast ma ei ole väga suur mulgi pudrutegija. Aga, aga seal on minu minu teada nagu see teema jälle. Et et see segamise teema, et pannakse mulgipuder ja kartulid ja kruubid koos keema kihiti ja vett parasjagu palju peale ja, ja samamoodi siis, et see Tangud paremini pehmeks saaksid võimlejad ennem leotada. Ja lasta tal niimoodi vaikses tules vaikse kuumuse peal kokku keeda või niimoodi vaikselt podiseda ja mitte segada, et jällegi see, et kui segad, siis see grupp hakkab põhja. Ja maitsestada soolaga ja tampida pudruks ja ongi valmis ja ongi valmis. Aitäh. Anneme.