Ja nüüd siis huvitaja saates selle osa juurde, mis tutvustab maailma erinevaid kööke ja meile on abiks noor saarlanna, kes eelmisel nädalal, kes mäletab, alustas siis ümber maailma reisi ning on jõudnud nüüd Ameerika mandrile. Tere, Jana. Tere hommikust. Kaugel sa nüüd täpselt oled ja kus sa oled, mis sa teed? Praeguse seisuga olen jõudnud New Yorki oma ööbimiskohast Brooklynis. Nüüd juba viimased kuus päeva olnud. Nii, ja mida sa oled saanud näha ja kui palju oled sa saanud ka tutvuda sealse köögiga ja mida sa oled söönud? Olen näinud nii üht koma teist kui kõrvale jätta kõik need vaatamisväärsused Impaiusteetil tehingud ja sentral paagid ja kõik need muud asjad siis, eks igapäeva juurde käib ühte söömine ka, et midagi hamba alla saada. Kui nüüd võta eraldi hommik, hommik lõuna õhtu, siis ja alustada alustada hommikusöögist siis kui ma päris ausalt ütlen, siis ma ei saa üldse aru, mida need ameeriklased söövad. Sellega on niimoodi, et tegelikult traditsiooniline Ameerika hommikusöök, mis ma aru olen saanud, on see ustest siis rest sai, eks ole siis muna, kes teeb seda muna, põtru, kes lihtsalt keerab muna ja kes siis liha söövad, nemad söövad mingit vorstikest või peekonit või sinki sinna kõrvale lisaks ikka loomulikult hommikusöögihelbed ja piimakohvi teed. Aga huvitav asi, mis siin on, on see, et inimesed söövad võrdlemisi vähe kodus noored inimesed ja siis need, kellel üldiselt raha on vähem, et nemad söövad kodus ja teevad ise endale hommikusööki. Aga need, kellel vähegi natukene raha on, siis nemad käivad oma, kõik söögikorrad käivad väljas söömas, sest et väljas on lihtsalt nii kerge seda sööki kätte saada ja osadele inimestele ei olegi kodus mingit mingeid võimalusi, et mingites süüa teha. No millised need söögikohad on siis hommikuti, mis kell nad juba lahti on? Kusjuures sellele ma ei oska täpselt vastata, sest ma pean ütlema, et kuna lennuvaheaeg on mind natukene muutunud, siis ma ei ole ise hommikul väga vara kusagil söömas käinud, aga kuna mul üks tuttav, kelle juures me nüüd siin elan, töötab ühes neist söögikohtadest. Just tema läks just tund aega tagasi, umbes tööle, mis oli siis seitse. Et ma usun, et neid teisi kohti on juba varem lahti ka ja eks neid hetki, kus kohvi saab ja oma kohvi, papp, plasttopsi ja siis edasi tööpool arutavad, et neid kohti on siin iga nuka peal. Aga pakutakse ka mingit sellist burgerit. Ameerikas on ju Burgeritama? Jah, seda küll hommikusöögiks ma küll nüüd väga burgerit ei ole aru saanud, et nad söövad, et ma küsisin selle kohta ja ei, see, see naerdi natuke välja. Aga samas ega ma ei ole, vot siin on inimesi nii palju, et neid erinevaid viise on ka lihtsalt nii palju. Aga lõuna ja õhtusöök on, on juba täitsa niisugune uus ust teema. Esimene üllatus on see, et kodus süüa tehakse võrdlemisi vähe, vähe. Teine üllatus, see, et haarataksegi kusagilt toiduputkast endale mingi söök, siis süüakse see käigu peal kiiresti ära kastist hotoog või siis mingi indiapärane või noh, et siin saab tõepoolest kõike saab, kas india, tai, hiina, jaapani ameerikalikku fotoloogid, särgid, värgid, kõik, keda aga kõike saab, aga need lihtsalt haarataksegi kaasa ja siis süüakse tee peal niimoodi, et kusagil keegi maha istuma ei lähe ja et rahulikult aega võtta ja süüa. Ei mõned inimesed siis teevad seda, aga see on jälle see, et siis peab natuke rohkem raha olema, et restorane või siukseid on küll, aga nad tavainimese palgaga seal iga päev vist ei käi. Aga teine asi on see, et haarataksegi asjad kaasa ja kui noh, lõuna ajal süüakse need käigu pealt ära õhtusöögiks võetakse valmistud kaasa või siis tellitakse kusagilt ette, eks ole, ja siis minnakse järgi ja tuuakse see koju ja süüakse ära. Mitte lihtsalt tõepoolest, mitte midagi tehta kodus, et ainuke asi, mida võib-olla tehakse, keedetakse teevett. No aga, mis need väljas söömised maksavad või ütleme, kaasa haaratavad toidud. On näiteks kui võtta nüüd mingi selline suur ports on indiapärast riisi-karri ja kana ka siis näiteks maksab viis dollarit, mis seal siis umbes 60 eesti krooni. Aga see on tõesti väga suur ports, sellest peab järgmiseks päevaks aha ja väike vahemärkus on see, et tegelikult kui eelmisest õhtusöögist jääb midagi üle, siis seda võib ka hommikusöögiks väga edukalt siin kasutada. Ära ei visata, mine, ei no ei noh, visatakse ka, aga, aga ikkagi kui on niuksed, tudengi Laatsevad inimesed, ma olen ka nende juures elanud, siis mis on, just hommikul vaadatakse selgesti üle jäia takse see hamba alla ja siis järgmine tsüklon, olles lõuna ajal. No tõesti igasugu variante on siin. Aga kas nad ei ole kuulnud seda, et päevas peab sööma viis korda? Ilmselt mitte. Nad ei ole ka seda kuulnud, et rahulikult tuleb süüa, sööki tuleb nautida, et tuleb mäluda. Mitu korda see oligi, et ei tohi kiiruga kugistada midagi. Aga need tähelepanekud on need sinul selle nädala või kuue päeva jooksul oma tuttavate pealt, keda sa oled siis jälginud ja vaadanud ja nende käest küsinud, et kuidas kombeks. Need on, need on tuttavate pealt ja, ja need on ka lihtsalt kui siin linna peal ringi jalutada, siis, siis näeb ka piisavalt palju, ma arvan ja mõnikord mulle meeldib käia lihtsalt kapikus, istuda ja vaadata inimesi. Ja eks seal on, ega see on mu jälgimise tulemus. Mida sa ise oled söönud? Kuna mul see ajavahe on kõik mul sassi ajanud, siis ma väga seda hommikusööki ka ise ei ole, võib-olla Ma olen näinud seda lihtsama vastupanu teed, et olen söönud seda, mis eelmisel õhtul üle jäi. Aga lõunasöögiks, eks ma olen proovinud kurikuulsat hot-dogi, ehk siis ainult toogi või eesti keeles ainult koera. Ma ei tea, miks nad seda nii nimetavad. Seda võib osta ühe dollari ühe dollariga või siis viie dollariga, oleneb, millise putka ja millise kaupmehe peale sa satud. Käisin üks õhtu taiwani restorani, kus oli mingi väga peene nimetusega supikene, kus ma olin mina enda silmade järgi ainult meriadru nuudleid nägi. Samas olen kaasa ostnud tee peal putkades olevat hiina toitu, india toitu, kana riisiga, sojakastmega sushit olen käinud söömas. Kusjuures kusjuures need tänavapealsed putkad on ikka, on tegelikult väga odavad, sest et selle viie dollariga ma ei kujuta ette, mismoodi ma siin kodus seda süüa saaksin teha selle hinna kohta küll, kui ma seal õhtusöögi seal ja ma saan järgmise hommikuampsu, siis see on täiesti okei. Aga räägi mulle sellest fotogist nüüd natukene meil Eestis on ka hotooge müüa siin, et on nad erinevad või, või mis on nende nagu see erinevuse vahe või teevad nad seal kuidagi seda teistmoodi? Võib-olla eesti fotokon kuidagi natuke maitseka või sinna lisatakse midagi, et ta nii sihuke veider mitte midagi ütlev välja ei näe. Siin on tõesti kõige lihtsam fotokon, kõige odavam kondijahumassist tehtud vorstike vahel natuke ketšupit, natuke sinepit ja siis täiesti tavaline valge sai, sai mida isegi pole soojaks tehtud või siis tegelikult kõige lihtsam ongi vorst ja sai, mis visatakse siis üleputka ära ja nõutakse, eks. Need on täiesti täiesti sellised. Klassi väljanägemisega, nadi, no ei kutsu sööma, kui just nälg väga tugevalt ei näpista. Niimoodi aga ikka pean ära küsima ka selle burgerite kohta loo friikartulid, burger, Coca-Cola. Ma pean ütlema, et ma ei ole seda friikartulikultuuri veel näinud, sest et ja Coca-Cola kultuuri ausalt ei ole tähele pannud. Üks teine asi, mida ma nagu mida ma märkasin, kiinsed inimesed, Nad ei ole Ameerikalikult väga paksud ja ta on väga siuksed, peenikesed normaalselt minu arvates tavalised inimesed. Et võib-olla nagu ma olen oma tuttavatelt kuulnud, siis lõuna pool pidi mind hoopis teine olukord ootama, et võib-olla sealt siis tuleb see friikartuli, hamburger ja Coca-Cola asi juurde, aga siin olles on ikka väga siuksed täiesti tavalised inimesed. Tore kuulda, nii kena Jana ja nüüd sa sõidad edasi, siis New Yorgist lõuna poole. Jah, homme hommikul on mul juba lende justanisse ja siis jah, justamisteks sealt juba uued elamused, kogemused ehk. Kohtume uuesti nädala pärast, aitäh sulle ja head reisi.