Ja täna tuleb meil toidurubriigis juttu kalapuljongis stuudios Tallinna teeninduskooli õpetaja Anne Mäekalapuljong, võrreldes nüüd veisekontidest tehtud või kanast tehtud puljongi ka. Ja mis vahe siin on keetmisel näiteks ajas ajas, ta on üks kõige kiiremaid puljon, käid, et kui me eelnevate puljongi puhul rääkisime ikkagi tundides keetmisest tund ja rohkem ja siis kalapuljongi puhul see aeg jääb tavaliselt ikkagi alla tunni, et selline pool tundi, kolmveerand tundi mitte rohkem. Mis, millised kala osad, ei, millised kalad sobivad kõige paremini puljankiks? No paremini soovitatakse sellist valge lihaga kala, et mitte väga rasvast, samas jälle see on jälle see, et mida meil on mida meil on saada, eks ju, et et võib-olla sellest punasest kalast eht, ehk siis lõhest forell-ist puljong on nagu üsna rammus, aga me peame seda siis ise ise arvestama, et puljong tuleb rammus, et et ta ei ole niisugune, võib-olla nii, Heleni hõrku, Jon valgest kalast saadud puljong aga sobivad siis terved kalad, selgroog pea, jah, sobivate väiksed terved kalad sobivad pea kõik seesama, mis te ütlesite. Et kajab kala pea puhul, siis on oluline Ta välja lõpused. Et see on see, mis muudab kalapuljongi häguseks ja kalasilmad, et kalasilmi ei panda sisse. Aga miks niisama moodi, et muudavad, muudab puljongi häguseks ka väikestel kaladel tuleks siis need eemaldada? Väikestel kaladel ma küll pole kuulnud, et suurte puhul jah, suurte puhul võib-olla siis on see niisugune nagu rohkem. Aga kas kalapuljongit tehes ka kala ennem vahel ristitakse? Ei olegi nii kuulnud, et tehakse, aga, aga ma olen kuulnud sellist nippi, mida võiks teha või millega saab võib-olla seda kala maitset tugevdada. Et võtame poti poti põhja määrid või ka üle siis sinna poti põhja panna, need maitseköögiviljad, mida me kasutame kala puhul, siis sobivad porru väga hästi. Sibul, porgand on nüüd, kui me väga palju porgandit kasutame, siis see kalapuljong muutub orantsikaks või nagu kollakamaks, et võib-olla porgandid seal väga palju pole, pole vaja. Et paneme sinna määrime poti põhja või ka üle, ütlesin juba jah, ja siis sinna peale paneme selle maitseköögiviljad ja nende maitseköögiviljade peale kala. Ja siis kõige peale paberi selle pärgamentpaberil küpsetuspaberit ja paneme selle potti, ässin sellisele madalale kuumusele, nii et see või, ja maitseköögiviljad, et see koos sealt tekkiva auruga ta kuumutab nagu läbi. Ja mis annab kalapuljongi tihtipeale head maitset, on valge vein, nii et kui me oleme teda nüüd natukene selle pärgamendi all niimoodi kuumutanud siis võtame paberi pealt ära, paneme peale valge veini, laseme mihukene sellel veinil alkoholi välja aurustada ja siis paneme peale v ja keedame puljongi, nii nagu me tavaliselt teeme. Aga Mul näiteks tuleb selline mõte, et ma tahaks teha fileest puljongit, on see ka võimalik või siis jääb lihtsalt kala, siis tehakse tavaliselt niimoodi, et noh, tavaliselt ikkagi selle filee kuskilt saan, et loterii häälte, et isegi kala ei osta, vaid ostsin ainult ahvenafileetükke. Või haugi. Nojah, aga ikkagi jääks nagu parem niimoodi, et kui ennem keeta, ära ikkagi valmis mingitest jäägid, kalajääkidest, kalapuljong, me saame valmis kalapuljongi, ilus, selge puljong. Ja nüüd meil on seal filee. Ja nüüd me paneme selle filee sellesse keevasse puljongis kergelt vaikselt keevasse puljongis ja ta läheb ainult mõne hetkega. Nii et see oleks raiskamine ja maitsekad loomulikult oleks raiskamine, ahvenafilee maksab poes, ma arvan, mingi ligi 200 krooni kilo, täitsa mõttetu, et siis siis oleks ikkagi mõistlik osta, osta ahvenat, puhasta need ära, saada sealt see, millest teha, puljong, siis keeta valmis ja puljong ja siis need fileed nagu maiuspalaks seal sees niimoodi ära. Selge. Aga kas siin on ka mingeid maitseaineid, mis ei sobi kalaga kokku? Kui meil eelmisel korraldajate loorber sobib kalaga väga hästi? Minule endale tundub loorber sobib, et ja, ja ma arvan, kalapuljongi-le sobib ka hästi, näiteks valge pipar, roheline pipar. Et must pipar võib olla, on, on niisuguse natuke robustse maitsega, vürtsi pigem võib-olla vähem kasutada ja nelki võib-olla pigem vähem kasutada, et kala on ise niivõrd hea puhta maitsega, et et seal polegi rohkem vaja, eks ju. Lihtsalt Me laseme ta ilusti ilusti need aroomid, asjad, kõik sinna sellesse puljongis keeda ja, ja meil ongi olemas aitäh Anne Mäe ja järgmisel korral jälle jätkame.