Ja tänaseks teemaks on meil kaer tuleb ka Jerzyst stuudios Tallinna teeninduskooli kokaõpetaja Anne Mäe. Koeraga seostuvad minule kaerahelbeküpsised ja hirss, see on pisut võõras ja võib-olla seostub mõne katele inimestele siis sõjaväe või nõukogude ajaga, kus siis hirsiputru kogu aeg tehti. Aga kuidas on tegelikult lood selle kaera ja Hirsiga? Tegelikult on võib-olla siis selline, et need mõlemad nii kaer, hirss, need teraviljad on hästi kasulikud teraviljad ja, ja kaera siis vanasti Eestis kasvatati rohkem loomasöödana ja, ja teda ei kasutatud väga inimeste toiduks. Ja, ja võib-olla ka sellepärast, et ei osatud veel valmistada ta tol ajal kaerahelbeid, et siis kui hakati valmistama kaerahelbeid, et siis esiteks kaera, ütleme, kvaliteet või see tera kvaliteet tänu sellele paranes, justeta säilis paremini. Ja sealt ka nagu erinevad igasugused valmistamisvõimalused või kasutusvõimalused, mida me, mida said inimesed hakata kasutama. Et tänapäeval jahenduse kaerahelbepuder, mida, mida peetakse siis väga heaks hommikupudruks. Et annab sellise hea alustuse päevale, et see on piisavalt piisavalt süsivesikute osas, on siis selline hea toiteväärtusega tasakaal. Nii et sellepärast sportlased ju soovitavad, eriti kui on mingit sellist suurt füüsilist vastupidavust nõudvad alad, nemad alati soovitavad. Sööge kaerahelbeputru hommikuti kaerahelbeputru saab teha nii soolast kui ka magusat, et siin on nagu võimalused on, pigem ta on niisugune ta tasa, mõlemit alati ja ikka iga mõlemaid nii soola kui suhkrut ja otsid seda, seda õiget balanssi seal, et et ei oleks mitte soolane, et ta ei oleks mitte liiga magus, eks ju. Et Neid erinevaid kaerahelbevariante on poes hästi, palju on, on sellised, mis on suured ja röstitud sellised jätavad sellise tugeva struktuuri esialgu ja neid peab natuke kauem keetma, siis on kiirkaerahelbeid ja noh, veelgi on neid erinevaid variante, mis on natukene siis purustatud. Et võib-olla tuleks leida siis endale sobiv. Ja see ka, et kas teha veega või teha piimaga või teha mis osas v ja piimaseguga, et noh, see on ka nagu maitse küsimus. Et mida, mida veel nagu öeldakse, et kellel on, kellel on kas vaja kosutada natuke närvisüsteemi või on igasuguseid erinevaid nahaprobleeme, et et kaeras on olemas sellist vitamiini nagu P-vitamiin, mis aitab aitab just selliste selliste vaevuste puhul, et loomulikult, et me ei pea teda nagu ülemäära sööma, eks ju, aga aga noh, ta võib-olla selline pisikene siukene leeve leevendus meie probleemile näiteks. Aga millised Karelbed on kõige suurema toite kasulikumad, kas siis need, mis on need suured eraldised või mis on peeneks tehtud hoopiski kaeraklii? Kliid on ka väga head, aga kliid on head selle nii-öelda kiudainesisalduse poole pealt, et see on meie seedeorganismile kasulik, kui me sööme sellist kiudained, rikast. Aga ma arvan, et tasub nagu mõelda selle peale vaadata seal paki pealt, et kui me suudame sealt välja välja lugeda seda, et kui palju teda siis nagu kooritud on või kui, kui, kui täisteraline ta on, et mida, mida rohkem tas on alles sellest esialgsest kaerast, seda parem ta nagu täisteratäistera. Parem ikkagi. Et seal on meie jaoks kasulikud asjad kõik alles. Et saab, selle järgi saab selle järgi vaadata just. Aga kui me nüüd hakkame Hirsist rääkima, siis mida võiks hirsi kohta öelda? Ta on võrreldav pisut tatraga, misjon, hiline tulija. Ja mis see nimi tuli ja, ja mida siis mida kasutatakse palju Hiinas, Indias ja ka Põhja-Aafrikas, et, et see on, nemad, teevad Hirsist igasuguseid erinevaid toite ja ka leibasid ja ja küpsis küpsetisi erinevaid, nii et see on nagu meile jah, tulnud natukene hiljem. Aga hirsi puhul siis võib-olla üks asi, mida võiks kodustes tingimustes meeles pidada, on see, et kuidas hirsi hoida, noh, seda hirsitangu kodus hoida. Et peaks vaatama, et see pakend ja, ja see nõu, milles me teda hoiame, oleks õhukindel, sest väga tihti minu meelest hirsi puhul, kui me teda seeme on selline kibe maitse juures. See kibe maitse võibki tulla sellest, et ta on läinud natuke rääsuma. Et IRL-is on suhteliselt palju selliseid rasvu, mis mis tahavad reageerida kiirelt hapnikuga ja kui sa Hilsmel seisab niimoodi õhu käes, siis, siis ta muutubki lõpuks kibedaks just selle rasvade raasumise pärast. Et mitte mitte sellepärast, et istungi sellise maitsega alati. Aga aga sellist natuke sellist kibedat maitset me on tal ikkagi ka juures, et seda kibedat maitset saab, saab siis eemaldada sellega, et teda pesta läbi mitme v või siis lausa kupatada niimoodi keev vesi peale ja siis siis niimoodi paar-kolm korda. Et, et see on nagu üks üks võimalus, et seda. Et tal ei oleks sellist spetsiifiliselt kibedat maitset. Ja samamoodi siis nagu me tatra puhul rääkisime drestida, et kui me tahame Irsist teha Sõmerad putru, sellist, millel terad on ilusti lõpuks eraldunud, et samamoodi võib hirsi ennem ristida, kas siis kuival pannil või siis rasvainega. Hirgi küpsemisaeg on, on, on ka üsna noh, natukene pikem võib-olla kui, kui, kui tavalistel riigisortidel näiteks, et mugavani hirsiputru teha ahjus, et paned ahju, ahjus on paras temperatuur, ütleme 160 180 kraadi on ühtlane. Sul ei ole muret sellega segama, ta peaks kaane all olemas? Jah, ta peaks ikka kaane all olema, siis ta mõnus selline saab ühtlaselt läbi haudunud ja Irsis tänapäeval tehakse veel igasuguseid erinevaid tooteid, ehk siis hirsihelbeid ja hirsihelbed on muidugi üks pudru komponent või millest saab siis putru kiiremini teha. Ja sama asi, ma arvan, on, on helveste puhul ma arvan, et ma ise olen tundnud, et nad hakkavad minema nagu selliseks libedaks, et noh, kui kaua kaua seisavad, et sa pead olema ikkagi kui ostad, et siis on ilmselt vaja vajaliku soetada selline Burcus, saad kaane kinni kinni keerata ja, ja siis ei ole vast probleeme. Aga hirsihelbeid saab kasutada ka erinevate küpsetiste puhul, et jällegi koos nisujahuga saab teha näiteks muretainast ja, ja eriti just soolaste küpsetiste puhul saab niimoodi näiteks pirukataigna põhjaks teha sellise muretaigna, kus on üks osa siis nisujahust asendatud hirsihelvestega jälle selline huvitav tulemus ja, ja noh, et tal oleks seda piisavalt vedelikku, siis oleks hea võib-olla sinna lisada näiteks hapukoort natukese sellesse mure taignasse, muidu ta võib jääda kuiv natukene, kuna Kunigi paneme ütleme, võid või margariini, jahu hirsihelbeid ja, ja natuke soola ja siis natuke hapukoort. Kaer on väga tervislik, siis miljon hirsi, tervist. IRL on ka tervislik, et teda, teda peetakse selliseks ikka toiteväärtuselt heaks tooraineks ja ja ta on üks sellistest vähestest toiduainetest, millega ei seostata allergiaid. Ja, ja need inimesed, kellel on tsöliaakia ehk siis gluteenitalumatus saavad suurepäraselt süüa hirsi. Ja samamoodi siis on teadlased avastanud, et ta aitab ka noh, jällegi ma ei tea, kui suured kogused peaks hirsi sööma, aga näiteks kui inimestel on migreen või peavalusid, et et, et et siis aitab, kui süüa hirsi toite, et kui on selline noh nagu noh, juba krooniline mingi selline peavalu, et nonii, on leitud, et paluksin lõpetuseks manud hirsiretsept hirsi toidu retsepti, hirsi, toidu retsepti. Üks selline lihtne millest ma vist ükskord olen ka varem juba rääkinud, aga hästi lihtne nipp on hirsipudru muuta näiteks lapse jaoks meeldivamaks või selliseks just selliseks, et ta lausa tellib varsti seda on kui panna valmisi hirsipudru sisse tükeldatud banaan või niisugune katk, kati kahvliga katki surutud banaani, et annab pudrule hästi mõnusa sellise pehme konsistentsi ja mõnusa magusa maitse. Aga selleks Muretaigna retsepti, kas ma siis võib-olla loen seda muretaigna retsepti, et, et siis on, siis on ta nagu korra korraga kuulatud. Kaks detsiliitrit hirsihelbeid, kaks pool detsiliitrit nisujahu, pool teelusikatäit küpsetuspulbrit, üks tee, üks detsiliiter hapukoort ja 125 grammi võid ja nendest ainetest Is valmistada. Selline hakitud muretaigen ehk siis omavahel alguses segada, jahud siis või tükeldada väikesteks kuubikuteks ja siis hakkida kõik see kuivained ja, või läbi. Lisada küpsetuspulber, sool ja kõige lõpus siis hapukoor ja saame lõpuks sellise taignapallikese. Ja see jääks siis sellise, ütleme, lahtise pirukapõhjaks ja sinna peale täidiseks võib, võib lisada täiesti oma fantaasia järgi, aga, aga selliseid ütleme rusikareegli järgi võiks seal olla, ütleme kolm muna ja rõõska koort, kaks detsiliitrit ja siis selleks täidiseks mida iganes, seal võib olla köögiviljatäidis näiteks kas brokolit või seeni või või sibulat ja, ja kõige peale natukene riivitud juustu ja sellise lahtise piruka. Aitäh teile, Anneme.