Kotletiga kukkel ütleb selle kohta õigekeelsussõnaraamat. Eesti keele seletav sõnaraamat annab veidi laiema tähenduse vahele pikitud lisandiga kukel. Olgu nii või naa seda, mis on hamburger ja kuidas ta maitseb, teab tänapäeval iga lapski. Aga selle üle, kuidas ja kust säärane kiirtoit on alguse saanud, liiguvad erilegendid ja leiutaja au tahavad endale nii sakslased kui ameeriklased. Üksnes kindel sõna esimene sild. Hamm ei tule inglisekeelsest sõnast, mis tähendab seakintsu või sinki. Vaid nii või teisiti on see toit seotud saksa linna hamburgiga. Kuid heidame siis pilgu ajalukku saksa kultuuriga. Tuttav omad inimesed teavad, et sakslased söövad päris palju nisujahu, kukleid paikkonniti, nende nimetamiseks erisõnad ja natuke varieerub ka kuklivorm põhja pool, kus tänapäeval Schleswig-Holsteini liidumaa seal asub. Hamburg on need kuklid traditsiooniliselt ümmargused ja kannavad vastavalt nime Urunud otsetõlkes ümartükk. 19. sajandi teises pooles võib sealset kanti tutvustavas kirjanduses leida teateid, et väga armastatu kiire einena on Runstik Varm kukkel sooja praeliha ja kastmega. Selle leiutajaks peetakse Hamburgis Reeperbahni õllerestorani pidanud Heinrich hekkelit. Ühe pärimuse järgi saabunud kord õhtul enne restorani sulgemist veel seltskond, kes nõudnud midagi sooja süüa. Peremehel polnud köögis enam muud kui praeliha ja kastet ning saiakukleid. Külalised soovitasid liha ja kastme üles soojendada ning sõitsid ja siis koskuklitega ja kiitsid teise jutu järgi tunud hekel ise mõttele praetud liha niimoodi söögiks pakkuda, kui ta kokk oli ootamatult haigestunud. Igatahes hakkasite rahvale maitsema ja 20. sajandi algul võis juba paljudes Hamburgi lokaalides süüa einet. Runds tükk. Varm. Ameerikas leiab ühest 1842. aastal välja antud kokaraamatust õpetuse, kuidas valmistada hamburger veisehakklihast praadi. Retsept oli oletatavalt jõudnud üle ookeani koos Saksamaalt väljarännanute ka 1885. aastal, aga pakutud uuel AZ einet ühel laadal New Yorgi osariigis, Iiri järve ääres asuvas Hamburgi linnas. Sellise linna kuidagi asutasid ikka need sakslastest uusasunikud. Nimelt valmistasid vennad mentsijasid oma einelauas muidu sealihassuupisteid kuid neil tekkis probleem toorainesaamisega ning siis otsustasid nad eksperimenteerida loomalihaga ja andsid leiutisele oma kodulinna auks nimeks hamburger. Seda lugu on New Yorgi osariigis nii-öelda ametlikult levitatud koost reklaamlausega. New York Skiftsuv, vööd, grusiin The Hämbeuge New Yorgi kingitus maailmaköögile hamburger. Kuid hamburgeri leiutamise au tahab endale ka lõuna pool Kroneetikati osariigis asuv New Haveni linn. Nimelt tegutseb seal juba 1895.-st aastast einelaud nimega Liu Sanš kus pakutakse külastajatele hamburgerit algsel kujul ehk koos sibula, tomati ja juustuga. Kuid ilma sinepi või ketšupi kastmeta. Aastal 1900 valmistanud söögikoha rajaja saksa päritolu Louis lasin ühele kiirustavale mehele suupiste grillitud Kotetist kahe röstsaiaviilu vahel juurde just nimetatud lisandid. Sööja sattunud sellest vaimustust ja uut sorti ameerika võileib oligi sündinud. Tänapäeva kiirtoidukohad pakuvad muidugi mitmesuguseid variante sellest kotletiga kuklist. Kes soovib, sööb juustuburgerit, kes kanaburgerit või hoopis taimetoitlastele mõeldud veetsid. Kui Aga kukli vahele käib peamise koostisosana praetud kala siis säärast einet ei nimeta sakslased mitte hamburgerit. Paid ütlevad selle kohta Hamburgist veidi edela pool asuva Bremeni linna järgi. Preemer.