Jätkame normaalse söömise põhireeglitega. Esimene reegel, lõpetaja, pidev söömisalane tõmblemine, anoreksia, buliimia, ortor, eksija. Tõepoolest, inimeste üks kõige suurem probleem ei juleta enam midagi varsti süüa. Selle põhjuseks on põhiliselt see asjaolu, et kui inimesed lähevad. Ma ei räägi kunagi Eestimaast, aga Eestimaa kuulub maailmas asjalike riikide hulka. Eestis on asjad samamoodi, kui inimene läheb suurte kaubanduskeskuses, ta näeb seal hunnikute viisi ajakirju ja tänapäeval on lausa kohustuslik, et kõikides ajakirjades on ka mingisugune jutt söömisest. Kord on jutt, et kohvi kasulik Gordoni ütles, et koos on kahjulik ja nii edasi ja inimestel on tõesti hingel selline küsimus, missis. See plaat päris paljude reeglitega seletabki teile, kuidas asjad on õiged, aga inimesed on hakanud tõmblema, söömisalal umbes on mõte selles, et äkki ma ei tohi ikkagi kapsast süüa. Inimesel läheb millegi tõttu midagi elus viltu, mis tahes sündmus, mis ei ole esmapilgul üldse söömisega seotud. Aga tal tekib mõte, et ai pagan, äkki see on sellepärast, et ma sõin kapsast. Siis Loeb kusagilt porgandi kohta midagi, et kui siin oli ka palju porgandid läheb pruuniks, liiga pruuniks ei tohi minna, mõnikord siis ta mõtleb, et ai, ma ei tohi porgandit süüa või liha või, või kurk ja nii edasi. Ehk minu esimene suur soovitus oleks, et armsad inimesed, lõpetage söömisalane tõmblemine, teil ei õnnestu lühiajaliselt midagi süües mitte midagi oma tervises nässu keerata. Me võtame sellised äärmised juhud, siis uudne äärmis juhtunud ortoreks. Ortoriksia tähendabki selliseid inimesi ortoReksiku, kes on hirmul iga kord, kui nad midagi söövad, et äkki ma ikka ei tohi seda, äkki minu organism ei tohi, seda, selle kohta võiks öelda, Teil on tubli organism ja teil on tark organism, aga kui ta seda ise püüate rumalaks teha, siis on see väga halb. Nii et lõpetage selline tõmblemine tõmblemise kaks väga halba varianti, mis, tõsi küll, natuke hakkavad taanduma, on anoreksia ja buliimia anoreksia, tähendab, seda ei juleta midagi süüa, kuna ei taheta mitte kuidagi normaalse inimesena välja näha. Tahetakse välja näha nii nagu oli punaste Ameerika kuulus tegelane, tegi, kes kasutame sellist mõnusat väljendit, nägi välja nagu kondibukett ja see tundub nagu olevat ideaalanorektik sööb ära ühe rosina, siis läheb peegli ette ja uurib väga põhjalikult kustunud tüsedamaks läks. Kurb küll öelda siin kohe esimese reegli juures, et see on totaalsed a- normaalne söömine, aga totaalselt normaalne söömine, kestvalt probleemid. See on nüüd see tegevus, kus inimene, see ohjeldamatu, ennast kurguni täis ja siis oksendab selle kõik välja, kartuses et äkki läheb paksuks ja käibki see nõiaring kurguni täis, siis uuesti välja võttes selle esimese jutu kokku ütleksin ma veelkord, et ei ole mõtet söömisalal tõmmelda, tasub teha endale põhiasjad selgeks, mida me nüüd plaadil siin järgmiste reeglitega teile enam-vähem selgeks teemegi. Ja kui te satute nüüd nende kolme tüübi hulka, anoreksia buliimia või ortoRex ja siis andke andeks, ei ole enam nii tip-top, inimene nagu te peaksite olema, nii et lõpetage tõmblemine ja tehke selgeks põhiasjad, millest me üritame teid aidata. Teine reegel ära tee kestvalt valesti toimi inimorganismi ainevahetuse põhiselt. Tihti kuulnud sellist informatsiooni kas või kusagil peolaua ääres, et ma ei tohi süüa, ma olen liiga tüse. Vaadake, armsad inimesed, inimorganism on nii totaalselt võimas. Et kui te sööte üks kord valest, teinekord see jäta kõige vähematki jälge. Ma väga soovitan mitte laskuda selle informatsiooni külge, kui keegi kirjutab, et kuidagi ükskord sõita valesti, siis kohe midagi tõsiselt juhtus, absoluutselt juhtu. Informatsioon on totaalselt vale, küll see reegel tahab öelda seda, et väga kaua ja lõpmatult ei saa ka valesti teha. Kestvalt valesti tehes tuleb see tegelikult oma tervise oma hädadega kinni maksta, misse kestev. Tähendab, te võite lugeda, kuulda sellist huvitavat informatsiooni, et keegi kilkab, et näete juba kaks kuud, ma teen seda dieeti ja oi kui mõnusa olla. Vaadake inimorganismis on resursi, inimorganismis on võime vastu pidada ekstreemsetel asjadele ja söömisele. Söömisega seotud asjades suudab inimorganism mitte söömata olla, vaid normaalsele söömisele pidada vastu poolteist, kaks aastat. Kindlast siis hakkavad pisikesed muutused. Keegi rõõmustab ja hüüab, et oi, mul on veregruppi alane dieet kolm kuud juba teene, kui mõnus on siis natuke hirmuäratav kuulata, sellepärast et inimene on asunud tasapisi oma tervise rikkumise teed toonitanud, võtab aeg, mõnel inimesel võib võtta see kolm aastat aega, sest tal on natuke paremad varud mõttes keegi veel selle koha pealt kokku esimese poole lühiajaliselt ei ole probleeme, ei tasu keegi muretseda, kui te lähete komandeeringusse ja nädal aega ei ole normaalne see, kui te olete sinnamaani olnud normaalne sööja juhtudel nädalaga, mitte kõige vähematki. Kui aga mistahes põhjustel, kas oma rumalusest kellelegi survest kellelegi osav ärimehe jutust, kes pakub teile mingit väga mõnusat dieeti laskuda ka selleni, et te teete sellist valetegevust limiteerida, jätate osa toiduained ära? Kaua siis vaadake, ei tasu tulevikus, kurtvatel on haiged liigesed ja teil on kõrge vererõhk edasi. Te olete omalt poolt andnud sellele tubli panuse, siis tuleb ravimitena see kõik kinni maksta. Loomulikult ei tähendas hetkegi seda, et normaalne söömine väldiks haigused kõik ja inimesed oleks sajaaastane. Jumala terve, igas mõttes seda mitte. Aga vaadake, siis ei ole ise midagi tekitanud. Nüüd reegli teine pool ütleb, et toimi inimorganismi ainevahetuse põhised. Mida see tegelikult tähendab? Me võime olla pikk või lühike. Me võime olla tumedanahaline või pilusilmne. Me võime olla meesterahvas, naisterahvas Me võime elada Aafrikas. Võime elada Arktikas, elada Eestimaal. Inimesed ainevahetuse põhiprotsessid on kõik ühesugused. Meil on natuke mõnel erinevad reaktsiooni kiirused, aga põhiprotsessid on ühesugused, see tähendab seda, et meie söömine peab tegelikult andma meile. Need ained, mis meie ainevahetust hoiavad, toetavad, säilitavad, korrigeerivad ja edendavad. See tähendab seda, et ei ole erinevaid tegelikult tervislikke teed ei ole sadu teed, ei ole tolle, võid olla järgi söömist, on üksainuke tervislik variant, see on normaalne söömine. Eks söömine niimoodi, et maksimaalselt toetate oma ainevahetust. Sest ainevahetus ongi teel valus. Kolmas reegel inimene on segatoiduline. Selle kohta võiks öelda, et jube hästi on segatoiduline aga teeme nüüd mõned asjad klaariks, terminid peavad olema korrektsed see, et keegi kusagil terminit valesti kasutab, see on selle inimese enda mure mis tahes põhjustel, äri huvides, rumalusest, edevusest kasutatakse valesti termineid, mida tähendab toiduline ja mida tähendab taimtoiduline taimtoiduline tähendab seda, kui inimesed kestvad ja ainult ja ainult ja ainult taimi. Tavaline jutt, et ma sain taimi taimset kraami ja siis ma saan piimatooteid, see on segatoidulisi. Sest piimatooted, muna, kala, liha ja nii edasi on kõik loomne kraam. Ehk kui usin taimse kraami sööja paneb kasvõi ühe loomse toiduaine juurde on ta tegelenud juba segatoiduline kuid mitte väga tervislik. Segatoiduline padrun näitab, on selliseid inimesi, kes Ameerika Ühendriikides, kes ütlevad, mina, söön taimi taimset kraami ja siis ma söön munajuurt, ainult see on segatoidus, kuna muna ei ole taimset päritolu. Pigem on see, et ta on limiteeritud piiratud segatoitlus. Igasugune Limiteerimine võtab natuke aega ja tekitab probleeme. Ehk inimesel oleks suurepärane panustamine oma tervisesse muuseas, oma edukusega karjääris oma vaimsete ja geenide poolt antud võimet realiseerimisse sel juhul, kui ta oleks tegelikult mitte limiteeritud segatoiduline. Ma ei räägi üldse taimtoidulised kestvalt, loomulikult peab olema segatoiduline ja ta järgiks põhimõtteliselt sellist reeglit, mis on väga lihtne taimset kraami tõesti süüa hästi usinasti, kolm neljandikku võiks rahulikult olla, taimsed isegi rohkem. Ja üks neljandik võiks olla loomsed kraam, ehk tuletan veel kord meelde. Mainin seal kraamile on omad ülesanded, kumbki pool ei ole halb, aga kuna taimsest kraamist tuleb väga palju meile sellist materjali, mida me noomses kraamist ei saa sealhulgas näiteks süsivesikud, mis annavad meile poole vähemalt päevasest energiast, siis on taimse kraami hulk suur reegleid või neid tõestusi, et inimene on segatoiduline. Seda ma arvan, me siin plaadil uuesti kordama ei hakka, kui ma toon ainult ühe näite. Inimene on liik ja isegi inimese toitumiskäitumine, mis on niisugune moodne sõna näitab, katan segatoidul, ma räägi tema seedeensüümide koosseisust ja nii edasi, nii et igalühel on loomulikult oma valik süüa, kuidas tahab. Aga ma soovitaks väga arvestada ühte asja. Kui te teete õigesti, te ei ole kestvalt vale söja, siis tegelikult võtate maha ühe tohutu suure asja. Te võite olla jumala rahul, et söömise koha pealt olete teinud parima kapitalimahutused, olla edukas, tervem, armastatum, ilusam, misi, iialgi. Neljas reegel kauem kestvad ekstreemsused on kahjulikud igaühele. Neljas reegel puudutab natuke ka juba eelmist reeglid, aga ma veel kord tahaks väga toonitada seda, et ei ole tarvis, vennas Beta tähendab söömisalal ennast petta saada, saab organismi päris kaua petta, sellepärast seda ainevahetus on väga võimas, teatud varud on olemas ja deta võib päris tükk aega. See, et keegi ütleb, et mulle anti soovitused, jätke need need toiduained välja, seega ainult seda, see tegelikult tähendab seda te jätate ilma organismile väga paljudest võimalustest saada võimalikult mitmekesist kraami. Ja see Limiteeritus tasapisi viib nii või kui probleemidele. Peensused tähendab juba seda, kui keegi tahab endale isegi vastu rindu. Mina sain ainult taimi ja mina olen tohutu terve, tehke nagu soost, aga ärge tehke kahel juhul, kui teil ei ole bioloogilist funktsiooni täidetud, teil ei ole järglasi, siis te rikute ju ka sellega oma järglaste šanss keegel andmetel õigusi. Ja teiseks, kui te olete arvanud, et oli enda tuleviku tervisest, siis tehke ka niimoodi. Ekstreemsused on äärmuslikud variandid. Kui näiteks hakata Ta tõepoolest sööma kordan ainult taimi sel juhul alasse taimtoiduline ja teha seda vähemalt kolm-neli aastat, siis päris paljudel inimestel hakkab arenema kehveres ja üsna tõsiselt osal isegi pahaloomuline kuidas võtta äärmused süüa ainult lauset, kraave no seda tavaliselt ei leidu, aga noh, keegi ütleb vastupidi, et vot, aga mina olen ainult loomtoiduline, siis tulevad samad hädad ja tulevad mõnevõrra isegi kiiremini. Need ekstreemsused on kahjulikud igale ühele ja mitte keegi ei ole antud sellise jumaliku võime. Aga teen, mida tahan söömisalal ekstreemselt ja Ryan elukestvalt vastu, absoluutselt mitte. Viies reegel inimkehale hädavajalikud toitained on universaalsed. See on üks väga tähtis reegel, mis on eriti päevakorda vaja tuua nüüdisajal, miks ei ole palju inimesi maailmas, kes püüavad kasutada inimeste teadmust ja väita nõndamoodi? Ma räägin kogu maailmast, mitte Eestimaast, väita niimoodi, et me näeme väljastpoolt erinevad välja, järelikult me peame sööma erimood, ototot, inimorganism ei vaja mitte kurki, kartulit, kapsast, liha, porgandit kui sellist, need on toiduained, aga saame nendes toiduainetes olevaid toitaineid. Kas see, mida me sealt tegelikult vaja, noh, ütleme näiteks, võtame vitamiin C. Kas vitamiin, see on tõesti nõndamoodi, et see on Jüri C-vitamiin, mari või jonni edasi, see on absoluutselt universaalne. Nende toitainete loetelu on iseenesest väga väik. Lihtsalt illustratsiooniks toon, et tegelikult inimene vajab ainult umbes 20 aminohapet, umbes 20 rasvhapet natuke üle 20 vitamiini, 25 27, makro- ja mikromineraali. Vesi on kõigi jaoks universaalne, seal ei olegi mõtet väga arutada ja vajab ka teatud koguse süsivesikuid, mis on ka kitsas ring. Sahharos, tärklis veel täpsemalt glükoos, fruktoos. See loetelu on jumala väike ja see on kõikidele absoluutselt universaalne. Nii et jutud sellest, et väljaspool erinevad välja, aetakse sassi see, et inimesed kui liik, et olla edukas, loogilises mõttes saada järglasi, olla atraktiivne, kaks sugupoolt peavad väljast nägimegi erinevalt, sellepärast et juurte päev tulemas randme võlu, välispidine, sest kujutage ette, kui me oleksime kõik ühesugused naised, kõik ühte nägu, ühepikkused ja mehed kõik ühte nägu, ühepikkused, siis minu jaoks oleks totaalne meedia, sest kaoks ära selline asi nagu armastuse armastuse usun ma oi kuivõrd armastuse jaoks peab olema muidugi normaalne sööja. Nüüd ma tahaks veel lisada seda, et see jutt, et peaks erinevalt sööma, ma ei räägi loomulikult mingi konkreetse haiguse puhul, kus inimesele tõepoolest tuleb täpselt ette kirjutada, vaat seda toiduainet sa ei saa kasutada, sul on magu happeline äädikas näiteks võib tekitada probleeme. Aga paljud ju loodushõimud, kes elavad ju tervislikkuse käest, võtame kas või need Spedueenide, kõik saavad ühesugust toitu, kõik näevad erinevad välja. Nii et selles mõttes ma olen alati muiates, on öelnud, et siin on suurepärane koht juristidel maailmas on suur haigla, seal on näiteks sees parajasti 50 suhkruhaiget, kõik näevad erinevad välja. Näe imet, kõiki söödetakse ühtemoodi, peaks kohtusse kaebama. Haigete alati erinevad välja julgete myyd süütad sama toidu ühesuguse toiduga ja kõik saavad terveks. See, et keegi selle pealt üritab oma äri teha, ma ei mõtle kedagi konkreetselt, see on iseasi, aga inimestel ei ole mõtet rääkida informatsiooni, mis ei kehti ja veel halvem nende harimatust tõsta. Ehk noh, meie siis püüame siin tõsta nende haritust. Kuues reegel. Tunne inimorganismi toitaineid. Inimorganism nagu eelmises reeglis sai öeldud, ei vaja väga palju toitaineid, aga toitaineid jagatakse siis veel omakorda sellistesse rühmadesse, et inimene vajab siis süsivesikuid, valke, lipiide klipid alla kuuluvad siis ka rasvad vajab siis vett, vitamiine ja makro-mikromineraale paari sõnaga mõningatest kõige tähtsamatest ülesannetest. Süsivesikud on loomulikult meile vajalikult väga energia mõttes. Kuna nad tulevad taimsest kraamist, siis ongi see põhjus, miks taimekraam on väga suures hulgas toidulipiidide me vajame energia mõttes, aga sealt me saame ka kasulikke rasvhappeid, millel on terve rida tähtsaid ülesandeid, aga nende kohta tuleb omaette reegel ja jutt toiduga. Valkude ülesanne on anda meile tegelikult aminohappeid aga me räägime sellest teemast natuke täpsemalt, sest toiduvalgud on väga huvitav probleem, sest on kõrgväärtuslikud, valgud ja vähem väärtuslikud valgud. Ja on äärmiselt vajalik, meie organismis on 60 protsenti vett jaga vees, seetõttu me räägime veel tagapool eraldi. Vitamiinid. Makro-mikromineraalid on väga huvitav teema, kohati ikka väga huvitavad toitained ka nendest me räägime eraldi reeglitena. Veel kord, kui me räägime inimese toitainetest, siis jagatakse makrotoitained, mida me peame saama siis grammides, kümnetes grammides, süsivesikuid isegi sadades grammides, süsivesikud, valgud, lipiidid ja vesi on makrotoitained ja mikrotoitained on vitamiinid ja makro-mikromineraalid. Seitsmes reegel. Toidu põhisüsivesik on tärklis. See reegel tahab öelda ühte väga lihtsat asja, mida tasuks meeles pidada ja kindlasti ma tuleksin selle juurde ka, kui me räägime normaalse söömise päeva struktuurist või päevaskeemist. Aga juba siin tasuks öelda, inimorganism on evolutsiooniliselt üles ehitatud niimoodi, et meie elu alus meie veres on glükoos, veresuhkur ja kõige olulisem selle veresuhkru täiendamise allikas on meile toit, mida me sööme. Võiks mõelda, et sel juhul võiks süüa väga glükoosirikas toitu, ei olekski mure murtud, seda kahjuks ei saa kestvalt. Ja isegi päris lühikest aega, sest see tõstaks meil veresuhkru taseme järsud üles ja tekitaks tasapisiprobleem ja seetõttu on evolutsiooniliselt inimene areneb niimoodi, et ta peaks sööma sellised toiduaineid, milles on tärklist, tärklis on sisuliselt, ütleme siis hästi, lihtsalt pan nagu glükoosi Volume palju glükoosi koos ja sealt meie seedeensüümid võtavad siis rahulikult. Poolest toidupõhises vesikond, tärklis ja miks ma seda veel väga toonitan, et tänapäeval on väga mõistlik vaadata ikkagi päevases söömises, eriti hommiku ja lõuna ajal oleks kindlasti sellised ärksarikkad asjad olemas, sest veresuhkru taseme hoidmine on meie organismile ülimalt tähtis. Vajalikud on loomulikult ka teised süsivesikud, näiteks sama saharoos on väga vajalik, vajalik on ka piimasuhkur laktoos, laktoosi, sest me saame kahte süsivesikud, saame sedasama glükoosi loosimisel on meil veresuhkur ja saame sellist natuke võib-olla tundmatu nimega galaktoosi. Aga galak toas on meil väga vajalik ajutegevuseks terve rea selliste keeruliste molekulide ehituseks, nii et piimasuhkur laktoos, mis tuleb siis piimatoodetest on väga omal kohal, aga juttu veel kord kokkuvõttes. Inimesed peaksid tarbima sellist tärkliserikkaid, toiduaineid, millest me allpool teeme spetsiaalselt juttu. Kaheksas reegel nelist ait on reeglina kiudainetevaene. Kiudained on väga kuum temaatika kogu maailmas, Ameerika Ühendriikides on näiteks mitu riiklikku programmi vastu võetud, et aastast 2015 peaksid kodanikud sellised sööma, et nad saaksid umbes 15 grammi kiudaineid päevas. See muuseas ei ole veel täiesti ideaalne variant. Kiudained peaks saama 25 kuni 35 grammi, aga see näitab, segad isegi suurel riiklikul tasemel pööratakse tähelepanu sellisele probleemile nagu kiudained. Mis need kiudained siis on, paari sõnaga? Need ei ole toitaineid, aga nad on meie toitumises hirmunud, vajalikud neid meie seedeensüümid ei lammuta. Kuid need suudavad lammutada meie soolestikus elavad mikroobid ja sealt tekitatakse terve rida kasulikke ühendeid. Viimasel ajal nimetatakse kiudainet ka prebiootikumidega ja meil ühes reeglis spetsiaalselt sellest räägime veel pikemalt. Reegel ütleb. Müüdi 100 toit on kiudainete vaene, väga õige. Inimesed peaksid võimalikult sööma sellist toidukraami, kus on siis kiudaineid rohkesti. Nüüd tasuks kõrva teritada, see on taimse kraami pärusmaa, siin ei tohi teha ühte viga, et raami või millegi tõttu võib. Umbes selline informatsioon on nad väga head. Kiudained on näiteks odras. Seal on oluliselt paremad kiudained kui näiteks nisus. Ma ei räägi rukki juude ainetest. Vaadake inimorganism ei vaja mitte ühte konkreetset kiudainete seltskonda, vaid ta vajab tegelikult seda kogu süsteemi kogu spektrit. Seetõttu kindlasti ei ole see niimoodi õiged odra son, head kiudained ja nisu, seal halvad kiudained. Rukis on kiudainete kuningas, ehk tõepoolest sööge usinasti erinevat taimset kraami. Ei ületa kindlasti nii-öelda lati, et te saate liiga palju kiudained, kuid ühe asja siis, kui ma ütleksin, kuna tavatoit kipub olema kiudainete vaene inimene ei söö ju väga palju puu- ja juurvilja taimset kraami iga hetk päris palju, siis on loomulikult turul kiudainete preparaadid. Neid kasutatakse suhteliselt edukalt kehakaalu korrigeerimiseks. Nüüd selle koha peal nendega ei tasu nüüd väga hoogu minna, sest olete ju toiduga kiudainetekui. Te panete veel preparaadi ka juurde, siis tegelikult, kui te saate nüüd liiga palju, mida toiduga ei juhtu, siis need kiudained hakkavad siduma vitamiine, mineraale ja kui te teete kestvalt selliste preparaatide kasutamist, siis te tekitate tasapisi vitamiinide, mineraalide defitsiidi. Jah, õnneks võtab see aega, aga seda siiski ei tasuks teha. Üheksas reegel kestev lipiididevaene toitumine põhjustab tasapisi palju probleeme, nagu ka kestev väga rasvase toidu söömine. Ja see on mõnus reegel, sellepärast et ma kasutan nüüd siin hetkel lipiidide asemel sõna rasv, siis on inimestel paremini mõistetav, nad ei ole päris identsed, aga kuna suurem osa lipiide on rasvad, siis räägime rasvast. Te ju näete tohutu palju reklaami raami kogu maailmas, et rasvavaene või rasvavaba toit olen öelnud aastakümneid tagasi ja kordan veelkord, toidurasvad peavad andma meile päevas 25 kuni 30 protsenti energiat, toidurasvadega saame Raslaustad vitamiine. Toidurasvad annavad meile neid kahte rasvhapped, mida me ise ei valmista, mis on meil ülimalt olulised, muuseas ka näiteks põletikureaktsiooni kontrollis immuunsüsteemi kontrollis ehk kestev rasvavaene või rasvavaba toidu söömine on tegelikult tasapisiprobleeme tekkida. Väga palju räägitakse ateroskleroosist. No õige, et räägitakse, rääkisime natuke tekitanud ka sellist paanikat ateroskleroosi jutus, alati käib see sõnaga see rass juurde siis tõepoolest jääb selline muljed, aga kui nüüd võtta rasvavaba toit, rasvavaene toit, siis äkki ateroskleroosi surub maha atakke tegime oma heade kolleegidega Tartu Ülikooli juurtega Tartu Ülikooli kliinikumi sellise keskusena hotellikeskus. Seal on võimalik määrata meile väga keeruliseks veresoonte seisundit ja ütlen teile huvitava asja. Kui inimene näiteks kolm nädalat sööks rasvavaest toitu, siis muuseas, tema veresoonte talitlus läheb viletsamaks ehk ateroskleroos AK intensiivistunud ehk pannud veel kord tähele kestev rasva vaese või rasvase toidu söömine ei ole normaalne söömine mitte ühe, kes kohast, miks see probleem on tekkinud, või see küsimus või see sõnum? Kui on tõepoolest rasvumine muutunud epideemia, eks nagu Ameerika Ühendriikides, siis loomulikult on sellisele skonnale võimalik sisse sööta informatsiooni, aga äkki te nüüd sööte rasvavaba ja siis veel see rasvumine kaob ära. Eks ta natuke sinna mõjutab, kuigi rasvumine ei tule paljudel juhtudel üldse toidurasvadest. Eks ta sinna mõjub ja natuke läheb vähemaks, aga tegelikult tekitatakse probleeme teiste asjadega. Need võttes reeglina kokku. Miks ma seda väga toonitan, et üritatakse peale suruda põhimõtet, et rasva vaba rasvavaene oleks mõistlik? Kaugeltki mitte. 10. reegel. Rasvhapete loomus ja vahekord on äärmiselt tähtis. Küllastatud ja küllastamata rasvhapped oomega kolm rasvhapped ja nende allikad. Transrasvhapped, konjugeeritud, linoolhape. Reegel 10 hõlmab väga pikka temaatikat ja enne kui seda analüüsida, natuke selgitaks, kui me saame toidulipiide toidurasvu, siis sealt me saame ka rasvhapped, organism ise sünteesib peaaegu kõike, välja arvatud kahte ja need rasvhapped on äärmiselt põnevad ja äärmiselt huvitavad asjad. Esimene kindlasti on see, et ma usun, et paljud plaadi kuulajad kuulnud lauset, et küllastatud rasvad küllastatud rasvhapped on nagu halvemad, kui küllastamata, see ei ole päris õige, organismis on palju rakke. Rakkudel on membraanid siis rakkude membraanide son, absoluutne tasakaal, ütleme 50 50 küllastatud ja küllastamata vahel. See näitab veel kord, et väide, et küllastatud on halvad mingis mõttes ja küllastamata head, ei ole õige. Küll on sellel jutul see sõnum, et tõepoolest, inimene ei tohiks metsikult süüa küllastatud rasvhapeterikast toitu. Noh, toon näite, et kui tõesti iga päev siiani nagu on sellises mõnusas filmis nagu kevade, kus Tõnisson sööb suure kääru, rasvast sealiha ja iga päev, siis on seda natuke palju, eks ole, kokkuvõttes esimese asja kohta küllastatud ja küllastamata, mõlemad on mõistlikud. Küll on aga selgeks saanud see, et selles küllastamata seltskonnas on siis nii-öelda nimetatakse nagu palju küllastamata rasvhapped ja seal on üks selline termin nagu kalaõlid, noh, räägime hästi, lihtsalt öeldakse oomega kolm rasvhape, kuigi seal on ka muid rasvhapet selles kalaõlis, aga see on nüüd kuum teema, seal on selline asi, et inimesi oli maakeral vähe, siis inimesed ikkagi elasid praktiliselt veekogude ääres, mõistlik sai söögikraamiga vees kala ja mis iialgi ja tõepoolest süües sellist tõelist või veest pärinevat toitu, sealhulgas ka kala, saadi rohkesti Omega kolm rasvhappeid ja nende tarbimine on isegi veel sajand tagasi oluliselt suurem olnud. Kui praegu. Aga nüüd selline söömine on maailmas vaesustanud inimene töötab, elab linnas ja palju ta seda kalaseb ja merest pärinevat või veest pärinevat kraami siis tõepoolest on väga põhjalikult vaadatud, kas nendel rasvapetel võiks olla selline esmajoones siis näiteks südame-veresoone haiguse riski vähendav toime? Tõepoolest, korralikud suured maailmauuringud on näidanud, et oomega kolm rasvhapete tarbimine tõepoolest vähendab südamehaiguste risk seened ära unustada seda, et on ka teised küllastamata rasvhapped väga mõistlikud, sest näiteks kindlasti te olete kuulnud, et inimesed, kes elavad Vahemere sääres ja söövad seal siis sellele piirkonnale iseloomulikku toitu, et nendel on vähem alust, vähendab südamehaigus. Seal ei tule asi sellest oomega kolmest ainuüksi, kuigi ka see on olemas Vahemeremaade toidu. Selline väärtus tuleneb loomulikult väga rohkest oliivõlist, seal on sees Oleiinhape, mis on monokülast paras Vabbe, nii et võttes juttu, ei ole niimoodi, kui väga mõistlik on süüa korralikke taimseid õlisid kasutades kala, kasutades sellist veest pärinevat toidukraami ja kasutades mõningaid mõisma taimi, tuleks suurendada oomega kolm rasvhapete tarbimist, mis oleks üsna mõistlik. Üks äärmiselt kuum teema on tõusnud üles ka Eestis. Transrasvhapped. Siin on viimasel ajal ilmunud artikleid, mis väga tugevalt räägivad transrasvhapete kahjulikkusest. Kui küsida, kas transrasvhapped suvalises hulgas on meile kahjulikud, siis see info ei ole päris õige. On väga tervislikud toiduained, neid on palju, kus väga väikses koguses on ka transrasvhapped looduslikul moel olemas. Kuid häda, millest tänapäeval valmistatakse väga palju tooteid, kus kasutatakse hüdrogeenitud taimset rasva ja selle protseduuriga tekitakse. Arengus muuseas seda hulka, mis tohiks saada, on kogu aeg langetatud ja Ameerika Ühendriikides on isegi juba jõutud selleni, et osad toodetes on täiesti keelatud transrasvhapete sisalduse olemasolu, noh ühesõnaga ei tohi valmistada sellist toodet, kui võtaks transrasvhapete jutu kokku. Tõepoolest ei tasu väga minna nende toiduained tühjaks, kus on rohkesti transrasvhappeid ja üks väga selge tunnus on just Rogeenitud taimele ras väike selgitus ka siia juurde, et ei tasu alati mõelda, et nüüd kõik need tootjad, mis tahes riigis on kuritahtlikult tahavad tervise ära rikkuda. Inimeste lei. Teema on selles, et sellised rasvad on suhteliselt odavate ja tootja saab kauba oma hinna alla lüüa, kuid paraku kurb on see, et sa ei peegeldu lõpinnas. Ostja jaoks on see ikkagi sama kallis, nii et transrasvhapetest tasuks liigsest tarbimisest absoluutselt hoiduda. Viimasest väga lühidalt on selline huvitav asi nagu konjukeeritud linoolhape. Seda on muuseas olemas loomses kraamis vähesel määral ja ta vähesel määral täiesti mõistlik ja tervislik. Seetõttu ma temal väga pikalt ei peatuks ma rohkem tooksin hoopis teise tahu, et teda väga tõsiselt reklaamitakse preparaatide. Tal on siis lühend Tseeella või siis inglise keeles siia lee mõni sõna ka nendest, kui nende kohta öeldakse, et nendega saab kehakaalu langetada nii edasi, siis see info ei ole paraku korrektne. Kordan, nad on tervislikud asjad, aga preparaatide neid tarvitada ei ole vajadust. Miks sellepärast, kui te olete normaalne sööja, segatoiduline, normaalne inimene, siis te saate loomsest kraamist neid täiesti piisavad kätte ja tänapäeval ei ole vaja spetsiaalseid nende preparaate tarvitada. 11. reegel toitu inimorganismi jaoks kehtiva teaduspõhise toidulipiidide info kohaselt. Et võtta kokku see toidulipiidide toidurasvade informatsioon, siis hästi lühidalt ma seletaksin ka, mis peaksid olema sellised arvud ja hulgad, sest need on lipiide puhul üsna olulised, mida peaks päevas saama, esimene asi peaks olema see, et süveneda tahate oma söömisesse, siis võiks välja arvutada, seda on väga lihtne teha. Et täiskasvanud inimene peaks saama umbes 60 kuni 90 grammi toidulipiide päevas. Eespool juba sai öeldud, väga mõistlik oleks, kui tarvitaksite tõepoolest hea kvaliteediga taimseid, õlisid, parimat külmpressmeetodit kust te saate rohkesti ka oomega kolm rasvhappeid ja väga hea oleks ka meeles pidada, et ei ole õige söömine, kauakestev söömine, toiduainetest, kus on peale kirjutatud, et siin kolesterool ei ole ja sööme ainult kolesterooli vabalt. Toidulipiidide ainevahetuse põhine saamine eeldab seda teie verre läheks umbes 150 200 milligrammi kolesterooli, oli, teil ei ole ühegi toiduainega võimalik seda hulka ületada veel kord kordan, kolesterooli sisaldavate toiduainete söömine ei ole tegelikult probleeme. Kaheteistkümnes reegel toiduvalkude elan inimkeha jaoks, biokvaliteet bioväärtus. Te kuulsite selles reeglis sõna Bio kvaliteet, see on väga õige, sellepärast et kui me võtame toidu, süsivesikud, võtame toidulipiidid, siis nende puhul ekstra ei räägita peo kvaliteedist, kuid valkude puhul tuleb üks selline termin sisse ja see on väga mõistlik selgeks teha. Midagi keerulist ei ole meie kehason, tohutu hulk valk ja valgud koosnevad sellistest ehitusüksustest nagu aminohapped. Põhiaminohapped on 20 tükki, üheksat inimorganism ise ei tooda, peab saama nii-öelda toiduga, see juba ütleb, et oleks väga vajalik, et me oleksime normaalne sööja. Hakkasime kestvalt seda toitu, kus oleksid kindlasti sellised valgud, kus on need üheksa aminohapet, mida meil sünteesi kindlasti olemas ja veel nad oleksid sellises vahekorras, mis on meie kehavalkudele samased, kas kellelgi on maailmas meeldib või mitte see oma mingisugust tähtsust toiduvalkudele peo kvaliteet? Analüüsime seda nüüd natuke, võtame mõned vahel, et kui me võtame muna näiteks, siis munavalkude son rohkesti kõiki neid asendamatud aminohapped, loomulikult ka teisi ja nende vahekord on meie kehavalkudele suhteliselt sarnane, see tähendab seda, et muna on absoluutne tipptoiduahel. Kuna on absoluutne tipptoiduaines, on muuseas teaduslik jutt, mida ma seletan, siis hakatakse vaatama, kes siis on järgmised näiteks linnuliha, loomaliha, kala tulevad seal kusagil 95 protsendi kandis, kui muna võetakse 100 protsent vaatamine edasi, kuhu jäävad siis taimsed, valgud, kui võtta, mida maailmas süüakse, siis kartulivalgud on ühed paremad, kuid nota bene, nende bioloogiline väärtus inimorganismi jaoks aminohapete mõttes on natuke üle 60 protsent. Pangem tähele, muna oli 100 liha ja kala oli 95 praktiliselt tipus, eks ole. Räägitakse soojast soja puhul aetakse sassi kaks asja, üks on valgurohkus, valku rohkesti, muuseas kavas hernes meie enda kraamist. Aga teine on valku, tippkvaliteet. Valgud ei ole tippkvaliteedi valgud, mida ka nende kohta ei kirjutata, kus iialgi nad jäävad isegi muuseas alla kartulivalkudele, kuigi kartulis on valku vähe, aga me räägime kvaliteedist. Kartul on tärkliseallikast, nii et kõikidel asjadel, taimsetele, loomsetel, asjadel, toiduainetel, toiduga, lambil on omad rollid ja see loomne osa, mida me toidust saame, pidi olema umbes üks neljandik. Ja kui me küsime, et miks see nii tähtis on, kuigi väike sealt me saame kõrgväärtuslikud, valgud ehk rohkesti ilma vaevata ideaalsetes vahekordades, asendamatuid aminohappeid ja see tagab meie optimaalse ainevahetuse parima füsioloogilise tervis. Kolmeteistkümnes reegel põhitõed vee kohta. Mett vajab inimene elu jooksul umbes 50 tonni. Kui tuua võrdluseks, siis valke vajab umbes kaks pool tonni. Jutt on toitainetest siis süsivesikud, suurusjärgus 14 tonni 15 tonni. Toidulipiidide vajab ka kaks pool tonni, ehk paneme häälevesi, oli 50 tont. No selge see, et vesi on tulusärk. Ma ei räägiks veest pikalt. Me oleme raamatus normaalne söömine kirjutanud veest, aga Mattoonitaks paari asja paari põhireeglid. Mitte kusagil ei ole tõestatud ega dokumenteeritud selgete uuringutega, et inimene peaks jooma kaheksa klaasi vett ekstra päevas. Aga sellised laused võib lugeda päris mitmes keeles. Inimene ei pea ekstra jooma kaheksa klaasi vett päevas. Ekstra joomine, bee spetsiaalne joomine on vajalik ainult millal. Kui inimene on vanuses 50 55 ja sealt edasi, siis on tõepoolest maailmas selgelt öeldud, et kuna mis tahes põhjusel inimene kipub seal ühekülgsemalt. Ma võib-olla kuiva toitu rohkem sööma, seedimine ei ole enam võib-olla nii tipus siis on tõepoolest soovitus juua kaks klaasi spetsiaalsed vett päevas kaks, kaks pool. Veel kord toonitan tasu üritada vett pähe määrida lausetega kaheksa klaasi vett, kuid samal ajal tuleb läänemaailmas ka mõnikord häid asju. Ja üks hea asi, mis tulnud meilegi on. Kui te näete, et inimesed kõnnivad ringi veepudel käes või on nendel tööl laua peal veepudel et aeg-ajalt mõni lonks vett on väga mõistlik tegevus, sest iga sekund meie organismis toimuvad teatud protsessist lahustumisprotsessid sünteesi protsessist. Nendes protsessides vajatakse ja kogu aeg vett. Ja kui me nüüd janune jõuame, organism ütleb meile, siis janu, pooled nüüd on kindlasti vaja anda, siis ei ole enam optimaalne situatsioon, nii et väga mõistlik on võtta aeg-ajalt mõni lonks vett, et oma veebilanssi hoida väga kenasti kogu aeg optimaalsele aga mitte küll juua spetsiaalset klaasitäiest ja võib-olla on meie plaadi kuulajate hulgas ka selliseid inimesi, kes tahavad väga täpselt mõnda arvu, siis ütleme niimoodi ära, kui te olete. Vajate oma kilogrammi kehakaalu kohta 30 milliliitrit vett. Et te võite välja arvutada, palju te päevas vett vajate, ootab ene, pangem tähele, see ei ole, mitte, et te peate selle jooma eheda veena, näiteks kui te sööte 100 grammi rukkileiba saated 42 grammi vett, osa tuleb tahke toiduga ja vedelikega. Ja tõesti, teatud vanuses võiks Ta oma spetsiaalsed vett, aga aeg-ajalt võta mõni lonks vett, väga teretulnud. Veel üks spetsiaalne noorematele kuulajatele või vanaemadele vanaisadele jalutate käruga ringi lapsekäruga või on teil laps natuke juba suurem lapselaps suurem, tihti hakkab ta nutma. Kuidagi räägib, siis ta ütleb, et juua, juua, juua, ärge tehke seda viga, mul alati torkab nagu noaga südamesse, kui ema või isa ütleb, muud ei taha, kui juua. Väikelapsel on v protsent oluliselt kõrgem kui täiskasvanul tema v vajadus kehakaalu kohta oluliselt kõrgem ja esimene asi, mis, kui laps karjub, on täiesti mõistlik anda talle juua. Loomulikult ei aita salati, tal on võib-olla põhjas mujal, kuid tema v vajadus on niivõrd kõrge, et kindlasti see antud vesi on kasulik ka kõige muu mõttes. Nii et ärge öelge lauset, et sa muud ei taha ju seal väravale laos. Neljateistkümnes reegel. Normaalse söömise struktuur vaid kestvalt tervislik toit õigetes kogustes inimorganismi jaoks tagab parima vaimse ja füüsilise tervise. See on väga lihtne reegel, aga üks põhimõtteline reegel tervist taga söömine ongi normaalne söömine ja seal peab järgima kolme põhimõtete. Esimene on tasakaalustatus. See tähendab, et süsivesikud peaks andma 50 60 protsenti toiduenergiast lipiidid 25 30 protsenti valgud 10 kuni 20 protsenti. Teine reegel on seal mitmekesisus, taimset kraami, kolm neljandikku loomset kraami üks neljandik taimsest kraamist tuleb siis kõik süsivesikud suur osa lipiide mingi kogus ka valke ja loomlas annab siis suurekogusse kvaliteetset valke ja mingi osaga lipiide ja kolmas punkt on seal mõõdukus. Seal peab inimene ise reguleerima vastavalt oma füüsilisele koormusele. Viieteistkümnes reegel. Tasakaalustatud tervislik toitumine eeldab õiget tegutsemist nii päeva lõikes kui ka nädala lõikes. Ainevahetuse põhisus päeva- ja nädala lõikes. See reegel on absoluutne kõige alus, sest kui kunagi sai normaalse söömise raamatut kirjutama hakata, siis põhipõhjus oligi see, et 99,9 protsenti inimesi ei tea, kuidas näeb päev tegelikult inimesel välja peab nägema ja kuidas peab nädala välja nägema, võikski öelda, tippspordis on see ülikohustuslik ja noh, Eestis on tulnud päris palju kuldasid, kes seda mehhanismi järgivad ehk mida see tähendab. Kõigepealt päeva mõttes väga lihtne hommikusöök peaks olema süsivesikute rohkem tärkliserikkad, toiduained, hommikusöök ei tohi olla liigrasvane. Tüüpiline näide on võileib vorstiga. Kui see on nagu eluunistus, siis sööge seda lõuna ajal, muret ei ole. Mul ei ole midagi viga, vorst on ka reeglina normaalne, aga mõlemat on hommiku jaoks kokku mõlemate rasvaselt kokku liiga rasvane. Ja kolmas on kvaliteetsed, toiduvalgud, kvaliteetsed, toiduvalgud, Eestis ei ole üldse muret. Suurepärased piimatooted, munad, linnuliha, kala, lõunasöök oleks, pangem tähelereeglitele vaba, lõunasöögiks ei ole vaja kehtestada mingeid reegleid ei tohi karta ei rasvasus ei tohi ennast piirata kogustega loomulikult ainult, mis tuleb meeles pidada, et lõunasöögi ajal peaks saama ka veel süsivesikuid, see tähendab tärkliserikka toiduainet sööma. Õhtusöök oleks mõistlik, kui ta jääks viie ja seitsme vahele ja siin peaks olema nüüd põhimõte selles et kõik selline tärkse rikas kraam minimaalseks parem oleks, kui mõni päev teda peaaegu ei olekski ja oluliselt siis sellist hästi kvaliteetset valku, millest juba oli juttu hommikused kaks ja toidulipiide toidurasvu ei tasu karta. Nüüd sellise põhimõtte järgi teete, siis te käitute ainevahetusele vastavalt ehk te teete endale absoluutselt parima variandi, parima vundamendi, parima garantii. Teine asi on nädala lõikes on äärmiselt lihtne selles mõttes, et on olemas inimese jaoks sellised toiduained, mida aine vahetsuslikult peaks saama iga päev. Kui siin kiiresti tuletan meelde, sinna alla kuuluvad täisteraviljatooted, piimatooted, pudrud, puhu juurviljad, korralikud täismahlad ja korralikud loigud tähendab külmpressmeetodil saadud taimsed õlid. Need on igapäevased asjad ja edasi peaks silmas pidama nädala lõikes ka vajalik ja mõistlik on süüa teatud asju nädalas vähemalt teatud kord kohe illustreerinud. Kui te sööte nädalas üks kord kala, siis pole see üldse paha kuid kalas olevad kasulikud asjad ei jõua teha peres sellele kontsentratsioonile sellele tasemele, et nad tõepoolest väga efektiivselt toimima hakkaksid. Kui te aga sööte kala kolm korda nädalas, muuseas võite ka seitse kvartsi rohkem, ikkagi VÕIB kordade mõttes, kui te sööte vähemalt kolm kord nädalas ettevõtete nii-öelda lävepakukalas olevad kasulikud asjad jõuavad sellele tasemele, mis teile ka väga kasulikud toimivad ehk nädala lõikes. Nüüd kokkuvõttes tuleks siia siis vähemalt kolm korda kala, kolm-neli korda muna kolm-neli korda linnuliha. See olekski selline nädalane käitumine ehk summaarum, igapäevased toidud ja teatud toidud on arv kordi nädalas, siis te saategi nädalas õige ainevahetuse põhise söömise. Kordan veelkord, kui te tahate muna seitse korda nädalas ja söök, aga ärge sööge vähem, kui on see vajalik miinium. Kuueteistkümnes reegel väldi kindlasti tehislisaaineid. Lisaained on äärmiselt pikk temaatika ja kindlasti tuleks sellest kirjutada raamatut, aga lihtsalt kokkuvõttes oleks väga mõistlik pidada meeles kõik, mis on tehismärk inimese poolt loodud. Ma võtan seda, mida me sisse sööme. Toiduainetes sisalduv tehiskraam on meile pikas perspektiivis problemaatiline. Minu väga suur soovitus on, tehke selgeks endale need numbrid, need kannavad koode, mis on tehisnäiteks toiduvärvid 102 104 105. Praegu ei ole siin plaadil mõtet neid kõiki nimetada, need on täiesti kindlasti kestval kasutamisel problemaatilises, nii et tehke endale lühike spikker, neid ei ole palju, nimesid, on seal võib-olla kokku 30 ringis, noh 30 40, tehke needee ainet endale selgeks, mis on tehisained ja ärge tarvitage vähemalt kestvalt selliste teisaineterikast toitu. Miks ma siin väga sõna tehis olen kasutanud? Vaadake kõik E-ained ei ole problemaatilised. Ainete hulgas on aineid, mis meile mitte kuidagi kahjulikud ei ole. Kahjulikud on e-ainete hulgas pikal kasutamisel need, mis on tehisasjad, mida looduses ei ole. Mida inimene oma tarkuses teinud, kas selleks, et värvida komm väga värviliseks või hoida seda toiduainet kaks aastat ilma külmkappi? Need on kestval kasutamisel kahjulikud, need vältige tehisaineterikast toitu. Seitsmeteistkümnes reegel eelista eestimaist oma piirkonna toidukraami. Õige reegel, see ei ole mitte ultrapatriotism ära mujalt toodud sööd, kui võtad lahti käsiraamatut, lugeda tariinis ja kus iialgi meel mitte kasvades asjades nii palju seda, seda nii palju, seda nii palju, seda nii palju siis käsiraamatut. Tänapäeval ei ole enam kõik maailmapiirkonnad pinnased niivõrd rikkalikult varustatud vajalike ainetega, mis siis taim endasse võtab, meile toodavas toiduaines ka esineb, seetõttu käsiraamat info ei kehti kahjuks ja seetõttu on mõistlik ikkagi eelistada. Noh, eks tõsine põhjus, miks tuleks eelistada eestimaist, sest Eestimaa põllumajandus toodetes nendes piirkondades, kus meil põhiosa toodetakse, ei ole probleeme, et oleks pinnas nii vaene, et seal ei oleks seleeni ja selleks magneesiumi. Kuigi see probleem tasapisi tuleb Eestimaale. Ja teiseks, Eesti maatoit on piisavalt puhas või ütleme, niimoodi eestimaa toidus on võimalikult vähem neid probleemseid aineid, mida mujal märksa rohkem kasutatakse ja näiteks mõnes riigis on vaja selleks, et midagi toota, kasutada kümmet mürkainet Eestis rahapuudusel, mistahes muul põhjusel ei ole seda võimalik alati teha, nii et väga õige reegel, eelista eestimaist ja tarbi eestimaast toitu. Eriti mõistlik on, kui selle toidu saada osta noh, alati ei ole võimalust ka tuttavalt talumehelt, kellel on see asi kindlasti veel olulise sammu võrra parem. Kaheksateistkümnes reegel nüüd isa ja toidu viletsam koostis nõuab mitmekesistamist ja rikastamist funktsionaalne toit, probiootikumid ja pleed, biootikumid. Tänapäeval on selline situatsioon, et igasugused toiduvalmistamise tehnoloogiad, mis hoiavad meil kokku palju aega maailmas mikrolaineahi, pole paha, aga teisipidi sellised asjad ikkagi vaesustavat toiduained ei ole alati nüüd õige, et kõik sealt läbi käinud mingisugusest kiiresti tehnoloogiast on päris vaene, aga ta on kindlasti vaesem, kui ta ei oleks niimoodi valmistatud. Seetõttu on natuke kummastav see, et samaaegselt pakutakse ka lugematu arv kalli raha eest, teete, kus inimestel keelatakse selle või tolle söömine ära, millel ei ole mitte mingisugust põhjendust tegelikult tänapäev, tendentse, muuseas Euroopa Liidu uute reeglite järgi ongi kogu areng suunatud sellele, et kuna tehnoloogiad, vaesustavat asju, inimesed kasutad ka palju raviaineid, et siis hakata toiduaineid rikastama ja rikastatud toiduained tulevad üha enam turule ja see ei ole mitte kellelegi, no ega reklaam, vaid nii tulebki, üks lõik on funktsionaalne toit, natuke sisuseletust, funktsionaalne toit eeldab seda. Vaat selles toiduaines on siis sees kas elavad piimahappebakterit, kui hästi lihtsalt seletada või siis vana nimetusega kiudainet uuema nimetusega prebiootikumid eesti Maal. Eesti turul on juba väga kena tooted, kus on sees nii elavad piimhappebakterid kui ka prebiootikumid. Vana nimetas kiudained ja need on tõepoolest hästi rikastatud mõistlikud tooted. Toon sellise näite, kui teate vana Maal tehtud keefiri, siis te tegelikult saate ka neid elavad piimhappebaktereid, kuid kuna neid elavaid piimhappebaktereid meie seedetraktis läheb väga vaja, aga tänapäeva elutingimused ja paljud muud põhjused vaesustavad seda bakterite seltskonda, siis on mõttekas kasutada rikastatud tooted, millega te viite seda mikropiaalsed seltskonda sinna kenasti juurde ja seetõttu sellised biojogurtid, biokeefiri probiootilised tooted on väga perspektiivikas ja väga tubli areng tervise säästmiseks, haiguste riski vähendamiseks ja nii edasi. Üheksateistkümnes reegel, kas vitamiinipreparaatide kasutamine on vajalik? See on väga paljusid inimesi, huvitav küsimus, sest tõepoolest on ju apteekides Ameerikas, muuseas ka toidupoodides müügil palju vitamiinipreparaate selgitamist, seda ka lühidalt ja lihtsalt. Tõepoolest kui inimene on nüüd normaalne sööja, segatoiduline korralikult sööb taimset kraami laadset kraami ja ta on ka täiesti terve, tal ei ole mingisugust probleeme, siis tegelikult võiks mõelda niimoodi, et kõik saab toiduga kätte. Kuid kui me võtame reaalse elu, siis toiduvalmistusse tehnoloogiad, kõrvaldavad vitamiine, inimestel on seedimise, probleemide ravimite kasutamised segavad vitamiinide imendumist, alkoholi tarbimine nimetas nii edasi. Ehk teisisõnu on terve hunnik igasuguseid põhjusi, mis paratamatult tekitavad olukorra, et mõnikord on siiski vaja vitamiinipreparaate kasutada. Vot ei tähenda seda, et tuleks minna apteeki, osta vitamiinipreparaati vaid silma, soovitaks väga arvestada ühte asja, seda nõuannet, eile peab andma ikkagi kvalifitseeritud arst või siis tõesti väga hästi valdkonda tundev toitumisspetsialist. Jutud sellest teiselt poolt vitamiini preparaadi tarvitamine võib tekitada probleeme, sellist infot ilmub päris korrektsed, sellepärast et väga tähtis on, kas on õige preparaat, kas on õige vorm, kas on looduslik vorm ja nii edasi ja nii edasi, ehk summeerides infotee jaoks. Lühidalt vitamiinipreparaat ei ole mõtet uisapäisa tarvitada, ei ole mõtet neid ekstra minna igal hetkel apteegist ostma. On mõned probleemid siis kõigepealt vaadake üle, kas te olete normaalne sööja, pange paika oma päevane ja nädalane vajalik ainevahetuse toetamine ja uskuge mind, paljudest asjadest saate lahti ja kui ta oli ikkagi, siis jäävad mingisugused probleemid, siis võiks preparaate tarvitada, aga see tähendab arstlike nõuannete alusel. Kahekümnes reegel, kas makro ja mikromineraalide preparaatide kasutamine on vajalik? Siin kehtib sama informatsioon, mida ma rääkisin juba vitamiinide puhul seetõttu hästi. Lühidalt ei ole võimalik tänapäeval garanteerida isegi väga hea normaalse söömisega kõikides elujuhtumiteks on piisavalt vastavaid makro- ja mikromineraalsee jälle ei tähenda ka seda. Tuleks osta suvalisi preparaat parata apteegis, kus on lihtsalt kaljukamaka küljest tehtud jahvatatud pulber ja öeldakse, et sealt saate kaltsiumi, siis sealt Käsmised ei saa. Ehk kui on probleeme, oletame, et luude hõrenemine on näiteks juba hakanud siis kõigepealt tuleb üle vaadata oma söögisedel, vaadata, kas te teete tavamõttes õigesti, kas te teete nädala mõttes õigesti, siis te saate juba asjale väga olulise abi. Tõepoolest, kui siis on vajalik preparaatide kasutamine, mida on siis vastavate uuringutega haiglates tõestatud, siis arstlike soovituste järgi tuleks mõistlike preparaate kasutada mitte isetegevuslikud. Niisugused olid normaalse söömise plaadi põhireeglid, ka normaalse söömise põhireeglid aga meie tänasel plaadil on veel üks lisaboonus. See puudutab ravimeid viimasele, seal räägitakse sellest, et mitmete haiguste, näiteks südame-veresoonkonna haiguste puhul oleks vaja kasutada mitut ravimit koos. Aga kas alati saab abi ravimitest? Kui on tehtud selline kombinatsioon, et näiteks kuus ravimit on kokku pandud, siis on leitud, et südamehaiguste risk võiks väheneda 75 protsenti. Needsamad mehed on uurinud väga põhjalikult ja on kokku pandud ka koos toiduainet ja see kombinatsioon on vähendanud ka 75 protsenti risk. Loetleme nad siiski üles. Mandleid 50 grammi päevas küüslauku 2,7 grammi päevas. Puu- ja juurvilja 350 grammi päevas tumedat šokolaadi 25 grammi päevas. Võlasada grammi päevas neli korda nädalas ja punast veini 150 milliliitrit päevas. Efekt milline.