Nüüd aga meie toidurubriik ja seekordseks teemaks on tatar, mida võib-olla poes enam praegu saada ei ole, aga inimestel on kodus varud ja kui ta ükskord jälle müügile tuleb, siis on hea teada, mida selle tatraga teha, kuidas sellest maitsvaid toite teha ja, ja mis vili ja taimse tatar üldse on. Ning stuudios on Tallinna teeninduskooli kokaõpetaja Anne Mäe. Tere. Tere. Ma ütlesin, et tatar on nüüd vili, aga tuleb välja, et ega ta vist päris ei ole nii. Me arvame jah, et tatar on teravili, aga tegelikult on tatar rohttaim ja tema viljad on siis pähklit sellised pisikesed pähklikesed, et meie küll liigitame ta tavaliselt teraviljade alla, sest ta nagu samades riiulites, kus on teraviljatooted. Aga siis jah, niimoodi palju uhkema, võib-olla mõelda, et me sööme hoopis pähkliputru või pähkleid või midagi sellist. No kui populaarne on tatar Eestis, ta ei ole ju päris meie oma taim, mida väga palju kasvatatakse. No teda Eestis kasvatatakse ja, ja ma ma arvan, et ta on sellise nõukogude aegse taustaga natuke paljude inimeste jaoks, et nõukogude ajal sai teda ilmselt liiga palju kasutatud ja liiga palju söödud, et eriti need, kes käisid sõjaväes, said tatart niimoodi söögi alla söögi peale ja see oli põhiline toit. Et sellepärast võib-olla on teda natukene noh, ütleme eestlaste hulgas alahinnatud, et sellise tervisliku ja, ja hea toiduainena on ta tegelikult peaks olema võib-olla isegi rohkem meie toidulaual ja on palju inimesi, kes teda, kes teda üldse ei söö, on palju inimesi, kes teda armastavad, ma arvan, et ta niisugune kahtepidine, selline toiduaine on ta kõrge toiteväärtusega, ta on sellise hea toiteväärtusega, et ta on siis sisaldab selliseid aineid, mis on inimesele siis hästi seeditavad ja samas annavad palju kiudained ja, ja ja teda siis kasutavad võib-olla paljud ka taimetoitlased, just et see on niisugune niisugune toidu toidulisa siis nendele ka väga hea. Aga kui vaadata seda tatart, mida poodides müüakse, noh, hetkel võib-olla mitte, aga, aga mis meil on müügil olnud, siis mille poolest see erineb sellest tatrast, mida müüakse ökopoodides, kus tihtipeale öeldakse, et seda võidi idanema? Hakata, ja ma arvan, et selle öko ja, ja tavalise toote vahe on, on ikkagi see, et kuidas ta on kasvatatud, et ökotoodetele on väga-väga kõrged nõudmised esitada see, kuidas teda kasvatatakse, millega teda väetavad, väetatakse, kuidas pritsitakse seemneid ja, ja nii edasi ja nii edasi ja mis sellel maal ja seal ümbruskonnas on varem kasvatatud, et see on selle ökoga ökotoodete puhul hästi oluline. Et võib-olla see maitse omadus noh, niisugusele inimesele, kes ei ole väga, ütleme tundliku suuga, et see maitseomadusi ei oskagi, võib-olla ainult, ma arvan näiteks totra puhul väga suurt vahet võib-olla teha. Aga eelkõige on see teadmine, et ta, mida ta tegelikult sisaldada võid, kui ta ei ole, kui ta ei ole niimoodi kasvatatud, et oleks jälgitud igasuguseid selliseid, selliseid nõudmisi, et eelkõige just igasugused kemikaalid, millega võib-olla neid neid taimi siis töödeldud Aga kui ma nüüd võtan seda tatrapaki lahti, siis kui kaua ma peaksin teda leotama või läbi pesema, et sealt tuleksid need kemikaalid ja muu tolm kõik välja ennem kui ma võiksin dast hakata putru keetma? No ma mõtlen nagu sellise asja puhul, et nagu see öko ja muu toode, et seda me siiski pesemisega, ma arvan, nagu maha ei saa, ei saa, et see kassad kasvatatud ja et see on selles selles teras selles tema viljas juba sees, et et see on nagu, ütleme, ma arvan ikka raku tasemel, lükka need ained seal sees. Aga, aga lihtsalt niimoodi, et, et seda tatar toiduks toiduks kasutada, siis mina soovitaks küll tatar ikkagi pesta läbivoolava vee all, pesta nadi sõela peal läbi, et ja siis natukene nõrguda. Ja osad inimesed soovitavad isegi ka niimoodi lausa kuuma veega niimoodi paar korda üle valada. Et see tera muutub natukene heledamaks ja, ja siis siis ka noh, ta on igal juhul puhtam. Kuidas on hea teha tatraputru, siin on ka kindlasti erinevaid neetud osad, kes teevad ainult veega osad, kes siis õli sees. Kuumutavad tatart lugesin just ka, et viimasel ajal vist toitumisteadlased on avastanud, et see, mis me oleme läbi aastakümnete, tavaliselt on soovitatud drestida ennem tatar õliga, et see siiski väga hea ei ole. Aga samas on see jälle niimoodi, et nii ja naa, et kes, kes siis kuidas on harjunud, et, et läbi aastakümnete on siiski tart tatart niimoodi tehtud, et eriti kui me tahame, Sõme, tahame Sõmera putru valmistada, et siis ennem ristitakse kas siis kuivalt või, või rasvainega läbi kuivalt drestides võib panna ahju ja, ja siis rasvane karestides siis lihtsalt panni peal ennem läbi praadida ja siis panna peale kummedelik, nii palju kui me millega, mis parasjagu teeme, võime puljongi ka teha. Me võime piimaga teha või mingi osa v-piimaseguga. Tavaliselt tatraputru tehakse siiski veega või puljongi ka, et vähesed teevad piimaga putru tatra nagu soolane puder. Tavaliselt jah, selline soolane puder, mida siis süüakse võisilmaga. Et võib-olla on inimesi, kes söövad moosiga, aga ma ise ei ole väga kahanenud. Tatart. Keeta kui kaua tuleb, ta ei kuule just siis nende viljade hulka, mida tuleb väga palju keeta. Pigem ikka niimoodi, et seesama nagu me ennem rääkisime, tröösti, kui läbi röstida, siis kummedelik peale ja korra läbi segada ja ja siis lasta tal niimoodi rahulikult madalal kuumusel haududa, et ta ei pea niimoodi mulinal keema ja kõvasti keema, vaid pigem ikka madalal kuumusel või võib ka ahju panna. Ja no ma arvan, et sinna 20 minutit on selline 15 20 minutit, see oleneb ilmselt ka tatrasordist, et aga umbes nii 15 20 minutit ja siis on ta valmis sööma ja siis ta on valmis söömiseks selline mõnus sõmer ja, ja, ja noh et võta ja pane kas siis prae kõrvale või siis näiteks hommikusöögiks. Kas saab tatrast veel midagi teha, on teil pakkuda võib-olla mõni retsept, mida võiks proovida? Tatrast, tegelikult tehakse ka erinevaid tooteid, ehk siis tatrajahu tatrahelbeid on viimasel ajal ka müügil. Nii et tatrajahu on, on, on siis selline, mida tavaliselt nagu päris, ainult puhta tatrajahuna ei kasutata vaid teda siis pannakse juurde nisujahule. Et kõige levinum tatrajahu selline, mida inimesed vast teavad, on pannkookide taignas, ehk siis pliinid need venepärased, pannkoogid on, on tehtud tatrajahu taignast, et siis üks osa on tatrajahu ja üks osa nisujahu. Pluss siis, et see on pärmitaigen, millest, millest tavapäraselt pliine tehakse. Aga tatrajahu võib kasutada ka igasuguste erinevate küpsetiste puhul. Need, küpsised või muretaigen, kuhu saab seda tatrajahu siis maitse poolest sisse segada, et see on jälle, kellele ta meeldib, et siis saab lihtsalt sellist huvitavat maitsenüanssi, et et käisin just see nädalavahetus oli noppida ka üks turg, ökoturg, seal müüdi igasuguseid toredaid isevalmistatud kooke ja küpsetisi ja siis ma kuulsin, kui need tütarlapsed, kes seal müüvad, räägivad kõige paremini läksid tatraküpsised, et noh, need on umbes kohe-kohe otsa saanud, et et jälle selline huvitav leid. Ja, ja ma arvan, et see on selline hea, kui inimesed leiavad, et oma toidulauda rikastada. Aga selline, võib-olla sellised lihtsad toidud, mida tatrast valmistada ja ta ei oleks selline ainult sõmer puder siis üks võimalus on teha teine Pilahvi sarnane tatrapuder ehk siis, et alustada niisamamoodi, nagu tehakse Pilahvi alguses praadida liha ja sibulad ja, ja siis sinna juurde panna tatar, mis ära siis kuumutada läbi ja panna peale puljong. Ja niimoodi saame siis sellise mõnusa. No ma ei tea, kuidas teda siis katud tatra, tatrapudru, voodi, pilafi siis, või siis teha see taimetoidu tatrapudru, kuhu panna juurde küüslauku, sibulat võib ka ingverit panna sellesse põhja ja erinevaid köögivilju. Et minu poeg kutsub seda sellise toidu nimetusega nagu tatar sõpradega, et et mis on eriti siis üliõpilastele taskukohane ja, ja teiseks, kes on taimetoitlased, siis nendele ka kindlasti. Et saab kasutada praegusel ajal kõiki erinevaid köögivilju, porgandit, paprikat võib sinna sisse panna ja, ja, ja, ja ingver annab ilusa-mõnusa sellise, sellise nüansi sinna ja, ja kui sööma hakata, siis võib sinna juurde pakkuda näiteks erinevaid kastmed. Miks mitte natuke sojakastet siis peab arvestama, et ei tee teda väga soolaseks, et siis soolases tuleks ajast või või huvitav kaste on ka taitaikaste tšillikaste selline magus, magus kaste, mis annab ka niisuguse mõnusa maitse sinna veel juurde ja ja, ja kokku saame odava ja, ja väga tervisliku toidu. Aitäh, Anneme.