Sellenädalane toidurubriik on ajendatud ühest väga huvitavast raamatust, mida ma täpselt praegu käes hoian. Selle pealkirjaks on toitumine, müüdid ja tegelikkus ja selle raamatu autoriks on Tiiuliibert, tehnikaülikooli toiduainete Instituudi dotsent. Tere tulemast sürrealist, kui palju teie jälgite seda, mis, mis pakutakse välja, mis on kasulik ja mis on kahjulik toitumises? Viimasel ajal ma olen väga palju lugenud ja aru saanud tõepoolest, et köik põle, kuld, mis hiilgab, nii et aga üldiselt on siin väikene kiviga ajakirjanike kapsaaeda, sellepärast et kui üks teadusajakiri või avaldab mingisuguse artikli ja näiteks ma toon ühe niisuguse neid oli hiljaaegu lugesin, et teadlased avastasid, et maasikad söömine võib leevendada mäluhäired, kuid on vaja edaspidiseid, uuringuid. Ajakirjanik sööstis selle niimoodi inimestele, et see maasikaid ja siis mälu paraneb, nii et väga palju nagu meedia on see, kes haarab niisugusest üksikus faktist ja võimendavad seda. Aga see teadus on ikka väga niisugune. Korduvate uuringute pikk ahel ja väga palju on ka loomkatseid ja need katse tulemusi ei saa inimesele otseselt üle kanda. Niiet, ja ma ise olen mõelnud alati seda, kui ma olen lugenud meid toitumissoovitusi sealtsamast ajakirjandusest alates sellest c5 banaani päevas, siis on sulgema karv, läigib see üksnurmenuku lehti päevas, siis sul on kõik vitamiini käes, joo kaks liitrit vett, siis sul on kõik korras, siis sa peaksid sööma veel leida neid neid ja neid ja neid, neid, neid asju, et kõik ära sööksin, mis mulle ette pakutakse, või siis nendesamade toidulisanditega võta see purk ja seal on eluks kõik korras, vaata järgmine purke siis sul on veel need teised asjad korras, kuidasmoodi selles rägastikus orienteeruda, lõpptulemus minu jaoks on see, et poisid, ohkan, ühte tahma ei jaksakski midagi tõe pähe võtta. No on olemas meil raadioid või see toidusoovitused, mis on välja antud, võite neid lugeda, seal saate niisugused üldised põhiseal ei ole öeldud, et see viis banaani, aga on öeldud, kui palju näiteks puu- ja köögivilja peaks. Või kala ja liha, nii et see on palju kergem variant. Kui palju te ise olete märganud seda, et, et on midagi, mida on mõnda aega väga palju propageeritud, mis on mida öeldud ka toitumisteadlaste poolt, et see on väga hea ja väga õige toitumisstiil, aga siis selgub, et mõnede aastate aastakümnete muutudes, et tegelikult on kui asjalood teised. No eks ikka neid muutub, sellepärast et meie teadmised täienevad ja see, mis oli tõde meie arvates eile ei pea olema täna või homme, nii et kui me räägime näiteks nendes toidulisa ainetestki, siis see tekitab küll väga palju probleeme ja minul on endal kolmekuused pojapojad väikesed ja ema annab neile siis gaasivalude vähendamiseks ka seal küll ravim ja lugesin, mis seal on siis, seal on naatrium, bensu, Sarbiin, happe, sahhariini ja tsüklomaadid, no milleks on neid vaja imet värvaineid veel ei ole, sellepärast et neid toiduvärve topitakse igale poole, isegi ravimitesse, aga arstid soovitavad, gaasivalude vastu võeti seesama ja muidugi aga ei ole vaja, milleks on sahhariini tsüklomaadid, võib-olla veel võiks olla need konservandid, eks ole, aga neid küll pole mingil juhul vaja. Aga mis siis teha? No ravimite puhul muidugi asi keerulisem, aga kui me vaatame toiduaineid üha vähem leiab meil juustu, milles ei ole säilitusainet vorstides lisatakse väga palju toiduvärve, no milleks on neid vaja, rääkimata karastusjookides, millest me edaspidi siis räägime. Et me peame ise tegema oma valiku, avaldama survet, siis ikkagi tootjale enne niisukest? Ei taha siia. Tootja ütleb, et nende ei ole tervisele kahjulikud, kõik on mõõdetud ja loomkatsetel kindlaks tehtud ja meil on vaja oma, et see kaugsäiliks, et just vastupidi ei juhtuks midagi halba, kui inimene sealt poest ostab ja Kaup on halvaks läinud, tähendab, rääkisime tootjaga selle firma toodab siis moose keediseid ja küsisin, milleks, panete te sinna sisse siis säilitusained, ta ütles, et sellepärast, et kui teie kodus purgi avati kate kaheks nädalaks lauale seisma, suvel ei läheks hallitama, aga milleks ma pean jätma ta lauale seisma ja kodus ju keegi ei pane, kui ta moosi keedab, eks ole, säilitusaineid sisse. Kas te olete nagu isepüütud survet avaldada selles osas kuidagimoodi tootjatele ja võtnud sõna, et tehke midagi, ärge pange vorsti sisse. Neid säilitusaineid sel nädalal me võtame teiega sellel alal, aga ikka üldiselt ma ütlen, mina olin selles seltskonnas, kes omal ajal tegi seda esimest määrust toidu lisaainete kohta ja näiteks Soome, enne kui ta astus Euroopa liit, oli tal palju rangemad nõuded ja siis kõik ühtlustus ja meil juba ka Sirendesse Euroopa Liit silmapiiril oli küll mõni, kes ütles, et võtame ka eeskuju soomlastest, aga seal ei olnud enam mõtet ja praegu on see Euroopa Komisjon, kui kurikotkas valvab kõiki, et kaupade vaba liikumine oleks tagatud see lisaainete teema keerukas ja kirju ja seda kõike me ei jõua siin need ühe selle lõigu raames ära seletada, aga miks teie selle vastane olete või, või pigem vastane, siis võib niimoodi ütelda? Ei ole vastane maha, ei ole sugugi kõikide lisaainete vastane, aga eriti ma olen toiduvärvide vastane, sellepärast et väga paljudel lisa ja tal on oma roll. Et nad pannakse tõesti, kas on vaja säilivuse pikendamiseks või konsistentsi parandamiseks või ükskõik milleks, aga need toiduvärvid, need lisatakse ainult selleks, et, et oleks ilusam välimus ja kõige totram male leidnud näiteks kõrrejook lastel on ka toiduveel, keegi ei näe ju seda seal? Põhimõtteliselt küll. Aga kuidas see inimese tervisele mõjub? Öeldakse küll, et ei tee midagi, aga kas tõepoolest ei tee? Teeb küll, aga vaatame toiduvärve, näiteks. Hiljaaegu ühendkuningriikides teostati üks uuring, see oli möödunud suvel kleiti toiduvärvid, rida toiduvärve koos selle naatrium ben saadiga säilitusainega tekitavad lastes bar aktiivsust. See pole veel kõik. Hullem, mis oli see juba USA-s testiti juba ammu jooke ja leiti, et need sisaldavad bensiinis on tugev kantserogeenid. Nii nemad algul arvasid, et see on tekitatud, et see süsihappegaas, mida gaseerimises kasvatatakse, oli saastunud. Kuid nüüd selgus hoopis niisugune asi, et naatrium, pensaad säilitusaine ja askorbiinhape, mis kasutatakse siis antioksüdantide need võivad säilitamisel soojas valges anda benseeni ja Inglismaal korjati ära neli karastusjookide brändi just selle tõttu, et nad sisaldavad, sisaldasid palju benseeni. Ma ei ütle seda, et meil kõik peaksid nüüd benseeni sisalduma, aga see on lihtsalt ohumärk ja see on märk, et mida me eile arvasime, et on õige, täna ei ole ja võib-olla mis homme võib-olla on veel midagi hullemat, avastatakse nii, et need kehavõõrad ained, need ei ole niimoodi üldiselt ma ütlen, lapsed peaksid siiski vähenenud tarbima lapseootel naised ja siis imetavad emad ka need on kõige õrnemad meil seltskonnas, ma saan aru, et, et tegelikult see oht kõige eredamalt põleb selle koha pealt, et me ei tea, kuidas need asjad üksteisega koos, kuidas toimivad. Nojah, eks see ole ka, aga väga palju on niimoodi jah, et ega me ei tea, mida me sööme koos, eks ole, kuidas need mõjuvad ja sellepärast peaks ohu vältimiseks siis olema nende sisaldus võrdlemisi väike, et ei ole vaja neid niisuguse erksavärvilisi jooke eriti. Aitäh teie libert, tänaseks me kohtume homme, äkki siis räägime sellest, kuidas suveks saledaks saada või mis?