Tere hommikust, head jutusaate sõbrad. Täna räägime me kaunis palju toidust või söögist ja millest siis veel kallil augustikuul rääkida, kui mitte söögist, sest loodus pakub meil igasuguseid juurvilju, köögivilju, puuvilju, põõsasvilju ja nii edasi. Ja seda kõike eriti värskelt ja kodumaiselt. Aga söögist räägime mitte niisama lihtsalt vaid me räägime peamiselt taimsest toidust. Sest jutusaate külaline täna on Sandra vungi retseptilehe taimetoit perenaine ilmselgelt taimetoitlane ning taimetoitude valmistamise peale Mihkel ka veel lisaks kõigele, tere hommikust. Tere hommikust. Sandra esimese hooga. Tavaliselt. Noh, väga sageli inimesed mulle tundub ei sünnitaimetoitlaseks, et ikkagi nendele lapsepõlvest pressitakse mõni vorstike või kotlet ka naha vahele. Et mis oli sinu jaoks päästik, mis hetkel sa tundsid, et sinus peitub taimetoitlane ja sa tahad ainult taimset toitu süüa? Minul sattus mitu asjaolu kokku, et et ühel hetkel hakkas liha nagu füüsiliselt vastu noh, väga-väga suur lihase ja ma ei ole tegelikult kunagi olnud. Ja siis nägin ka videot tapamaja telgitagustest ja siis ma mõtlesin, ma lihtsalt ei taha osaleda enam selles tööstuses. Liha, et toetada seda oma rahaga, et, et ma leian, et leidsin enda jaoks, et saab süüa väga hästi ka, nii et keegi ei kannata, sellepärast seal videos olime seal häirivalt oli. Olete kindel, et tahate. No võib-olla mitte päriselt pühapäeva hommikul kõiki üksikasju, aga ütleme siis loomade nii-öelda käitlemine või nende loomade kasvatamine ja kõik sellega seonduv. Jah, sa Aligja näitas kõike seal nii kasvatamist kui ka, mis tapamajades toimub, et et see oli väga šokeeriv minu jaoks. Et et peale seda ma päevapealt lõpetasin liha söömiseks ja eluks ajaks tundub küll. Kuidas see sinu taimetoitlase teekond selles mõttes algas, et et kas alguses isutas, ma ei kujuta ette kala järele või, või mõne lihasordi järele või, või üldsegi mitte. Mul läks väga lihtsalt, et tõesti üleöö ja kuigi alguses võib-olla ei olnud eriti ideid, mida süüa teha, siis juba kuskil kuu ajaga hakkas nagu arenema kõik ja nii palju uusi maitseid, leidsin, et et toidulaud on nagu rikkalikum kui kunagi varem, võin täiesti öelda. Ma tahtsingi küsida, et millise viimased viis aastat on, on olnud, samas arv on olnud see aeg, kus sa oled olnud täistaimetoitlane. Ja hakkasingi täistaimetoitlaseks täitsa niimoodi kohe. Aga milliseid liike moodi siis veel on, et, et kas see on osa taimetoitlasi, kes natukene midagi söövad? Ja on erinevaid liike, on vegan, ehk siis mina 100 protsenti taimne nii-öelda, et ei tarbi midagi loomset. See on ka elustiil, et üldjuhul üldjuhul ei osteta endale näiteks uusi nahktooteid üldse, et vähendada võimalikult loomade kannatusi. Ja jälgitakse ka näiteks kosmeetikatarbed üldse kodukeemia, et ei oleks testitud loomade peal, et on täiesti olemas korralikke firmasid, kes ei testi loomade peal. Ja siis on veel olemas Ovolagdoweegetaarlased, kes söövad nii mune kui piima. On olemas ka Lacto eraldi ja eraldi ovo ja olemas ka Pescetaarlased, kes söövad ainult kala. Siuksed erinevad keerulised nimetused. Aga siis ütleme, sinu toidulaualt on välistatud lisaks lihale ka kala, kala, kindlasti munad, juust või. Ja piima piimatooted, muna. Ma praegu kiiresti mõtlema, mis järele jääb, et ja aitan rohelised rohejuurviljad, puuviljad. Ja teraviljad kaunile väga oluliselt kaunili on hästi oluline kindlasti. Kui inimesed, no ütleme, eriti mehed võtta, siis nemad ikkagi kardavad taimetoitlasi ja taimetoitlust üldse, et üritame neid hirme maha maha võtta, mis see peamine taime toitlusega seonduv hirm inimesel on? No kindlasti, et number üks, mida teised arvavad, ma arvan tegelikult et üksik veidrik olen nüüd igast sünnipäevalauad ja kõik, et õudusunenägu tundub see. Ja siis muidugi, et kardetakse, et mingid ained jäävad puudu. Mis võib tegelikult igal inimesel juhtuda, kes ei pane mõttetegevust oma toitumisse. Ja ma arvan põhiliselt see, et inimeste arvamus ja mingid ained jäävad vajaka. Aga mis on näiteks parim lihaasendaja, mis maitseb nagu liha näeb välja nagu liha, aga pole liha pakuks äkki siis mingisuguse ühtlasi ka mingi valmistamisnipi, kuidas seda kõige parem, seda ainet niimoodi. Kõige identsamad on täiesti olemas, noh, Eestis võib-olla nii suur valik ei ole, aga on täiesti siseselt nii-öelda võltslihad konserveeritud või täitsa nagu streigid. Eestis olemas sojatooteid väga palju erinevaid, näiteks sojakotlette, sojahakk-kotlet, grillkotlet, need on tõesti näevad välja, lõhnad maitsvad nagu liha, natuke lihtsalt kergem, võib-olla nagu võrreldes linnulihakäkki. Aa ja liha kõige parem üldse asendada on kindlasti kaun viljalised põld, oad, läätsed, herned ja soja. Need on number üks küll hea välja jätta. Aga ma mõtlen praegu seda, et see nii-öelda steike kõnelesid, millest see tehtud See on tegelikult sojaubadest aga selline kiuline niimoodi töödeldud, et on täiesti nagu streigimurdjad seal rebida, siis ta nagu sihuke kiuline lõhnab tegelikult liha toorest ka maitsetu. Et siis sinna suial on samamoodi lisatud erinevaid maitseained, mis nagu meenutaks liha kui on suur vajadus sellesama maitse järgi, kui igatsed seda näiteks. Kui palju sa oled pidanud kohtuma või kohtama sellist suhtumist, et sa ütled, et ma olen vegan, ma olen taimetoitlane. Siis inimesed on pehmelt öeldes shokis, teevad suured silmad, hakkavad kobisema. No ikka väga, väga palju ma olen kõike näinud, kõike kuulnud ei vaja viie aasta jooksul. Kõige markantsem. No et hästi eredalt meeles noormees oli väga šokeeritud ja ütles, et aga kui me lehmi söö koonduvad kõik kampa ründavad inimesi. Äärest ääreni on nüüd arvamused igav ei ole kunagi olnd. Kui rääkida sellest, et et raud on näiteks üldiselt selline aine, mida inimesed teavad, et saab lihast ja, ja just just veel teisedki toiduaineid, mida siis põhiliselt lihast või kalast näiteks saab, et et midamoodi on siis sinul võimalik oma raudkätte saada. Rauda on kindlasti Elenat, kaunilalised sojatooted, majan palju tomatimahla üldse kasvatan toitudest tomatimahla, palju suppe, sellega pastakastmeid. Siis tumerohelised köögiviljad, brokoli, spinat, peet, kindlasti granaatõunamahl. Punane, tume on kindlasti rauarikas. Et käin verd andmas ja kogu aeg on selline hästi korralik ja viinud ka, et et isegi kui mõnel Omniva näiteks, et et ma olen kasti rahul. Missugune näeb välja sinu tavaline päev toitumise poolest, mida sa sööd hommikuks, mida lõunaks, mida õhtuks? Oomika hästi tihti kõige parema hommikused üldse on ju tegelikult viljapuder mingisugune, eriti kui ta on näiteks täistera kaerahelbepuder ja minul on selline kiiks, et mulle meeldib seda siia soolaselt lihtsalt sojakastet nagu natuke peale panna, pärast et mulle magusad pudrud ei meeldi. Või siis mõnikord, kui ma ärkan hilja, siis ma soojendan eelmise päeva toitu endale. Ja siis lõunaks ma teen, mulle meeldivad väga ahjutoidud erinevad, kus ma panen siis köögivilju näiteks tofut, marineerin, puistan seda peale sibulat, mingit grillkastet nagu hästi rammusat toidud meeldivad mulle hästi kodused ja pastat sööme palju, näiteks teeme ise pastat, mina, mu elukaaslane ja siis supisõber, olen praekartulid vahepeal sihukseid, hästi lihtsaid toitekaablist praekartul või mulgikapsad või ja pitsat ka ei pea, noh, hästi rikkalik menüü on, et ma ise mõelnud ka, et ma ei lepikski vähemaga, sest et enne taimetoitlaseks hakkamist ma olin juba siis tohutu tohutu toidu sõber, et et ma ei saakski lihtsalt vähemaga leppima, peab olemaski rikkalik menüü kogu aeg ja. Mul on juba käpas, et see läheb nii lihtsalt tegelikult. Võib arvata, et alguses ei, sa ise tegelikult ka mainisid, et sinu menüü ei olnud alguses väga rikkalik, et teinekord ma kusagilt lugesin, tegid tomati saia ja praekartuleid ja sellega asi piirdus, et kuidas muutus see nii-öelda, kuidas see spekter laiaks läks? Eks ma uurisin, palju internet on täielik kullaauk, lihtsalt sisestada erinevaid märksõnu ja sealt tuleb nii palju kas või kuhugile imidžist vaadatavat inspiratsioonipilte saada või siis minu taimedega lehelt nüüd. Ja noh, eks ma tegingi selle lehe, sest et mul oli endalgi vajadus koguda oma retsepte ja neid kuskil jäädvustada. Ja põhimõtteliselt internetist sai otsitud retsepte ja täiesti leidis ja muidugi lihtsalt oma mõtet, mida võiks siis asendada? Sinu taimetoidu lähtun taimetoit ja sealt leiab siis ka igasuguseid retsepte, mida, mida teha erinevateks puhkudeks ja ja seal sellised lahked soovitused, et jagad neid niimoodi vabalt ja kas kahju ei ole pael mõnda väga head retsepti niimoodi lihtsalt ära anda. Ei, just, pigem vastupidi, hästi suur rõõm on, et kui mul endal väga hästi õnnestus, siis ma juba ei jõua ära oodata, kui ma saan selle pilti, jagan jagada seda, et ja siis on eriti tore, kui keegi ütleb, et tegi ja väga maitsev oli. Millised need on olnud sellised kõige ootamatumalt maitsed, milleni sa oled jõudnud tänu sellele viis viimast aastat sa oled olnud täistaimetoitlane, et mis on olnud sellised leiud, millest sul ei olnud aimugi enne, et taolised maitsed on üldse olemas, aga, aga mingisuguse katsetamise käigus mingisuguse proovimise käigus oled jõudnud, et aga huvitavate momentideni Kindlasti sojatooted, mis alguses täiesti hirmutavad ja väga ebameeldivad tunded man, kuulnud inimestelt, kas nad on korra proovinud ja ei taha enam üldse tegemist teha, aga noh, kõik toit, et on lihtsalt valmistamise maitsestamise küsimus, et kui sa ostad selle tavalise tofu ploki lihtsalt poest, kuigi mina olen harjunud juba sellega niisama lihtsalt leiva peal, kus tomatiga sööma juba siis ta ei pruugi esmakordselt väga maitsev. Aga kui teda juba näiteks marineerida ja panni peal krõbedaks, praadida ja siis näiteks mingi grillkastmega läbi segades, need on hästi mõnusaid siukesed, krõbedad nagu barbeque tsükkel või midagi sellist. Aga vaevab ju ikka näge nägema siis marineerida tofut ja teha neid asju, et, et see päris niimoodi lihtsalt kätte ei tule, et ostadki kohe valmis tüki ja. No on ka maitsestatud sojatooteid, et võib osta näiteks mingi hakk, sojasegu on tomatiga nagu Bologneesa selline segu, selle lihtsalt viskad pannile soojaks, kõrvale keedetud spagette ja ongi juba korralik lõuna olemas. Aga mida nendele inimestele öelda, kes arvavad, et soja maitseb nagu Salvo kelk? Siis kaunviljad kindlasti lihtsalt asendada valgurikas sojavalgurikaste kaunviljadega, et et vana eestlane, palju ta siis liha oli, et ainult päevadel enamusel ikka kaalid, kapsad, kartul ja herned, oad ja läätsed olidki enne kartulitulekut suur hitt. Kui nii võib öelda ja, aga nüüd on minu arust läätsed nagu hästi unustuse hõlma vajunud kahjuks, sest nad, mina nii fännan, neid ei pea leotama, lihtsalt viskad keemia poole, tunniga on seal, tähendab vajades läätsesid Taanist Pihl pikpoissi, rooga, kastet, suppi, mida iganes ja ta nii toitvad pärast on kõht täisti täis. Me räägime seda juttu täna jutusaates Sandra Vungi iga, kes on retseptilehe taimetoit perenaine ja kellel peagi ilmub ka taimetoiduraamat ehk siis retseptiraamat, aga selle raamatu nime veel jõuame vahepeale lugu muusikat ja siis läheme oma jutuga edasi. Head kuulajad, te kuulete tänahommikuste jutusaadet ja meie külaline on Sandra vungi taimetoitlane ning taimetoidu. Kui me rääkisime siin ennem erinevatest toiduainetest, siis toiduainetega on teatavasti selline asi Eesti Eesti klimaatilistes iseärasustest ja tingimustes. Et ütleme, siin juulist mingid asjad hakkavad valmima, valmivad kuni oktoobrini ja ülejäänud osa aastast midagi eriti ei valmi, kui nüüd puuoksad välja jätta, aga, aga kuidas, kuidas on võimalik head ja värsked siis aasta ringi tarbida, saada? No kindlasti heade värsked head saab alati värskeim, lihtsalt kallim olla kõvasti. Aga vana aja peet kaalikas väga odav, aga aastaringselt aitavad hädast välja ja nagu ikka alati aidanud. Aga anname praegu näiteks augusti kohta, siis ka mingeid soovitusi, ma ei tea, kui suurturul käia, sa ise oled. Ma võin öelda ainult minu turg on mu ema aed on nii rikkalik ja et mu emal see aasta kohe Eritki lopsakas aed ja siis justkui kah läksime kodust läbi, siis võtsime suure kotiga ja erinevat värsket kraami kaasa, et praegu siis on ikkagi suvikõrvitsad. Ma vaatan ka minu leheni, praegu jõutakse hästi palju suvikõrvits otsinguga, et inimesed väga tahavad teada, mida sellest siis saab teha kõike, mida sa minu üks kõige kiirem ja lihtsam pann kiirelt panniroad tihti, kui mul kõht täisti tühi, kohe midagi head või siia, siis ma lihtsalt viilutanud suvika üritusena hakin ära, õhukesed viilud, viskan pannile kuuma õli sisse ja siis lisan veel näiteks sibulat või küüslauk on siis Ühe tomati näiteks ja panen peode ja haks oja kuivatatud graanulid sellised. Ja siis ma panen natuke vett, et nad niimoodi paisuks seal siis panen näiteks sojakastet või ürte, erinevaid, sihuke panniroog ja siis ma see on seda lihtsalt leivaga, näiteks kui palju aega võtab, umbes on tõesti viis minutit ikka nii väga-väga ruttu läheb, et üldiselt kõik mu toidud on, no üle poole tunni naljalt ei ole minul toite. Mis on kõige pikem toitmine, sa oled teinud kõige rohkem vaeva nõudnud toit, selline toit, mille puhul sa juba olid peaaegu et lootust kaotamas. No kõige rohkem vaeva kapsarullid ikka tavaliselt see on ikka kõva tegemine olnud. Kapsarullides minu mäletamist mööda olid, olid sees hakkliha. Ja mina siis lihtsalt asendan, panen sojahakkliha, et kõike annab nagu asendada juba tänapäeval pan riisi, sojahakkliha või hoopis midagi muud, mis parasjagu kõik sobib ju kapsalehe sisse. No nii, aga ma katkestasin tegelikult su mõttelõnga, milliseid, milliseid selliseid juurvilju praegu veel tasub kindlasti teha, et suvikõrvits üks. Kaalikad on väga uhked, põldload olid hästi suured, ma vaatasin, et ma just ükspäev tegin sihukese põneva ahjuroa, tahtsin hirmsasti katsetada. Keetsin kaalikatükid ja põld oad, noh, värskelt põlduvad, neid ei pidanud leotama, keetsin koos pehmeks ja siis panin pärast ahjuvormi koos sibula ja grillkastme ja igast sojakastme maitsestasin niimoodi ära, panin rosmariinioksakesi ja siis panin ahju ja kuskil tund aega oli seal ja hästi-hästi maitsev, sai sihuke toitav ja kodune. Nii et jah, kõike tegelikult on praegu beeta ja, ja ürte erinevaid tomatid kindlasti kõvasti õunakooki süüa ja teen ma teen kooke küpsetuspulbriga muna asemel või siis on ka banaan levinud munaasendaja niimoodi püreestatud banaani äralised taignale sisse näiteks. Nii et näiteks selline, mida tavainimene mõtleb, et noh, et kindlasti nad ei saagi siis kooke süüa need taimetoitlased ja siis tegelikult ju Ja kõike saab, et ma üldse ei promovski. Kõva ei oleks veendunud, et et tõesti see on, see on hea kraam, et nii vaimselt kui füüsiliselt väga-väga maitsvaid toite on olemas. Kas Pirviska kuidagi kannatab või pigem vastupidi, pigem vastupidi. Ja et mina mäsu kurta sülitan kolm korda üle, et mina tunnen hästi ennast mind niimoodi öelda. Aga on mingisuguseid tervisehädasid rohkem kui sel ajal, kui sa olid ka lihasööja. Kindlasti ei ole, pigem vähem ja kindlasti pigem vähem, näiteks peavalus ei ole nii palju millegipärast enam, ma ei tea, kas see on seotud, aga lihtsalt. Pigem tunnen paremini ennast. Aga kas teistest taimetoitlased, sest oled sa aru saanud, on, on mõningatel juhtudel noh, põhiline ikkagi, mida inimesed kardavad, on mingid ained jäävad puudu, sellest tekib mingi kehvveresus ja nii edasi. On tavaliselt need, kellel tekibki kehvveresus, neil on juba tavaliselt on olnud, et neil on juba soodumus selleks aneemiaks, nagu et drenaaži üld üldjuhul ikkagi väga harva selliseid juhte, kui nii, nii nõrk on nõrgaks on see veri juba läinud, et peab, nüüd hakkame uuesti liha sisse või muid muid kannapöördeid tegema, et üldjuhul ei kohta seda, et kui sa juba oled selle toitumise peale, siis paratamatult Panad natuke mõtet sinna sisse mõtled natuke läbi, kuidas asendada nende. Ma olen kuulnud näiteks, et arstid ütlevad teinekord, et sööge vähem liha, et nad nad soovitavadki inimestele, kes näiteks on põhjusel või teisel läinud natukene liiga paksuks või, või, või on liiga kõrge vererõhk. Nad ütlevad, et kuulge, võtke natukene liha vähemaks, et sööge liha näiteks paar korda nädalas ja siis rohkem kala ja selliseid soove ja et ilmselt selles siis ikka on mingisugune iva, on. Ja keda huvitab selline terv just tervislik pool? Ma ise, noh, ma ei hakka sõna võtma, lihtsalt omast kogemusest räägin, mina tunnen hästi, aga keda huvitab detailsemalt? Soovitan väga uut tervisefilmi Fox over naises siis kahvliga skalpelli vastu, et see on hästi puust ja punaseks uus, hästi skandaalne tervisefilm. Soovitan väga. Ütleme selle ära, mis selle filmi iva on? Seal räägib siis kaks sellist vanemat härrasmeest, too härrasmees doktorit kes on nagu juba päris vanas eas, aga hästi sportlikud ja terved ja kuidas nad kunagisi lihaga nüüd nad räägivad ainult oma patsientidele. Taimepõhine toitumine on üks parimaid viise üldse inimesel eksisteerida, siis eeldab muidugi, et seal on parajalt kaunvilju kõik, et et ühesõnaga näitab, kuidas noh, inimesed on läinud oma murega, nad on tõesti abi saanud, et hästi paljud nähud on kadunud, mingid inimene, kes magas ainult võib-olla viis tundi öö jooksul hästi kolesterooli, vesti kõrgesti stressis, oli neelasestikule tabletid, et nagu juba mingi kuu või kahega olid nüüd nähud tunduvalt paranenud. Kui ta piiras, nagu ju üldse olen kuulekas, taimetoiduline. Sa oled trummar, mismoodi see sinu ellu tuli ja nüüd kindlasti mõned eriti küünilised kuulajad mõtlevad, et sa elad niimoodi ennast välja, et liha süüa. Tegelikult trummar olema juba 2006 aasta ehk siis aasta, enne kui ma taimetoitlaseks hakkasin ja välja elan, hoopis ainult videomängu teha. Theatrumi on ka lihvides näiteks. Aga jah, 2006 alates olen siis neoAndertaalsestrummarsson, siis selline avangard, passine, pehme, et tal selline tumemuusika. Et neid passi trumm siis. Ja et nüüd lähmegi näiteks Norra esinema. Haar Danger Open Air festival tuleb. Seda vända rea üleval pidada ainult kaks inimest. Ja hästi mugav on, näiteks kui olime tuuril Euroopas 2007, siis oli kaks pitsat bändi peale, teistel teistel oli kuskil viis suurt meest ja siis meil oli kaks suurt pitsat, et see oli super. Hea lühike Raider on, Raider on siis nõudmiste nimekiri ja niimoodi aga läheme siit muusika juurest edasi, et peagi ilmub Sult raamat Kodused ja maitsvad taimetoidud 100 protsenti taimne ja need on kõik sinu enda poolt läbi proovitud ja loodud retseptid ja, ja missugused need, missugused need retseptid seal on, on see nüüd sinu nii-öelda siis toitude absoluutne top? Ja kindlasti võib öelda, et nüüd on ka selgunud, et raamat ilmub 24, August ilmumiskuupäev on paigas ja seal on 100 toitu, kõik on täiesti taimset, sib muna, piimavabad ja juba kodusid ja maitsvad ütleb ära, et tõesti lihtsad kodused, soodsad kõhtu täitvad toidud. Ja sealt on siis nii retsept taimetoit ee lehelt kui ka täiesti uusi enamus on uued retseptid ka olemas. Et niisugune väga uhke kogumik ja tahtsin, et oleks selline hästi lihtne ja hästi ilusate fotodega ja hästi palju erinevaid kategooriad. Leivakatted, biskviit, supid, salatid, ahjuroad, mõnusad ampsud, magustoidud, kõik on olemas. Kas need need road, mis, mis seal raamatus meil leida, all, kas neid roogi võib tegelikult ju ka proovide koos lihaga süüa, kui, kui näiteks inimene juhuslikult armastab liha, et nad ei välista? Ei muidugi. Lihasööja võtab ka ju näiteks mõningad hoopis mingid köögivilja kõrvale. Loomulikult. Selline küsimus veel, et kui sa valisid neid retsepte sinna raamatusse, siis kas mõne retsepti puhul ka sellist raskust, et sa ei olnud päris lõpuni ise veendunud, et et ta on ikka piisavalt hea, et sinna raamatusse sobida pidid sa veel kord näiteks mõned asjad läbi tegema vä? Kui mul tuli aeg see sisukord koostada, siis see tuli mul nii ruttu nii ruttu, valmis, sest mul on aastaid olnud, unistas oma kokaraamat, see oli mul juba ammu tegelikult peas, kõik valmis. Ja siis mul tuli esimese hooga üle 100 neid toite. Siis ma ikka pikki siin mõned välja valisin Testant parimad, mis on kõike heaks kiidetud mu pere ja minu poolt. Sa tegelikult Keite ringiga, see tähendab seda, et sinu käest saab tellida taimetoidu toitlustusteenust. Kui suur nõudlus taolise asja järele üldse Eestis on? On kasvanud tunduvalt, et ma olen isegi pidanud ära ütlema mitmetest, lihtsalt on sattunud samale päevale või ei ole üldse aega. Et ei saa kurta, et inimestel on täiesti huvi olemas. Ei ole selline maa, andr, ground või maa-alune tegemine kuskil täiesti asjalik. Kui palju neid tellimusi näiteks nädalas tuleb? Oleneb, mõnikord on isegi kolm, neli sattunud niimoodi järjest, aga mõni nädal ei ole ühtegi jälle. Ja, ja mida siis näiteks tellitakse, et mis on need põhilised artiklid? Mis lähevad nii-öelda, no number üks hitt on, mul on galati sa läätse-köögiviljapirukas plaadipirukas suur, see on hästi toitev, mahlane ja siis on näiteks erinevad pasteedi, näiteks Oabasteid, mitmeviljakuklid, sitaga, mu emadeta kaid, mitmele kuklid. Et me tihti ühendama oma jõud, et tema on see küpsetusmeister, minadenikest, täidis, heid, soolasid pooli. Ja siis muidugi koogid, purukook, šokolaadikook, õunakook, mis iganes, sojaviineripirukad, mingid sellised nagu asendused ka mõnikord, kes tahab huvitavante lavast või grill tofu näiteks. Et kõike põnevat toitvat uut. Sa kindlasti oled ju kõike ise kaasas nende toitudega, et sa viidad kusagile, inimesed söövad neid ja siis pärast jagavad muljeid, et millised on olnud kõige ootamatumalt sellised muljetejagamised. Kriisa ootamatumad. Ma ei mäletagi, üldiselt on ikka väga positiivselt suhtuda, et inimesed on aated, issand, kui põnev, et ma lähen, ostan ka kohe läätsi endale ja põlduba muidugi põlduvadesse pasteeti teha, et mul ei olegi midagi halba, meel tähendad. Sellepärast ma teengi nii rõõmuga neid alati, et nii tore tagasiside nad, noh, ma alati pingutan ka, et hästi maitsev oleksid hoitud, sellist lahjad maitsestatud kraami üldse ei viiks kellelegi. Kui, kui palju korraga tellitakse, selles mõttes, et kui suured need, sellised Keite ringi taimetoidu geide ringi tellimused on? Kõige rohkem on olnud 80, see oli üks, see oli Viljandis, oli MTÜde messi lõpetamine, siis selline pakett. Ja kõige vähem olnud vist kaheksa selline eraseltskonnale õhtusöök, näiteks, et varieerub, aga enamjaolt on 20-le. Ja alles oli üks 50-le pulm, mis oli väga huvitav kogemus. Kas sa, ütleme, kui sa teed neid kleite ringi toite või võib ka toite, kas sa paned ennast ka mingis mõttes nagu proovile, et, et on seal sinu jaoks nagu enda jaoks ka mingisugune selline noh kerge selline stress, arengumomente. Oi, kindlasti on neid murdumispunkti lähedasi hetked. Ahi huugab ja panni peale. Siis tegi sihuke tunne, et appi, aga siis ma võtan kohe kokku end ja siis läheb jälle ja ikka lõpuks on köök puhas ja läigib ja toidud on kandikule, kõik toimib. Ma eeldan, et sul on siis selline väga suur köök kodusetud, kõik mahub kusagile ära. Ei, selline keskmine normaalne, et ma olen harjunud igas köögis tegema, et et üritan, ma olen hästi, kohan, kohanemisvõimeline ütleme nii, et ma ei nõua sellist suurt. Varustastega kuidas lihasööjatest suhtud, siis me rääkisime sellest enne, et et noh, kui kui sa ütled, et sa oled taimetoitlane, siis mõned inimesed teevad suured silmad on igasuguseid suhtumisi, aga. Aga täiesti oleneb, kuidas lihasööja minusse suhtub, sest tavaliselt on nagu nende reaktsioon on nagu pigem esimene olnud, mina nagu ei lähe kuulutama, et mul on hästi piinlik ja tavaliselt keegi noh, keegi on mulle teinud super, kuid on teinud taimse variandi ja siis karju peale lauad, kus siin see taimetoitlasi, et ma toon sulle ja siis kõik vaatavad. Taimed ja siis sa pead kõik ära seletama. Hakkasin taimetoitlaseks. Ja seda on hästi palju pidanud tegema, aga üldjuhul kui lihasööja nagu ei ole selline nagu vastik selline surkiv, siis mul ei ole mitte midagi ta vastu, et et kuidas, kuidas vastastikune suhtlemine on, et, et mulle meeldib tegelikult sihukseid hästi viisakad ja diskreetsed inimesed, et nad ei hakkaks naguniimoodi väga nagu intri intrigandid olema või sellised, et et ma väga hindan, kui inimene on piisavalt diskreetne, ta ei, ta ei rammi kohe oma küsimustega või solva või niimoodi, et noh, tore oleks. Et ta saaks hakkama sellega, et, et keegi võib Jah, et see alati vastan rõõmuga küsimustele, kui need ei ole sellised, nagu ma näen, et inimesed tegelikult ei ole huvi, ta tahab lihtsalt nagu norida, et siis ma väga ei lähe kaasa, aga kui ma näen, tõesti huvitab, siis ma rõõmuga võin rääkida sellest. Kui palju sinu hinnangul Eestis üldse taimetoitlasi andena? Ma tean, et Eesti taimetoitlaste foorumis on ligi 1500 või üle 1500, oli mingi hetk. Noh, see ei ole kindlasti kõik, mis on Eestis, et kindlasti rohkem ja tuleb järjest juurde, et et hästi positiivne, võib öelda, et viis aastat tagasi ei olnud üldse nii hea. Et praegu on ikka väga-väga hea olla Eestis taimetoitlane ei saa millegagi. Suurte, aga ütleme selliseid, noh, kui sa näiteks lähed toitu restoranis või, või mõnes toidukohas, et kas, kas pigem täna on selline seis, kus kus on üldse võimalik valida ja head toitu taimetoitu või, või on seis selline, et sa pead ikkagi vaatama sealt, et kusagilt jätad kartulid ja, ja teisest rahast võtad ainult salatit? Ja no täiesti varieerub, et üldjuhul kui ma lähen kindla peale väljas, ma olen ametlikes klaasja toidu kohta seal seal oli praost köögiviljanuudlid ja mingi kung pao köögiviljad või midagi põnevat juurde või siis kiirtoidukohad isegi Hessburgeri sümfalafeli burger olemas taimne, mis on väga maitsev ja Metro tartus võrratud grill sojaleivad, et ma olen suht vahepeal, söön suht tihti sellist kiirtoitu ka, patustan nagu natuke. Aga jah, on ka selliseid täiesti noh, lihalihaga toite on täiesti lootusetu olukord, et mitte midagi ei ole võtta ka, see on järjest harvem. Aga näiteks isegi Anni Arro Komiidiseli täiesti vegan toit olemas. Hästi korralike viimane kord sõin ja olin nii rahul, et lausa kirjutasin tal sinna seina peale. Facebook. Nii maitsev jah. No me anname, ma arvan, kuulajatele ka kolme toiduretseptid, vähemasti väga tahan, et me annaksime, kuulame ühe loo muusikat ja siis head kuulajad, kes te tahate, head taimetoitu, siis me anname teile ühe sellise kerge roa ühe siis põhiroa ja ühe magusroa retsepti. Aga seda siis peale muusikapalaga. Tere tulemast tagasi, jutusaate kuulajad, meie külaline, täna on Sandra vungi retseptilehe taimetoit poee perenaine, taimetoitlane ja väga hea taimetoiduga. Ja Me lubasime siia saate lõppu anda nüüd kolme roa retseptid inimestele ühe sellise eelroa retsepti ühe siis põhitoidukorra retsepti, võib-olla natukene sellise maa raskema toidu retsepti jõhe magusroa retsepti. Hakkame kusagilt pihta. Võtaks siis võib-olla selline kergema või noh, kuidas võtta, sobib nii külmalt kui soojalt ja iga ilmaga leiva peale niisama on siis hernepüssid. Ja neid on ka hästi palju toitlustustel tellitud, et lihtsalt need tavalised kollased herned tuleb panna kui ära leotada ja siis aga mitte keeta, vaid kohe siis ära kurnata ja purustada, aga siis saumikseri või köögikombaini või läbi hakklihamasina selliseks ühtlaseks massiks. Ja siis ma lisan sinna massildast, prae sibulat, et mis on nagu natukese sojakastmega maitsestatud ja näiteks panen mingit kulliazzy, maitseainet või mingit sellist karripulbrit või midagi, et natuke särtsu juurde ja siis mõnikord ka natuke jahu ja tavaliselt ka kuskil veerand kruusi vett, noh niimoodi vaatan, et tegelikult teeb ta suhteliselt vedel, et ta sihuke täiesti siuke kompaktne pihvi tainas, et sa võtad ta kätte suhteliselt vedelasse lööte kohe sinna kuuma panni õli sisse ja siis praed kuldpruuniks mõlemalt poolt. Et see on hästi-hästi maitsev. Kõlab hästi. Nii, aga pearoog, mis ma söön kõige tihedamini, isa, tegelikult? No mina hästi nagu pastalembane, et minu jaoks on alati number üks on nagu alati, kui kõht on teise esimene asi, ma haaran kohe pastabacki, viskan selle Keemad panni peal mingi nagu sihukese kastme juurde, et võib-olla siis äkki Bologneesa taimne. Et keeta spagetid ära ja pannile läheb pool pakki haks sojamassi, ehk siis neid sojagraanuleid võib ka veel õli sees eelnevalt sibulate küüslauku natuke unistada. Ja siis lisada juurt näiteks poolliin, trid tomatimahla ja pane näiteks punet natukene soola, pipart, kui on ka mingit taimset koort kodus, ma kasutan paljus paljundiks kaerakoort või, või on riisikoor siukseid, erinevaid taimseid, alternatiive rõõmsale koorel, sojakoor on hästi levinud ka. Et need panen võib-olla natuke, kui ta on sellist nagu pehmemat maitset, ei ole nii tomati nagu sihuke hapukas või siis pruuni suhkrut natuke siis lasen kuskil viis minutit sellel kassal lihtsalt podiseda seal. Ja siis ongi, kõik, on spagetid ja kas ta peale ja kõht jälle täis kiirelt. Muidu ma pakettide juurde täpsustada, kas pakette ei kasutatud pakettide tegemisel? Üldjuhul seda munapastad, seal on alati kindlasti kirjas pakilku muna lisatud väga harva kohta või noh, on olemas, aga enamjaolt on alati vesi jahu, pasta ikkagi täitsa kindla peale minna. Eelistad sa siin näiteks täistera? Kui võimalus alati täistera, aga raha vähem, võtan täitsa tavalise pasta. Nii, aga kuna meil on täna pühapäev, siis anname ühe eriliselt hea magusroa retsepti ka, mis on siis puhas taimetoit, aga, aga võiks olla inimestele pühapäevaks hea serveerida. Kes siis taimsed, pannkoogid sobiks hästi. Et seal oli vist. Pea peas on kõik retseptid segamini, praegu aga sellist viis detsiliitrit jahu ja siis lisada sinna küpsetuspulbrit kaks teelusikatäit võib natuke soodat ka panna ja natuke suhkrut soola, kui tahad selliseid neutraalseid, kui tahad ainult magusaid rohkem suhkrut panna ja siis peale läheb sojapiim või kaerapiim või riisipiim või mandlipiim, niisugune taimne alternatiiv. Üldjuhul mina kasutan sojapiima, aga üldjuhul on ka nii, et ma olen hästi palju veega pannkooke. Et olen avastanud, et vet ohu ikka kodus alati on, et täiesti täiesti korralikud pannkoogid tulevad veega, ei ole mitte midagi häda. Ja siis seda vedelikuga siis piima taimset, et lisada siis niimoodi, et tuleks selline sihuke vede nagu hapukoor, mitte päris paks, aga sihuke vedelam hapukoor, et niimoodi lusikat niimoodi nõrgub mõnusalt alla ja siis kuuma õlises mõlemalt poolt praadida Süüa soolase täidisega näiteks seeni praadida või, või soja või, või mis iganes sobib pannkoogi vahele ja, või siis magusa moosiga. Sander, me oleme nii palju rääkinud taimetoidust ja sellest, kuidas sa selle taimetoidu jõudsid. Aga ma praegu hakkasin mõtlema veel üldse rääkinud sellest, kas sa teed midagi veel lisaks sellele, et sa teed taimetoidu, käid ringi ja, ja, ja nii-öelda sööd õigesti või, või on sul või on sellest saanudki sinu, sinu elu, sinu töö. Ja see on kindlasti jah, minu elatis ja minu, minu töö ja, aga bänd on muidugi väga tähtsal kohal ja ehitame ka maja oma elukaaslasega täitsa ise nullist niimoodi, et võtsime puud maha, kuulsime palgid ära. Kogusime maagia, ehitasime, tõstsime palgid peale ja tahusime käsitsi, tahume sihuke murukatus tuleb niisugune väike metsa hitseline et täitsa nagu ilma laenuta, tahtsime ehitada endale kodu. Ja lisaks sellele on ka hästi suur videomängur. Videomängude nime kohe jõuame, aga see maja ehitamine on ka väga huvitav, et selles mõttes, et ei ei soovinud kasutada siis nii-öelda poematerjale, vaid vaid päris ise kõik nullis. Jah, ja põhjus väga lihtne, need on tasuta lihtsalt. Kuigi ma sain päris palju palkama isa metsast, suur tänu talle kõigil ei ole sellist võimalust, et aga samas näidiku olu nii palju ka, et meil tuleb kuskil 30 ruuduringis ja poolteist korrust, et üleval on selline magamine ja alla siis kui sauna saunake väike ja siis on siuke eesruum ja kööginurk siuke pisikene majaga rohkem nagu ei tahagi noh, et elada suurelt väikestes ruumides on selline nagu täitsa elustiil, et kuidas inimesed on ka läinud oma suurtest villadest täitsa teadlikult laenud lahti, öelnud, ära maksnud ja hoopis kolinud pisematesse elamistesse. Et saab täitsa elatud, hästi, suur eeskuju. Hästi suur eeskuju oligi meil saiman teil Inglismaalt näiteks kes ehitas, tal oli meil kaks last ja naine on talle ehitas sellise pisikese niimoodi hobidhausi, ehk siis sellise kääbusmaja, mis on nagu Sõrmuste isandast niimoodi seal näiteks seal murru künka sees, selline muinasjutumaja täielik võrratud pildid, et ma soovitan otsida pilt tohutult inspireeriv. Nii, aga nüüd jõuame nende videomängudeni seal majas ikka nii palju ruumi on, et mäng. Ja peab olema, mängisin mängida ja kuidas sa nendeni sattusid? Videomängud on ka juba, kui ma olin 11, alustasin simsi kassist, simulatsioonimäng kus sa teed endale tegelase ehitajatele kodu ja siis abiellud, saad lapsed. Et see oli siis muidugi siukest väikseid mänge, rohelised Arkeid, kuidas öeldakse, sihukesed pisikesed mängud erinevad ja siis ma jõudsin nagu rollimängudeni eriti mulle meeldib selline postapokalüptiline maailm peale tuumasõda näiteks selline rändnud ringi ja proovid leida mingeid ratsioone ja, ja kadunud tsivilisatsioonide, äkki leiad külakese, kus seal keegi treibsul noa teravaks sellise ellujäämine nii-öelda ja ka fantaasia ulmemängud, pigem Saifaises näiteks mässefekt, foolaud, sellised mängud kui lihtsam mängida, kui palju korraga? On olnud väga suuri maratone kaheksatunniseid niimoodi, et. Ma käin köögis kähku söömas, kui meelde tuleb ja siis mängin jälle edasi ja kui hästi põnev mäng, kui ma näiteks võtan esimest korda kätte selle, mis ma kaua olen ootanud. Aga tavaline doos päevas ikka kaks tundi, tuleb ära mul vähemalt kui vähegi võimalik. Teleka asemel, ma kujutan ette, jah, on küll telekat ei kipu üldse vaatama, et ma saan seal doosi kätte, see on lihtsalt niivõrd hea meelelahutus, et et nii kontsentreeritud on seal lõbusal, et pärast on nii mõnus kohalla, nii mõnus on korra nii välja lülitada ennast kõigest väga fännan. Head kuulajad, selline põnev inimene on Sandra Vungi ja ta ei olnud meil külas täna kui videomängur või, või siis ka trummar. Mida ta ka on, vaid ta oli külas kui taimetoidu kokk ja kirjanik ja blogipidaja. Suur aitäh, Sandra täna hommikul tulemast. Suur tänu kutsumast.