Jätkame Toidurubriigiga ja tänu jälle stuudios Tiiu Liiver, tehnikaülikooli toiduainete instituudi dotsent ja raamatu toitumine, müüdid ja tegelikkus autor ja räägime täna rämpstoidust. Kui rääkida rämpstoidust ja müütidest, siis ma arvan, see on kõige müüdi rohkem toit üleüldse. Sest et kõik inimesed teavad, mis seal rämpstoit seal, hamburger, seal pitsa ja see on kõik see, mida kiiresti sööd ja friikartul ja see kõik mõjub sulle halvasti. Jah, ükskord oli meil toitumisteaduse seltsi koosolek, enne seda ma küsisin ka oma kolleegide käest, nimetage, mis on rämpstoit ja kaheksa umbes 10-st vastus ka, et Hamburg no ega päris nii see ei ole, kui paljude ees hamburgeri kui tihti. Ma arvan, et mitte väga tihti üsna harva ja meil ei ole, aga mis meie lapsed, kui nad tulevad koolist, mida nad ründavad ostma eriti kui saab mänguasju kaasa veel hamburgeri. Ma ei ole hambad, no kust need hamburgerikohad on võimalus? Ei no, aga neid on vähe, ju nad lähevad toidupoodi ostavad kartulikrõpse limonaadi Heathrow ja mis te arvate? Kui võrrelda nüüd hamburgeri ja siis neid krõpse ja limonaadi, kumb siis hullem on? Suhteliselt kartulikrõpse. Nojah, need see, et kõigil on jah see pähe taotud, et see hamburger paha see on, mina olen ka vaielnud kunagi, et no mis hamburgeri solin seal kaks üks kukkel pooleks lõigatud seal vahel kotleid salatileht ja siis mingi kaste kõik rohkem seal juust vahest, kust tuleb see rämps? Rämps on seal lisandid, ma ütleks, ega see hamburger tõesti ise, aga kui võtad Need friikartulid ja limonaadi, vot see annab sama palju friikartulid ja limonaad kui see energia, ta sama palju kui hamburger, nii et see on see paha nii-öelda kui liiga palju, aga kui te lähete suvilasse tööd tegema ja ostate kaasa endal siis pole mitte midagi halba, te kulutate selle energia ära ja kui te liiga tihti seda ei tee, siis ei ole midagi hullu. Sest meil ei olegi niimoodi laias laastus ei ole häid ja halbu toiduained, on head ja halvad toitumisharjumused, et ükskõik kui ka hea toitu, kui liiga palju siia, see muutub ka halvaks absoluutselt. Aga kuidasmoodi siis ikkagi on see rämpstoiduga, kas see friikartuli, mis siin veel siis? No friikartul siis oli see kartulikrõps, kõlab õudsalt kartulipäraselt, kõik õlis küpsetatud, sellepärast jah. Noh, rasv on palju ja soola on palju ka, aga mis siis veel on, mina olen toonud omal raamatu sisse niisuguse mõiste nagu toit, mis seal ta palju jälle need lisaaineid ja toiduvärve ja toiduvärvidesse, liti, Hasso värve ja ASA värvidest, eriti siis on ka üks Tartrasiin tatra, siin on nisukene toidu Värnis võib väga paljudel tekitada niisugust peavalusid migreene naha sügele, mis võib kesta isegi mitu päeva ja see Tartrasiini ja seda ei ole mitte ainult toiduselisata, vaid pannakse ka näiteks ravimites, pannakse, pannakse šampoonidesse, värvitakse seepe sellega ja kui olete tundlik data siini vastu, siis iga kord, kui te kokku puutute sata oma sahmaka kätte, ma usun, et üks keskmine inimene, eestlane ükskõik Ta isegi ei suuda välja ütelda seda, mis tatra siin rääkima sellest, et ta oskaks arvata, et ta sellele ülitundlik võiks olla. Jah, no vot, selleks ongi meil nüüd ikkagi jällegi Euroopa Komisjoni vastavad ametkonnad, kes peaksid selle eest hoolt kandma ja praegu tõepoolest on niimoodi, et korjatakse allkirju, et saada, keelati ära kuus toiduvärvi, aga on teisi ka toidu lisaained, mis on niisugused problemaatilised, näiteks, võtame naatrium, glottomaadigi, see naatrium kulutamata on pikka aega peeti teda nii-öelda ohutuks ja väga palju kasutati aasiaroogades k ja näiteks praegu võiks olla, kus ta on. Lähete poodi ja ostate konservsuppi, ostate, pitsamaitsetugevdajad kasutatakse väga palju, kasutatakse just seda, aga see ei ole nii lihtne, et muudkui aga paned sisse ja ja nüüd on leitud siis niimoodi, et võib tekitada ta ka teatud tõsiseid probleeme. Aasias, kus väga palju kasutatakse, on uuritud ka ja leitud katseloomadel rottidel tekitatud silmade kahjustus. Ida-Aasias on näiteks ka väga palju on glaukoomi ja arvatakse, et see on võib olla seotud sellega ka seda ei tea, aga see on jälle niisugune asi, mis vajab uurimist ja näiteks oli seesama naatrium, glutomaat oli keelatud ka veel. Saksamaal oli keelatud, aga enne ja 1991. aastal see Euroopa komisjon tunnistas selle kõige niisukeseks ohutumaks. Toidu lisaaineks, aga viis aastat hiljem Ameerika arstid reid juba leidis, et võib tekitada väga tõsiseid probleeme, aga see on just see ei tohi liialdada ja mõningad inimesed kindlasti tundlikumad teete Teid kuulates mul hakkab õudne, mulle tundub, et toidukauplus oli üks hullemaid kohti, kuhu võib sisse astuda, et sa kunagi ei tea, mis sa sealt kätte saad või omale külge tahad, sest et ilmselge on see, et kõiki neid purke ja topse ja ja silte ei jõua lugeda päevast päeva läbi ja aga ega siis vaadake oma silmadega. Värviline, ärge siis ostke ikka, et see veel nohu värk, noh, ohumärk no kui te ise tahate, kui juua vähekene, siis ei ole hullu, aga kui juua näiteks võtate karastusjoogid, laps võib juua poolteist liitrit ära seda ja vaatasin hiljaaegu oli niisugune, oli õuna-kirsijook, oli see tetrapakendisse kõrval, need? Ei, see oli liitrine veri, jaa. Jaa, vanemad ostsid lapsele lapsee ja suu ümber täiesti punane. Ja mina hakkan, vaata, mis seal sees on ka jälle punane toiduvärv, et no milleks on vaja lihtsalt ja ja vaat, neil on vaja natukene nendele tootjatele ka avaldada survet, sellepärast et Eestis on ju väga palju neid häid toiduaineid müügil, ega siis nüüd me oleme rääkinud lihtsalt nendest problevaatilisematest, et neil on väga head ja, ja, aga tõesti, kui toidu lisaainete on hakatud liiga palju kasutama, ütleks, kui me siin alustasime ette, et täna räägime rämpstoidust, siis kust üleüldse selline sõna toidu ette nagu rämps tuleb, et et miks me nimetame mingi toitu rämpsuks? No ega sellel ei olegi, ma ütlen, ei olegi õigustatud see päriselt sellepärast et kui mõõdukalt süüa ei ole hullu, aga, aga jah, eks see ikka niisuguse kiirtoidurestoranide arenemisega see nii-öelda nagu levisse ka sellepärast et ega siis, kui me ise toitu valmistame. Me teame, millest me teeme, kui me ostame või lähe, ostame, me ei tea, aga valmistoitu, aga kui me läheme välja sööma sma hoopis ei tea, eks ole, kuidas on ja noh, just see nagu usalduse küsimus, usalduse küsimus, nojah, aga see nagu venelase Brewer jäinada ver, jäi taveriaid Praveri osalda ja kontrolli ja niimoodi ja nii, aga see ei ole meil võimalik. Noh, mina unistaks sellest, et oleks ka näiteks nii nagu koolis, kui ma ei eksi, siis koolilõunas on ka, kui palju sisaldab valgud, rasvad, süsivesikuid, energia võiksid need lihtsamad asjad olla näiteks restoranis ka või vähemalt mõnes restoranis või toas võiks olla, kusjuures kiirtoidurestoranides on need vähemalt mektor. Konkreetselt võiks eelmine kevad, käisin, uurisin. Ma jäin teistest kohtadest paraku jänni. Kaloraaži välja otsimisega ma käisin mitu restan läbi, nüüd ma lõpuks sain need vastused, aga Mcis olid küll mitte, et ma nüüd reklaamina kirjaga Hesburgeri siis, no ma ei tea, kas seal on, aga koduleheküljel on olemas, nii et see ei ole küll mingisugune probleem, et kuna nemad on saadud nii palju vitsa, siis nad on õppinud sellest ja noh, niimoodi nagu ei suru avatoodet peale vaata ja osta siis nii ta on, aga ega sellest vist ei pääse ka Nendestsamadest kiirtoidurestoranidest ja kas peab? Ei nojah, aga see rahva surve on väga tähtis, sellepärast et mul siin üks peatükk on ka nendes transrasvhapetest ja näiteks paljud kiirtoidurestoranis on loobunud just nendest transrasvhapete kasutamisest just sellepärast, et rahva surve on nii suur. Kohtume teiega homme veel üks kord ja võtame ette viimaseks teemaks v tore.