Ja aeg taas toidurubriigi käes ja täna taas Tiiuliibertega tehnikaülikooli toiduainete instituudi dotsendi iga ja ajendatud nädalased jutuajamised sellisest raamatust nagu toitumine, müüdid ja tegelikkus, mis seal samuti tee liberite poolt just alles hiljuti kirja pandud või trükist tulnud, kuidas soovitav ja täna lubasime keskenduda kaalulangetamisele, kui nii võib öelda, millised on need müüdid ja milline on tegelikkus, mis puudutab seda, et kuidas inimesed saaksid ikka saledamaks ja veel saledamaks veel saledamaks, tere tulemast. Tere. Miks osad inimesed on ülekaalulised ja teised võivad tõesti tundub, et süüa, mida iganes tahavad ja ka ei tule neil seda rasvapolstrit sille. Ei puusadega jalgade ümber nii lihtsalt midagi. Jah, no inimesed on kõik erinevad ja nende ainevahetuse kiirus on erinev ka ja mida paksem on inimene, seda aeglasem on ta põhiaine väetisekiirus, seda vähem ta kulutab energiat ja kui ei ole mingit toidu või kehalise koormuse muutus, siis tulemuseks ongi see, et võtame kaalus juurde paiste. Palju räägitud tegelikult sellest, et kui su ema oli paks, ütleme siis niimoodi, siis oled sina ka tüse ja tõenäoliselt saavad sinu lapsed ka tüsedamad. Kui vahepeal ei segata ülisaleda mehe geenidega, siis sind, kas, kas see on tõestust saanud, no see on ja ei ole ka niimoodi, et ühest küljest muidugi ikkagi perekonniti see ülekaal kaldub edasi järglastele, aga teisest küljest kalduvad edasi järglastele need toitumisharjumused. Kui teie abikaasa, tema ema on teinud, leiad toitu, rasvast toitu, siis tahab, et tema armas naisuke teeks ka seda. Aga muidugi on tehtud uurimusi ka ja uuritud näiteks kujad, ideelised, kaksikud on lahutatud ära ja siis on leitud, et nende kehakaal sarnaneb rohkem siis nende kasuvanemate mittebioloogiliste vanemate omale, nii et seal on nii ja naa neid tulemusi. Noh, üks asi on see, et kuidas sa oled harjunud siis toitma või kui sa oled õppinud toituma. Aga kui palju õnne, neid muid tegureid, mis seda paksuks minemist siis soodustavad, et kas seal on haridustaseme või mingisuguste organismi olevate biokeemiliste ainetega seotud see kogu lugu? No eks haridustase teatud määral ikkagi mängib rolli ka, tavaliselt on ikka niimoodi, et vähem haridust saanud inimesed kalduvad rohkem ülekaalule mängivad ka muud rooli, näiteks on tehtud kindlaks ka, et kui sul on vennad, siis kaansul kalduvus rohkem sisenemiseks, sellepärast et lapsel õles tuleb vendadega vendadega võidu siia ja vennad ei pane nii väga tähele, mida nad söövad. Et kui me vaatamegi Eestis. No probleemiks on ka juba laste ülekaal, aga kes siis, mis te arvate, kes on rohkem ülekaalulised, kes poisid-tüdrukud selle loogika tüdrukud, eks poisid on, poisid on just, jah, kui ta poistest võtab oma vendadest võtab eeskuju, siis tulebki juba eeskätt just teismelised poisid on rohkem ülekaaluliselt kui tüdrukud, sellepärast et tüdrukud hakkavad ikka natuke parem mõtlema, mida ma söön ja kas see mulle hea on terve hulk selliseid arusaama, et kuidasmoodi ennast pidevalt sellises normaalses kaalus hoida, võib-olla kõhnemaks saada. Et üks, mida mina ka tean, väga paljud ütlevad, et tuleb kogu aeg juua, palju vett, palju vett juua, et siis kõht ei lähe tühjaks nagu on, juskuvad vett täis ja noh, koeffetti otsis, mis sa seal siis enam söödki, no on teil müüdud? Või ei ole omavahel praktiseerinud, tähendab jah, üldiselt see sihukene kaheksa klaase v müüte on tõepoolest. Aga ega see ei pea paika, kui palju vett, joove see või vaja on, see oleneb sellest, kuidas me sööme, kas või näiteks ka. Ja kas me sööme puuvilja, kui palju me sööme, nii et see vee joomine see küll ei aita, vesi imendub väga kiiresti, aga Maguiab ikkagi tühjaks ei saaks, oleks vaja vaadata mõningaid niisugusi toite, mis täidavad nagu paisuvad maas, no näiteks väga paljud arvavad, leiba ma ei söö, see teeb mu paksuks, vastupidi, leib paisub maas ja tekitab täiskõhutunde, nii et tasub leiba siia supi kõrvale kindlasti. Niisiis minul on tutvusringkonnas, eks vanem daam ja nii kaua, kui mina teda terve, oma eluaja mäletan. Kui teda on külla kutsutud sünnipäevale või õhtusöökidele, siis ta vaatab kella, ütleb kell on kuus läbi, mina pärast kella kuut enam ei söö ka, tal oli küll natuke ütleb, et võib-olla naljaga pooleks, aga siiski see, et pärast kella kuut või pärast kella seitset enam ei söö. See on ka üsna levinud tütrega. Mina tean, ühte daami küll praegu läinud täpselt samamoodi ütles mina pärast kella kuute, söö aga kell neli kratist, tähendab laua ja sõi kella kuueni ja ta ei tahtnud, kelle pärast, kelle arvates ei olnud. Tähtis on see, et regulaarsel sööksime ja kui me jätame oma kõige suurema toidukorra õhtule, siis me oleme lihtsalt toidukordade vahe on liiga pikk ja me oleme näljane. Me söömeli seal liiga palju, sellepärast võiks natukene planeerida ikkagi paremini seda jaagu nõustub, väga palju sööme ka, see võib lihtsalt segada meie und, aga see, et see nüüd paksuks teeb või eriti kohta paksuks teeb ja see ei ole õige tähtis, on see, kui palju meil see, kui palju rahvast kokku tuleb ja palju. Regulaarsus muidugi on just see, et niisugused suured toiduvahed, need tekitavad nälga ja siis sa sööd liiga palju, pole vaja Tibril siia, siis on see lugu veel terve hulk igasuguseid laid tooteid või siis erimärgistusega tooted, dieedipidajate toidud ja, ja ostke ikka seda, kus on võimalikult vähe rasva sees. 0,05 protsenti piim ja nii edasi ja nii edasi juustu võimalikult väherasvast. See peaks küll kõhnaks tegema. Kõhnaks ei tee, kui sa ikkagi sa pead arvestama kogu seda toidu niisugust korda, nii et ei saa niimoodi, sa võtad ühelaid, toote, mõtleme nüüd, ma sain laid toote nüüd masena koogikese selle arvel, nii et ja ma ütlen, meie toitumissoovitused ka on, sisaldavad nüüd kehalise koormuse veatükki ka, et ilma selleta enam ei saa. Aga muidugi, kui te räägite lait juustudest, see on väga tore, et laid juustud olemas, Loidi usus on palju vähem rasva, palju rohkem valku ja seal küll mingisuguseid lisaaineid ei ole, niiet selles mõttes ta on üks variant lihtsalt jällegi aga laid tooted, margariini, Tonjugalaid tooted ja kui me räägime jookides, siis meil väga vähe on neid laid jooke, sellepärast et kuidagi. Ma arvan, et inimeste vastumeelsus nende kunstlike magusainete vastu, aga kui me võtame Ameerika Ühendriikides seal on peaaegu igal limataadil, on oma lasteaiad ja kuidas moodi sellega on, et kui inimesed jälgivad seda, mida nad söövad ja otsustavad rasvast loobuda üleüldse, et kus vähegi midagi rasva sees on, et sellest loobuda mitte mingil juhul, sellepärast et rasv on meil vaja, neil on rasvlahustuvad vitamiinid, need ei imendu, kui me purgist võtaks, saimegi. Meil on asendamatud rasvhapped, kõik rasva vaja, raste toidu maitsvamaks ka, aga sellel ei tule liialdada ja kui ma vahest vaatan hommikul vaatan televisiooniga, vaatan neid kokandus, Nad teevad õudselt palju vanemad, siis suhkrut ja rasva ja võiks natukene ka kergemaid variante pakkuda välja ja nii on, igapäevaelus võtame kontsert supigi, seal on ka metsikult palju rasva, et võiks, see ei ole vaja, et sul on mingi ait, suppaga võiks olla tavalises supis ka või valmistoidus, mis väga palju meil ostetakse, praegu võiks seal ka vaadata, et pole vaja nii palju rasva natukene kergemalt. No nii, teeme siis meie jutamis jälle ööpäevase pausi ja kohtume homme taas.