Tallinna lihakombinaat siit saavad tallinlased sinki, vorsti, konserve, liha, poolfabrikaate konserveeritud valmistoitu. Kõnes partei 19-l kongressil ütles seltsimees Mikko, Jan. Nõukogude arstid viitavad õigusega suurele teadlasele Pavlo vile, kes ütles, kõik mõistavad, et normaalne ja kasulik selline on söömine, isuga söömine, naudingut tundes. Ülesanne ei seisa ainult selles, et valmistada toiduaineid küllaldasel hulgal. Toiduained peavad olema ka kõrge kvaliteediga ja toitvad meeldiva välimusega hea aroomiga. Nad peavad arendama maitset ja äratama isu, et inimesed söömisel tunneksid tõelist naudingut. Palju keerukaid tootmist lülisid käib läbi lihamaterjal, enne kui ta isuäratava valmiskaubana jõuab töötaja lauale. Kõigil tootmisetappidel jälgivad tema valmimist sanitaarinspektori ning tööstus. Veterinaarkontrolli valvsad silmad. Piisab pisemastki kahtlusest kauba kvaliteedi alal. Et seda veel kord kontrollida, piisaks ainsast kõrval kaldumisest sanitaareeskirjadest, et kõrvaldada kogu valminud kaubapartii. Kombinaadi laboratooriumis toimub pidevalt uurimistöö ja proovide võtmine kauba kvaliteedi määramiseks. Praegu on proovimisel vorstid vastvalminud loomaliha tee vorsti ja viineripartiist. Lõppemas on tehniline analüüs. Täpselt ka näitavad, et vorstides on niiskust ja soolad täpselt ettenähtud kaalus ja vahekordades. Nüüd aga eraldas peaveterinaararst doktor Leis vorstist õhukese lihaviilu, mida nüüd uurima asute. Seltsimees Leis. Kontrolli lõppemist algab bakteri loogiline uurimine. Mis aine see on, neist klaask ausikestes. Uuritav materjal, külvatakse peetri kaustadesse, kus on mikroobidele valmistatud kunstlikud meetmed. Miks katate need niinimetatud söötmeid nüüd kergelt lihamaterjaliga, et kanda ülepisikut kunstlikul söötmisel? Milles siis kontrolli tulemused avalduvad? Kui on kantud söötmele, siis asetatakse kausid termostaati ja hoitakse seal kuni 24 tundi. Kui vorst on täiesti steriilne, siis tähendab, et vorst üldse sisaldab pisikuid ja see, et meil ei ole ka midagi kasvu nähagi. Kas on ka praegu võimalik näha näiteks eilse kontrolli tulemusi? Palun miks mitte? Doktor Leis tõi termostaarist madalat, nõndanimetatud Peetri kausid proovitavate söötmetega. No pole vaja doktori pilku, et veenduda. Söödne värvus on jäänud ühtlaseks puhtaks mis, nagu kuulsime, ongi siin steriilse, seega kõrge kvaliteedi tunnuseks. Kuidas aga teie oma hinnangu annaksite, on see nii? Ja kui see peal ei ole mitte midagi kasvanud, siis on näha, et on tegemist tõesti kõrge toodetega ja mis saab edasi? On tehniline kontrollija, pardiolooring, kontroll lõpetatud, siis toimub veel organud leptiliselt vorstide proovimine. Kui organaleptiga vastab samuti standardile, siis antakse kvaliteeditõend, mis kinnitaks veel omakorda kvaliteediinspektori poolt ja kaup on lubatud siis väljastamisega. Mida uut annab lihakombinaat oktoobripühade eeltöötajate toidulauale? Praegu hakkasime valmistama lambalihakonserve. Samuti lasime käiku pelmeeniautomaadi, mis annab päevas 500 kilogrammi pelmeene. Poolfabrikaatidest valmistame kotlette praetud kanu, raguutkulashi karbonaadi, teisi tooteid, mis kergendavad perenaise tööd. Kombinaat on oma tootmisplaanid kõigi näitajate osas tublisti ületanud. Oktoobri pühiks anname Tallinna kaubandusvõrku 200 tonni liha üleplaani. Niimoodi toodangu suurendamise, TEMA sortimendi avardamiseks ning hoolsa võitlusega kvaliteedi tõstmise eest vastavad praegu paljude meie maa toiduainetetööstuste kollektiivid partei ja valitsuse määrusele toidukaupade tootmise laiendamisest ja nende kvaliteedi vähendamisest. Äsja me lugesime täna 20 aasta eest ilmunud päevalehest alandavat häbistavad teadet inimeste toitmise kohta poolroiskunud vaala lisaga. Mitte mingit kodanliku võltsija tegevust, vaid tööd väärilist tasu. Oma töö eest vajasid need tuhanded puudust kannatajad. Täna aga, millal nad kõige sellega on kindlustatud? Eriti meie tänapäevase ajalehe selleks et saavutada järsk pööre toidukaupade tootmise laiendamises, nende kvaliteedi ja sortimendi parandamisest. NSV Liidu Ministrite Nõukogu ja Nõukogude Liidu kommunistliku partei keskkomitee määrasid kindlustada toodangu suurenemine 1953.-na lastaga võrreldes valmis kaalutud lihaalal 1954. aastal neli korda ja 1955. aastal üheksa korda Viini vorstide Jasardellide alal 1954. aastal 1,5 korda ja 1955. aastal rohkem kui kaks korda liha, poolfabrikaat olete alal 1954. aastal kaks korda ja 1955. aastal kolm korda.